Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
200 споменици во центар на Скопје зошто и по другите градови да не се ставеше барем 10-20% од спомениците.
А не локалните самоуправи да финансират аматерски споменици од по 10 илјади евра.Не е исто милионски буџет за споменик произведен во Италија финансиран од влада и 10 илјади евра споменик финансиран од општина.
Мислам претераа со ова на тој простор порти споменици со панорамското тркало да не кажам на што ќе личи.На Лондон:)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Споменикот на цар Самоил е баш за во Охрид на Самоилови тврдини.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Па да ќе има и некоја смисла и поврзаност или во Струмица некое обележје за битката на Беласица.
Во Скопје што не направат еден споменик на Цар Душан ем ќе има основ и поврзаност веднаш до вековниот и обновен објект на Официрски Дом(градска куќа)стара цели 20-30 год кога паднал во земјотресот.Па џамијата што ја урнале да го изградат била стара 500 години тие обновуват објект стар 20-30 год симбол на слободата.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
видовте глуперди некои ги сликале у гро план мадињата на Букефал и главна вест ЦЕЛ ДЕН денес им е кај е курот на коњот?sick: :eek:
а пазете споменикот сеуште не е готов :ROFLMAO:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
видовте глуперди некои ги сликале у гро план мадињата на Букефал и главна вест ЦЕЛ ДЕН денес им е кај е курот на коњот?sick: :eek:
Mу се восхитуваат на неговите големи муда..зашто они никад немале, а и нема да имаат..неостварени луѓе кои патат од комплекси на нижа вредност

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Општина Центар со одлука за уште два нови споменици 17.06.2011 16:11
Центарот на метрополата ќе добие уште два нови споменици - револуционерите Христо Узунов и Васил Чакаларов. Првиот е охридски војвода, познат по својот херојски чин, кога за не падне жив во рацете на Османлиите, во 1905-та заедно со соборците од својата чета се самоубиле, но за вториот ретко кој слушнал. Според фактите што за него може да се најдат на Википедија, Чакаларов бил главен војвода во Костурско, кој целиот живот се борел против грчката пропаганда. Дел од животот бил близок со врховистите, па веројатно поради тоа неговото име ретко се сретнува во историите. Загинал во Балканските војни, во битка на бугарската со грчката војска.
Ако Чакаларов го постават на коњ, "познавачите" на историјата нема како да тврдат дека никогаш не јавал .

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
200 споменици во центар на Скопје зошто и по другите градови да не се ставеше барем 10-20% од спомениците.
А не локалните самоуправи да финансират аматерски споменици од по 10 илјади евра.Не е исто милионски буџет за споменик произведен во Италија финансиран од влада и 10 илјади евра споменик финансиран од општина.
Мислам претераа со ова на тој простор порти споменици со панорамското тркало да не кажам на што ќе личи.На Лондон:)
Таков е уставот ,он е крив за тоа што скопје се развива многу брзо за сметка на другите градови.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ако Чакаларов го постават на коњ, "познавачите" на историјата нема како да тврдат дека никогаш не јавал .
haha ekspertutkite
tuku okolu Aleksandar Makedonski -bi dodal ushte neshto shto strashno me iritira .
Iako nikoj ne se potresuva za i okolu spomenikov(osven gejcite) , nashite mediumi samite ja digaat tenzijata -ko da nemaat popametna rabota-a izgleda i nemaat - ogranicheni mozhnosti-(chitaj umovi)
svetskite mediumi javija shto javija za ova kako atrakcija i tolku, no potpaluvachite se OVDE , treba pod hitno nekoj da im go skrati fitilcheto :mad:

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
би било супер
--- надополнето: Jun 17, 2011 7:30 PM ---
a be sto e golem spomenikot golem e iskrenio da bideme e sea kako kje izgleda kje vidime koga kje se skolopi ko celina zaedno so fontanata e sega ima razni vkusovi i nemoze na site da im bide po merka se taka da , da go pocekame finalniot proizvod pa kje jademe g****(citaj Burek) :LOL:
Малку светска историја .
Ајфеловата кула е изградена пред 12-130 години,кога се градела сите ја плчукале плус тоа имало голема сиромаштија во париз
100 години французите ја викаа железо губре а сега сите и се восхитуваат и според мене е бројн 1 туристичко место во светот и белег на париз.
Сите плука и плукаат по александар ,А1 првен плукаше ,некња изјави дека е преголем а за 1 година има да го величе споменикот како и сите противници кога ке видат дека спопје ке го познават по тоа

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
И на Цар Самуил и на Ченто не им беше тука местото..него ај.. Цамуил требаше во Охрид се слагам,сега е лошо позициониран,ќе биде одма до фонтаната и Александар..ептен блиску.. а на Ченто требаше во некој парк,да му се направеше и заедно со Президиумот и споменикот на бранителите можеше таму да биде

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Што се секирате бе, ќе постојат вака една година, после за да исперат пари ќе ги преместат негде, со објаснување дека е пренатрупано и од поново, копање и глупости, таман ќе им дојде.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Не знам дали ова се однесува на мене бидејки јас поставив слика од мудата на којно, ако е така нешто си побркал во муабетот.
Ги сликав бидејки ми беа напеналени од местото од каде што се поткачив да видам до каде е споменикот. (ги сликав и главата од Букефал и Аце до пола со мечот кренат.)
Ги поставив со коментар дека на некои ДРУГИ овде им беа битни мудата и на лавовите и се прашуваа до каде се мудата од којно.

Јас во сите мои досегашни пишувања на темава коментирав за тоа како мене естетски ми личат и ми се допаѓаат или не некои од спонеиците веќе поставени. За најголемиов споменик од Аце бабачкото и Букефалчо коментарот ми беше за позата на коњот кренат на две нозе и потребата од огромниот непропорционален и огромен опаш кој што наместо во природна положба е претворен во потпорен столб со намена да го држи споменикот.
На видео презентацијата за Скопје 2014 ги нема ни трупчето кај Ченто, опашот од Буки е помал и развиорен а исто така и лавовите изгледаат поскладни одколку што се денес реално поставено односно материјализирани.
Заклучокот ми беше дека на хартија, уметниците другачие си ги замислиле своите дела ама поради неискуство (дрва се по статика и стабилност) во пракса морале да импровизираат и да си ги видоизменат делата.

Споменикот е готов и треба само уште да се постави. Околу изгедот кажав што имам а за големината доволен е фактот дека ако сакаш да го видиш од плоштад ќе си шинеш врат.

Прееска на вести видов дека и Јустинијан стигнал, никој не помина денес од кај кеј да слика?
Еди поставил слика од Смоил, поставен е или...? Ништо не кажаа за него.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
- Александар = воин на коњ, Крале Марко = воин со боздоган, Гоце Делчев = воин со пушка, Цар Самуил = воин на тврдина, Груевски = воин со лопата.

морав да го ставам коментаров ме изнасмеа многу :)

Иначе денес поминав на плоштад, во два дела е и убаво се издигаат над таквото значи може да се видат.

е сеа денес прочитав две различни вести, едната е дека ќе се постави дури во септември откако ќе биде фонтаната целосно направена а другата е дека че се постави сега а фонтаната ќе биде доправена во спетември...

Изгледа ќе треба да почекаме па да видиме...

Kajgana Shop

На врв Bottom