Оставате ли бакшиш?

• Креатор на темата Креатор на темата ex machina
  • Време на започнување Време на започнување
Скоро секогаш јебига кад је гроф био циција...:D

Баш пред некој месец имавме гости од Америка, и ги однесовме во ресторан, и на крајот гостинката од Америка вика, колку бакшиш да оставам, 500 денари ли ? И ние и викаме абе какви 500 денари, тука 5 денари не оставаат ти 500. И се виде дека не и беше згодно на жената без бакшиш, и им ги остави тие 500 денари. Без разлика колку и да си богат, во Америка стандард им е тоа да оставаат бакшиш.

Иначе јас да, оставам и тоа многу често, скоро секогаш ако имам сметка на пример 190 а му давам 200, му викам да задржи кусурот. Колку се толку се, но во Македонија еден келнер на пример ако во денот собере 300 денари бакшиш тоа за него би било премија.

Оставам ако е услугата добра ама не се воопшто навикнати па ни фала не кажуваат што отпрво ми сметаше ама сега се навикнав.

Koга сум задоволна од услугата секако дека остаам бакшиш, ама ако некој ме праи теле не би го наградила.
Не само во странство ти наведуваат колку бакшиш да остаиш, туку и нашиве почнаа да го практикуваат тој тренд. Појди св.Наум во ресторанчето имаш едни цени на мени, а други кога ти носат сметка. Ти прашуваш зашо и ти одговараат дека цените се повисоки поради бакшишот, а келнерот го чекаш пола саат на празен ресторан да те услужи, не ти носи тоа шо си го порачал и ко ќе се побуниш ти вика: Ак не ви чинит, не идајте.
У странство разбирливо е да остаиш бакшиш, пошо за вработените низ локали ти си бог.

Кога имам пари оставам по некој денар...ама ако ми се испонаша келнерот, може се по капата да си добие, па дури и ново кафе да ми донесе, кое сам ке си го плати :)
Доволно ми е кога ке ме услужи да ми рече повели. А не со намуртена фаца да ми фрли тоа шо сум нарачала. И една насмевка е доволна...знам дека им е мачно и знам колку им значи некој денар плус, па се трудам, ако они се океј и јас спрема нив да бидам супер. :D

Со еден другар седиме во ресторан, и сметката дојде 480, и му дава келнерот 20 денари назади му вика другарот, задржи кусур, и овој вика, нема потреба и му ги фрли тие 20 денари му ги врати:)

Остави за да ти остават.Иначе 300 денари се ништо во однос на дневниот бакшиш што го прават конобарите во подобрите локали во Скопје.

Ostavam ako sum zadovolen od uslugata ama ne povece od 100, kaj nas konobarite imaat standard plata, milsam i bez baksisot im e dobra.

Vo amerika e drug princip na rabota, jas so drustvo sum napravil okolu 600$ smetka, baksisot mu dojde okolu 100$ plus. I da kazam deka e mnogu e funkcionalen, bidejci konobarot pravi od gazdata 15 dolari dnevno a glavno zarabotuva od baksisot. Epa za da zaraboti baksis mora da bide mn ljubezen so gostite. Ne kako doma, da se ubies od diganje raka dodeka dojde.

Кога услугата е добра да, инаку потешко.

Многу парајлии вие бе сите бакшиши оставате. Мислам дека велешани ја немаат таа навика да оставаат бакшиш :)

Зависи од ресторанот/кафиќот во кој сум, ако пијам каде у маало или хамбургер сигурно нема да оставам, а зависи и како стојам со пари во моментот :)

Ако келнерката има добри цицки, ако е фина и ако имам пари за џиткање-да. Иначе тешко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom