Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
Баш добро изгледа вака, сега ќе видиме уште и како ќе го состават, да не биде како што викаат со Ѓорче, кој еве уште не е донашминкан.

Инаку, за тие што викаат дека нема да се знае кој бил, баш не верувам, никој нема да поверува дека тоа е само некој Воин на коњ, а ставен е на централното место на главниот плоштад во главниот град на државата. И патем, линк до гугл, за тоа колку артикли се објавени низ светов за споменикот:
http://news.google.com/news/search?aq=f&pz=1&cf=all&ned=us&hl=en&q=macedonia&btnmeta_news_search=Search+News

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.214
Поени од реакции
30.421
Веројатно мислиш на гладиус. Не, не е таков. Мечот е стандарден македонски од тој период, со две сечила. Проблемот е што е голем колку кујнски нож. “Александар III Готвачот“.
фала за исправката. :)
нели ова е македонскиот меч?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Tourist arrivals and overnight stays in Macedonia increased from last year in April, data from the State Statistical Office showed Tuesday.
The number of foreign tourists visiting the country increased 19.8 percent to 23, 245 in April. In the January-April period, the number of foreign tourists visiting Macedonia grew by 20.5 percent to 71,988.
At the same time, the number of nights spent rose by 1.3 percent to 87,413 in April. Overnight stays by foreign tourists advanced 29 percent, while the number of nights spent by domestic tourists dropped 18.8 percent during the month.
Total overnight stays in the four months ended April moved up by 5.1 percent from last year to 277,486. The number of nights spent by foreign tourists increased 24 percent, while those by domestic tourists fell 9.7 percent annually.

http://www.rttnews.com/Content/EuropeanEconomicNews.aspx?Node=B2&Id=1645843

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Ќе се покакаме, ни сонце на фалангата ќе има ниту па ќе си го прекрстиме величествениот "Воин на Коњ".
Друга работа. Според тоа што може да се види на сликава, може и е од лош агол, она личи на римски меч. Поточно галија.
Римскиот меч Гладиус мислам дека е краток со рамни (паралелни) рабови и со врв во облик на триаголник.
Ова е мене ми личи на долг и заоблен меч.
Интересен текст за Македонците и мечот.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Да не ти е грешна годината 46 ? Имам читано и ако добро паметам,Гоце во парк е поставен негде 60-ти години,даден како поклон од бугарите
Да во право си. Дека на местото кадешто ја најдов сликата пишуваше 46 право копирав, не ни помислив.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Немаше ли да биде поумно да се почекаше одлуката од Хаг па дури потоа да се монтираше споменикот нормално со вистинското име?

Вака ми се чини е одбрана полошата варијанта, ем споменик без име, ем им се дава на грциве и судиите во Хаг прекрасна прилика да мрчат за „навредување“ на соседовите „патриотски“ чувства.

Не дека немаме право ама тајмингот според мене е погрешен.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Некој уште коа стигнаа деловите вчера побрзаа да ги побараат мадињата на Букефал.Аман.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
глеам некако ногу момичијна го чекаат Ацо ...затоа предлагам оваа склуптура да се вика Принцот На Бел Коњ (ко више неможе Ацо Д Грејт)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
глеам некако ногу момичијна го чекаат Ацо ...затоа предлагам оваа склуптура да се вика Принцот На Бел Коњ (ко више неможе Ацо Д Грејт)
Темава не е во Чек дис аут, туку во Архитектура. Воздржувајте се од хумористични коментари, затоа што ќе го загубите правото за дискутирање.

stick figure

#MiaSanArsenal
Член од
2 мај 2010
Мислења
4.811
Поени од реакции
3.705
Нека се гради бе, нека се гради.
Едвај чекам да го видам споменикот. На страната на канал5 видов како би изгледало со фонтаната... прекрасно!!!

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Околу големината на мечот.Ова е од музејот во Наполи,Италија.

--- надополнето: Jun 15, 2011 12:26 PM ---

--- надополнето: Jun 15, 2011 12:28 PM ---
Одличен споменик на Ал.Македонски и во Единбург,Шкотска.

M

Mario Gómez

Гостин
Нема збор дека естетски ќе биде убаф ацо:ROFLMAO:, ќе привлече ногу туристи.:cool: Yeah right.

Ама парите од туристите ќе бидат 1000 пати помали од се друго шо ќе изгубиме со поставувањето на овој споменик. Толку.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Вчера поминав на плоштад. Огромно е тоа бе, не ми е јасно како ќе го стават.

Kajgana Shop

На врв Bottom