Креационизам наспроти еволуционизам

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не, не разбирам.

Самиот велиш, во облик од прашање, дека Галактиката има дијаметар од 100 000 с.г., а ја напишав дека според мерењата од крајот од 80-те години, тој дијаметар е горегиран на 70 000 с.г.

Што е тука дилематично? Каква врска имаат вија 10 000 г. и на што се однесуваат? Поимот „светлосна година„ која изнесува некои 9.46 милј. километри, е астрономска мерка за растојание а не е мерка за време.
Значи вака, да ти објасни тебе чичко ти, ако можеме да ја видиме светлината од крајот на галаксијата, значи дека таа тргнала од тој регион пред 100.000 години и стигнала до кај нас во овај момент.Што значи дека вселената е постара од 10к години, разбираш?
Логика и високо И-КУ се секогаш добредојдени, разбираш?
Тие твоите ѓоамити вистини за креација од ѓоамити господ паѓаат во вода, разбираш?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи вака, да ти објасни тебе чичко ти, ако можеме да ја видиме светлината од крајот на галаксијата, значи дека таа тргнала од тој регион пред 100.000 години и стигнала до кај нас во овај момент.
А Ти знаеш некого, кој пред 100 000 г. ти прати абер дека тогаш тргнал светлосен зрак, кој ќе „лета„ 100 000 г. за да стигне до Тебе, едно 100 000 г. подоцна?
--- надополнето: Jun 17, 2011 12:25 PM ---
Логика и високо И-КУ се секогаш добредојдени, разбираш?
Разбира, разбрирам, ака кај Тебе не заприметувам така високо ниво на интеигентност...
--- надополнето: Jun 17, 2011 12:26 PM ---
Тие твоите ѓоамити вистини за креација од ѓоамити господ паѓаат во вода, разбираш?
Разбрирам, поточно, верувам дека е така како ни е од Бога откриено, ама и тоа кај Тебе не го заприметувам...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пак ќе повторам, дека магарешки инает во комбинација со магарешка интелегенција, е дефиниција за тролов мики!
Крајно време е да се стави на игнор, очигледно дека целта на форумов му е да се инаети, а не да дискутира. Не си го трошете времето во сизифовски цели.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
А Ти знаеш некого, кој пред 100 000 г. ти прати абер дека тогаш тргнал светлосен зрак, кој ќе „лета„ 100 000 г. за да стигне до Тебе, едно 100 000 г. подоцна?
--- надополнето: Jun 17, 2011 12:25 PM ---

Разбира, разбрирам, ака кај Тебе не заприметувам така високо ниво на интеигентност...
--- надополнето: Jun 17, 2011 12:26 PM ---

Разбрирам, поточно, верувам дека е така како ни е од Бога откриено, ама и тоа кај Тебе не го заприметувам...
Се пишува интелегентност, а како друго брзината на светлината е константна, или пак и тоа ке ми го побиеш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се пишува интелегентност, а како друго брзината на светлината е константна, или пак и тоа ке ми го побиеш?
Тоа дали се пишува „инелегентност„ или „интелигентност„ е дискутабилно и не е тема на муабет, исто како што не е тема, дали се пишува „детал„ или се пишува „детаљ„, оти воа второво имало „српски„ призвук.

А то што се однесува до брзината од светлината, нека биде таа брзина колку и е кеиф, тоа ионака не ми е од интерес, така да немам што да побива. Верувам дека би било интересно да ми/ни подажеш и докажеш како е дојдено до токму таа брзина од речиси 300 000 км/сек. Кој, кога, како?...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Што е тоа инелегентност, то нешто како елеганција му доаѓа?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Одговори ми на погоре поставеното прашање за историјатот за мерењето на брзината од светлината, оти коа мене ме учеа као мал, ја саде добив готов податок за тоа дека свелтината „летала„ низ вакуум со таа и таа брзина ама никој јунак не ми кажа како е дојдено до таа брзина, разбираш. Верувам дека имаш барем доволно јак И-КУ и ќе одговориш на прашањето.

Благодарам однапред.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Одговори ми на погоре поставеното прашање за историјатот за мерењето на брзината од светлината, оти коа мене ме учеа као мал, ја саде добив готов податок за тоа дека свелтината „летала„ низ вакуум со таа и таа брзина ама никој јунак не ми кажа како е дојдено до таа брзина, разбираш. Верувам дека имаш барем доволно јак И-КУ и ќе одговориш на прашањето.

