Што според Библијата кажува Бог за оние кои за време на брак се заљубиле во друга личност?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ти нема спас Мики, огненото езеро чека на тебе...
Не ако однесе 5 литри зејтин в црква, запали свеќа и даде некое евро за обнова на храмот.
Си има тарифа за секој грев.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Цела тема ја прочитав и освен еден цитат дека мажот смее да ја остави жената која го изварала не видов ништо друго.

Ме интересира дали и жената има право да остави маж кој ја вара?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Цела тема ја прочитав и освен еден цитат дека мажот смее да ја остави жената која го изварала не видов ништо друго.

Ме интересира дали и жената има право да остави маж кој ја вара?
Да. Самиот чин на прељуба го раскинува брачниот завет (каде што се заветуваат за верност) и потоа оштетената страна може слободно да си оди, иако е подобро да не брза и да види дали другата страна искрено ќе се покае па да го обноват брачниот завет.
Христос го земал за пример „оставањето на жената“, затоа што фарисеите тоа го прашање „Дали смее човек да ја остави својата жена заради каква било причина?”.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Да. Самиот чин на прељуба го раскинува брачниот завет (каде што се заветуваат за верност) и потоа оштетената страна може слободно да си оди, иако е подобро да не брза и да види дали другата страна искрено ќе се покае па да го обноват брачниот завет.
Христос го земал за пример „оставањето на жената“, затоа што фарисеите тоа го прашање „Дали смее човек да ја остави својата жена заради каква било причина?”.
Тоа е во ред но би сакал и пример каде и на жената и е истото доволено, има таков стих или нема?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Тоа е во ред но би сакал и пример каде и на жената и е истото доволено, има таков стих или нема?
Колку што јас знам таков пример (стих) во Библијата нема.
Но во старозаветниот закон на Израел казната за прељуба (и за мажот и за жената) доколку бидат фатени на дело, била смрт:

„Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата. “ (Левит 20:10; Библијата)

Откако прељубникот ќе биде казнет со смрт, жената секако дека била слободна да се премажи за друг, бидејќи брачниот завет важи само додека двајцата партнери се живи.
Се разбира ова не важи во новиот завет ниту за евреите, ниту за останатите луѓе. Тоа Исус јасно го покажа со тоа што и прости на една прељубница. Затоа во Новиот завет Милоста е пред Законот и затоа реков дека, иако прељубата дозволува развод, подобро партнерите да се покајат и да си простат, отколку да се разведуваат.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Колку што јас знам таков пример (стих) во Библијата нема.
Но во старозаветниот закон на Израел казната за прељуба (и за мажот и за жената) доколку бидат фатени на дело, била смрт:

„Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата. “ (Левит 20:10; Библијата)

Откако прељубникот ќе биде казнет со смрт, жената секако дека била слободна да се премажи за друг, бидејќи брачниот завет важи само додека двајцата партнери се живи.
Се разбира ова не важи во новиот завет ниту за евреите, ниту за останатите луѓе. Тоа Исус јасно го покажа со тоа што и прости на една прељубница. Затоа во Новиот завет Милоста е пред Законот и затоа реков дека, иако прељубата дозволува развод, подобро партнерите да се покајат и да си простат, отколку да се разведуваат.
Фала за одговорот.

Внимателно го прочитав стихот од стариот завет и ми се чини дека прељуба со непозната слободна жена била дозволена или пак нема да биде казнета со смрт? Има ли стих кој појаснува што со прељуба со слободна жена и маж, за жените посебно ме интересира дали биле равноправно третирани во стариот како и новиот завет во однос на прељубата?

Дали можам да заклучам дека сите христијански цркви и конфесии денес дозволуваат развод ако партнерот те извара со друг?

Имаат ли сите христијански цркви консензус околу ова прашање?

F

Frankie Yale

Гостин

Откако прељубникот ќе биде казнет со смрт.
Koga soprugot te izneveruva milion pati
Hmmm... Anyone else thinking what i'm thinking? :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ако однесе 5 литри зејтин в црква, запали свеќа и даде некое евро за обнова на храмот.
Си има тарифа за секој грев.
Е ми, забораи да кажиш дека требит и да преспијам во три храма последователно..:D
--- надополнето: Jun 29, 2011 1:52 PM ---
Ф
Имаат ли сите христијански цркви консензус околу ова прашање?
А колку това „христијански цркви„ постојат? Колку Христоси постојат?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
А колку това „христијански цркви„ постојат? Колку Христоси постојат?
Православна, католичка, методистичка, адвентистичка, баптистичка, пентакостална, амишите, квекерите, евангелистичка и не знам може има уште некоја да сум заборавил, многу биле ;).

„Цркви“ земи под наводници повеќе преведи како христијански деноминации :).

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Православна, католичка, методистичка, адвентистичка, баптистичка, пентакостална, амишите, квекерите, евангелистичка и не знам може има уште некоја да сум заборавил, многу биле ;).
Знае Мики колку се, нели Мики?

Во моментов се некаде над 38.000 различни христијански деноминации.

Овој вика дека се 33.830.

Знае Мики, ама се прави на Тошо.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443

DBack

gloveless