Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
што имам ја со ова сеа? чуму напразно споменување на противникот на Белата Кула, поданикот на Саруман, чуму вознемирување на господарот на Урук Хаи? кој грешел, кои оние горе? не сфаќам коде е проблемо
П.С. Оваа тема е воспитување, па од лично искуство те молам кажи ми какви вредности пренесе на своите деца, од една страна велиш традиционално христијански, а од друга страна сметаш дека е правилно да ги оценуваме луѓето според материјалната состојба, по можност, и да ги бираме, и тие што го прават тоа не треба да се обидеме да им укажеме дека имаат погрешни вредности. Прв пат од тебе слушам дека христијанството одобрува бирање на партнер според материјална состојба.... види види.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
А ако бев родител ќе дадев пообјективно мислење ? Не бре , сите сме биле деца и сите знаеме како сме пораснале и што не интересирало во детството... поентата ми беше дека нема потреба ти како родител да го воспиутваш(значи тоа воспитување кое јас го спомнав беше наменето за верата) за сите вери,затоа што никогаш како припадник на некоја религија(или не припадник) немаш да му пренесеш објективно милсење ,поточно ќе го фаворизираш твојот избор. Затоа оставете ги децата слободно да дишат и кога доволно ќе созреат тие самите ќе се заинтересираат .

примерот со сексуалните ориентации го спомнав колку да видиш дека нема потреба децата да се пренатрупуваат со работи кои неможат да ги сфатат сеуште.
Da bese roditel drugacie ke razmislase, zatoa sto ke bese soocen so milion prasanja od strana na tvoite potomci. Drugo e samo ovaka da si kazuvas ti kako bi pravel i toa da si ostane na teorija. Site nie sme imale odredeni raboti vo glava u vrska so decata, pa ne ispadnalo taka.

Kako sto kazav veke stranici unazad, ne sum gi ucela moite nisto. Dosle, prasale, sum im kazala. I koga veke prasuvaat, poarno da znaat za i za site drugi veruvanja i religii.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Da bese roditel drugacie ke razmislase, zatoa sto ke bese soocen so milion prasanja od strana na tvoite potomci. Drugo e samo ovaka da si kazuvas ti kako bi pravel i toa da si ostane na teorija. Site nie sme imale odredeni raboti vo glava u vrska so decata, pa ne ispadnalo taka.

Kako sto kazav veke stranici unazad, ne sum gi ucela moite nisto. Dosle, prasale, sum im kazala. I koga veke prasuvaat, poarno da znaat za i za site drugi veruvanja i religii.
И ете доказ дека е возможно објективно да се информира детето, без да му се нафрлуваат информации и да се инсистира на одредени ставови... Кажано од мајка, која има деца.
Секое присилно нафрлување на став на детето е силување на неговиот ум и потценување на неговата личност!

Па сега, вие верници и антиверници, размислете колку си го почитувате сопственото дете со инсистирање да ги прифати вашите ставови и да ги отфрли туѓите!

Алмала, секоја чест.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Па сега, вие верници и антиверници, размислете колку си го почитувате сопственото дете со инсистирање да ги прифати вашите ставови и да ги отфрли туѓите!
Во твојов изблик има една пресупозиција -- дека сите верници инсистираат нивните ставови да бидат прифатени. Во моето семејство никогаш не било случај. Никогаш! И не сум исклучок -- има многу семејства на верници кои своите деца ниту ги присилуваат да одат во црква, да читаат Библија, или пак да веруваат во она што родителите веруваат. Многу ми пречат вакви генерализации.

Дај малку одлепи се од етикетите и обиди се на луѓето да им пристапуваш како на индивидуи, а не да плукаш по сите религиозни затоа што сите биле затуцани или нефлексибилни. Те молам пружи го респектот, широчината и разбирањето кое го бараш од соговорниците.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
П.С. Оваа тема е воспитување, па од лично искуство те молам кажи ми какви вредности пренесе на своите деца, од една страна велиш традиционално христијански, а од друга страна сметаш дека е правилно да ги оценуваме луѓето според материјалната состојба, по можност, и да ги бираме, и тие што го прават тоа не треба да се обидеме да им укажеме дека имаат погрешни вредности. Прв пат од тебе слушам дека христијанството одобрува бирање на партнер според материјална состојба.... види види.
потсети ме, цитирај го постот. Стар сум, брзо заборавам. Материјалното да го ценат? Ти не го цениш? Што значи материјално.
Ова е доказ повеќе дека поинаку гледаш на воспитувањето и растот на детето кога го имаш. И без да сакаш детето ќе те копира, барем првите години, како во ставови така и во однесување. Понатаму има влијание и околината, но многу поголемо влијание има домашното опкружување и однос. Човек многу носи од она што го гледа и чувствува како дете. Секој збор, движење...Заради тоа и тврдам дека не постои објективност пошто истата е релативна. Објективност значи независност од субјектот, реалност, вистина. Секој има своја вистина, макар и за нијанси. Дури и само да ставиш потемни очила, предметот добива друга боја, а камоли да носиш мозок од друг субјект. Тоа не значи дека дете е лошо воспитано, но не е објективно.Едноставно го раснеш како што сметаш дека е најдобро. Не ги учам на вери, туку на други работи кои ќе им требаат низ животот. Прост пример -ги учев дека секоја изгасена сијалица и тв, носи плус денар за нив, ги учев да штедат. На тоа се учат децата Пума, а не се инсистира на религии и нивни истории. Едино ако пројави желба, инсистира, но тогаш тоа е друго прашање. зависи од многу други чинители. Едноставно е, рецепт за воспитување нема.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
потсети ме, цитирај го постот. Стар сум, брзо заборавам. Материјалното да го ценат? Ти не го цениш? Што значи материјално.

Ова е доказ повеќе дека поинаку гледаш на воспитувањето и растот на детето кога го имаш. И без да сакаш детето ќе те копира, барем првите години, како во ставови така и во однесување. Понатаму има влијание и околината, но многу поголемо влијание има домашното опкружување и однос. Човек многу носи од она што го гледа и чувствува како дете. Секој збор, движење...Заради тоа и тврдам дека не постои објективност пошто истата е релативна. Објективност значи независност од субјектот, реалност, вистина. Секој има своја вистина, макар и за нијанси. Дури и само да ставиш потемни очила, предметот добива друга боја, а камоли да носиш мозок од друг субјект. Тоа не значи дека дете е лошо воспитано, но не е објективно.Едноставно го раснеш како што сметаш дека е најдобро. Не ги учам на вери, туку на други работи кои ќе им требаат низ животот. Прост пример -ги учев дека секоја изгасена сијалица и тв, носи плус денар за нив, ги учев да штедат. На тоа се учат децата Пума, а не се инсистира на религии и нивни истории. Едино ако пројави желба, инсистира, но тогаш тоа е друго прашање. зависи од многу други чинители. Едноставно е, рецепт за воспитување нема.
Драг Луртз, во темата за презимиња, ти мене ме убедуваш дека јас ги осудувам оние кои се мажат за џебот на мажот, а не за него, и ми рече дека најверојатно не јас од нив, туку тие од мене бегале. Сега ме интересира чисто, дали ти како родител го оправдуваш ова, јас како член на ова општество сметам дека е погрешно и сметам дека е погрешна вредност некого да го сакаш за партнер поради материјалната и финансиската состојба, и биди сигурен, дека е тоа широко распространето околу нас, а бидејќи ете, имаш син, а син ти запознава девојки кои (јас нели не треба да ги осудувам) го ценат според тоа што го има, колку како родител ќе бидеш среќен тоа твое дете да биде во интимна врска со неперспективна материјалистички ориентирана личност?

