Совети околу мотоцикли

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
А еден предлог Џиш да ви дај...

Пошто имате намера да дискутирате „сериозно“ да си почните комуникација на профил... па немора да се мешате со обичните смртници... Шега на страна. Освен вас двата, негледам никој друг што се наоѓа навреден. Не ви е јасно дека секој не можи да си дозволи да има 1100 кубици в гаража? Од друга страна, најголем дел од читачите на форумот се деца со возраст 16-23 години. Кој нормален би му дал 4 цилиндричен мотор на дете?
По однос на болдираното еве ти одговор:
-Јас сум еден од ненормалните, син ми вози 4 такта со 250 ццм и има 19 год. Од свои 16 почна со 125 ццм. Но, веројатно се понормални тие што со 2-тактни прдалчиња кревајки ги од 50 на 80 ццм рушат брзински рекорди на рам кој не е прилагоден за таа брзина.
--- надополнето: Jun 13, 2011 11:50 AM ---
Пред некое време се заинтересирав за купување на Keeway Superlight 125 кубика. Ме интересира дали некој имал ваков мотор, колку е регистрација и такви слични работи.....
Совет??
Keeway superlight колку што знам има 150 ццм а не 125. Инаку ги имаш низ Скопје по салоните, а ги имаш еден куп и по огласи како половни.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
По однос на болдираното еве ти одговор:
-Јас сум еден од ненормалните, син ми вози 4 такта со 250 ццм и има 19 год. Од свои 16 почна со 125 ццм. Но, веројатно се понормални тие што со 2-тактни прдалчиња кревајки ги од 50 на 80 ццм рушат брзински рекорди на рам кој не е прилагоден за таа брзина.
Читни убо, 4 такта и 4 цилиндри... има разлика, ите како.

п.с. за да се вброиш во ненормалните, минималец ти е Јамаха 600 :)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Читни убо, 4 такта и 4 цилиндри... има разлика, ите како.

п.с. за да се вброиш во ненормалните, минималец ти е Јамаха 600 :)
Сакав само да кажам дека не се согласувам во потполност со тебе, иако во извесен смисол си до некаде во право. Ок да не се дозволи некој кој за прв пат седнува на мотор или пак има прилично скромно искуство, да седне и управува машина од 600 или повеќе ццм. Од друга страна возраста воопшто не мора да е пресудна според мене иако повеќето од вас очекуваат по тоа прашање да имам козервативен и ригиден став. Јас лично познавам деца на 16, 17....20 годишна возраст кои веќе имаат зад себе завидно искуство во мотоциклизмот (не мислам воопшто на возење скутери до 50 ццм) и кои сосема одговорно, технички успешно и пред се безбедно можат да управуваат мотор со поголема запремнина. Сметам и стојам цврсто на ставот дека скутерот во мотоциклизмот е како турбо-фолкот во музиката. Едноставно нема душа и е компромис поради кој никогаш нема да биде мотор во вистинска смисла на зборот. Мој совет до сите кои се двоумат помеѓу мотор со помала запремнина и скутер: Макар и Томос-автоматик или АПН е подобар од скутер. За поновите модели до 125 ццм да не праиме муабет, сега барем има избор.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Сакав само да кажам дека не се согласувам во потполност со тебе, иако во извесен смисол си до некаде во право. Ок да не се дозволи некој кој за прв пат седнува на мотор или пак има прилично скромно искуство, да седне и управува машина од 600 или повеќе ццм. Од друга страна возраста воопшто не мора да е пресудна според мене иако повеќето од вас очекуваат по тоа прашање да имам козервативен и ригиден став. Јас лично познавам деца на 16, 17....20 годишна возраст кои веќе имаат зад себе завидно искуство во мотоциклизмот (не мислам воопшто на возење скутери до 50 ццм) и кои сосема одговорно, технички успешно и пред се безбедно можат да управуваат мотор со поголема запремнина. Сметам и стојам цврсто на ставот дека скутерот во мотоциклизмот е како турбо-фолкот во музиката. Едноставно нема душа и е компромис поради кој никогаш нема да биде мотор во вистинска смисла на зборот. Мој совет до сите кои се двоумат помеѓу мотор со помала запремнина и скутер: Макар и Томос-автоматик или АПН е подобар од скутер. За поновите модели до 125 ццм да не праиме муабет, сега барем има избор.
Јас кога почнав да возам, се учев на Yamaha DT... така да и јас се сложувам со погорното размислување дека мотор без мењач не е мотор. Ете, моментално дрнкам една кинеска веспа од 150 кубици, ама џабе... не е тоа тоа. 80 кубици моторче е далеку понапредно од кинесково срање. И не правам муабет за крајна брзина, туку за перформанси шо се клучни за да се научиш да возиш. По кривуласт пат со Јамахата можев да возам 80-90... по истиот со веспата едвај 50. Во спротивно ризикуваш да излеташ, бидејќи е неуправлива. Моќта на кочење (особено на водена подлога) не ни сакам да ја споредам. Трни од она колку пари, толку музика.

