Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Вчера поминав на плоштад. Огромно е тоа бе, не ми е јасно како ќе го стават.
И мене не ми е баш јасно како ќе биде поставувањето... Крановите изгледаат минијатурни во споредба со големината на споменикот и фонтаната.
Се надевам дека Discovery снимаат документарец за поставувањето на спомеников, па да гледаме на ТВ... :)

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Гледам постови наназад не е јасно зошто е 'Воин на Коњ''.... дај бе оладете малце бе слепци сме не гледаме кој е на споменикот !!! Има некои затскриени финти чим така го нарекле неможе у јавност да се каже затоа го нарековме така, ние можеме да нагаѓаме само а и архитектот го има наречено ''Споменик на Александар Велики'' така да ... Гледам некој клошари не се свесни за тоа кои се и што се а и не ме зачудува дека имаме такви луѓе, зошто нашиот народ никогаш не страдал толку од душманите колку од нашите изроди предавници ...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
И мене не ми е баш јасно како ќе биде поставувањето... Крановите изгледаат минијатурни во споредба со големината на споменикот и фонтаната.
Се надевам дека Discovery снимаат документарец за поставувањето на спомеников, па да гледаме на ТВ... :)
Поголем кран оние за многукатници што се

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Со хеликоптер ќе се постави друг начин нема ;)

T

Tetro

Гостин

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Гледам постови наназад не е јасно зошто е 'Воин на Коњ''.... дај бе оладете малце бе слепци сме не гледаме кој е на споменикот !!! Има некои затскриени финти чим така го нарекле неможе у јавност да се каже затоа го нарековме така, ние можеме да нагаѓаме само а и архитектот го има наречено ''Споменик на Александар Велики'' така да ... Гледам некој клошари не се свесни за тоа кои се и што се а и не ме зачудува дека имаме такви луѓе, зошто нашиот народ никогаш не страдал толку од душманите колку од нашите изроди предавници ...
Според оваа логика, дај да го смениме и името во Северна Македонија. Ние ќе знаеме како се викаме. Не сме Северна Кореја. Ти сигурно го поддржуваш и ова финта-решение, така?

Да се разбереме:
1) Горд сум на статуата на Александар;
2) Ќе бидам понижен ако официјалното име остане „Воин на коњ“

Се надевам дека тоа глупо име ќе остане само „работна верзија“.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Според оваа логика, дај да го смениме и името во Северна Македонија. Ние ќе знаеме како се викаме. Не сме Северна Кореја. Ти сигурно го поддржуваш и ова финта-решение, така?

Да се разбереме:
1) Горд сум на статуата на Александар;
2) Ќе бидам понижен ако официјалното име остане „Воин на коњ“

Се надевам дека тоа глупо име ќе остане само „работна верзија“.
ДЕФИНИТИВНО НЕ ЗА БОЛДИРАНОТО треба да сум сосема скренат од паметот ко што има некои за такво нешто, несакам ни да помислам да имам некакво размислување слично на ова болдираново!!! Изгледа не ме свати во ред е сите знаеме дека е Александар ама ете по некоја финта со некаква цел ''да не се прикажеме како уфилмани националисти'' у Европа мора така иако и јас не се согласувам со тоа да се вика така ама сепак доаѓаме до тоа дека е работна верзија според мене . Него муабетот ми е безпотребно се дига галама за ништо дај да оладиме малце да уживаме во спомеников. Го имаме најголемиот споменик на Александар во свет нека плачат етиопјаните од југ колку сакаат. Позз

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Споменикот ќе се мести со Терексот на ФАКОМ (види погоре кај Watchlist), само последен пат го видов кранот во возење. Зошто го тргнаа од плоштад не знам.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
на некој изглеа со се јајца му го натегнале па ги ококорил очите и многу јасно го глеа кој е и што е на статуата и зашто е статуата
...јас искрено незнам како изгледал Александар III МАКЕДОНСКИ ...јбг ко се сликавме у прво настинат беше и не дојде ...тој (странец) што ќе помине покрај споменикот па ич нема да знае кој е ако не прочита некаде, а на местото кај што ќе треба да прочита ке пишува Принцот На Бел Коњ (или воин на коњ беше). Значи без напишано име, освен за УКРАС и перење мозок (на таквите ко овој) статуата и ке нема некое посебно значење. Исто беше и со аеродромот Александар велики ....кој е тој ...што значи велики????

Ако некој нешто прави со мој пари (читај народни), тогаш ќе го прави како јас што сакам и ќе напише како јас што сакам!!! а дали некој ќе се буни ич ку ...упс ...уво де ...не ме боли.

?

..........

Гостин
Споменикот ќе се мести со Терексот на ФАКОМ (види погоре кај Watchlist), само последен пат го видов кранот во возење. Зошто го тргнаа од плоштад не знам.
Изгледа го носеле на петлињата кај Белви за да го завртат

--- надополнето: Jun 15, 2011 7:53 PM ---
Ако некој нешто прави со мој пари (читај народни), тогаш ќе го прави како јас што сакам и ќе напише како јас што сакам!!! а дали некој ќе се буни ич ку ...упс ...уво де ...не ме боли.
Добро бе дечко, кажи колку пари деде ти за споменикот? па да ти ги вратиме

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Добро бе дечко, кажи колку пари деде ти за споменикот? па да ти ги вратиме
ај пиши му на другарчето за совет у врска со ококорувањето на очите за подобар видик, после уште еднаш врати се на претходниот пост и добро прочитај го и ТОА ВО ЗАГРАДАТА

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Се надевам дека си во право, посебно што гледав на вести и Грција пишува во весници дека ставаме статуа на Александар Македонски, па исто така и странските весници тоа го пишувале (вадеа вести од Интернет)... Така што без разлика што и да кажат нашиве, сите веќе знаат дека се работи за Александар Македонски. И тоа е одлично (y)

Без разлика, останувам на тоа дека името „Александар Македонски“ треба да остане како име на скулптурата, додека владата само како работно име на скулптурата го ставила „Воин на коњ“ (власта е крива итн ;)). Уште повеќе, што „Александар Македонски“ треба да биде јасно напишано во близина на споменикот, т.е. на столбот.

Е сега, гледам дека се вика „Александар Велики“, а не „Александар Македонски“... Претпоставувам дека *тука* е најголемиот компромис што го правиме, што според мене не е најдобро решение, но веројатно е нужно во овој момент. Се надевам дека во иднина и тоа ќе го подобриме.

А дека споменикот ќе биде колосален, тоа е јасно. И добро е што е така, според мене, зашто треба да биде така. Не многу луѓе знаат за Гоце Делчев, за Даме Груев, за Гемиџиите, за Ченто... Но за Александар Македонски секој знае.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Постаментот на кој стои е висок 10 метри, и тој во моментов се обложува со релјефи на кои се изрезбани сцени од борбите на војската која ја предводел Алек­сан­дар Македонски. Долу ќе се наоѓа фонтаната, а пред неа ќе стојат воини и ла­во­ви.

Вест

Постаментот е висок 15 метри,а релјефите колку ќе се гледаат не знам.

Kajgana Shop

На врв Bottom