Нови критериуми за утврдување право на сини картони за невработени

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Dr Zmigo dali tvoite pari se vo denari ??
Ne mi e jasno ako imam na dete na smetka staveno pari a toa e 2 godini i lignuvaat po primer 2500 denari na mesec dali i jas treba da se osiguram
Dali ako imas devizna smetka ce te treba da se osiguras

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Не е дозволено македонски државјанин да има пари во странска банка.
ne mi e bas jasno tatkomi raboti vo stranstvo i parite gi ima vo banka ili ??
--- надополнето: Jul 3, 2011 11:42 PM ---
ako edniot sopruznik raboti vo stranstvo a drugiot e tuka i ne raboti? t.e. na toj sto prestojuva vo makedonija nema nikakov prihod togas mozi da se leci na teret na drzavata ili?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
ne mi e bas jasno tatkomi raboti vo stranstvo i parite gi ima vo banka ili ??
Не знам кај му се на татко ти парите...

инаку, не го знам законот точно, но мислам дека можеш да имаш нерезидентна сметка во странство ако исполнуваш некој услови и најбитно ако ја пријавиш сметката во НБРМ.

Досега се лечеше бесплатно, сега ќе треба да плаќаат за сини картони зависно од приходите.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
zato i mene ne mi bese jasno zasto znam koga gi prima parite za izvrsenata rabota mu stigaat preku banka i od tamu gi podignuva a clenov pogore kaza deka nemozi da se ima smetka vo stranska banka

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Dr Zmigo dali tvoite pari se vo denari ??
Ne mi e jasno ako imam na dete na smetka staveno pari a toa e 2 godini i lignuvaat po primer 2500 denari na mesec dali i jas treba da se osiguram
Dali ako imas devizna smetka ce te treba da se osiguras
Да, моите пари се во Денари и во две банки разбирливо (поради лимитот од 30,000 - гаранција на фондот).... Инаку не се проблем 2,500 Денари месечно приспеани како камата, особено не на дете..... децата без исклучок сите имаат бесплатно лекување... и оние постари до 26 годишна возраст кои студираат.... и да им *легнува* на трансакциска с-ка: некој хонорар, камата, можеби стипендија некоја странска... или било какви приходи кои се повисоки од оние што ги налага Владата (мислам дека е лимитот некаде 11,000 месечно првата односно над 16,000 месечно втората категорија осигуреници).... сите се без исклучок ослободени од обврска да се плаќа за нив половина или фул здравствено осигурување (износ колку што се плаќа за просечната плата во РМ) за како невработени да добијат право на лекување, те. сини картони..... Така да возрасен магарец како мене..... како сега ми се клати работата, доколку утре, задутре останам без работа.... јас за да го отстварам загарантираното право со Устав - правото на бесплатно лекување, ем без работа ем ќе морам да двојам околу 2,100 - 2,200 Денари за да платам придонеси....
А би го прашал г-дин Гвујо: Зошто не предложи и за стаж да си уплаќаме?.... Еби му мајката, што е проблем уште 2-3,000 од буџетот.... ситно! И останатите придонеси! Ќе има пари за пензискиот фонд.... нема да позајмува од банките! Навистина, тоа треба да му е следниот чекор - НЕВРАБОТЕНИТЕ ДА СИ ПЛАЌААТ ФУЛ ПРИДОНЕСИ! И тоа придонеси пресметани на просечна плата (20,000)... каква минимална, каков бакрач!?... Сите невработени со имот и хонорар од 11,000 Денари да плаќаат по 8,000,- месечно! Ко ќе бидат приемите у Влада за идеи, ќе му предложам.... Ќе ме пофали Грујо.
Е море Гвојо ниеден, дај им работа на луѓето за да си плаќаат придонеси, самите тие или работодавачите нивни.... а луѓево кои едвај егзистираат со некој мал хонорар, камата од банка, собираат пластични шишиња, берат печурки, полжави по планињево..... ранат можеби фамилија со тие пари, никој од нив на нечесен начин не се обогатил, ниту може да се обогати..... треба треба и пензиско да им се бара... фул придонеси!

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376

А што има да им плаќаш 2500 месечно за некоја мизерна услуга? Тој што има потреба ќе си се лечи приватно, барем ќе има услуга како треба... Ова е пропаднат проект, како и многу во низата, оние што имаат приходи нема да се пријавуваат во фондот, исклучок се само оние под 11000 месечно за кои и понатаму важи бесплатна услуга.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
А што има да им плаќаш 2500 месечно за некоја мизерна услуга? Тој што има потреба ќе си се лечи приватно, барем ќе има услуга како треба... Ова е пропаднат проект, како и многу во низата, оние што имаат приходи нема да се пријавуваат во фондот, исклучок се само оние под 11000 месечно за кои и понатаму важи бесплатна услуга.
Не е реплика, само да се надоврзам на ова, има некој идеја да каже како ќе биде регулирано тоа ако на пример јас како поединец одбијам да платам здравствено осигурување на фондот и се лекувам на приватно или со алтернативна медицина, тоа значи дека ако имам семејство (жена и деца) и тие го губат правото на бесплатно лекување?
Уште една работа, дали ако имам јас примања на трансакциона во износ поголем од спомената сума, но меѓутоа имам кредити во банка кој ми ги црпат тие приходи и моите примање се реално под спомената сума, дали тие кредите ќе бидат доволен аргумент за да добијам бесплатно лекување?

Мислам јас знам што да правам, ќе ја натерам мајка ми да потпише тестамент на млади години и ќе префрлам се на нејзино име ако веќе се одлучат на ваков непопуларен чекор чаушиве.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Држи ова што го кажуваш, да приватно лекување, само тоа може да си дозволат оние што имаат страшно дебели хонорари.... и токму тие како што велиш нема да бараат сини картони и плаќаат за *државното* здравство по 2,200 - 2,300 месечно, туку ќе се лекуваат приватно. Јас зборувам дека со законот ќе бидат најпогодени оние невработени, што едвај крпарат некој 10-12-15 илјади месечно и со нив го хранат семејството. Незнам какви продавачи дор-ту-дор на козметика (Авон, Орифлејм), продавачи на разни шерпи, лонци, тави, правосмукалки, прибори за јадење (Цептер) полиси за осигурување (од агенцииве за ос Кју Би, Граве.... бла бла. Разни хонорарци, преведувачи.... незнам кој уште што е без работа а крпари за да се нарани и себе и фамилијата.... разни собирачи на плодови, печурки, полжави, лековити тревки ... што имаат договор за откуп со Алкалоид, Бонум.... Тие ќе бидат погодени со законов..... да и тие што имаат штеден влог и земаат се помизерна камата од банките - тие што овозможуваат владата која сега ги секса, во вид на краткорочни позајмици ги земе нивните влогови од банките и подели пензии и плати на 100,000 буџетари..... за нив зборував кога реков дека законов е крајно нехуман. Лесно му е на некој *невработен* слободен уметник кој за проект еден зема колку еден трговец од орифлејм за 5 или повеќе години.... Замисли некој хронично болен од оваа група, кој и без законов месечно троши по 1-2-3,000 денари за партиципација на лекови!.... Тој никако неможе да си дозволи луксуз да се откаже од државното здравство, да се реши да не плаќа здравствено осигурување по новиот закон. Колку и да тоа здравство дава мизерни услуги, нему му е единствена опција.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Уште една работа, дали ако имам јас примања на трансакциона во износ поголем од спомената сума, но меѓутоа имам кредити во банка кој ми ги црпат тие приходи и моите примање се реално под спомената сума, дали тие кредите ќе бидат доволен аргумент за да добијам бесплатно лекување?
даноците за приходи, според тоа мислам дека и здравственото ги плаќаш според приходите, не според расходи без разлика дали се во вид на кредит или други повлекувања/трошоци. Ти нема спас Виндфакер. Милионите на виделина инаку ојде здравственото ;) се шегувам, играј како што најдобро умееш за да ги избегнеш овие замки.
Према кој репер е правен овој критериум, потрошувачка кошница од 12-тина илјади?
Хм, трето дете...формирај семејство и расни деца во вака несигурна држава. Се надевам нема да сменат нешто и за пензиско.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Државата сето ова го прави за наше добро, само ние сме слепи и неуки и не можеме да ја сфатиме добрината и алтруизмот кои стојат позади вакви срања како законов...:D

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Абе ГЛУП НАРОД у пичку матер
Бесплатно здравство за сите :ROFLMAO: кај сте бе МАКЕДОНЧИЊА Антички и неантички помизерни од бели црви на пцојсана мачка АКО ВИ Е ЗАСЛУЖУВАТЕ само тоа ке би го кажам.

Последниот Мохиканец

Командат -ај лав ју
Член од
3 февруари 2007
Мислења
294
Поени од реакции
61
Луѓе јас прво не го разбирам законот доколку имате некој изворен линк ако можи ставете го на темата освен ако не сум видел.Но сепак со моите скромни познавања како можиш да оданочиш некој кој што е невработен нон сенс .Па и да имал некој примања сигурно е во далеку полоша состојба за разлика од вработените ,сепак дискутабилен е законот тргнувајќи од тоа (Акција-Реакција) не за џабе некој седнал и го направил мора да има некоја цел далеку поскриена од она што изгледа на виделина.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Како и обично, бомбастични наслови, многу прашина, а суштината е во следното:
Приходи не се заработуваат само од плата, од која работодавецот задржува дел и ги плаќа придонесите.
Приходи се заработуваат и од кирии, авторски права, хонорари...незнам што, незнам како...
Целта е и тие луѓе да плаќаат здравствено осигурување. Да, тие се невработени, но некои имаат и приходи кои се повисоки од просечната (и тоа онаа официјалната) плата.
Епа...нека дадат нешто во државната каса де...
А оние кои се навистина невработени, кои немаат никаков приход и понатаму ќе имаат бесплатна здравствена заштита.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Се е жими куров у воа македонијава,шо се враќав шо си ебав мајката..

Ако разбрав добро,се гледаат приходите остварени во претходната година.Епа јас минатата година имав приходи од 1000 евра месечно остварени преку рентање на недвижен имот.Од тие пари плаќам данок на добивка од 10%,и пошто сите ги трошам, државата ми зема уште најмалку 20% преку ддв и акцизи а кога на сето тоа ќе ги додадам данокот на имот и другите random давачки излегува дека на државата и давам околу 35-40% од остварените приходи.

Е сеа ајде и ова да го плаќам,да дадам нешто во државната каса де,како што вика Струмикс,на толку пари шо ми ги зема државата ајде да ги дадам и овие.

Тоа практично ќе значи дека од тие 1000 евра државата по разни основи ќе ми зема 400-450 евра и дека ако кираџиите решат да си одат а не најдам други ќе останам и без приходи и без здравствено осигурување и ќе треба да ја чекам следната година за да прикажам дека немам приходи,па да добијам здравствено осигурување.

Во меѓувреме останав без картони и недај боже некој дома да се разболе ќе се најдам во полоша ситуација од некој копук од шутка кој цел живот земал социјално,секогаш ќе има плави картони а никогаш ништо не дал во државната каса,Струмикс.

Kajgana Shop

На врв Bottom