Јас потенцирав кој тоа инсистира со ставови! Не се важни само религиозните ставови, туку и сите општо, реков едно 1000 пати дека голема е веројатностна детето да ги преземе ставовите на родителот, но исто така, реков и дека родителот не треба да инсистира на тоа - од аспект, родителот е економист, има фирма, па и детето мора економист да биде, живее во патријархално семејство, детето не мора да живее понатаму во својот брак така (иако можеби на родителот тоа нема да му се допаѓа), родителот е верник, детето одлучува да биде атеист.... зборуваме за нафрлување на ставови, а не за природно прифаќање на истите од страна на детето! Не извртувај, зборувај убаво, и читај до душа убаво, од време на време се уфрлуваш не ја пратиш дискусијата, па мора да се повторувам сега!
--- надополнето: Jul 2, 2011 1:13 AM ---
Во твојов изблик има една пресупозиција -- дека сите верници инсистираат нивните ставови да бидат прифатени. Во моето семејство никогаш не било случај. Никогаш! И не сум исклучок -- има многу семејства на верници кои своите деца ниту ги присилуваат да одат во црква, да читаат Библија, или пак да веруваат во она што родителите веруваат. Многу ми пречат вакви генерализации.

Дај малку одлепи се од етикетите и обиди се на луѓето да им пристапуваш како на индивидуи, а не да плукаш по сите религиозни затоа што сите биле затуцани или нефлексибилни. Те молам пружи го респектот, широчината и разбирањето кое го бараш од соговорниците.
Петар, се знае на кого мислам и се знае на што мислам. Иако, не може да се наречеш верник ако не ги почитуваш правилата на Библијата/Куранот, од аспект, да јас верувам, ама не ми е ќеиф да правам се што се бара од мене. Тоа е лажно верување, од аспект, сите веруваат, па и јас. Верникот и те како ја чита Библијата! А верник од традиција, не е верник.
Тоа ќе ти го кажат и моите соперници во дискусијава, Мики и Чорбаџија.

И убаво реков - сите верници и антиверници, треба да остават простор детето само да си реши - а не да се инсистира, а инаку да, мене ми се познати случаеви каде ,,верници,, имаат сериозен проблем ако нивното дете се дружи или е во интимна врска со некој од друга вера, или пак, воопшто нема вера.

Овде не е тема да се докажуваме кој е вистински верник, ама едно биди сигурен - вистинскиот верник не е флексибилен и не е демократски настроен - зошто тоа се коси со неговите верски правила!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Петар, се знае на кого мислам и се знае на што мислам. Иако, не може да се наречеш верник ако не ги почитуваш правилата на Библијата/Куранот, од аспект, да јас верувам, ама не ми е ќеиф да правам се што се бара од мене. Тоа е лажно верување, од аспект, сите веруваат, па и јас. Верникот и те како ја чита Библијата! А верник од традиција, не е верник.
Тоа ќе ти го кажат и моите соперници во дискусијава, Мики и Чорбаџија.

И убаво реков - сите верници и антиверници, треба да остават простор детето само да си реши - а не да се инсистира, а инаку да, мене ми се познати случаеви каде ,,верници,, имаат сериозен проблем ако нивното дете се дружи или е во интимна врска со некој од друга вера, или пак, воопшто нема вера.

Овде не е тема да се докажуваме кој е вистински верник, ама едно биди сигурен - вистинскиот верник не е флексибилен и не е демократски настроен - ![зошто тоа се коси со неговите верски правила
Пума....си дозволуваш да делиш лекции на многу поискусни од тебе и со повеќе знаење за темата која ги засега религијата и воспитувањто на децата. И океј е тоа -- твоите постови и енергија ми се симпатични (навистина, без никаков сарказам!) но, морав да те опоменам да ме исклучиш од реципиентите на твојата лекција.

А сега, едно по едно, како одговор на болдираното: Дали и колку некој ги почитува заповедите Божји не е твое да пресудиш. Постои Божји суд, а твојот е, прости ми, сосема произволен, неинформиран, и ирелевантен. Не мислиш дека е малку арогантно да му судиш некому за нешто кое можеби никогаш не си го спознала? Сериозно. Башка, ако за тебе Мики и Чорбаџија се конечните репери за вистински верници (христијани), тогаш се воздржувам од секаков коментар. Не дека споменатите луѓе не заслужуваат почит, туку поради твоите ограничени критериуми.

