Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Се налути а? Абе будиста... хах! А шо ја мешаш твојата верба со факти а?
Будизмот не е вера.
Туку е следење.
И не прифаќа бог во формата како што е објаснет господ.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Се налути а? Абе будиста... хах! А шо ја мешаш твојата верба со факти а?
Не сум лут...иако така изгледа :)
Не ми е жал што лажеш други, жал ми е што се лажеш самиот.
Или подобро кажано не си свесен што си правиш.
Инаку не сум будист, не следам никого.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Будизмот не е вера.
Туку е следење.
И не прифаќа бог во формата како што е објаснет господ.
браво за одговорот... моја грешка, во право си..

--- надополнето ---

Не сум лут...иако така изгледа :)
Не ми е жал што лажеш други, жал ми е што се лажеш самиот.
Или подобро кажано не си свесен што си правиш.
Инаку не сум будист, не следам никого.
Извини за грешката, мислев дека името ти е Буда, над зелените коцкици, моја грешка. а иначе не лажам никого, ниту пак себе си се лажам. Едноставно не верувам во господ и тоа е тоа..

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Извини за грешката, мислев дека името ти е Буда, над зелените коцкици, моја грешка. а иначе не лажам никого, ниту пак себе си се лажам. Едноставно не верувам во господ и тоа е тоа..
Зборчето Буда значи буден, и човекот што ние го викаме денеска Буда уствари не се викал Буда туку Готам Сидарта(Gautama Siddhartha).
Ок е што не веруваш во Господ, ама тоа е само страна што си ја одбрал. Нема везе со вистината, иако имаш 50\50 шанси да си во право.
Така да не викај дека не постои Господ, кажи верувам дека не постои Господ и биди искрен пред себе најпрво.
За другите мење више не е битно.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Зборчето Буда значи буден, и човекот што ние го викаме денеска Буда уствари не се викал Буда туку Готам Сидарта(Gautama Siddhartha).
Ок е што не веруваш во Господ, ама тоа е само страна што си ја одбрал. Нема везе со вистината, иако имаш 50\50 шанси да си во право.
Така да не викај дека не постои Господ, кажи верувам дека не постои Господ и биди искрен пред себе најпрво.
За другите мење више не е битно.

знам знам за Буда без гајле.. гледам над тоа зелените коцкици.. мислев дека тоа ти е user name, заради тоа.. а уствари тоа да ти било ранг на форумов.. туф одамна не сум бил се глеа....

Член од
23 август 2010
Мислења
137
Поени од реакции
15
имав напишано неколку коментари претходно али сека ми се смени малку мислењето и мислам дека пак треба да пишам.
да, верувам во господ, порано мислев дека сум атеист бидејки не си го претставував господ со лик туку верував во енергија, али воопшто нема конкретно објаснување за што и како е господ има само за делата и учењето зад кое што стои. но сепак мислам дека колку и да (се правите дека) не верувате во господ ако сеуште се водите по 10-те божји заповеди и сте праведни, безгрешни, не судите и едноставно уживате во животот без да им наштетите на другите, заслужувате место во рајот. :)

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Во Господ верувам, во Црква не верувам..

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
имав напишано неколку коментари претходно али сека ми се смени малку мислењето и мислам дека пак треба да пишам.
да, верувам во господ, порано мислев дека сум атеист бидејки не си го претставував господ со лик туку верував во енергија, али воопшто нема конкретно објаснување за што и како е господ има само за делата и учењето зад кое што стои. но сепак мислам дека колку и да (се правите дека) не верувате во господ ако сеуште се водите по 10-те божји заповеди и сте праведни, безгрешни, не судите и едноставно уживате во животот без да им наштетите на другите, заслужувате место во рајот. :)
Што значи да веруваш во енергија?
Побесмислено нешто од тоа веројатно не постои...

