Креационизам наспроти еволуционизам

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ево едно видео во кратки црти ке ти објасни некои работи

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не сум, јас сум само верник. Но многу работи околу креационизмот ми се нејасни и би сакал истите да ми бидат објаснети.
Пошто студираш јазици, може и без превод:

Разликата, мање-више, е таа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па така вели Библијата. Има христијани кои веруваат во бога но веруваат и во еволуционизмот, јас сеуште сум неодлучен.
--- надополнето: Jun 19, 2011 6:06 PM ---

Еј прекини не сум дојден овде да се расправам и навредувам, доста со вакви детски однесувања. Ако го знаеш одговорот на моето прашање, одговори.
Го знам, како не. Еден ден си седел Бог и му било нешто досадно (религиозните ќе ти речат дека префрлал од љубов), па си рекол, дај јас да креирам нешто. Ги засучил ракавите и во рок од неполна недела, онака ударнички, креирал се што гледаш. Ова ти се случило пред некои 6000 години, а сите докази кои велат дека земјата е мнооооооооооооооооооогу постара се директно дело на Рогатиот и неговите слуги, научниците.

Нејсе, еден друг ден на Бог, кој патем кажано е чиста љубов, му пукнал филмот од луѓето, па решил да ги искапи малку. Но бидејќи е листа љубов, му рекол на дедо Ное да направи едно кајче, и на него чудесно да натовари од се по две...

Како што се гледа од аспект на денешницата, овој план на Бог вродил со плод, и потомците од кајчето на дедо Ное денес живета во слога, љубов и разбирање.

Ете се надевам дека ова ти помогна да ја сфатиш премудроста на Бог, и чудата на креационизмот...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Го знам, како не. Еден ден си седел Бог и му било нешто досадно (религиозните ќе ти речат дека префрлал од љубов), па си рекол, дај јас да креирам нешто. Ги засучил ракавите и во рок од неполна недела, онака ударнички, креирал се што гледаш. Ова ти се случило пред некои 6000 години, а сите докази кои велат дека земјата е мнооооооооооооооооооогу постара се директно дело на Рогатиот и неговите слуги, научниците.

Нејсе, еден друг ден на Бог, кој патем кажано е чиста љубов, му пукнал филмот од луѓето, па решил да ги искапи малку. Но бидејќи е листа љубов, му рекол на дедо Ное да направи едно кајче, и на него чудесно да натовари од се по две...

Како што се гледа од аспект на денешницата, овој план на Бог вродил со плод, и потомците од кајчето на дедо Ное денес живета во слога, љубов и разбирање.

Ете се надевам дека ова ти помогна да ја сфатиш премудроста на Бог, и чудата на креационизмот...
Ааааа, мене не ми се допаѓа овај одговор.Што е со другите 1000 религии и нивните креациностички теории.Сакам овде за сите да ми напишеш! :cool:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ааааа, мене не ми се допаѓа овај одговор.Што е со другите 1000 религии и нивните креациностички теории.Сакам овде за сите да ми напишеш! :cool:
Нема други религии. Вистина е само она што е одобрено од МИКИ1. Сите други религии се дело на Лукавиот. Чудата кој ги правел Исус и светците се оригинал чуда, сите други чуда се искушенија од Ѓаволот...

Мислам, очигледно а?

Член од
19 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
1

Ова го допира настанокот на светот но не и темата креационизам и еволуционизам.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ова го допира настанокот на светот но не и темата креационизам и еволуционизам.
Креација=Постанок, извини, ама не си многу бистар за студент. :(

Член од
19 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
1
Креација=Постанок, извини, ама не си многу бистар за студент. :(
Фала на навредата, види вака, може човек да верува дека светот бил создаден од Господ Бог а истовремено да верува во еволуционизмот.

Мене одредени делови на еволуционизмот ми се нелогични а и одредени делов на креационизмот ми се нејасни па затоа и ги поставив овие прашања на оваа тема.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Фала на навредата, види вака, може човек да верува дека свеот бил создаден од Господ Бог а истовремено да верува во еволуционизмот.

Мене одредени делови на еволуционизмот ми се нелогични па затоа и ги поставив овие прашања на оваа тема.
Ова не го бива вака, двата концепти се дијаметрално различни.Според еволуцијата светот настанал пре 4.5б години, а според креационистите настанал пред 6к години.Значи прво раскрсти со еврејските прикаски, па после ќе ја видиш сета убавина на еволутивниот процес.

Член од
19 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
1
Ова не го бива вака, двата концепти се дијаметрално различни.Според еволуцијата светот настанал пре 4.5б години, а според креационистите настанал пред 6к години.Значи прво раскрсти со еврејските прикаски, па после ќе ја видиш сета убавина на еволутивниот процес.
Не разбирам, 4.56 години??
--- надополнето: Jun 19, 2011 7:00 PM ---
Аха, 4,5б... моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Аха, 4,5б.. моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.
Радиоактивно распаѓање на елементите, а ако ми кажеш сега некоја небулоза во стилот не е сигурно ова она, ќе ти кажам, со истиот начин е измерено дека и Месечината е приближно толку стара.
А, да не заборавам, исто така, геологијата и астрономијата ја потврдиле таа бројка.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.476
Аха, 4,5б... моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.
Не е нелогично, се вика наука :)
Нелогично е жена направена од ребро од маж, постоење на ден и ноќ пред Бог да го направи сонцето, кенгури во Австралија итн...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Еве за да ти биди појасно:

Нормалниот јаглероден атом се состои од 6 протони, 6 неутрони и 6 електрони. Јадрото е составено од првите две, протони и неутрони. Стабилноста на атомот зависи од јадрото. Е сега, изотопот Ц14, содржи плус два неутрони или 6 протони и 8 неутрони. Таквото јадро е нестабилно и со тек на време се распаѓа.
Во еден грам материја се содржат огромен број атоми.
Значи, за одредено количество материја Ц14 може да се одреди периодот на полураспаѓање, а тој е околу 5500 години.
За еве 1 грам Ц14 да се полураспадне ќе поминат 5500 години. Потоа ќе остане пола грам Ц14. За и тој пола грам да се полураспадне ќе поминат уште 5500 години. Тоа се вкупно 11000 години. Потоа ќе остане 1/4 Ц14, и за тоја да се распадне ќе поминат уште 5500 години и така натака...
Е сега, покрај стандардниот јаглерод што се прима преку исхраната, дел содржи и од изотопот Ц14. Дел останува во коските. Коските не се распаѓаат како останатото ткиво, туку остануваат со милиони години.
Кога ќе се пронајде коска и ќе се земе примерок, се утврдува колку били вкупното количество Ц14 и колку е во тој момент и лесно се пресметува кога коската, т.е. суштеството на кое припаѓа коската престанало да зема храна. Или кога умрело.
На тој начин се утврдува пред колку години живеело тоа суштество.

Сега појасно е?
Истото објаснување се однесува и за радиолошкото датирање со изотопи од ураниум кои се наоѓаат во карпите, рудите, т.е. земјината кора.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Human напиша:
Нормалниот јаглероден атом се состои од 6 протони, 6 неутрони и 6 електрони. Јадрото е составено од првите две, протони и неутрони. Стабилноста на атомот зависи од јадрото. Е сега, изотопот Ц14, содржи плус два неутрони или 6 протони и 8 неутрони. Таквото јадро е нестабилно и со тек на време се распаѓа.
Во еден грам материја се содржат огромен број атоми.
Значи, за одредено количество материја Ц14 може да се одреди периодот на полураспаѓање, а тој е околу 5500 години.
За еве 1 грам Ц14 да се полураспадне ќе поминат 5500 години. Потоа ќе остане пола грам Ц14. За и тој пола грам да се полураспадне ќе поминат уште 5500 години. Тоа се вкупно 11000 години. Потоа ќе остане 1/4 Ц14, и за тоја да се распадне ќе поминат уште 5500 години и така натака...
Е сега, покрај стандардниот јаглерод што се прима преку исхраната, дел содржи и од изотопот Ц14. Дел останува во коските. Коските не се распаѓаат како останатото ткиво, туку остануваат со милиони години.
Кога ќе се пронајде коска и ќе се земе примерок, се утврдува колку били вкупното количество Ц14 и колку е во тој момент и лесно се пресметува кога коската, т.е. суштеството на кое припаѓа коската престанало да зема храна. Или кога умрело.
На тој начин се утврдува пред колку години живеело тоа суштество.

