Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Како бе им паднал ебати дегените??милјарда споменици се поставија низ скопје,уште не научија како се реди споменик???
Епа се вртеа се вртеа околу него, полево подесно и бам, среќа малку порано сабајле беше тоа, не беше накај 3,4 попладне, колку народ има тука кај СП маркет, сеир на кило ќе беше. :)

П.С. Да ме убиете не знам зошто е овој кружен тек во Ѓорче, колку само е мала гужвата и краткотрајна што се ствара тула е ненормално ама ајде мора да се трошат пари.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Епа се вртеа се вртеа околу него, полево подесно и бам, среќа малку порано сабајле беше тоа, не беше накај 3,4 попладне, колку народ има тука кај СП маркет, сеир на кило ќе беше. :)

П.С. Да ме убиете не знам зошто е овој кружен тек во Ѓорче, колку само е мала гужвата и краткотрајна што се ствара тула е ненормално ама ајде мора да се трошат пари.

Кружните текови се нормална и честа појава сегде..посебно западна европа.. скоро секое село секое предградие има кружен тек..подобро е да се реши сообраќајот со кружен тек ,отколку со семафор ..можеби сега не е толку фреквфентно,ама не треба сам оза сега да се мисли..Да се мислело на време за Скопје после земјотресот да се направеле широки булевари со неколку ленти и кружни текови наместо семафори сега немаше да има толку гужва, ни приближно толку гужва

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576

Цитро е задолжен за односи со јавност, ќе ти објасни подетално ако треба од она што веќе го пиша погоре.
--- надополнето: Jun 11, 2011 4:43 PM ---
Кружните текови се нормална и честа појава сегде..посебно западна европа.. скоро секое село секое предградие има кружен тек..подобро е да се реши сообраќајот со кружен тек ,отколку со семафор ..можеби сега не е толку фреквфентно,ама не треба сам оза сега да се мисли..Да се мислело на време за Скопје после земјотресот да се направеле широки булевари со неколку ленти и кружни текови наместо семафори сега немаше да има толку гужва, ни приближно толку гужва
Ај што во минатото не се мислело океј, по таков земјотрес уште на тоа да мислиш, али што праиме со овие сега место Македонија 2014та да праат, праат Скопје 2014 и уште повеќе од провинција ќе доаѓаат, па не кружни текови, ни метро и шинобус не не спасува.

T

Tetro

Гостин
Цитро, ти си малку повеќе информиран за новите скулптури.

Го гледам од поодамна Димитрија Чуповски на плоштад, со глава поголема од тело (како и сите други, нели). Ама, и многу е поголем од другите кои се претходно поставени, па дури и поголем и од Ченто како што ми изгледа.

Зошто е тоа така?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Цитро е задолжен за односи со јавност, ќе ти објасни подетално ако треба од она што веќе го пиша погоре.
--- надополнето: Jun 11, 2011 4:43 PM ---

Ај што во минатото не се мислело океј, по таков земјотрес уште на тоа да мислиш, али што праиме со овие сега место Македонија 2014та да праат, праат Скопје 2014 и уште повеќе од провинција ќе доаѓаат, па не кружни текови, ни метро и шинобус не не спасува.
Па не се слагам баш дека Ск 2014 е со цел да привлече провинцијалци..или пак дека ќе привлече..Суд ,театар,филхармонија,музеј и споменици му е потреба на еден град,Скопје и 200 000 жители да имаше,ќе имаше потреба од ова.. Она што ги привлекува луѓето од другите градови е потрагата по подобра работа , и градењето на станбени комплекси исто така,е грешка од тој агол..па види само во Аеродром ќе се градат три 40-катници,во Ново Лисиче цел станбен блок итн..
--- надополнето: Jun 11, 2011 5:04 PM ---

Го гледам од поодамна Димитрија Чуповски на плоштад, со глава поголема од тело (како и сите други, нели). Ама, и многу е поголем од другите кои се претходно поставени, па дури и поголем и од Ченто како што ми изгледа.

Зошто е тоа така?
Може му е голема главата ,ама да е поголема од телото сигурно не е :D ..Според некои пропорции главата треба да е 1/9 од висината на човек..па сега мери ти.. А за Ченто да ,го направија со голема глава прво и второ го утнаа материјалот,требаше бронза, не мермер

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не знам дали си бил во Ѓорче, но местото каде што требаше да се прави овој кружен тек е на раскрсницата кај црквата во Ѓорче, не на сегашната локација. Е сега може им се видела попогодна таа локација за споменик, па затоа решиле таму да го направат.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не знам дали си бил во Ѓорче, но местото каде што требаше да се прави овој кружен тек е на раскрсницата кај црквата во Ѓорче, не на сегашната локација. Е сега може им се видела попогодна таа локација за споменик, па затоа решиле таму да го направат.
Е ајде де ама не знам што му објаснуваш на Цитро битно се гради за него. А за тоа што кружниот тек е на погрешна локација се согласувам и јас со тебе, само таму е помалку фреквентно знаеш, повеќе луѓе ќе го видат направеното ако не е на главната улица.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Кога ќе му го стават опашот на коњот на Ѓорче, ќе има пак свечености? Скоро недела помина и уште е без опаш...