Инаку делата и учењата кои стојат (каде?) не ги направила енергија, туку човек за кој извесни ликови тврдат дека бил истовремено и Бог и неговиот син...:confused:

Значи или веруваш во Бог кој се меша во животот на човекот, кој наградува и казнува, или не веруваш во ништо. Верувам во енергија е глупост, ниту смрдам ниту мирисам став.
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:01 AM ---
Во Господ верувам, во Црква не верувам..
Како не ви се смачува да кажувате вакви тривијални работи?

Демек Бог е добар и праведен, а поповите се расипани. Не знам дали постои некое поопшто место од ова?

Член од
23 август 2010
Мислења
137
Поени од реакции
15
Што значи да веруваш во енергија?
Побесмислено нешто од тоа веројатно не постои...

Инаку делата и учењата кои стојат (каде?) не ги направила енергија, туку човек за кој извесни ликови тврдат дека бил истовремено и Бог и неговиот син...:confused:

Значи или веруваш во Бог кој се меша во животот на човекот, кој наградува и казнува, или не веруваш во ништо. Верувам во енергија е глупост, ниту смрдам ниту мирисам став.
ххххххх, многу си ми интересен, па и другите како тебе кои постојано сакаат да одат против нешто :D
па и вербата во бог не значи дека тој директно се меша во животите на луѓето, а вербата во енергија е шслично, само што не си ја претставувам како зиво битие кое може да на пример ми се појави на сон и да ми праи моабет, туку буквално како енергија која се наоѓа во нас и не опкружува, и ние постојано ја користиме и тоа е тоа што ни дава сила, мудрост и среќа :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
ххххххх, многу си ми интересен, па и другите како тебе кои постојано сакаат да одат против нешто :D
па и вербата во бог не значи дека тој директно се меша во животите на луѓето, а вербата во енергија е шслично, само што не си ја претставувам како зиво битие кое може да на пример ми се појави на сон и да ми праи моабет, туку буквално како енергија која се наоѓа во нас и не опкружува, и ние постојано ја користиме и тоа е тоа што ни дава сила, мудрост и среќа :)
Извини, ти машко си или чупенце?

Озбилно те прашувам, се обидувам да најдам некоја смисла во ова што го пишуваш, ако си чупенце ќе разберам...

Член од
23 август 2010
Мислења
137
Поени од реакции
15
Извини, ти машко си или чупенце?

Озбилно те прашувам, се обидувам да најдам некоја смисла во ова што го пишуваш, ако си чупенце ќе разберам...
:/ брат прашањево ти е ств премногу глупаво, а тоа што неможеш да разбереш веројатно е до тебе :)
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:11 AM ---
а ти атеист ли си?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
:/ брат прашањево ти е ств премногу глупаво, а тоа што неможеш да разбереш веројатно е до тебе :)
Е што е глупаво во прашањето дали си машко или женско? Тоа е едноставно прашање што бара едноставен одговор. Секое човечко суштество над одредена возраст е способно да си го декларира полот.

Брат не ти сум, види како заврши брат Љубе...

Член од
23 август 2010
Мислења
137
Поени од реакции
15
па прашањето е глупаво поради тоа што коментарот нема никаква врска со тоа кој е мојот пол. машко сум, ххх, не ти одговорив одма затоа што звучи премногу детски :)
и дескримирачки е што мислењата сеуште ги делиш на машки и женски...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
па прашањето е глупаво поради тоа што коментарот нема никаква врска со тоа кој е мојот пол. машко сум, ххх, не ти одговорив одма затоа што звучи премногу детски :)
и дескримирачки е што мислењата сеуште ги делиш на машки и женски...
Жените и мажите имаат различни погледи на многу работи, нема тука ништо дискриминирачки. Ако некој дискриминира, тоа е природата, не јас. Муабетите за енергијата, која не исполнува сите со љубов звучи како извадок од споменар на тинејџерка, која во првите детско наивни отварања на душата почнува да размислува на религиозни теми...

Јеби га, затоа помислив дека си чупенце, ништо страшно, крцкај си...

Со текот на времето, можеби ќе дадеш значаен придонес во областа на теодицеите...

:cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom