Колку ви значи зборот ИЗВИНИ?

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
Воопшто не ми значи, затоа што знам дека 1% од луѓето тој збор го кажуваат од срце другите онака го кажуваат ради реда. Додека некој на дело не покаже дека му е криво или дека жали за тоа што ми сторил зборот извини не ми значи ништо, сепак е само збор.

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
Многу јасно дека на сите им значи тој збор. Зошто? затоа што сите потајно сакаме да го чуеме тој збор кога сметаме дека тој/а карши згрешил/а, сакаш да чуеш ваков збор а си повторуваш во себе 'сеедно дали ќе ми се извини' или 'твоето извини не ми значи' само се лажеш себеси, на сите им значи затоа што доколку не го чуете, ќе продолжите со убедувањето дека сте во право потсвесно чекајќи го зборот што ќе ве натера да престанете, без разлика колку да не верувате во зборот или личноста, секогаш Извини ќе ве чукне и подзастане за сек.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Зависи во кој контекст, доколку некој ме удри несакајќи низ улица ми рече извини, ми значи на тој начин што препотставувам дека е културен/а таа личност. А "извини" може да рече секој, тргнувам од мене: имам речено извини а не сум го мислел тоа :kesa: тоа е тоа :)

Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
Зависи за што се работи... ипак не може да се прифати извинување за сешто.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Кога ќе осетам дека сум направила грешка, се трудам секогаш да се извинам за тоа, и во иднина, секако да си ја поправам. Не за најмали ситници, зашто ако моќта на извинувањето се употребува во мали ситуации тогаш ја снемува. Исто така и кога другите мене ќе ме повредат со некој гест очекувам да ми се извинат, и секако тоа многу ми значи, и ми збори за тоа каква е самата личност. Не сакам ни мене да ми се извинуваат за секакви глупости, за зезање или било што, ама ако направат нешто што ќе ме повреди, се надевам дека ќе го добијам тоа извини, знам да простам. А, да. Има една многу глупава работа на која не можам да се изначудам. Зашто, да речеме, ние луѓето сме си створиле навика да се извинуваме за секое допирање? Сигурно сите сте биле во ситуација, на пример во автобус некој при поминување да ве допре, и да ви се извини? Па, не ве удрил, де. Зашто го прават тоа? Дали и самите се нашле во ситуација кога непознат човек ќе ги допре, па се почувствувале како да влегува во нивниот его простор, во нивниот ум, во нивната приватност, можеби мислиме дека ако дојдеме во непосреден контакт со странец, дека има пристап до нашите мисли, нашите тајни? Може треба да отворам нова тема за ова.. :)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Зборот Извини не ми значи ама баш ич ако не е кажан со чувство. Ако некому стварно му значи да ми се извини за нешто што ми згрешил тогаш и мене ми значи тој збор. Ама луѓево у последно време Извини си го вадат од ракав за се` и сешто, па и смислата му е веќе изгубена.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Извини не прифаќам оти никој од срце не го кажува туку само ради реда. Или пак уби го чоек па речи му извини .. е не ..

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Зависи во кој контекст, доколку некој ме удри несакајќи низ улица ми рече извини, ми значи на тој начин што препотставувам дека е културен/а таа личност. А "извини" може да рече секој, тргнувам од мене: имам речено извини а не сум го мислел тоа :kesa: тоа е тоа :)
Oва да.
Извини не прифаќам оти никој од срце не го кажува туку само ради реда. Или пак уби го чоек па речи му извини .. е не ..
Точно.После напраена голема глупост или штета извини немат функција на никакво покритие.А и да е 98% е кажано така колку да е кажано.

Член од
28 јуни 2011
Мислења
52
Поени од реакции
5
Зависи од ситуацијата и желбата. Доколку се кажува од срце и со каење значи многу но доколку е празно и пусто тогаш подобро да не сум го слушнал.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Извини како збор можеби не е од големо значење, но вредноста на чинот на извинување е голема. Извини може да сочува пријателство и да создаде момент на добро расположение кај човекот на кој што му се извинуваме, истовремено давајќи му до знаење дека се грижиме и се покајуваме за нашата постапка со која што сме му наштетиле нему. Постои и извини кое што е без искрена намера, понекогаш испратено со иронија, а во тие случаи извини е ништо повеќе од збор. Букет цвеќиња и серенади под прозор можат да бидат форма на извинување упатена кон изневерената девојка, а зад нив да не постои никаква искреност, само добро платени цвеќиња и свирачи. Додека од друга страна, постои и едно друго извини кое доаѓа длабоко од човекот и може да значи многу, не само за личноста на која и се извинуваме, туку и за нас, постапка која ни дава до знаење дека ги согледуваме грешките и се каеме за истите.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Човечки е да се гречи уште почовечки е да се признае грешката. Се извинува од срце секогаш кога ке згрешам, дури тоа да е и некоја ситна, минимална грешка, но сепак е грешка и знам да ја признам истата и да кажам ИЗВИНИ. Исто така знам да прифатам извинување :D

Член од
28 јуни 2011
Мислења
414
Поени од реакции
163
Многу ми значи. Зборот "извини" ми значи исто толку многу како и зборот "те сакам"

Kajgana Shop

На врв Bottom