Душа ! Како ја дефинирате ?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Argumenti od avtoritet.

Lice A veli deka tvrdenjeto B e tocno.
Liceto A e naucnik.
Tvrdenjeto B mora e tocno.

I sto sea?
Ејјјјјјјј бараше ти авторитетни имиња.
Ako сакаш ќе добиеш и неавторитетни, ама вака ми е полесно :)
Инаку тоа што највеќе ми се свиѓа во ова:
In 1989 Penrose published The Emperor's New Mind, which was followed in 1994 by Shadows of the Mind. Critical of AI, both books argued, by appealing to Gödel's theorem and other considerations, that certain aspects of human consciousness, such as understanding, must be beyond the scope of any computational system, i.e. 'non-computable'. Non-computability is a perfectly well-defined mathematical concept, but it had not previously been considered as a serious possibility for the result of physical actions. The non-computable ingredient required for human consciousness and understanding, Penrose suggested, would have to lie in an area where our current physical theories are fundamentally incomplete, though of important relevance to the scales that are pertinent to the operation of our brains. The only serious possibility was the incompleteness of quantum theory—an incompleteness that both Einstein and Schrödinger had recognized, despite quantum theory having frequently been argued to represent the pinnacle of 20th century scientific achievement. This incompleteness is the unresolved issue referred to as the 'measurement problem', which we consider in more detail below, in Section 5. One way to resolve it would be to provide an extension of the standard framework of quantum mechanics by introducing an objective form of quantum state reduction—termed 'OR' (objective reduction), an idea which we also describe more fully below, in.....
Ова е и мој личен заклучок од поодамна, затоа и ми е омилен аргумент.

F

Frankie Yale

Гостин
Ејјјјјјјј бараше ти авторитетни имиња.
Ako сакаш ќе добиеш и неавторитетни, ама вака ми е полесно :)
Ne me sfati, ne e vazno dali e avtoritet ili ne tuku voopsto nemoj da koristis argumenti od tipot "toj rekol taka znaci tocno e."

Vidi, gubam zelba za diskutiranje zosto namesto da prilozis nekakva poenta ili argument ti mi kopiras linkovi za koi ne veruvam ni samiot deka si gi procital, a kako dokazi prezentiras nedokazani teorii na zagovor (filadelfija eksperimentot). Kako naucen dokaz sega mi kopirase izvadok od kniga, a samiot znaes deka naukata ne raboti na toj nacin. Stopati e spomnato deka postoi peer review, kade sto se prilozuva sekakva hipoteza. Da se citira kniga kako validen naucen izvor koj dokazuva odredena teza e apsurdno.

Zatoa i te prasuvam, koj naucnik dokaza deka materijata zavisi od svesta? I te molam ne mi kopiraj linkovi.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ne me sfati, ne e vazno dali e avtoritet ili ne tuku voopsto nemoj da koristis argumenti od tipot "toj rekol taka znaci tocno e."

Vidi, gubam zelba za diskutiranje zosto namesto da prilozis nekakva poenta ili argument ti mi kopiras linkovi za koi ne veruvam ni samiot deka si gi procital, a kako dokazi prezentiras nedokazani teorii na zagovor (filadelfija eksperimentot). Kako naucen dokaz sega mi kopirase izvadok od kniga, a samiot znaes deka naukata ne raboti na toj nacin. Stopati e spomnato deka postoi peer review, kade sto se prilozuva sekakva hipoteza. Da se citira kniga kako validen naucen izvor e apsurdno.

Zatoa i te prasuvam, koj naucnik dokaza deka materijata zavisi od svesta? I te molam ne mi kopiraj linkovi.
Одкако ќе ми приложиш научни докази за спротивното јас ќе ти ја исполнам желбата.
Губиш желба?
Не бе цел се изгуби...се заеба со Sir Roger Penrose хаххахахах
--- надополнето: Jun 28, 2011 3:42 PM ---
Еден пример ми текна во моментов.
Хипотетички земено еве реинкарнира Исус и пола од библијата вика дека е лага.
Дали црквите ќе го прифатат тоа, иако би знаеле дека е стварно Исус.
Oдговорот е НЕ, исто како што направија фарисеите пред 2000 год.
Мислиш дека е нешто поразлично во науката?

F

Frankie Yale

Гостин
Одкако ќе ми приложиш научни докази за спротивното јас ќе ти ја исполнам желбата.
Губиш желба?
Не бе цел се изгуби...се заеба со Sir Roger Penrose хаххахахах
E za ova zborev, zosto posle nikoj ne te sfaka seriozno. Namesto da prodolzis so diskusija ti hehe hiho hoho se obiduvas na nekoj nacin da mi vratis. Vaka ako i ti prodolzis, ke se prepukuvame ko deca zasekogas. Plus uste edno apsurdno baranje od tvoja strana, da dokazam odamna dokazana rabota koja ti nikako nema da ja prifatis. Od kade proizleguva svesta, od stomakot li?

Kako i da e, ne mi go izbegnuvaj prasanjeto... Koj go dokaza toa sto ti go tvrdis?
Мислиш дека е нешто поразлично во науката?
Da razlicno e, naukata ne se zasnova na slepa verba. Za niedno tvrdenje vo biblijata nema dokaz deka se slucilo pa zatoa i da im kaze nekoj nema da poveruvaat zosto nivnoto veruvanje e iracionalno.

Mnogu e lesno da se tvrdi jas znam deka e taka ama nemozam da dokazam i zatoa na ovoj nacin i se oddeluva naukata od psevdonaukata.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
E za ova zborev, zosto posle nikoj ne te sfaka seriozno. Namesto da prodolzis so diskusija ti hehe hiho hoho se obiduvas na nekoj nacin da mi vratis. Uste edno apsurdno baranje od tvoja strana, da dokazam odamna dokazana rabota koja ti nikako nema da ja prifatis. Od kade proizleguva, od kolenoto li?

Kako i da e, ne mi go izbegnuvaj prasanjeto... Koj go dokaza toa sto ti go tvrdis?

Da razlicno e, naukata ne se zasnova na slepa verba. Za niedno tvrdenje vo biblijata nema dokaz deka se slucilo pa zatoa i da im kaze nekoj nema da poveruvaat zosto nivnoto veruvanje e iracionalno.

Mnogu e lesno da se tvrdi jas znam deka e taka ama nemozam da dokazam i zatoa na ovoj nacin i se oddeluva naukata od psevdonaukata.
Еве ти ја теоријата предложена од Roger Penrose и Stuart Hameroff.
Се вика http://en.wikipedia.org/wiki/Orch-OR
Што повеќе сакаш не ми е јасно, еве прочитај ја прво па после дрви колци.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Eve eden komentar;
Osho veli deka: nie sme samo seme.Toa seme treba da izrti,da se razvie i na krajot da dade plod(cvet).Se dodeka toa ne se stori nie sme samo "sitni dushi".I tuka umira sè.

F

Frankie Yale

Гостин
Еве ти ја теоријата предложена од Roger Penrose и Stuart Hameroff.
Се вика http://en.wikipedia.org/wiki/Orch-OR
Што повеќе сакаш не ми е јасно, еве прочитај ја прво па после дрви колци.
Jas ti vikam prestani so celi linkovi ti pak prodolzuvas. I ajde jas ke ti postiram drug link i taka ke se spamirame so linkovi.

Diskutiraj ako ti se diskutira, zatoa ajde ke te prasam, koj ja dokaza teorijava i na koj nacin ja dokaza?

I dali ti voopsto znaes na koj nacin raboti naukata, osobeno fizikata?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Jas ti vikam prestani so celi linkovi ti pak prodolzuvas. I ajde jas ke ti postiram drug link i taka ke se spamirame so linkovi.

Diskutiraj ako ti se diskutira, zatoa ajde ke te prasam, koj ja dokaza teorijava i na koj nacin ja dokaza?

I dali ti voopsto znaes na koj nacin raboti naukata, osobeno fizikata?
Aloooooooooo
za koj kur ti gi davam linkovite, citaj ako sakas.... ako ne teraj si po tvoe.
Da ti obrazlagam teorija sega nemam namera, i pokraj se ova e za tebe ne za mene.
--- надополнето: Jun 28, 2011 4:05 PM ---
Eve eden komentar;
Osho veli deka: nie sme samo seme.Toa seme treba da izrti,da se razvie i na krajot da dade plod(cvet).Se dodeka toa ne se stori nie sme samo "sitni dushi".I tuka umira sè.
Има ми се чини и друга варијанта, дека е можно цветови да се дојдени да полеваат семиња. :)
Aма уште не се знае, времето ќе покаже.

F

Frankie Yale

Гостин
Aloooooooooo
za koj kur ti gi davam linkovite, citaj ako sakas.... ako ne teraj si po tvoe.
Da ti obrazlagam teorija sega nemam namera, i pokraj se ova e za tebe ne za mene.
.
Ne da mi ja objasnis... Jas go procitav linkot, procitav sto tvrdi, istotaka go procitav i delot kriticizam a ne veruvam deka i ti si go napravil istoto. Sega te prasuvam tebe zosto ti si nejzin 'pobornik' dali i na koj nacin e dokazana ovaa hipoteza?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
[quote

Има ми се чини и друга варијанта, дека е можно цветови да се дојдени да полеваат семиња. :)
Aма уште не се знае, времето ќе покаже.[/quote]
Djabe é.
Treba seminjata sami da ulozat "trud".

