Совети околу мотоцикли

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Da a e**m. Ne mi tekna da ti se javam za kafe muanet koa bev nataka.
Slusaj, idnata sabota nekade ke bidam Bitola od kaj nakaj eden i nesto so malku vreme za kafe, pa ke se dogovorime :)
Е ајде, кога ќе идиш навака слободно кажи, па ќе се договараме по ПП понатаму :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Денес ми снема бензин во моторот кој е 4 тактен и турив мешавина колку да стигнам до дома, околу пола литар. Извозав 7-8 км и го наполнив резервоарот со чист 95ка. Може да има проблеми што возеше на мешавина 7-8км?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Денес ми снема бензин во моторот кој е 4 тактен и турив мешавина колку да стигнам до дома, околу пола литар. Извозав 7-8 км и го наполнив резервоарот со чист 95ка. Може да има проблеми што возеше на мешавина 7-8км?
Мислиш мешавина од 95-ка и 98-ца ? ако е така тогаш нема гајле

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Не не, 95ка ама мешавина со масло за 2 тактен.
Епа може да направи проблем тогаш уљенцето :P што и како незнам, може да ти запуши карбуратор и сл незнам точно

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Чим ти пали, нема гајле. Најлошо нешто што можи да се случи ако возиш четворотактен со мешавина е да ја замасти свеќицата. Мада, за нареден пат не ризикувај, другарчето шо ти даде полкило бензин, нека те повози до бензинска.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Епа може да направи проблем тогаш уљенцето :p што и како незнам, може да ти запуши карбуратор и сл незнам точно
нема да го затне карбураторот, ама може да ја замасти свекицата, како што кажа и џиш... мада, ако е добро палењето и ако имаш добра свекица и искрата е ок т.е. струјата е јака, нема да замасти, освен што ке приметиш дека ке почне да ти чури низ ауспух... што е нормално за мешавина од двотактен на четворотактен... убаво ти рече џиш... следниот пат, тој што ти дал пола литро, поарно да зел тубиче и до бензинска да тркнел да ти донесел бензин...

CF.REAL MADRID

ЦЕВКА
Член од
9 септември 2009
Мислења
335
Поени од реакции
9
Да прашам нешто...Имам Апен 6 произведен 2002 година,и му шибам уље за дизел машина поточно за камион уље е сеа дали му штети тоа,мада до сеа му ставам 3-4 пати и мака нема,дури ми се чини дека е и побрз за нијанса..Е сеа што компликации можат да испаднат од ова,или па не му е ништо...Тоа нормално од 95 октани бензин и во шише од 2 литри му ставам отприлика два прста уље..

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Да прашам нешто...Имам Апен 6 произведен 2002 година,и му шибам уље за дизел машина поточно за камион уље е сеа дали му штети тоа,мада до сеа му ставам 3-4 пати и мака нема,дури ми се чини дека е и побрз за нијанса..Е сеа што компликации можат да испаднат од ова,или па не му е ништо...Тоа нормално од 95 октани бензин и во шише од 2 литри му ставам отприлика два прста уље..
немој... не за џабе си постои двотактол... другите масла прават остатоци-талози при согорување... нај прво ке ти се налепи талог на клипот и цилиндарот, што и не е нај страшано, ама дефинитивно ке ти се затне ауспухот...

CF.REAL MADRID

ЦЕВКА
Член од
9 септември 2009
Мислења
335
Поени од реакции
9
немој... не за џабе си постои двотактол... другите масла прават остатоци-талози при согорување... нај прво ке ти се налепи талог на клипот и цилиндарот, што и не е нај страшано, ама дефинитивно ке ти се затне ауспухот...
Значи такво уље да зеам за двотактен мотор,да не знаеш што пари е отприлика?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
dvotaktolot e okolu 180 den. go imas na sekoja benzinska
Зависи кое... приста можеби е толку. Квалитетните двотактоли се движат од 800 денари па нагоре. Дури го имав ендурото, јас турав Fina Sintetic... 900 денари беше тогаш за 1л, мада тоа се цени од пред 3 години.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Сега имаш репсол 2 тактол 390 ден и агип сега што го ставам 450 ден, подобро е агип-от а мала разлика во цена е + поубаво му мириса коа "прди" :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сега имаш репсол 2 тактол 390 ден и агип сега што го ставам 450 ден, подобро е агип-от а мала разлика во цена е + поубаво му мириса коа "прди" :)
Да ама дали е синтетика или не игра улога... особено на високотуражен мотор. Пример, ендурото над 8500 со приста масло не сакаше да прима, и чадеше како автобус на ЈСП во зима. Со фина, имаше значително подобрување, ем не чадеше, ем до 10.000 вртежи се вртеше.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Да ама дали е синтетика или не игра улога... особено на високотуражен мотор. Пример, ендурото над 8500 со приста масло не сакаше да прима, и чадеше како автобус на ЈСП во зима. Со фина, имаше значително подобрување, ем не чадеше, ем до 10.000 вртежи се вртеше.
Да да синтетик се

Kajgana Shop

На врв Bottom