Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Сакаш да кажеш дека професорката ги истражувала сектите во Македонија за да ја напише книгата? :)
Несакам да кажам ништо за авторката на книгата, туку за сектите. Од каде да знам дали истражувала или не. Има на крај од учебникот наведено користена литература, сигурно не пишувала што било, напамет.
И не се работи конкретно за сектите во Македонија, туку општо за сектите.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
У реди, ствар укуса е тоа...
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:28 PM ---

Појма неам шо е тоа „објективност„ оти и ја го поставив истово прашање на форимов, ама никој нејчи да ми одговорит.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:29 PM ---

Се согласувам во Тебе: ја су увек субјективен, чак и мојта вера кога е у питање.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:30 PM ---

А по шо разлукваш „секта„ од „не-секта„?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:31 PM ---

Хе-хе, Ти велам ја...
Ти го постави прашањето, јас и Атеист ти одговоривме, ако тебе не ти се допаѓа одговорот, не е до нас. До тебе е.
Ти си субјективен заради ТВОЈАТА вера. Зошто јас НЕ ВЕРУВАМ ниту во твојот Бог, ниту во Чарлс Дарвин, ниту во ничиј бог или религија, тоа ме прави ОБЈЕКТИВНА.

Сектата не е нужно да биде девијантна, сосема е доволно да штети врз секојдневниот живот на моето дете (и потенцирав пример, суецидни секти, каде што масовно се самоубиваат луѓе, си веруваат во некои култови итн.) и ако моето дете реши да стане некаков радикален верник и поради тоа да не може нормално да живее (на пример, да се самокамшикува) тогаш би пробала да го спречам. Ама ако одлучи да оди во црква, да пости, да се клања во џамија, да стане Јеховин сведок, реално, не би ни пробала да му застанам на пат.

И исто како што ти мислиш дека мојот е грешен, и јас мислам дека е твојот грешен пат. Исто како што ти ќе мислиш дека твоето дете ако е неверник, греши, и јас ќе мислам дека греши ако е верник.
И 1000 пати кажав, имам против религиозноста, но нема да му пречам на моето дете да биде религиозно ако тоа го сака.
Не знам што не ти е јасно, ама дефинитивно, не е поврзано со мене твоето неразјаснето.
--- надополнето: Jun 21, 2011 9:28 PM ---
А што е тоа „световност„?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:34 PM ---

Нема „поважно„ воспитување од религиозното. Последиците од нерелигиозното (не)воспитување, се мерливи и за социлогијата и за Црквата!
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:35 PM ---

Да сачекаме малце, се надевам дека форумџиката ќе не удостои сос квалитетен, содржаен и сеопфатен социолошки коментар...:)
Каква социологија, човеку. Јас на почетокот, во првиот пост, напишав дека моите колеги, психолози се поделени во мислењата околу религиозното воспитување, некои се за, некои против, но НИКОЈ не му дава ПРИОРИТЕТ (нема поважно од таквото) на тоа воспитување. Ама БАШ никој, освен Црквата, Џамијата, и останатите нерелевантни фактори.

Световност, таква, од типот ,,тебе ништо не ти е свето,,. Токму така, ништо не ми е свето, не постои поимот ,,свето,, во мојот свет. Ти спомна дека ние очекуваме традиционална световност од нашите деца (демек, сите во црква за Велигден, па и јас) но јас самата не го правам тоа, зошто би го очекувала од моето дете?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Искрено, секоја „секта“ која не прави зло (како некои сатанистички) не ми смета.
А што Ти смета? А што ако секата, да речеме, не прави зло, што тогаш прави таа секта? :D
--- надополнето: Jun 22, 2011 8:10 AM ---
Ако така гледаме и Христијанството и Исламот се секти, нели?
Е ајде де, се или не се? Нели? :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Треба да се регулира со некој закон ова, мислам забрана за учество во религизни обреди или наметнување на религија од страна на останато лице додека личноста на направи 18 години, и истото да се пријавува на некој хотлајн како што е случај со детско насилство и слично.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Треба да се регулира со некој закон ова, мислам забрана за учество во религизни обреди или наметнување на религија од страна на останато лице додека личноста на направи 18 години, и истото да се пријавува на некој хотлајн како што е случај со детско насилство и слично.
Па да, некако ми изгледа нехумано родителите да одлучат дали бебето треба/не треба да му се ,,сецне вишакот,,.............

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па да, некако ми изгледа нехумано родителите да одлучат дали бебето треба/не треба да му се ,,сецне вишакот,,.............
Скраја да е! То „сецкањето„ е старозаветна категорија...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Скраја да е! То „сецкањето„ е старозаветна категорија...
А што мислиш на пример за капење во вода со босилек кое се наплаќа 100 евра?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што мислиш на пример за капење во вода со босилек кое се наплаќа 100 евра?
А што е тоа „...капење во вода со босилек за 100 Еура...„? Некоја процедура, за мене непознаница?

Kajgana Shop

На врв Bottom