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ne da mi gi objasnis, go procitav linkot, procitav sto tvrdi, istotaka go procitav i delot kriticizam. Sega te prasuvam tebe zosto ti si nejzin 'pobornik' dali i na koj nacin e dokazana ovaa hipoteza?
Хахахах абе се е хипотеза.....инаку зошто сум нејзин поборник?
Затоа што прво нема подобро објаснување за она што теоретски е невозможно.
A тоа е вештачка интелигенција, за која што погоре ти кажав дека е и мој став од памтивек.
Ako нема вештачка интелигенција автоматски мозокот не ја произведува истата.
Ова е крај на приказната....финито.
--- надополнето: Jun 28, 2011 4:15 PM ---
[quote

Aма уште не се знае, времето ќе покаже.
Djabe é.
Treba seminjata sami da ulozat "trud".
Абе истата приказна за Буда кога го молеле да остане на земјата и да го направи она што
е невозможното. :)
Инаку тоа што може да се стори е да се покаже патот кој се оди без одење.

F

Frankie Yale

Гостин
Хахахах абе се е хипотеза.....инаку зошто сум нејзин поборник?
Затоа што прво нема подобро објаснување за она што теоретски е невозможно.
A тоа е вештачка интелигенција, за која што погоре ти кажав дека е и мој став од памтивек.
Ako нема вештачка интелигенција автоматски мозокот не ја произведува истата.
Ова е крај на приказната....финито.
Ti ocigledno ne znaes na kakov nacin raboti naukata. Sekoja hipoteza se dava na peer review istata se razgleduva, recenzira, se baraat dupki i nedostatoci i ako drzi voda i se dokaze togas stanuva teorija. Ova e proces koj trae podolgo, se odi na konferencii se vodat diskusii okolu teorijata itn. Offtopic, vo fizikata na primer matematikata e temelot, zad sekoja teorija stoi matematicka formula. Kolku i da zvuci ubavo odredena teorija ako matematikata ne ja poddrzuva istata teorija ne vazi i ne se sfakja seriozno... E na vakov nacin Igorce moj se razlikuva nauka od psevdonauka. Sega za orch-or:
Penrose's interpretation of Gödel's first incompleteness theorem is rejected by many philosophers, logicians and artificial intelligence (robotics) researchers.
Ovaa hipoteza ne drzi voda i zatoa e odbiena od skoro site naucnici. A ti ovde citiras izvadoci od knigi kako validen naucen izvor, se gleda deka ne pravis razlika od nauka i psevdonauka i samo si biras izvori koi tebe ti odgovaraat a ne ti e vazno dali istite se potvrdeni i dali voopsto se verodostojni.

A uste i fraer glumis, napraviv greska sto probav da vodam seriozna diskusija so tebe. Tolku i od mene, kraj na diskusijata ili finito ;)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ti ocigledno ne znaes na kakov nacin raboti naukata. Sekoja hipoteza se dava na peer review istata se razgleduva, recenzira, se baraat dupki i nedostatoci i ako drzi voda i se dokaze togas stanuva teorija. Ova e proces koj trae podolgo, se odi na konferencii se vodat diskusii okolu teorijata itn. Offtopic, vo fizikata na primer matematikata e temelot, zad sekoja teorija stoi matematicka formula. Kolku i da zvuci ubavo odredena teorija ako matematikata ne ja poddrzuva istata teorija ne vazi i ne se sfakja seriozno... E na vakov nacin Igorce moj se razlikuva nauka od psevdonauka. Sega za orch-or:
Ovaa hipoteza ne drzi voda i zatoa e odbiena od skoro site naucnici. A ti ovde citiras izvadoci od knigi kako validen naucen izvor, se gleda deka ne pravis razlika od nauka i psevdonauka i samo si biras izvori koi tebe ti odgovaraat a ne ti e vazno dali istite se potvrdeni i dali voopsto se verodostojni.

A uste i fraer glumis, napraviv greska sto probav da vodam seriozna diskusija so tebe. Tolku i od mene, kraj na diskusijata ili finito ;)
Терај си ти со мејнстрим, а јас ќе си барам алтернатива. ;)
Јас знаев дека од секоја врба свирче не бива.....ама кој да знае можеби...........
--- надополнето: Jun 28, 2011 4:29 PM ---
Еј и за хипотезата како станувала теорија, знам уште од времето ти осмици у песок кога си правел со .....

F

Frankie Yale

Гостин
Терај си ти со мејнстрим, а јас ќе си барам алтернатива. ;)
Јас знаев дека од секоја врба свирче не бива.....ама кој да знае можеби...........
--- надополнето: Jun 28, 2011 4:29 PM ---
Еј и за хипотезата како станувала теорија, знам уште од времето ти осмици у песок кога си правел со .....
Tezok hipster, ne biva seriozna diskusija so tebe, izgleda ne te sakale dovolno kako mal. Ajde pozdrav jas se odjavuvam.

Kajgana Shop

На врв Bottom