Кога и каде сум се докажувал на форумов во врска со верата? За разлика од твојата перцепција за верник, јас немам потреба агресивно да се расправам со секого којшто тресе глупости по форумов (без никакви познавања за теологија или Библија) и плука по верниците затоа што има доволно дежурни сеирџии кои ќе го поддржат и ќе му дадат понекој лајк? За мене верата е интимна работа која нема потреба да ја пикам во лице никому, која се сведочи со дело, а не со декларации, библиски цитати, заплашување неверници и држење лекции за пеколот. Немам потреба да ја бранам верата со врескање по форуми и да се оправдувам зошто и како верувам. Твоите судови за „вистински верници“ се базираат на стереотипи. Извини. А твојот личен опит и познавања на верата се евидентни. Ова само го констатирам -- не ти замерам, ниту те осудувам за било што од тоа, ниту пак доесга сум реагирал на таквите мислења. Она што ми пречи во твојот пост е двојниот критериум: бараш разбирање за себе, своите идеи и постапки, а немаш доблест да го понудиш истото. И имаш проблем да разбереш дека сите луѓе (во конкретниов случај верници) не се на калап правени. A таквите „случаеви“ што ти се познати, не можат да бидат основа за генерализации и конечни заклучоци.

И еве конечно, каде е разликата меѓу тебе и мене: јас сум демократски настроен, дозволувам и поддржувам избор и сакам информиран дијалог, избегнувам стереотипи, не се занимавам со праќање луѓе во пекол, се обидувам да бидам флексибилен за да ги разберам луѓето. Библијата воопшто не ми е проблем да го правам сето тоа, напротив. Ништо од ова не ми пречи ниту се коси со моите „верски правила“ да имам сопствено мислење, ставови и да правам избори и постапки кои (некогаш дијаметрално) се разликуваат од твоите. И не мислам дека сум подобар, поумен, поблиску до Бога, поправеден -- ништо од тоа. Едноставно, се раководам според поинакви принципи и убедување и се обидувам да те разберам без да те осудувам. Ќе ми го дозволиш ли ова без да ми делиш лекции и да го мериш количеството на мојата вера?

А сега од срце, најискрено. Обиди се да го спуштиш егото и запрашај се дали било што од ова што ти го напишав е контрање и докажување суета.

