Dr Zmigo dali tvoite pari se vo denari ??
Ne mi e jasno ako imam na dete na smetka staveno pari a toa e 2 godini i lignuvaat po primer 2500 denari na mesec dali i jas treba da se osiguram
Dali ako imas devizna smetka ce te treba da se osiguras
Да, моите пари се во Денари и во две банки разбирливо (поради лимитот од 30,000 - гаранција на фондот).... Инаку не се проблем 2,500 Денари месечно приспеани како камата, особено не на дете..... децата без исклучок сите имаат бесплатно лекување... и оние постари до 26 годишна возраст кои студираат.... и да им *легнува* на трансакциска с-ка: некој хонорар, камата, можеби стипендија некоја странска... или било какви приходи кои се повисоки од оние што ги налага Владата (мислам дека е лимитот некаде 11,000 месечно првата односно над 16,000 месечно втората категорија осигуреници).... сите се без исклучок ослободени од обврска да се плаќа за нив половина или фул здравствено осигурување (износ колку што се плаќа за просечната плата во РМ) за како невработени да добијат право на лекување, те. сини картони..... Така да возрасен магарец како мене..... како сега ми се клати работата, доколку утре, задутре останам без работа.... јас за да го отстварам загарантираното право со Устав - правото на бесплатно лекување, ем без работа ем ќе морам да двојам околу 2,100 - 2,200 Денари за да платам придонеси....
А би го прашал г-дин Гвујо: Зошто не предложи и за стаж да си уплаќаме?.... Еби му мајката, што е проблем уште 2-3,000 од буџетот.... ситно! И останатите придонеси! Ќе има пари за пензискиот фонд.... нема да позајмува од банките! Навистина, тоа треба да му е следниот чекор - НЕВРАБОТЕНИТЕ ДА СИ ПЛАЌААТ ФУЛ ПРИДОНЕСИ! И тоа придонеси пресметани на просечна плата (20,000)... каква минимална, каков бакрач!?... Сите невработени со имот и хонорар од 11,000 Денари да плаќаат по 8,000,- месечно! Ко ќе бидат приемите у Влада за идеи, ќе му предложам.... Ќе ме пофали Грујо.
Е море Гвојо ниеден, дај им работа на луѓето за да си плаќаат придонеси, самите тие или работодавачите нивни.... а луѓево кои едвај егзистираат со некој мал хонорар, камата од банка, собираат пластични шишиња, берат печурки, полжави по планињево..... ранат можеби фамилија со тие пари, никој од нив на нечесен начин не се обогатил, ниту може да се обогати..... треба треба и пензиско да им се бара... фул придонеси!