Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А ја веќе реков која ми е намерата-да покажам дека верувањето не е неопходен услов за крштевањето.
Тогаш зошто апостол Филип му рекол на етиопјанецот дека ако верува може да се крсти? Зошто кога овој го прашал „Што ме спречува да се крстам“ Филип не му одоговорил: „Ништо не те спречува. Слободно крсти се!“, туку му рекол: „Ако веруваш од се срце, тогаш можеш“ (Дела 2:37)

Прашањето сам си го поставуваш па самиот и одговори си. Во Црквата, никој здраворазумен не размислува на ваков начин.
Е како не размислува кога ти пред малку напиша:

Со тоа што си крстена, со тоа само си станала потенцијален член во Црквата, .т.е во телото Христово. Доколку Ти лично не ја исповедаш довербата и верата во Христа, ни оддалеку не си православна христијанка, туку си лик кој не Го прифаќа Христа, Неговото учење и Неговата крсна жртва. Верата е личносна категорија, која не е генерациски пренослива, ниту се стекнува по автоматизам. Верата се исповеда лично.
Аналогно на ова можеш на венчаното бебе кога ќе порасне да му кажеш:
Со тоа што си венчан, со тоа ти си само потенцијален брачен партнер на другото дете т.е. во брачна заедница со него. Не се секирај, кумот рече „ДА“ за тебе. Доколку ти лично не ја исповедаш љубовта кон неа, ни оддалеку не си негов брачен партнер, туку си лик кој не ја прифаќа неа, нејзината љубов и карактер. Љубовта е лична категорија, која не е генерациски пренослова, ниту се стекнува по автоматизам. Љубовта се исповеда лично. (православна логика) :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тогаш зошто апостол Филип му рекол на етиопјанецот дека ако верува може да се крсти?
Ваквија трик-прашања, кажуј на друго место, а Ти кажи ми, зашто во Матеј, 28.19, Христос никаде не го наведување верувањето како неопходен услов за крштевањето?
--- надополнето: Jul 1, 2011 12:42 PM ---
Е како не размислува кога ти пред малку напиша:
„..Не ми ја мати водата...„, и рече волкот на овчичката, така? :D
--- надополнето: Jul 1, 2011 12:42 PM ---
Т
Аналогно на ова можеш на венчаното бебе кога ќе порасне да му кажеш:
Аналогијата не е духовна категорија, туку овосветовна. Во духовноста, нештата се „на чисто„, без аналогии.

И конечно, зашто Христос се крсти, тоа прашање, т.е. одговор, ме занима?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Ај мафнете се со кој како што кажал и кој што бил.
Овдека станува збор за воспитување
а не за дали Исус бил лудак или нечиј син.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ваквија трик-прашања, кажуј на друго место, а Ти кажи ми,
Тоа што го велиш „Ваквија трик-прашања, кажуј на друго место, а Ти кажи ми...“ всушност е твој очајнички обид да избегаш од прашањето, затоа што согледуваш дека е ШАХ МАТ за православното комерцијално бебекрштевање. Прашањето е сосема легитивно, он-топик и од витално значење за крштевањето за кое што збориме. Сепак на сите ни е јасно зошто не го одговараш, а и самиот знаеш зошто не го одговараш, така што и не мора да го одговориш. :)

зашто во Матеј, 28.19, Христос никаде не го наведување верувањето како неопходен услов за крштевањето?
„Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Сум ви заповедал!“ (Исус, Матеј 28:19, Библијата)

Христови ученици се оние кои што веруваат во Него така што се подразбира дека тие кои што веруваат во Него и ќе бидат крстени. Бебето не е Христов ученик за да биде крстено.

Повторно неуспешен обид Мики. Не ти успеа ни оваа кривини да излезеш од аргументираниот ќорсокак. Удри една молитва до св. Шестка (пардон св. Петка), може тоа ќе ти помогне :)

Аналогијата не е духовна категорија, туку овосветовна. Во духовноста, нештата се „на чисто„, без аналогии.
Христовите параболи содржат аналогии. Ама според православната духовна логика, веројатно и Христос бил недуховен и овосветовен.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Има ли тука некој админ?????
--- надополнето: Jul 1, 2011 1:03 PM ---
Пума,
реалното живеење покажува нешто друго: дека токму богатите се склони кон блуд, неверие, прељуба, немање желба за живеење во црковно благословен брак и воопшто живеење во брак, а не сиромашните...
--- надополнето: Jul 1, 2011 12:06 PM ---
Ете така, оди разговарај со Луртз што погрешно имаат во животот оние горе :)

Иако во друг контекст на муабетот, сепак, тоа е друга тема, и не е за тука офтопик е.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа што го велиш „Ваквија трик-прашања, кажуј на друго место, а Ти кажи ми...“ всушност е твој очајнички обид да избегаш од прашањето, затоа што согледуваш дека е ШАХ МАТ за православното комерцијално бебекрштевање.
Де де, не си ласкај-очекувам одговор на моите прашња а не самоласкави збориви, во стилот „..Ееееј, како ги зезам православниве...„
--- надополнето: Jul 1, 2011 1:07 PM ---
ТПрашањето е сосема легитивно, он-топик и од витално значење за крштевањето за кое што збориме
Прашањето Ти е типично протестантска финта, изразена по приципот „...сам си поставувам прашање, сам си одговарам...„ па затоа и Ти реков: одгвори си сам, оти јас такво прашање не поставив, ама затоа поставив други прашања, со цел да покажам не дека сакам некого да мајтапам, туку да покажам дека верувањето не е неопхоиден услов за крштевањето.
--- надополнето: Jul 1, 2011 1:11 PM ---
Христови ученици се оние кои што веруваат во Него така што се подразбира дека тие кои што веруваат во Него и ќе бидат крстени. Бебето не е Христов ученик за да биде крстено.
.
Велиш, „..се подразбира...„? Кој тоа „подразбира„? Ти самиот? Во наведениот стих, не е наведен условот „...прво поверувај па после крсти се...„ но не е запишано ни тоа дека „...нештото (верувањето) се подразбира...„.