Благодарам однапред.
Мики, доста се бламираш, аман веќе. Станува тажно.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128

Па тија астрономи, не од секогаш велат дека Земјава е стара 4,5 милј. години. Стрпи се малце, за некоја деценија, истите тија астрономи, ќе не убедуваат дека Земјава „у свари„ е стара 12, 35 милј. години, ама тија (астрономите) користеле „застарени„ методи за мерење старост, кога не убедувале дека Земјава е стара саде 4,5 милј. години. :D
Објаснето ти е најмалку десет пати и тоа само од мене.
Ти Мики си трол. Не дискутираш со аргументи, туку само се инаетиш.
Дечки, мислам дека ќе биди најдобро да не го играме...
Бтв, прашање до креационистите (не до тролот):
Како го објаснувате постоењето на дрва постари и од 10 000 години?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
One of the world's oldest clonal trees is the Old Tjikko, a Norway Spruce, found on Fulu Mountain in Dalarna, Sweden. According to scientists at Umeå University, the tree is 9550 years old and took root at the end of the last ice age.[1]

Или, за дебили, тоа е 4000 години ПРЕД ЈАХВЕ ДА ВАДИ РЕБРО ОД АДАМ.
--- надополнето: Jun 17, 2011 1:35 PM ---
Не, не разбирам.

Самиот велиш, во облик од прашање, дека Галактиката има дијаметар од 100 000 с.г., а ја напишав дека според мерењата од крајот од 80-те години, тој дијаметар е горегиран на 70 000 с.г.

Што е тука дилематично? Каква врска имаат вија 10 000 г. и на што се однесуваат? Поимот „светлосна година„ која изнесува некои 9.46 милј. километри, е астрономска мерка за растојание а не е мерка за време.
Абе, коленичар, на Јахве му требале 3 ДЕНА да ја направи земјата, а 1 ДЕН за да го направи УНИВЕРЗУМОТ.

Не ли ти е јасно колку е ова ДЕБИЛНО тврдење?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
One of the world's oldest clonal trees is the Old Tjikko, a Norway Spruce, found on Fulu Mountain in Dalarna,Sweden. According to scientists at Umeå University, the tree is 9550 years old and took root at the end of the last ice age.[1]
Чекаме објаснување од креационистите на ова (не од тролот).
Баш ме интересира.... мислам дрвото стои таму....скоро 10 000 години...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Бтв, прашање до креационистите (не до тролот):
Како го објаснувате постоењето на дрва постари и од 10 000 години?
Ages for clonal colonies, often based on current growth rates,

Видиш врз основа на што ти се извадени овие години? Друго, за нив е користено и вашето carbon dating, а нешто погоре на истата страна види што има напишано:

Baobabs do not produce annual growth rings so radiocarbon dating is used to determine age. This is known to occasionally be inaccurate when determining the age of trees.
--- надополнето: Jun 17, 2011 1:43 PM ---
Чекаме објаснување од креационистите на ова (не од тролот).
Баш ме интересира.... мислам дрвото стои таму....скоро 10 000 години...
А вие да одговоривте за Horizon Problem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon_problem

Како може во универзумот, кој вие се слагате дека е стар 13,7 милијарди години, да има региони кои се постари од самиот универзум. Абе еден куп недостатоци имате, или вие сте програмирани да не ги гледате грешките кај вас.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Овај сам си пука во нога, не рабира дека со Horizon problem сам себеси се побива.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ages for clonal colonies, often based on current growth rates,

Видиш врз основа на што ти се извадени овие години? Друго, за нив е користено и вашето carbon dating, а нешто погоре на истата страна види што има напишано:

Baobabs do not produce annual growth rings so radiocarbon dating is used to determine age. This is known to occasionally be inaccurate when determining the age of trees.
Ова дрво НЕ Е БАОБАБ. Има прстени.

Датирано е со carbon dating НА КОРЕНИТЕ ПОД ДРВОТО.

The age of the tree was determined by carbon dating of the root system under the tree, not by dendrochronology, or counting tree rings. The trunk itself is estimated to be only a few hundred years old, but the tree as a whole may have survived for much longer due to a process known as layering (when a branch comes in contact with the ground, it sprouts a new root), or vegetative cloning (when the trunk dies but the root system is still alive, it may sprout a new trunk).
Инаку, ако се вратиме на човекот, најстарите артефакти датираат 40.000 години пред Исус:
The oldest undisputed works of art were found in the Schwäbische Alb, Baden-Württemberg, Germany. The earliest of these, the Venus figurine known as the Venus of Hohle Fels, dates to some 40,000 years ago.
--- надополнето: Jun 17, 2011 1:54 PM ---
Овај сам си пука во нога, не рабира дека со Horizon problem сам себеси се побива.
Толку размислува. Како и повеќето верници на форумов, со секој контрааргумент, прво се контрааргументира себе, па после науката. Ама кој да разбере...

Kajgana Shop

На врв Bottom