Мислам дека главната причина за да се купуваат скутери е тоа што се прилично достапни... споредено со поглемите мотори.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Да, достапни се кинеските скутери. Но, исто така достапни се и кинески мотори од 125, 150...200 и 250 ццм. На пример, еден сосема солиден кинески мотор, да кажеме крос модел со машимче од 200 ццм чини 1000-1200 евра нов, од салон со година дена гаранција. А тие пари некои ги трошат за да купат Априлија скутер или не знам...можеби Jamaha Aerox. Каде е есапот? Мислам дека нема есап тука туку помодарство од незнаење и немање упатеност.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
E то со кинезите е сега... на времето ко излегоја веспите ко модели, нека чинеа 1/8 до 1/5 од голем мотор. Од тогаш е трендот. Сега има кинески мотори од 200 кубици, ама џабе. Младинава е загреана по веспи и толку. Згора на тоа мрзи се, па наместо да седнат да научат како се менуваат брзини плачат дека било комплицирано.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
E то со кинезите е сега... на времето ко излегоја веспите ко модели, нека чинеа 1/8 до 1/5 од голем мотор. Од тогаш е трендот. Сега има кинески мотори од 200 кубици, ама џабе. Младинава е загреана по веспи и толку. Згора на тоа мрзи се, па наместо да седнат да научат како се менуваат брзини плачат дека било комплицирано.
Арно велиш! Мрзи невидени ако е во прашање начин на возење, згора на тоа се плашат да се испрскаат по нозете ако влетаат во бара со вода на патот....божем лакираните чевли ќе им изгубат од сјајот! :LOL:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Dajte mi motor so brzini odma se kacuvam ic oko ne mi trepka :) za zal neam kesh ni za 50ka a ne pa za nesto pogolemko ali zelbata e golema valjda ke bide ponataka

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
M категорија... можи да се полага со 14 наполнети години. Се добива само со полагање на тестови.
--- надополнето: Jun 13, 2011 6:00 AM ---

За 150 кубици, регистрација + осигурување е 4000 денари. Тука некаде е и 125-ката. Со напомена дека ако го купиш ново, имаш трошок за таблица 1300 денари.
Џиш,Значи само тестови нема вожња?Знаеш колку би коштало така грубо? Инаку ќе може да ми препорача некој веспа 50цц(не кинеска)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Џиш,Значи само тестови нема вожња?Знаеш колку би коштало така грубо? Инаку ќе може да ми препорача некој веспа 50цц(не кинеска)
Незнам да ти кажам... јас кога полагав (пред 10-тина години) беше 1500 денари да се пријавиш на тестови, и уште толку за документи тинтири минтири дури да ти ја дадат потврдата (во то време се добиваше возачка потврда). И не требаше лекарско да се вади. За лекарското сега не сум сигурен дали го бараат или пак можи без него.

А процедурата е иста, ама дали се плаќаат тие пари појма немам.
--- надополнето: Jun 14, 2011 7:03 PM ---
Арно велиш! Мрзи невидени ако е во прашање начин на возење, згора на тоа се плашат да се испрскаат по нозете ако влетаат во бара со вода на патот....божем лакираните чевли ќе им изгубат од сјајот! :LOL:
То со водата е најголем ќеф... да поминиш низ вир и да прска секаде. Поубо чувство со мотор, единствено на едно :). За валкање, јебига, сите убајни на едно место ги нема.

Слушај ова... брачед мој купи чајна шит, ама некое ептен срање... Изгледа како веспа, ама на тркала од точак :) ова на сликата е, само бандажите се шпицани и сребрено е.

Ај преку изгледот, ќе поминам, ама има 4 брзини, и нема кунплуг (некој полуавтоматски принцип). За трагедијата да биди тотална, брзините се менуваат однопаку. Лер е најдолу, и го притискаш менувачот надолу за да префрли во прва. Истото е и за втора/трета/четврта. За назад, нагоре. Па поглуп мотор во живот немам возено.

За менувачот, немам зборови. Рачката за кунплунг фали, и тоа многу. Како неискусен, при менување на брзини нагоре ми рипаше целиот мотор ( се кладам дека Yamaha DT шо ја имам, ќе менува подобро брзини без кунплунг ), моторното кочење никако неможиш да го користиш... Сума сумарум некој ако купува ваков мотор, да се премисли под најкратка постапка и да си купи со чоечки мењач!

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Може некој да ми понуди некое 50че ;)
Фала ви однапред :D
(само да не е баотиан!)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Може некој да ми понуди некое 50че ;)
Фала ви однапред :D
(само да не е баотиан!)
АПН 6... новите имаат 5 брзини и старт на дугме. Појќе шо сакаш?

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
АПН 6... новите имаат 5 брзини и старт на дугме. Појќе шо сакаш?
Брат апн :( нешо по современо а ке размислам не е лоша опција да научам да возам мотор со брзини дека до сеа само еднаш имам возено мануелен све веспи аутоматици..иначе колку пари е од прилика
и линк да ми дадеш да видам поише детали ако знаеш..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Брат апн :( нешо по современо а ке размислам не е лоша опција да научам да возам мотор со брзини дека до сеа само еднаш имам возено мануелен све веспи аутоматици..иначе колку пари е од прилика
и линк да ми дадеш да видам поише детали ако знаеш..
Бујрум... и да си прашаш, ако немаат електронски стартер, да намалат на цена. Инаку околу 600-700 евра треба да е 6-ката.

А шо сакаш посовремено? Не гледам разлика измеѓу 6-ката и она кинеското погоре...

Член од
12 јуни 2011
Мислења
82
Поени од реакции
1
Ок,да не му смета на апнов во угорница тоа шо имам 90 кг?Иначе нешо не ми праи мерак томосов :'(
Да препорачаш ти нешо аутоматик...? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom