Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Него, ја читам 4-тата книга и веднаш во продолжение, во следниот стих вика:

16 Каин отиде од пред Господовото лице во земјата Нод, источно од Еден, и таму се насели.
17 Каин ја позна својата жена, па таа зачна и го роди Еноха.

Од кај си нашол Каин таму, во Нод, жена, па да си ја познае?

Од кај кур жени во Нод кога единствено Ева е жена?
Хахаха, аман бре човек. Зборувавме за истото ова пред 2-3 месеци. Ништо не си разбрал а? Пак си прашуваш? Ти пишува ли таму после колку време отишол таму Каин? Ти мислиш откога го убил брата си после два дена отишол во Нод и си нашол жена? Епа дибек вакво нешто не пишува. Не се знае после колку време била случката, дали година или 50 години. Жената која што си ја нашол била некоја од Адамовите ќерки, или внуки, итн...
--- надополнето: Jul 5, 2011 11:10 AM ---
Ако Бог создал нешто од кое потоа се разочарал, тоа кажува дека згрешил.

Јахве згрешил во повеќе наврати. Се корегирал, па пак згрешил.

Многу грешки за еден семоќен бог, нели?
Како што ти кажаа така е. Сево ова ти е доказ за слободната волја на човекот, и Бог не згрешил, него човекот е тој кој греши. Бог не создал со слободна волја. Види се ти самиот себе и твоите постапки и кажи ми имаш ли ти слободна волја да си правиш што сакаш. Ете ти си одлучил да не го слушаш твојот Створител. Тоа ти си си го одлучил.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
зошто секогаш ние сме највиновните...зарем не го сака она што го створил, зарем мора човекот да се мачи до крај на свет? Нели Господ си ги сака луѓето па можеби (не е мое да кажувам, но...ми збоктиса од болести и умирачки) било (како што велиме дека е човекољубец) добро меѓувреме да се простеле тие предмилениумски прагревови за луѓето непотребно да не страдаат. Најверојатно одговор на ова тешко ќе најдам ама тоа ми е една од најголемите дилеми во оваа област.
Одговорите веќе ги имаш во Твоиве прашања-заклучоци...Изгледаат контрадикторно, ама таква е Божјата промисла-мора да отплатиме за гревовите: што туѓи, што лични.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
LOL Еден куп произволно нафрлени "заклучоци".
Yeah, right!

кој дел е произволен?

Да не е произволно бркањето од рајот? Или тоа му било ниет на Јахве?

Да не е произволно уништувањето на Содом и Гомора, заедно со безгрешните новороденчиња во нив? Или и тоа му бил планот?

Да не имал план Јахве да направи развратни креатури па после да ги дави со потоп?

Не си рзмислувал баш околу тоа што си го читал, а?

Ако си го читал, нели.
--- надополнето: Jul 5, 2011 11:31 AM ---
Хахаха, аман бре човек. Зборувавме за истото ова пред 2-3 месеци. Ништо не си разбрал а? Пак си прашуваш? Ти пишува ли таму после колку време отишол таму Каин? Ти мислиш откога го убил брата си после два дена отишол во Нод и си нашол жена? Епа дибек вакво нешто не пишува. Не се знае после колку време била случката, дали година или 50 години. Жената која што си ја нашол била некоја од Адамовите ќерки, или внуки, итн...
Пишува: (1)Го убил Авел, (2)Господ го фатил, (3)го испадил и го тетовирал, (4)овој отишол во Нод и (5)си нашол жена.

Едноставно и секвенцијално.

Од кај нашол жена таму, во Нод?

Како може да постои земја (со име) каде отишол и се населил Каин, кога на светот има САМО 4 луѓе? Кој ја нарекол таа земја Нод, па овој да отиде таму и да се насели?

Како може да си најде жена кутриот демаркиран, кога жена, освен Ева, не постои?

Дури и да постоела, КОЈА ЖЕНА ќе го земе Каин, кога на челото носи знак дека е БРАТОУБИЕЦ?

Ного глупости во овие први книги од Битие. Премногу.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да не е произволно уништувањето на Содом и Гомора, заедно со безгрешните новороденчиња во нив? Или и тоа му бил планот?
.
Брееееее, е ми, колку „безгрешни„ најде Бог во Содом и Гомор, иако Авраам неколку пати замоли за двоење на праведните од неправедните?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Пишува: (1)Го убил Авел, (2)Господ го фатил, (3)го испадил и го тетовирал, (4)овој отишол во Нод и (5)си нашол жена.

Од кај нашол жена таму, во Нод?

Како може да постои земја (со име) каде отишол и се населил Каин, кога на светот има САМО 4 луѓе? Кој ја нарекол таа земја Нод, па овој да отиде таму и да се насели?

Како може да си најде жена кутриот демаркиран, кога жена, освен Ева, не постои?

Дури и да постоела, КОЈА ЖЕНА ќе го земе Каин, кога на челото носи знак дека е БРАТОУБИЕЦ?

Ного глупости во овие први книги од Битие. Премногу.
Глупоста ќе ја бараш кај читателот. А нели гледаш дека овој пост ти е копија на претходниот. Двапати т.е. трипати веќе ме прашуваш истото, дали сметаш дека ќе ти дадам сега друг одговор? Тој е одговорт

Не се знае после колку време била случката, дали година или 50 години. Жената која што си ја нашол била некоја од Адамовите ќерки, или внуки, итн...

Патем ајде покажи ми каде пишува после колку време Каин си нашол жена?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Брееееее, е ми, колку „безгрешни„ најде Бог во Содом и Гомор, иако Авраам неколку пати замоли за двоење на праведните од неправедните?
На толку секс, се кладам дека бројот на новороденчиња во двата града бил најмалку еден (1).

Едно безгрешно новороденче, убиено без грев, Е ГРЕШКА.

Кажи дека не е.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
разумот, умот бара постојано преиспитување на ставовите и можните грешки. Како што се се менува и развива, така би требало да постапуваме и со разумот. Кога би се споредиле со папагалот (најбрзо што ми текна за споредба :)), дури и тој со време учи нови зборови и изрази.
Се согласувам, бидејќи промената е клучот за севкупниот развој. Ако останеш на една и единствена теорија која за тебе е апсолутна вистина.... ништо од бизнисот. :)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155

Јас се родив, учев, се вработив и се оженив. Ајде дибек, кажи ми кога сум се вработил, и после колку време сум се оженил?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Хаха, оној кој ги правеше другите глупи, конечно покажа кој е кој. Неразумен е оној кој не го прифаќа својот Створител, а не обратно.
Сфаќаш сега за што ти зборувам Лурц? :)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Сфаќаш сега за што ти зборувам Лурц? :)
Кога мене ме цитираш, тогаш треба мене да ми се обраќаш. Ако сакаш со лурц да си разговараш цитирај си го него.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
На толку секс, се кладам дека бројот на новороденчиња во двата града бил најмалку еден (1).

Едно безгрешно новороденче, убиено без грев, Е ГРЕШКА.

Кажи дека не е.
1. Е.
2. Не е.
3. Највероватно.

Имаш избор. Ама, ја не глеам дека Бог наишол на праведници во тие два града...

Патем кажано, тоа што претпоставеното новороденче немало личен грев, тоа не значи дека го немало и наследениот грев. Значи, и новороденчето имало грев по раѓање-Адамовиот.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Кога мене ме цитираш, тогаш треба мене да ми се обраќаш. Ако сакаш со лурц да си разговараш цитирај си го него.
Ти не сфати дека јас тебе ти се обраќам.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ти не сфати дека јас тебе ти се обраќам.
А јас пак појма неам што вие со лурц сте разговарале, оти јас тебе те цитирав а не лурц. Патем ајде бе човече кажи си слободно што си имаш, ако можам ќе ти помогнам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас се родив, учев, се вработив и се оженив. Ајде дибек, кажи ми кога сум се вработил, и после колку време сум се оженил?
Претпоставувам дека истата временска конфузија ти владее и за процесот на креирање на небото и земјата. Најверојатно и ден не ти значи ништо, ниту ти значат нешто 150-те дена на потопот додека Ное опуштено си пловел со 4000000 животни и 10000000 килограми гомна на кајчето.

Најверојатно, хронологијата ти е небитна и во ангажманите на Јахве на почетокот. Затоа и НЕ ТЕ БУНИ што Јахве прво направил светлина, па после 3 дена направил сонце.

Сигурен сум и дека не ти е проблем да сфатиш кои тоа води ги двоел, и воопшто не те вознемирува библискиот факт што едната од раздвоените води ни виси над главите, само што е невидлива за луѓето и Хабл.

Ако книгата вика ВО ЕДНА ИСТА РЕЧЕНИЦА дека Каин отишол, се населеил и се оженил, ЈАС сметам дека писателот на ум имал јасна хронологија на настани.

Доколку Каин ЛУНЅАЛ по тоа земјата, пател и се криел (некој да не го види, нели), па маки невоспеани мачел, тогаш верувам дека едно вака важно четиво какво што е Библијата би дала малку повеќе информации за тоа негово патешествие.

Ништо. Книгата вика: (1) отиде, (2) се насели и (3) се ожени.

Од кај кур се оженил кога постоела само една жена - МАЈКА МУ?!?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom