Во која земја е најдобро да се живее?

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Mozi i deka sveganite se poladni lugje od nego Makedoncite. Mentaliteto e mnogu razlichen. A za toa sho ne se raboti vo sabota i nedela tuka greshish. Ima raboti i tuka sho se rabotat i vo sabota i vo nedela. Jas predhodnata rabota sho ja rabotef nemafme zatvoreno ni za nova godina. Sekoj den, cela godina otvoreno beshe. Znachi ko ke se site slobodni za bozik i za nova godina, jas si rabotev. Toa ne go ima samo vo Makedonija, toa sekade go ima.
Нормално е дека има дејности кој е неизбежно да работат саботи, недели и празници (полиција, пожарна, болници, транспорт...) овде и обичните дејности за кој нема никаква потреба (освен интерес за поголем профит на газдите) да работат во сабота, недела и празници. И за разлика од овде кај вас се плаќа екстра за тие работни саати.

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Нормално е дека има дејности кој е неизбежно да работат саботи, недели и празници (полиција, пожарна, болници, транспорт...) овде и обичните дејности за кој нема никаква потреба (освен интерес за поголем профит на газдите) да работат во сабота, недела и празници. И за разлика од овде кај вас се плаќа екстра за тие работни саати.
Epa nikade ne rekov deka ne se plaka dobro za toa sho rabotish za praznici, makar i sho spored mene nemame tolku praznici spored Makedonija, za zal!

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Epa nikade ne rekov deka ne se plaka dobro za toa sho rabotish za praznici, makar i sho spored mene nemame tolku praznici spored Makedonija, za zal!
Не мислев на екстра како добро платено туку како дополнително платено, односно плус од редовната дневница. :)
--- надополнето: Jun 19, 2011 12:06 PM ---
читајте и плачете или лажете си го мозокот дека во Македонија се живее најубаво

http://internationalliving.com/2010/02/quality-of-life-2010/
http://www.nowpublic.com/world/best-country-live-list-countries-2009-un-hdi

A

Antigona

Гостин
Не мислев на екстра како добро платено туку како дополнително платено, односно плус од редовната дневница. :)
--- надополнето: Jun 19, 2011 12:06 PM ---
читајте и плачете или лажете си го мозокот дека во Македонија се живее најубаво

http://internationalliving.com/2010/02/quality-of-life-2010/
http://www.nowpublic.com/world/best-country-live-list-countries-2009-un-hdi
Ехххх, само кога би знаел дека има фамилии во Македонија кои живеат луксузно, на висока нога што се вели. Секој викенд идат на шопинг во Грција, Шпанија, Аустрија, за нова година и празници идат во Дубаи, на острови, во Америка на одмор...........значи да не се лажеме, биди сигурен дека и во Македонија има луѓе кои можат да си го дозволат луксузот и за нив Македонија е најдобро место за живеење бидејки тие не осеќаат никаква криза.

Е сега некој ке речи, малку се тие луѓе, точно така малку се, но верувајте дека ги има, и баш тие си имаат викендици, хотели некаде во странство и ги пуштаат децата нивни да шетаат, им купуваат скапи автомобили и многу се задоволни од Македонија.

За жал, многу се селат од државата со надеж на подобар живот во странство.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Ехххх, само кога би знаел дека има фамилии во Македонија кои живеат луксузно, на висока нога што се вели. Секој викенд идат на шопинг во Грција, Шпанија, Аустрија, за нова година и празници идат во Дубаи, на острови, во Америка на одмор...........значи да не се лажеме, биди сигурен дека и во Македонија има луѓе кои можат да си го дозволат луксузот и за нив Македонија е најдобро место за живеење бидејки тие не осеќаат никаква криза.

Е сега некој ке речи, малку се тие луѓе, точно така малку се, но верувајте дека ги има, и баш тие си имаат викендици, хотели некаде во странство и ги пуштаат децата нивни да шетаат, им купуваат скапи автомобили и многу се задоволни од Македонија.

За жал, многу се селат од државата со надеж на подобар живот во странство.
За богати фамилии зборевме?

Ехххх, само кога би знаелА дека зборот богат е многу релативен и дека тоа особено доаѓа до израз кога ке се споредат тие богати фамилии овде во Македонија за кој ми говориш и богатите фамилии кои си живеат спокојно некаде далеку од овде :) и секој РУЧЕК идат во Париз, Лондон, Њу Јорк, Дубаи ....

Е сега некој ќе рече малку се тие луѓе, точно малку се, но верувај дека ги има и баш тие си имаат ВИЛИ, хотели насекаде низ светот и децата не ги ни прашуваат кога одат во нив или пак кога си купуваат скапи автомобили за на кафе.

За среќа НИВНА, а за жал НАША се селат во таквите земји кои им нудат неспоредливо поубави услови за живот.

A

Antigona

Гостин
За богати фамилии зборевме?

Ехххх, само кога би знаелА дека зборот богат е многу релативен и дека тоа особено доаѓа до израз кога ке се споредат тие богати фамилии овде во Македонија за кој ми говориш и богатите фамилии кои си живеат спокојно некаде далеку од овде :) и секој РУЧЕК идат во Париз, Лондон, Њу Јорк, Дубаи ....

Е сега некој ќе рече малку се тие луѓе, точно малку се, но верувај дека ги има и баш тие си имаат ВИЛИ, хотели насекаде низ светот и децата не ги ни прашуваат кога одат во нив или пак кога си купуваат скапи автомобили за на кафе.

За среќа НИВНА, а за жал НАША се селат во таквите земји кои им нудат неспоредливо поубави услови за живот.
Те цитирав бидејки во твојот претходен пост мислиш дека луѓето тука во Македониај се лажат себеси дека имало убави услови за живеење.

Значи не станува збор за богатите фамилии туку за постоењето на богати фамилии овде во Македонија, можеш да замислиш , некој кој цел свој живот вели дека нема ништо корист од Мк, дека пуста е државата, негативно настроен кон животот во Македонија, е тој некој не може да си поверува дека на некој друг му е екстра во Македонија....да да, во земја која не е членка на ЕУ, во една мала државичка каде секој втор збори за финансиска криза, е баш во таква држава некој луксузно си живее.

Лично познавам 2 семејства кои живеат, па д ане претерам ама ајде ке речам ко во царство. И нормално се јавува љубомора и завист од страна на другите , ама некои успеале да пронајдат начин за да дојдат до ова ниво на живеење.

Значи сега на прашањето во која земја најдобро се живее, македонската богата елита би одговорила Македонија.

Ова звуи изненадувачки за мене и тебе кои имаме други погледи и сфаќања во животот, и јас лично мислам дека странство си е странство и не може да се споредува со Македонија.

Но, да имаш пари и те како ке велиш дека баш во Македонија најдобро се живее.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Те цитирав бидејки во твојот претходен пост мислиш дека луѓето тука во Македониај се лажат себеси дека имало убави услови за живеење. ГРЕШКА (1)

Значи не станува збор за богатите фамилии туку за постоењето на богати фамилии овде во Македонија, можеш да замислиш , некој кој цел свој живот вели дека нема ништо корист од Мк, дека пуста е државата, негативно настроен кон животот во Македонија, ГРЕШКА (2) е тој некој не може да си поверува дека на некој друг му е екстра во Македонија....да да, во земја која не е членка на ЕУ, во една мала државичка каде секој втор збори за финансиска криза, е баш во таква држава некој луксузно си живее.

Лично познавам 2 семејства кои живеат, па д ане претерам ама ајде ке речам ко во царство. И нормално се јавува љубомора и завист од страна на другите , ама некои успеале да пронајдат начин за да дојдат до ова ниво на живеење.

Значи сега на прашањето во која земја најдобро се живее, македонската богата елита би одговорила Македонија.

Ова звуи изненадувачки за мене и тебе кои имаме други погледи и сфаќања во животот, и јас лично мислам дека странство си е странство и не може да се споредува со Македонија.

Но, да имаш пари и те како ке велиш дека баш во Македонија најдобро се живее. ГРЕШКА (3)
ПРВО:
Не мислам туку ТВРДАМ. Мојот пост беше таков затоа што таква е реалноста во моментов. Скоро на сите Македонија во главите ни е претставена како рај на светов а ние сиротите ја немаме ни точката на ј во рај. Тоа до некаде е оправдано затоа што Македонија ни е наша татковина и треба да ја сакаме повеќе од секоја друга земја во светов. Меѓутоа голем дел од рајата овде љубоморно гледа, наместо да учи и да применува, на секоја друга успешна земја.

ВТОРО:
Во Македонија може да се направат пари (ако си способен и паметен бизнисмен или криминалец) но тоа незначи дека тие пари ќе донесат 100% подобри услови за живот. Моите пари нема да ми ги поправат улиците, нема да ми изградат паркови за разонода по светски терк и ред други работи. Македонија ни малку не е пуста но што сеуште е недоволно развиена и незнае да си ги искористи тие убавини за кои природата не не заборавила кога дарувала. Нормално е што има негативна расположеност кога во најголем дел од територијата на Македонија народот живее во мизерни услови и кога гледа како некој друг далеку по неспособен ужива сто пати повеќе во некоја друга земја.

- Луксузно или богато се релативни работи (објаснив претходно)

ТРЕТО:
Колку тоа пари треба да имаш? Сите си имаме цифра која ја бркаме во животот. Некој е задоволен со плата од 6000 ден а на некој му се малце и 160 000.И ако е тоа баш ти како што викаш, зошто тогаш македонските иселеници кои заработиле голема цифра, денес не се вратат да живеат овде во Македонија.

A

Antigona

Гостин
Члену над мене, јас и ти никако не можеме да се разбереме. Јас бев кратка и јасна со мојата изјава дека во Македонија постојат семејства на кои им е преубаво во оваа држава и на крај памет не им текнува да се селат на друго место кога тука живеат на високо ниво.

Јас лично не ја бранам државата и исто така имам негативно мислење за сите криминалци кои се збогатија во нашата државичка и на нив им е убаво , можат да си допуштат се и стојко ги боли за останатите кои не можат крај со крај да сврзат.

Едноставно тоа е тоа, постојат такви семејства кои се малубројни. Се останато младо и старо бара спас во странство бидејки едноставно тука нема услови за да успееш во нештко кога народот гледа само да ти пропадне бизнисот, да ти уништи и кариера и се.

И јас како тебе не сакам да живеам во држава полна со проблеми од секаков карактер, но ете јавно признавам дека на некои им е многу убаво во Македонија.

Член од
17 јануари 2011
Мислења
15
Поени од реакции
22
Uf,interesna tema za zivotot vo MK i nekoja od Evropa
Normalno sekoj si kazuva toa shto misli,no ajde da gi razgledame malku porealno rabotite.
Ke trgnam od mene,mojata familija,moeto dete
Jas ziveam vo Swedska skoro edna godina,i dosega nemam apsolutno nikakvi primedbi za taa zemja
Normalno,nedostigaat rodninite,prijatelite,nov pocetok,nov zivot,ne e lesno,pa treba ucenje jazik,gradinki i sl.
Za da imash ubav zivot vo MK treba da imash jaki VRSKI da dobies rabota,jas toa go osetiv licno na svoja koza
Zamislete se vie vo mojava situacija.Drzaven prvak za elektronika,3 bronzeni plaketi od saem za elektrnski inovacii,6 godini prethodno rabotno iskustvo,a da nemam ni 50 denari vo dzeb za kerkami da ja povozam na ringispil ili da mu kupam sladoled?ZOSHTO?? zato sho sum nemal vrski za da vlezam na rabota,ovde retko koj gleda kvalitet kaj rabotnikot,se se gleda nekoj da se protne so prijateli,znael ili ne znael toj da raboti,toa e zalosno,i zatoa se povejke lujge mladi,zaminuvaat ili se so planovi da zaminat od Mk,VO PRAVO SE
Koga bev na intervju za rabota vo Gothenburg,prvo neshto shto me prasaa bese,SHTO ZNAES DA RABOTISH,a ne dali si za Moderaterna,Socijalisterna ili sl.
SE cudea kako e mozno vo MK da se prezivee od 1vi do 1vi,kakvi uslovi sme imale,ljuge MK e nazad od site zemji so mnogu godini
--- надополнето: Jun 22, 2011 5:51 PM ---
Da ne spomnuvam samo za malite deca kakvi uslovi imaat,na sekoj agol imaat igrachki za igranje,nisalki,kolicinja,odrzani vo super sostojba,a ne kako vo BT,mora da odish do gradski park za da njadish samo edna nisalka,koja prasanje e na vreme koga ke se skrshi,sve e dotraeno,staro,rasfrlano,
Da ne zborame za na pregled za malo dete,doktorite se ljubezni,so nasmevka,strplivi,a ne kako nasive ovde,sho ke te oteraat u 3 P.m deka si dosol na vecer i si gi razbudil od son,si im go skratil gledanjeto spanski serii.
Ja imav taa prilika(neprilika)da morame d aodime na lekar i toa na sam Bozik katolichki,vecerta,koga kerka mi ja izgore rakata,se sobraja doktorki site gledaat,davaat mislenje,nema setanje od soba v soba,pa sestrata bila na pauza pa da cekash.nema nishto od toa,i za kraj kerkami dobi bozikno poklonce so eden kup igrachki..i narednata nedela se javuvaat po dva do tri pati da me prasaat kako e kerkami.....KOGA TOA VO MK KE SE SLUCI???
Mnogu raboti imam tyka za pisuvanje no premnogu vreme bi odzelo toa..

S

Sasha

Гостин
Tetka mi zivee vo Holandija i prezadovolna e od zivotot tamu,jas sakam da ziveam vo Tajland ;)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....најдобро е да се живее во Финска...затоа што сите комшии ти се Фин(ц)и

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Сум прошетал вака низ светов, за постојано живеење само ако имаш пари дефинитивно Македонија. А месец дена Тајланд, може исто така до мајами, да не ти е монотоно... Ама пак овде е многу подобро за живеење ме мрзи да набројувам зошто, а и ако почнам ќе испаднам во право, ама стварно ме мрзи едино ќе кажам дека луѓе од цел свет одкако дошле тука сакале да останат, затоа што ваква слобода ретко кај има, ама треба да ги прошеташ земјиве за да сватиш. Дефинитивно ни една земја во европа нема подобар живот од тука, ама живот во буквален смисол на зборот. Пошироко од европа има местенца но сепак...

A

Antigona

Гостин
Сум прошетал вака низ светов, за постојано живеење само ако имаш пари дефинитивно Македонија. А месец дена Тајланд, може исто така до мајами, да не ти е монотоно... Ама пак овде е многу подобро за живеење ме мрзи да набројувам зошто, а и ако почнам ќе испаднам во право, ама стварно ме мрзи едино ќе кажам дека луѓе од цел свет одкако дошле тука сакале да останат, затоа што ваква слобода ретко кај има, ама треба да ги прошеташ земјиве за да сватиш. Дефинитивно ни една земја во европа нема подобар живот од тука, ама живот во буквален смисол на зборот. Пошироко од европа има местенца но сепак...
Убаво ќе беше малку опширно да објасниш, ако ништо друго ,можеби ти ќе успееше да се разбереш со членот со ник
lo6ko piratot , бидејки јас не успеав.

T

Torchyrus

Гостин
И јас го имам слушано ова од постари луѓе кој го прошетале светот и виделе многу во животот , но исто така велат дека за работа и школување е многу по добро во западните земји или во Америка , Австралија , Канада итн итн; но во Македонија велат дека има многу голема слобода за се .
Е сега добро е да зимаш пензија од некоја странска држава , а да трошеш кај нас ...
Значи дефинитивно кај нас се живее многу убаво само шо финансиките проблеми се голем проблем за народот и поради тоа тие мислат дека е кај нас лошо , но не така со сигурност .

Kajgana Shop

На врв Bottom