Заклучок (што би рекол Чирбаџијата): верувањето не е непоходен услов за крштевањето!
--- надополнето: Jul 1, 2011 1:14 PM ---
Христовите параболи содржат аналогии. .
Па дури и јас тоа го велам, настрана сета моја скромност...
Ама кога Христос користи аналогии, тоа се аналогии, преку кои неверните, кои битисуваат во материјалниов Свет, треба да разберат барем грам од духовните категории. Така, аналогиите доаѓаат од овој Свет, за да можат оние, кои не веруваат, колку-толку да ги разберат духовните категории.

Зашто Христос го споредува Царството Небесно со синапово зрно, значи го споредува со материјален плод, а не го споредува Царството Небесно со некоја друга духовна категорија?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Каде во Библијата пишува дека само возрасен човек смее да се крштева, и тоа поголем од 18 ли? И трето, дали кога Јован го крштеваше народот доаѓаа само возрасни луѓе или доаѓаа и мајки со децата свои, мајки со бебињата свои? Дали Јован одбил да ги крсти бебињата кои биле донесени таму?
Каде во библијата пишува да се прави ценовник за услугите на Црквата?

Каде во Библијата пишува да се се градат храмови? Да се цртаат ѕидови?

Каде пишува дека треба да има посредници помеѓу Господ и човекот (попови)?

Каде вика да се кршиш со јајца, да се протнуваш под маса, каде вика да се причестиш, да бацуваш рака на трансвестити со брада?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Има ли тука некој админ?????
--- надополнето: Jul 1, 2011 1:03 PM ---

Ете така, оди разговарај со Луртз што погрешно имаат во животот оние горе :)

Иако во друг контекст на муабетот, сепак, тоа е друга тема, и не е за тука офтопик е.
што имам ја со ова сеа? чуму напразно споменување на противникот на Белата Кула, поданикот на Саруман, чуму вознемирување на господарот на Урук Хаи? кој грешел, кои оние горе? не сфаќам коде е проблемо

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Каде во библијата пишува да се прави ценовник за услугите на Црквата?

Каде во Библијата пишува да се се градат храмови? Да се цртаат ѕидови?

Каде пишува дека треба да има посредници помеѓу Господ и човекот (попови)?

Каде вика да се кршиш со јајца, да се протнуваш под маса, каде вика да се причестиш, да бацуваш рака на трансвестити со брада?
А дека е мојто име запишано во Светото Писмо? :p

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
што имам ја со ова сеа? чуму напразно споменување на противникот на Белата Кула, поданикот на Саруман, чуму вознемирување на господарот на Урук Хаи? кој грешел, кои оние горе? не сфаќам коде е проблемо
Оние Лутрз кои добиле или сакаат да добијат од некој друг се во животот.
Тие се морално и етички осакатени, а ти ми продаваш тука демократија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Оние Лутрз кои добиле или сакаат да добијат од некој друг се во животот.
Тие се морално и етички осакатени, а ти ми продаваш тука демократија.
Урук Хаи не познава демократија, пречесто го споменуваш зборот демократија дури и (најчесто) кога е несоодветен...за што поточно се работи, кој сака да добие се во животот и што има тоа врска со мене?

Ако пак збориш за верите, кај истите мислам дека демократијата не владее...за ова нека се произнесат оние што подобро ги познаваат религиите.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Урук Хаи не познава демократија, пречесто го споменуваш зборот демократија дури и (најчесто) кога е несоодветен...за што поточно се работи, кој сака да добие се во животот и што има тоа врска со мене?

Ако пак збориш за верите, кај истите мислам дека демократијата не владее...за ова нека се произнесат оние што подобро ги познаваат религиите.
Не Луртз зборувам дека ме обвини дека ги етикетирам оние кои бараат сопруг со длабок џеб. Не си гледал проблем таму.
Јас гледам погрешни и искривени вредности, а дури и религиозниве го препознаа тоа, иако се воглавно слепи.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ама кога Христос користи аналогии, тоа се аналогии, преку кои неверните, кои битисуваат во материјалниов Свет, треба да разберат барем грам од духовните категории. Така, аналогиите доаѓаат од овој Свет, за да можат оние, кои не веруваат, колку-толку да ги разберат духовните категории.
Прво велиш општо дека аналогијата не е духовна категорија, туку овосветовна, па кога ти посочив дека и Исус користиел аналогии, сега почна да се вадиш дека Христовите аналогии се исклучок.
Но не сфаќаш дека во твојот обид да се отплеткаш од сплетката, уште толку се заплетка затоа што Христос не ги кажуваше своите параболи за оние кои веруваат да ги разберат духовните катеогрии, туку баш напротив - за тие да не ги разберат, а да ги разберат неговите ученици т.е. оние кои веруваат во Него. Еве ти доказ:

„И учениците Му се приближија и Му рекоа: „Зошто им зборуваш во параболи?” А Тој им одговори и рече: „Затоа што вам ви е дадено да ги знаете тајните на царството небесно, а ним не им е дадено... Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат. И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите. “
(Исус Христос, ев. Матеј 13:10-14, Библијата)

Внимавај што ќе ми реплцираш, затоа што кога комарецот ќе се фати во пајажина претајќи уште повеќе се замрсува, а не се одмрсува ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom