- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.853
Да, да баш така е како што пресмета 40-50% за државата СТРАШНА РАБОТА ЧОВЕКУ!!! Во која земја живееме!?.... значи со оглед на твоите приходи од минатата година за да имаш право на здравствено осигурување идната година, те. да земаш плави картони месечно ќе треба да уплаќаш по 2,200 или 2,300,- Денари беше!? .... И уште нешто. Не само што доколку не плаќаш би немал здравстствено, а некој копук од Шутка или некој од било кој дел на Скопје, Гостивар, Тетово..... кој цел живот се влечел на социјална помош и не платил данок ДДВ, акцизи... цел живот, колку што плаќаш ти годишно, за разлика од тебе ќе има бесплатно здравствено.... Но тоа и не боли толку! Иако знаеш дека во голем дел се злоупотребува, бидејки повеќето работоспособни, а цел живот се влечат на социјална помош еве сега и бесплатно лекување е нивното право и привилегија.... но сепак има и навистина невработени без никакви примања и приходи тешки социјални случаи, за кои не станува збор и прашање дали треба да имаат бесплатно здравствено осигурување... Но она што законов го прави ИДИОТСКИ е сознанието дека еден човек без или со ограничени човекови права.... еден затвореник, кој се огрешил од законот, арамија, можеби силувал деца, педофил, убиец, терорист..... ќе има право на лекување и каква-таква здравствена заштита (бидејки некои конвенции за човекови права тоа му го гарантираат, а некои невладини смрадови овдека и тоа право го контролираат).... А ТИ ПРИЈАТЕЛЕ И ЈАС СО ТЕБЕ, ДОКОЛКУ НЕ ПЛАЌАМЕ ЗА ЗДРАВСТВО ЌЕ ГО НЕМАМЕ! Исус на помош нека ни е... ним уште повеќе!Се е жими куров у воа македонијава,шо се враќав шо си ебав мајката..
Ако разбрав добро,се гледаат приходите остварени во претходната година.Епа јас минатата година имав приходи од 1000 евра месечно остварени преку рентање на недвижен имот.Од тие пари плаќам данок на добивка од 10%,и пошто сите ги трошам, државата ми зема уште најмалку 20% преку ддв и акцизи а кога на сето тоа ќе ги додадам данокот на имот и другите random давачки излегува дека на државата и давам околу 35-40% од остварените приходи.
Е сеа ајде и ова да го плаќам,да дадам нешто во државната каса де,како што вика Струмикс,на толку пари шо ми ги зема државата ајде да ги дадам и овие.
Тоа практично ќе значи дека од тие 1000 евра државата по разни основи ќе ми зема 400-450 евра и дека ако кираџиите решат да си одат а не најдам други ќе останам и без приходи и без здравствено осигурување и ќе треба да ја чекам следната година за да прикажам дека немам приходи,па да добијам здравствено осигурување.
Во меѓувреме останав без картони и недај боже некој дома да се разболе ќе се најдам во полоша ситуација од некој копук од шутка кој цел живот земал социјално,секогаш ќе има плави картони а никогаш ништо не дал во државната каса,Струмикс.
Јас кажав што ќе правам, ти барај си чаре. И сите останати се разбира.