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Гледам многу е во мода градењето споменици,па предлагам да се направи споменик на цар Самоил и 14 илјади ослепени војници,чисто да им помине меракот за споменици, а и скулпторите да земат некој денар...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Овде треба да следи моментот: Па што ако нема нозе споменикот,од кај ви прават па и пребирате.
Само оној што не бил во Ѓорче може да продава приказни за кружниот тек. ПР гледам добро си ја врши работата на темава,се разбира и од кружни текови,од материјали,поставувања....

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Кога ќе му го стават опашот на коњот на Ѓорче, ќе има пак свечености? Скоро недела помина и уште е без опаш...
Опашот ќе му го стават во наредната предизборна кампања и тогаш ќе има уште едно свечено пуштање на споменикот во употреба, овој пат со опаш. ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.269
Да се отселиме ние од Скопје со време, додека има место

која до 2014 година планира да постави над педесетина споменици. На подрачјето на општината Центар треба да се постават паметници на Климент Охридски, Методија Андонов Ченто, Александар Македонски, Димитрие Чуповски, Гоце Делчев и Даме Груев, цар Самоил. Плус дополнителни педесетина нови. Во општината Аеродром ќе се постави споменик на Јане Сандански, во Бутел, пак ќе се издигнат споменици на Никола Јонков Вапцаров, архиепископите Михаил и Гаврил, како и на Лиман Каба. Додека во општината Ѓорче Петров планирано е да се постави споменик на херојот по кој општината го носи името.
Бедотијата во вакви лични проекти е и форсирањето на јавањето коњи...дали сите овие културни и политички дејци само јавале коњи или се работи за умот и личните желби на градоначалниците. Во секој случај заглавивме во историјата.

што се случува со старите споменици?
Пандемија од споменици
И додека на секој чекор никнуваат нови споменици, поголем број од старите во Градскиот парк со години седат искршени. Најава за нивно реновирање има уште од претходната градоначалничка на општината Центар Виолета Аларова, но ниту таа ниту нејзиниот наследник Владимир Тодоровиќ сé уште не презеле ништо за нивно поправање
Повеќе од 15 споменици и бисти веќе десетици години стојат искршени во Градскиот парк и никој не се грижи за нивно одржување. Од општината Центар велат дека тие споменици се во надлежност на Министерството за култура, а од Министерството, пак, враќаат дека за нив треба да се грижи општината. Ниту градот не се наоѓа прозван за да ги реставрира спомениците, кои се наоѓаат токму пред нивниот нос.

Бистите на Никола Јонков Вапцаров, Коле Неделковски, Орце Николов и на уште десетина истакнати личности од македонската историја десетина години стојат во Градскиот парк искршени и обезглавени.
Ај сега како да не почнеш да веруваш во реинкарнација

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339

Зошто е тоа така?
Се извинувам што му земам работа на Citro :)

Скуплптурата на Чуповски би ми била една од најубавите од проектот Скопје 2014 (ако е дел од Скопје 2014), под услов да не знаев како Чуповски изгледа. Некако не ми е погоден во брадата, мустаките, а и носот му е премногу шпицест (мое субјективно мислење од тоа што сум го видел еднаш во живо набрзина и од сликите). Првпат кога го ја видов скулптурата на слика и не знаев на кого е помислив дека е на Мисирков. Истото ми го кажа и еден пријател.

Колку што се сеќавам од тоа што го учев во средно, главата на возрасен човек е една осмина од целокупната висина на тој човек (глава 1, остаток од тело 7).

За Чуповски немам слика за да споредиме, но еве за Св. Климент и Св. Наум.

Пропорцијата ми изгледа ОК според тоа правило (1 спрема 7).

Инаку се смета дека попривлечни се луѓе со размер глава-тело со нешто поголема разлика одошто нормалната 1-7 . Затоа земаат високи манекенки (жените носат потпетици), а и соодносот глава-тело на суперхероите во стриповите (пример Супермен) е 1 спрема 8 (па и 1 спрема 9).

Од друга страна пак сум читал дека на некои поголеми скулптури главите им ги прават намерно поголеми поради перспектива. Бидејќи главата на скулптурата е најдалеку од набљудувачот (што подалеку тоа помало) кога тој стои непосредно пред неа (жабја перспектива), па за да не се гледа како премала. Нз колку ова држи.

Инаку од поновите скулптури не дека сум мерел, ама некако ми стои ко да се со поголеми глави оние на Мисирков и Св. Климент (и двете на Серафимовски).

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Брат не ти изгледа ко еден од четворицата јавачи на апокалипсата? Најозбилно. Не верувам онаков див коњ да имал :ROFLMAO:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Брат не ти изгледа ко еден од четворицата јавачи на апокалипсата? Најозбилно. Не верувам онаков див коњ да имал :ROFLMAO:
Ептен е онака див коњ. Па и Ѓорче наш ептен агресивен го направиле. Ваљда сакале преку тоа да опишат какво население живее у населбата. Покажува кон Волково, Геге а со газот накај Хром. Типична ѓорчепетровска филозофија...

Kajgana Shop

На врв Bottom