Многу поздрав,

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
во темата за презимиња!...
Пума, бегаш во други теми, забележувам вадиш пристрасни заклучоци. Твоите дилеми кои овде ги споменуваш се однесуваат на избор на партнер за брак, а не за да или не за воспитување на детето строго според своите убедувања и светогледи. Размисли малку пред да скокаш од тема до тема затоа што вака можеш да пишуваш во недоглед, а за темата да не кажеш ништо. Дали јас би требало да ги споменувам сите твои постови за модерна ака современа жена? Се сомневам дека воопшто го прочита она што го напишав за воспитувањето. И дали ги прочита моите ставови како јас ги воспитувам децата (во темава). Детето не е пластелин за да го обликуваш како сакаш како родител. Ќе пробуваш (свесно или несвесно) сметајќи дека твоите светогледи се најправилни, но иднината ќе покаже (иднината на децата). Секоја твоја акција, збор и однос кон нешто и некого, детето ја впива и подоцна, зависно од околностите ја изразува на овој или оној начин.
За да те потсетам што пишував (иако се сомневам дека ќе го прочиташ и дека ти е целта муабет за воспитување на детето), накратко -на мало дете не му се влијае да се раководи строго според вера пошто се јавуваат можни последици, ниту му се дава да учи за филозофии и религии...тоа е мало дете. Запамети го тоа кога на терен ќе работиш со деца. Не го интересира ни Кант ни Сенека ни Исус...нив ги интересира игра. Како повозрасно, во пубертет, доколку изрази желба и праша, ќе му одговорам она што го знам/знаеме со сопругата. Тоа и го чиниме, но низ дискусија со размислување што и како.
Дали некои други мислења за темава се нејасни?
јас како член на ова општество сметам дека е погрешно и сметам дека е погрешна вредност некого да го сакаш за партнер поради материјалната и финансиската состојба,
Доколку не го најдеш мислењево, ќе ти појаснам. Дали Пума сметаш дека едно дете израснато во православно семејство и традиција треба да ги отфрли сите материјални потреби за да докаже нешто некому? Доколку пак со постот мислиш на обезбедување на живеалиште, традиција и презиме...да, ние сме тројца браќа, сме морале да двоиме од своето детство за да може мојот родител да обезбеди живеалиште за нас и нашите сопруги...затоа не се чуди каде е тука материјалниот интерес во животот. Мене ме чуди традицијта која е селективно прифатлива. Понатаму не би дискутирал затоа што темава не е воопшто за мојата материјална состојба.
Доколку и понатаму одиш офтопик, те молам да го најдеш и цитираш моето мислење за материјална и финансиска состојба затоа што ми се чини дека или погрешно ги интерпретираш или тоа го чиниш целно.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Пума, бегаш во други теми, забележувам вадиш пристрасни заклучоци. Твоите дилеми кои овде ги споменуваш се однесуваат на избор на партнер за брак, а не за да или не за воспитување на детето строго според своите убедувања и светогледи. Размисли малку пред да скокаш од тема до тема затоа што вака можеш да пишуваш во недоглед, а за темата да не кажеш ништо. Дали јас би требало да ги споменувам сите твои постови за модерна ака современа жена? Се сомневам дека воопшто го прочита она што го напишав за воспитувањето. И дали ги прочита моите ставови како јас ги воспитувам децата (во темава). Детето не е пластелин за да го обликуваш како сакаш како родител. Ќе пробуваш (свесно или несвесно) сметајќи дека твоите светогледи се најправилни, но иднината ќе покаже (иднината на децата). Секоја твоја акција, збор и однос кон нешто и некого, детето ја впива и подоцна, зависно од околностите ја изразува на овој или оној начин.
За да те потсетам што пишував (иако се сомневам дека ќе го прочиташ и дека ти е целта муабет за воспитување на детето), накратко -на мало дете не му се влијае да се раководи строго според вера пошто се јавуваат можни последици, ниту му се дава да учи за филозофии и религии...тоа е мало дете. Запамети го тоа кога на терен ќе работиш со деца. Не го интересира ни Кант ни Сенека ни Исус...нив ги интересира игра. Како повозрасно, во пубертет, доколку изрази желба и праша, ќе му одговорам она што го знам/знаеме со сопругата. Тоа и го чиниме, но низ дискусија со размислување што и како.
Дали некои други мислења за темава се нејасни?
Доколку не го најдеш мислењево, ќе ти појаснам. Дали Пума сметаш дека едно дете израснато во православно семејство и традиција треба да ги отфрли сите материјални потреби за да докаже нешто некому? Доколку пак со постот мислиш на обезбедување на живеалиште, традиција и презиме...да, ние сме тројца браќа, сме морале да двоиме од своето детство за да може мојот родител да обезбеди живеалиште за нас и нашите сопруги...затоа не се чуди каде е тука материјалниот интерес во животот. Мене ме чуди традицијта која е селективно прифатлива. Понатаму не би дискутирал затоа што темава не е воопшто за мојата материјална состојба.
Доколку и понатаму одиш офтопик, те молам да го најдеш и цитираш моето мислење за материјална и финансиска состојба затоа што ми се чини дека или погрешно ги интерпретираш или тоа го чиниш целно.
Драго ми е што се согласуваме за првиот дел од твојот пост, и јас погоре сосема истото го имам напишано.
За вториот дел, јасно е на што мислам, не отфрлање на материјални потреби Луртз, туку прифаќање на човекот дури и ако не може материјално да те обезбеди.
Тргнувам од себе, ниту јас ниту мојот дечко немаме обезбедено идно живеалиште и очекуваме сами да го обезбедиме, јас не очекувам од него тој да го обезбеди за мене, мислам дека е нехумано да се бара само од мажот (во овој случај) да обезбедува нешто, или пак, ако веќе не е во можност, да го сметам за понеквалитетна личност. Мене така ме воспитаа родителите, да барам сродни луѓе по карактер, а не луѓе што материјално би ме обезбедиле.
--- надополнето: Jul 2, 2011 10:28 AM ---
Пума....си дозволуваш да делиш лекции на многу поискусни од тебе и со повеќе знаење за темата која ги засега религијата и воспитувањто на децата. И океј е тоа -- твоите постови и енергија ми се симпатични (навистина, без никаков сарказам!) но, морав да те опоменам да ме исклучиш од реципиентите на твојата лекција.