Сега појасно е?
Јаглеродната метода не може да се користи за старости поголеми од 50-60 илјади години, затоа што времето на полураспадот на C-14 е 5730 години и после 50-60 илјади години јачината на зрачењето на примерокот е помал од шумот на вселената, што пак значи дека е невозможно да се мери.
А има и други проблеми со таа метода. Имајќи го мртвиот примерок, научниците треба да видат колку C-14 преминал во N-14 и на тој начин да го пресметаат времето кога започнало ова бета-полураспаѓање, а со тоа и времето кога починало животното. Но како може вие да го знаете ова, кога во мртвиот примерок имате истовремено C-14, C-12, N-14 како продукт на полураспаѓањето и N-14 дирекно внесен од животното.

Научниците ја користат оваа финта. Го мерат количеството на C-12 во примерокот. Потоа имајќи ja предвид константната количина на стабилниот C-12 во организмот и имајќи го предвид константниот однос на C-14/C-12 во атмосферата (а со тоа и во живиот организам непосредно пред неговото починување), тие ја одредуваат почетната количина на C-14 во организмот непосредно пред да почине. C-14 (почетно) = C-12 / 10^12.
И конечно, имајќи го почетното и сегашното количество на C-14 во мртвиот примерот, користејќи го физичкиот закон за радиоактивно распаѓање лесно се одредува времето кога започнало распаѓањето т.е. кога починало животното.

И се ова изгледа фино лепо се додека не се забележи една сериозна претпоставка која е направена во горната метода. А тоа е дека односот на C-14/C-12 во атмосферата порано бил ист како и оној денес т.е. дека е константен.

Но дали е навистина така? Дали е оправдана оваа екстраполација? Што ако порано овој однос бил различен? Дали знаеш дека тој однос зависи и од магнетното поле на Земјата, за кое што пак е познато дека многупати не го менувало само својот интензитет, туку и својата насока? :) Тоа може да се забележи од магнетната поларизација на магмата што се наоѓа под океаните.
Познато е дека од јачината на Земјиното магнетно поле зависи протокот на космичките зраци во атмосферата. Колку е тоа посилно, толку е појака магнетната бариера околу Земјата која спречува повеќе космички зраци да влезат во атмосферата.
Преминувањето на N-14 во C-14 се случува под дејство на космичкото зрачење. Со други зборови, колку повеќе космички зраци ќе навлезат во атмосферата, толку поголема количина на C-14 ќе се создаде.
Оттука логично следи дека порано, пред илјадници години, во периодите кога магнетното поле на Земјата било многу поголемо, магнетната бариера била поголема, многу помалку космички зраци навлегувале во атмосферата, а со тоа и многу помала количина на С-14 се создавала во атмосферата, а со тоа и односот C-14/C-12 бил многу помал од овој денешниот и претпоставениот како константен во Јаглеродната старосна метода.

Значи никој не може да гарантира дека односот на C-14/C-12 денес бил ист како и порано. Па оттаму утврдувањето на почетниот C-14 во мртвиот примерок со формулата C-14 = C-12 / 10^12 за големи старости (голема екстраполација) e погрешно, затоа што односот 10^12 не бил толкав порано, туку на периоди многу помал, a со тоа и почетното количество на C-14 во мртвиот примерок, согласно горната равенка, било поголемо, па оттаму и се добива драстично поголема старост на животното.

F

Frankie Yale

Гостин
И се ова изгледа фино лепо се додека не се забележи една сериозна претпоставка која е направена во горната метода. А тоа е дека односот на C-14/C-12 во атмосферата порано бил ист како и оној денес т.е. дека е константен.
Uste kreacionisticki sranja, a kakva bila atmosferata pred 6000 godini? Ima poveke od 10 metodi na radiometrisko datiranje, site merat razlicni elementi koi se raspagjaat so razlicna brzina, nekoi pobrzo nekoi posporo a site pokazuvaat kon ista starost. Istotaka, pri sekoe testiranje primerocite se podlozuvaat pod razlicni testovi za da se vidi dali raspagjaneto ke se zabrza.... I znaes sto, ne se zabrzuva. VOOPSTO! Stopati imam povtoreno deka da bese tolku lesno da se zabrza raspagjanjeto na radioktiven materijal nemase denes da imame problemi so radioaktiven otpad.

Kajgana Shop

На врв Bottom