видовте глуперди некои ги сликале у гро план мадињата на Букефал и главна вест ЦЕЛ ДЕН денес им е кај е курот на коњот?sick:
а пазете споменикот сеуште не е готов
Не знам дали ова се однесува на мене бидејки јас поставив слика од мудата на којно, ако е така нешто си побркал во муабетот.
Ги сликав бидејки ми беа напеналени од местото од каде што се поткачив да видам до каде е споменикот. (ги сликав и главата од Букефал и Аце до пола со мечот кренат.)
Ги поставив со коментар дека на некои ДРУГИ овде им беа битни мудата и на лавовите и се прашуваа до каде се мудата од којно.
Јас во сите мои досегашни пишувања на темава коментирав за тоа како мене естетски ми личат и ми се допаѓаат или не некои од спонеиците веќе поставени. За најголемиов споменик од Аце бабачкото и Букефалчо коментарот ми беше за позата на коњот кренат на две нозе и потребата од огромниот непропорционален и огромен опаш кој што наместо во природна положба е претворен во потпорен столб со намена да го држи споменикот.
На видео презентацијата за Скопје 2014 ги нема ни трупчето кај Ченто, опашот од Буки е помал и развиорен а исто така и лавовите изгледаат поскладни одколку што се денес реално поставено односно материјализирани.
Заклучокот ми беше дека на хартија, уметниците другачие си ги замислиле своите дела ама поради неискуство (дрва се по статика и стабилност) во пракса морале да импровизираат и да си ги видоизменат делата.
Споменикот е готов и треба само уште да се постави. Околу изгедот кажав што имам а за големината доволен е фактот дека ако сакаш да го видиш од плоштад ќе си шинеш врат.
Прееска на вести видов дека и Јустинијан стигнал, никој не помина денес од кај кеј да слика?
Еди поставил слика од Смоил, поставен е или...? Ништо не кажаа за него.