А сега, едно по едно, како одговор на болдираното: Дали и колку некој ги почитува заповедите Божји не е твое да пресудиш. Постои Божји суд, а твојот е, прости ми, сосема произволен, неинформиран, и ирелевантен. Не мислиш дека е малку арогантно да му судиш некому за нешто кое можеби никогаш не си го спознала? Сериозно. Башка, ако за тебе Мики и Чорбаџија се конечните репери за вистински верници (христијани), тогаш се воздржувам од секаков коментар. Не дека споменатите луѓе не заслужуваат почит, туку поради твоите ограничени критериуми.

Кога и каде сум се докажувал на форумов во врска со верата? За разлика од твојата перцепција за верник, јас немам потреба агресивно да се расправам со секого којшто тресе глупости по форумов (без никакви познавања за теологија или Библија) и плука по верниците затоа што има доволно дежурни сеирџии кои ќе го поддржат и ќе му дадат понекој лајк? За мене верата е интимна работа која нема потреба да ја пикам во лице никому, која се сведочи со дело, а не со декларации, библиски цитати, заплашување неверници и држење лекции за пеколот. Немам потреба да ја бранам верата со врескање по форуми и да се оправдувам зошто и како верувам. Твоите судови за „вистински верници“ се базираат на стереотипи. Извини. А твојот личен опит и познавања на верата се евидентни. Ова само го констатирам -- не ти замерам, ниту те осудувам за било што од тоа, ниту пак доесга сум реагирал на таквите мислења. Она што ми пречи во твојот пост е двојниот критериум: бараш разбирање за себе, своите идеи и постапки, а немаш доблест да го понудиш истото. И имаш проблем да разбереш дека сите луѓе (во конкретниов случај верници) не се на калап правени. A таквите „случаеви“ што ти се познати, не можат да бидат основа за генерализации и конечни заклучоци.

И еве конечно, каде е разликата меѓу тебе и мене: јас сум демократски настроен, дозволувам и поддржувам избор и сакам информиран дијалог, избегнувам стереотипи, не се занимавам со праќање луѓе во пекол, се обидувам да бидам флексибилен за да ги разберам луѓето. Библијата воопшто не ми е проблем да го правам сето тоа, напротив. Ништо од ова не ми пречи ниту се коси со моите „верски правила“ да имам сопствено мислење, ставови и да правам избори и постапки кои (некогаш дијаметрално) се разликуваат од твоите. И не мислам дека сум подобар, поумен, поблиску до Бога, поправеден -- ништо од тоа. Едноставно, се раководам според поинакви принципи и убедување и се обидувам да те разберам без да те осудувам. Ќе ми го дозволиш ли ова без да ми делиш лекции и да го мериш количеството на мојата вера?

А сега од срце, најискрено. Обиди се да го спуштиш егото и запрашај се дали било што од ова што ти го напишав е контрање и докажување суета.

Многу поздрав,
Петар,
добро заклучи, ова е форум, и реално никому ништо не можеме да докажеме, притоа одговараме на член според тоа што го напишал во одреден пост, а една личност е многу поголема од пост.
Твоето верување е во ред за самиот себе, но сепак, јас не знам колку лично ти се придржуваш до библиски правила, сепак, јасно е колку и како треба и мора да се прави тоа.
Јас не можам да мислам дека сум подобра од некој, оти не ве познавам нели?
Јас сум демократски настроена према оние кои не се обидуваат присилно некому нешто да наметнат (не знам каде ти се пронајде во овој разговор искрено), а ако детето е учено дека ,,така треба,, без објаснување - тоа е погрешно, и на крајот, не го измислив јас тоа!
Еве пример, без да алудирам на реалниот живот како е (кој не го знам), но ете, хипотетички ти си верник, кој не ја чита Библијата и не се придржува до нејзините правила сосема, и детето го учиш да верува. Но тоа ќе постави прашање ЗОШТО го правите тоа што го правите и ќе добие некаков одговор.
Подоцна ќе ја преиспита целата работа кога ќе биде повозрасно и ќе сфати дека родителот го учел на нешто што и самиот не го применувал.
А тоа е лицемерно.

Не станува збор за моето его, напротив, станува збор за конечно да се смени воспитувачката пракса во нашава земја. Сеуште кај нас ,,ќутекот е од рајот,, а детето треба да слуша без да му биде објаснето зошто нешто се бара од него. Детето кај нас сеуште не се смета за личност со свои размислувања и сфаќања. И мене ми е смачено од тоа, и прилично беспомошно се чувствувам.

Не сум те ставила во категорија на оние кои мислам дека грешат, а не мора да бидам во право. Ама мислам дека грешат.
Поздрав.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Многу се сложувам со тоа дека детето ќе те копира без оглед! Родителот дури и да покушава своите религиозни погледи да ги држи на страна - тие избиваат од неговиот секојдневен живот. Ќерка ми пример, гледа какви книги читам, какви документарци гледам, каков ми е односот во секојдневниот живот кон ситуации и луѓе, олтарот мој итн. Прашува за Божеството на кое му/и палам свеќа, прашува за цркви и џамии, за што се дешава после смртта и сл. И сака да биде како мене. Јас покушавам многу силно да бидам објективна и да доловам дека мојот начин на живот не е едниствен и дека она како што расте ќе дознава повеќе. Се трудам да и објаснам на убав начин за основните не/верби на христијанство, муслиманство, атеизам и сл. Таа почна на некој начин да има одбојност кон христијанството што јас не можев да си го дозволам - затоа и кажував убави работи од таа религија.

Еееее, мои другари и другарки што не сте родители - многу скривнувања ве чекаат само што ќе ви се роди првото дете и нема да биде онака како што вие сте планирале да го израснете ;)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Бебињата, бебешкиот мозок учи со повторување на она што го гледа, слуша. Бебешкиот мозок е сунѓер за надворешни информации. Речиси нема родители што не ја играле онаа игра со бебињата: Како прави кучето? Ав Ав. Kако прави мачето? Мјау. А како прави магарето? Иаа иааа :)
Секој родител што го сака своите дете ќе го учи и воспитува онака како што најдобро знае. Како што кажа Тапетарот Петар, идеолошкиот „вакуум“ е невозможен! Ова особено важи за атеистите, бидејќи тие се тие кои мислат дека нивните убедувања не се „вера“ туку научно потврдени апсолутни вистини па затоа пренесувајќи им ги тие на децата тие обично не се ни свесни дека ги воспитуваат во својата атеистичка идеологија (вера).

F

Frankie Yale

Гостин
Ова особено важи за атеистите, бидејќи тие се тие кои мислат дека нивните убедувања не се „вера“ туку научно потврдени апсолутни вистини па затоа пренесувајќи им ги тие на децата тие обично не се ни свесни дека ги воспитуваат во својата атеистичка идеологија (вера).
Ateizmot ne e vera, ateizmot e nevera. Dosaden si veke...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ateizmot ne e vera, ateizmot e nevera. Dosaden si veke...
Јок, у право си е човекот.
Математички гледано си е во право.........и може да се каже дека:
Вие верувате дека нема Бог.
Да знаеше дека нема ќе беше друга прича, ама ти за жал не знаиш(немаш појма).

F

Frankie Yale

Гостин
Јок, у право си е човекот.
Математички гледано може да се каже дека:
Вие верувате дека нема Бог.
Да знаеше дека нема ќе беше друга прича, ама ти за жал не знаиш(немаш појма).
Matematicki gledano... Daj be Igorce nemoj vaka sabotno.

Jas ne veruvam deka postoi bog, ama priznavam deka postoi sansa toj da postoi... Samo sto postoi sansa deka postoi i Zevs, Tor, leprikoni itn itn. Premala e verojatnosta.

Kajgana Shop

На врв Bottom