Совети околу мотоцикли

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Мало надоврзување:
-Најтопло препорачувам синтетички масла од секој вид за мотори со воздушно ладење. Приказните дека „не чинело full sintetic да се става на мотор“ тие „стручњнаци“ нека си ја чуваат за себе! Воздушно ладените мотори имаат вообичаено прилично повисока работна температура од водено ладените. Минералните или полусинтетичките масла можат да си најдат добра примена кај мотори со пониски работни температури, но на температура од на пр. 120 степени по Целзијус во континуитет нивниот вискозитет, проточност, боја и заситеност со отпадни честици од согоруњата значително се менуваат што не е случај со синтетичките масла.

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
може ли некој совет за спортска 125-ка што мозе да ја возам со А1 категорија било колку пари да е само да знам во план сум да земам ?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
може ли некој совет за спортска 125-ка што мозе да ја возам со А1 категорија било колку пари да е само да знам во план сум да земам ?
Нов или половен?

Ако ме прашаш мене, нов би земал ваков:

CB 125 R
3000 e, нов во МакПетрол.

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
Нов или половен?

Ако ме прашаш мене, нов би земал ваков:

CB 125 R
3000 e, нов во МакПетрол.
pa moze i nov i poloven
--- надополнето: Jun 26, 2011 11:29 AM ---
dajte i drugi predlozi neka bidat novi, stari ama da moze da se vozat so a1 kategorija (sportski pa moze i nekoj coper)
--- надополнето: Jun 26, 2011 12:39 PM ---
eee drugari najdov ztrana so site karakteristiki na sekoj motor http://www.motorcyclespecs.co.za/

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
И сеа уште нешто не ми е јасно , а тоа е до колку kw може да се вози со А1 категорија на едно место пишуваат 25, на друго 20 ,а на 3 пишуваат 11 kw , кое е точно ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мало надоврзување:
-Најтопло препорачувам синтетички масла од секој вид за мотори со воздушно ладење. Приказните дека „не чинело full sintetic да се става на мотор“ тие „стручњнаци“ нека си ја чуваат за себе! Воздушно ладените мотори имаат вообичаено прилично повисока работна температура од водено ладените. Минералните или полусинтетичките масла можат да си најдат добра примена кај мотори со пониски работни температури, но на температура од на пр. 120 степени по Целзијус во континуитет нивниот вискозитет, проточност, боја и заситеност со отпадни честици од согоруњата значително се менуваат што не е случај со синтетичките масла.

Kako na primer mojot!
Vozduh i ulje ladenje. Koga ke digne temperatura kraj.

Мада квалитетно минерално или полусинтетичко му вршат равота, почесто треба да се менуваат со се филтерот. А поскапо е...па :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
И сеа уште нешто не ми е јасно , а тоа е до колку kw може да се вози со А1 категорија на едно место пишуваат 25, на друго 20 ,а на 3 пишуваат 11 kw , кое е точно ?
Возила што спаѓаат во А1 категорија, се оние чија што работна зафатнина не надминува 125 цм кубни. Од страна на КС нема ограничвање. Можи двотактен да достигни и 40 кс на 125 кубици... и смејш да го возиш.

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
Возила што спаѓаат во А1 категорија, се оние чија што работна зафатнина не надминува 125 цм кубни. Од страна на КС нема ограничвање. Можи двотактен да достигни и 40 кс на 125 кубици... и смејш да го возиш.
тоа значи дека мозам да возам и Мито и Априлија кои имаат по 24.8 kw ?
--- надополнето: Jun 27, 2011 12:27 PM ---
И само уште едно прашање сега за сега Колку отпрлилика ке ме кошта да увезам мотор од Германија пример со сите давачки ако знаете а моторот таму пример кошта 700 евра ?

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
дај некој ако знај нека објасни, како да штеловам карбуратор на 50цц 4-тактна веспа?? ми треба штеловање на смешата, воздух/бензин и обратно...ако можи некој нека објасно како да го напрам то. гледав нешто на google според обртаите објаснуваја нешто, ама не разбрав баш се на англиски.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
cekaj sea toa znaci deka do 125ccm mozam so B kategorija da vozam? Kade go pisuva ova vo koj zakon?

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
тоа значи дека мозам да возам и Мито и Априлија кои имаат по 24.8 kw ?
--- надополнето: Jun 27, 2011 12:27 PM ---
И само уште едно прашање сега за сега Колку отпрлилика ке ме кошта да увезам мотор од Германија пример со сите давачки ако знаете а моторот таму пример кошта 700 евра ?
Ако имаш човек близок/познат кој се разбира од мотори!некој шо работи со мотори шо знаеш дека нема да те заебе оди во бугарија ќе си најдеш добар мотор за евтини пари али немој да гледаш на надворешен изглед пример ја глеаме на нет џип мерцедес не е важно кој модел од надвор налицкана налицкана внатре исто али среќа не идевме сами со наси имавме човек кој работи со коли таму и погледна 2-3 работи и ни рече одма ова не чини..така да само ако имаш некој таму шо се разбира.Иначе за у германија ако планираш да го донесеш до македонија со возење ке те изгорат. треба таблици за странец ,патарина (огин!!) и уште многу работи...

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
Ne tuku kazuva toj deka moze da se vozi so A1 kategorija da se vozat motori do 125 cc
--- надополнето: Jun 27, 2011 7:49 PM ---
Ok fala na sovetot

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
cekaj sea toa znaci deka do 125ccm mozam so B kategorija da vozam? Kade go pisuva ova vo koj zakon?
Не... возилата со помалку од 4 тркала се делат во 3 категории: мопеди (велосипеди со мотор) до 50 цм кубни, моторцикли (работна зафатнина над 125 цм кубни) и останати. Со новите возачки очекував трицикл и квад да добијат засебна категорија, ама ги остаја по старо, оти појма неам. Некни се инатевме со вујко ми за тематикава, и го читавме целиот закон за сообраќај. Така да заклучокот е следен:

Со Б категорија, смејш да возиш само мопеди.

Со А1 категорија е забрането да се возат моторцикли (што значи мопеди и останатите се дозволени). Притоа, А1 се издава на лица со наполнети 16 години, а потоа со 18 преоѓа во А. Значи лице со 18 години, неможи да ја поседува/полага А1.

Ако има нешто нејасно, прашувајте.

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15
Не... возилата со помалку од 4 тркала се делат во 3 категории: мопеди (велосипеди со мотор) до 50 цм кубни, моторцикли (работна зафатнина над 125 цм кубни) и останати. Со новите возачки очекував трицикл и квад да добијат засебна категорија, ама ги остаја по старо, оти појма неам. Некни се инатевме со вујко ми за тематикава, и го читавме целиот закон за сообраќај. Така да заклучокот е следен:

Со Б категорија, смејш да возиш само мопеди.

Со А1 категорија е забрането да се возат моторцикли (што значи мопеди и останатите се дозволени). Притоа, А1 се издава на лица со наполнети 16 години, а потоа со 18 преоѓа во А. Значи лице со 18 години, неможи да ја поседува/полага А1.

Ако има нешто нејасно, прашувајте.
тоа значи дека мозам да возам и Мито и Априлија кои имаат по 24.8 kw со А1 категорија ?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
тоа значи дека мозам да возам и Мито и Априлија кои имаат по 24.8 kw со А1 категорија ?
ако прајме муабет за изведбата од 125 цм кубни... да, можиш.

Мада Каџива Мито има 22 KW или 30 кс.

Kajgana Shop

На врв Bottom