Гробниците на Македонските владетели

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
постот го ставив како водилка во темата затоа што имаше и такви коментари кои сега гледам се избришани а кој прашуваа кој биле македонски владетели ...Како прво не сум јас историчар, а претпоставувам дека не си ни ти за да дискутирам со факти. Фактите стојат во музеите или во гробниците, а се друго се мислења од историчарите или новинарите кои ги пренесуваат нивните изјави, така да и ова твоево незначи дека е факт. Контра аргумет од моја страна нема да добие никој (па ни ти) се додека постира текстови кои се на пишани на некој странски јазик.

И ако ти значи толку линкот, тогаш еве го и него. http://istoricar.blogspot.com/2006/02/ii.html
--- надополнето: Jun 23, 2011 12:10 PM ---

сигурно не грешиш заради фактот што денес се знае за многу малце гробници
За такви флегми како тебе, има доста корисен тул се вика гугл транслејт.
Но мене ми се чини дека сакаш да ни наметнеш некоја приказна, па затоа не се трудиш „странскиот“ текст да го разгледаш (иако сум некако убеден дека тоа си го направил, но не ти одговара со твојата идеологија или мотивација)

А пошто сум мн кул и релаксиран батко, повели, кликни ОВДЕ

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
1. За такви флегми како тебе, има доста корисен тул се вика гугл транслејт.
2. Но мене ми се чини дека сакаш да ни наметнеш некоја приказна, па затоа не се трудиш „странскиот“ текст да го разгледаш (иако сум некако убеден дека тоа си го направил, но не ти одговара со твојата идеологија или мотивација)

3. А пошто сум мн кул и релаксиран батко, повели, кликни ОВДЕ
1, Гугл транслејт (познат како гугле циганот - заради неговиот превод) ако го има за мене тогаш то има и за тебе, што значи дека слободно можеш да го искористиш и да го преведеш текстот на македонски (притоа истиот да не заборавиш да го искорегираш) и после да го постираш, за другите членови на форумот да не се замараат секој поединечно да го прави истото што ти можеш сам да го направиш.

2, Ко тебе што ти се чини, така и на некој друг му се чинело, но за разлика од тебе ја ставил фразата " Се претпоставува дека..." пред наведениот текст. Оваа фраза јасно може да се забележи при почетокот од текстот во делот на Идентификации.

3, Битното во тој мој пост не беше конкретно докажување дека е гробницата на Филип II Македонски туку дека е откриена ГРОБНИЦА НА МАКЕДОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ. Од текстот кој ти го наведуваш (во цитираниот дел) само се потврдува мојата ГЛАВНА теза дека е гробница на некој македонски владетел. Доказите или аргументите во твојот текст одат во прилог на Филип III Аридеј, меѓутоа и покрај тоа (ако добро разбрав -поради употребата на зборот НАЈВЕРОЈАТНО во тој прилог) сеуште со сигурност неможе да се потврди дека станува збор за Филип III Аридеј и дека сеуште е предмет на испитување.

ЗАКЛУЧОК:
Откриената гробница е ГРОБНИЦА НА МАКЕДОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ ( или на Филип III Аридеј или на неговиот татко Филип II Македонски)

--- надополнето: Jun 23, 2011 3:51 PM ---

дел од ТЕСТАМЕНТОТ НА АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ

6. Јас Александар Македонски не сакам моето тело да биде закопано, МА фрлно во реката Еуфрат, секако да не се знае местото на МОЈОТ гроб.

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
1, Гугл транслејт (познат како гугле циганот - заради неговиот превод) ако го има за мене тогаш то има и за тебе, што значи дека слободно можеш да го искористиш и да го преведеш текстот на македонски (притоа истиот да не заборавиш да го искорегираш) и после да го постираш, за другите членови на форумот да не се замараат секој поединечно да го прави истото што ти можеш сам да го направиш.

2, Ко тебе што ти се чини, така и на некој друг му се чинело, но за разлика од тебе ја ставил фразата " Се претпоставува дека..." пред наведениот текст. Оваа фраза јасно може да се забележи при почетокот од текстот во делот на Идентификации.

3, Битното во тој мој пост не беше конкретно докажување дека е гробницата на Филип II Македонски туку дека е откриена ГРОБНИЦА НА МАКЕДОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ. Од текстот кој ти го наведуваш (во цитираниот дел) само се потврдува мојата ГЛАВНА теза дека е гробница на некој македонски владетел. Доказите или аргументите во твојот текст одат во прилог на Филип III Аридеј, меѓутоа и покрај тоа (ако добро разбрав -поради употребата на зборот НАЈВЕРОЈАТНО во тој прилог) сеуште со сигурност неможе да се потврди дека станува збор за Филип III Аридеј и дека сеуште е предмет на испитување.

ЗАКЛУЧОК:
Откриената гробница е ГРОБНИЦА НА МАКЕДОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ ( или на Филип III Аридеј или на неговиот татко Филип II Македонски)

--- надополнето: Jun 23, 2011 3:51 PM ---

дел од ТЕСТАМЕНТОТ НА АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ

6. Јас Александар Македонски не сакам моето тело да биде закопано, МА фрлно во реката Еуфрат, секако да не се знае местото на МОЈОТ гроб.
Дали ти воопште гледаш што пишуваш, и дали воопште читаш што копираш???

Неколку показатели ја прават поверодостојна претпоставката дека работи за гробот на Филип II. Прво, со анализата на пронајдениот машки череп е утврдено дека истиот има дупка над левата аркада што упатува на претпоставката дека човекот бил слеп на левото око. Токму ова се поврзува со Филип II за кого од изворите се знае дека при опсадата на Метоне во 354 г. бил ранет во главата по што го изгубил видот на едното око.

Второ, една од четирите пара кнемиди (штитници за нозе), пронајдени во гробот, е покуса од другите и има поинаков облик. Ова упатува на претпоставката дека човекот бил куц на едната нога. Токму ова е уште еден силен аргумент дека се работи за Филип II. Имено, се знае дека во една битка со Трибалите, Филип бил ранет во ногата по што останал куц.

Како трет аргумент кој оди во прилог на претпоставката дека во гробницата бил погребан Филип II се пронајдените мини портрети кои најверојатно служеле како украс на креветите. Пет од нив се идентификувани и тоа портретите на Филип II, Олимпијада, Александар Македонски, Аминта III и Евридике.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Скорее всего, по македонским традицијам, тело Александра было сожжено, а прах его помештен в сосуд. Но где этот сосуд?
В свјази с этим мы выдвинем третьју версију того, где находитсја могила царја.

гроб с останками Александра был перенесен из Египта в Македонију и там тајно захоронен.(y) На чем базируетсја наше предположение? Мы опираемсја на сообштение Краси-миры Стојановој, племјанницы болгарској јасновидјаштеј Ван-ги.

http://ordentam.narod.ru/makedon.htm

Член од
28 јуни 2011
Мислења
414
Поени од реакции
163
Me интересира дали е откриено каде е закопан Александар III Македонски? Ени ансверс?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Me интересира дали е откриено каде е закопан Александар III Македонски? Ени ансверс?
стотина километри од Пела на север -:), штом е крал на Македонија е во....
значи?!
;)

Член од
30 јуни 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Koлку од гробниците кои потекнуваат од македонскиот период се достапни на јавноста

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
на Беласица е гробо на Александар...... Има едно место, се влева низ пештера..... Влезе ли низ пештеерта се се гасе, и фенер и огин и се шо ќе запалаш...... Има некои шо се влевале подоле не се ни излезеле...... Знааме за грците шо се копале од другата страна и се умирале.... И знааме за дедото у едно село кај Дојран или Валандово шо има една книга најдено и не га дава на никој.. Ојдее еднч да снимат, го чуват синовите двујца големи горила со секири......

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Е па во пештерите неретко е да нема кислород или пак можеби има некој отровен гас кој ги гуши луѓето кога ке влезат. Тоа треба да се влезе со соодветна опрема. Мислам дека ако реално имало неко луѓе што се угушиле, што исчезнале и тн. дека починале од немање воздух или од отровен гас. Духови, чудни енергии, клетви и сл. мислам дека не е до тоа.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.037
Традицијата на Македонската кралска лоза било во тоа што ако коските на било кој Македонски владетел не бидат во Ајга кралството нема да постои . Така и беше моштите на Александар се некаде во Египет и од тогаш неговата империја се подели и почна да тоне

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
Гробот на Персеј, последниот македонски крал е откриен во 2005 од македонски и италијански археолози. Се наоѓа во Италија блиску до Magliano de'Marsi. Координати (за оние што сакаат да проверат на GE) 42° 4'39.78"N 13°22'30.50"E

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Традицијата на Македонската кралска лоза било во тоа што ако коските на било кој Македонски владетел не бидат во Ајга кралството нема да постои . Така и беше моштите на Александар се некаде во Египет и од тогаш неговата империја се подели и почна да тоне
Тоа е post festum приказна!

Kajgana Shop

На врв Bottom