Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дечки, шо сте се нафурале бе толку? o_O (Да доловам скопски момент).
Скопски на страна, навистина е беспотребно да се дискутира ова.
Како што пишав, сељаци има секаде. Во суштина, бу-бу ја наместивте, и и' ги испревртевте зборовите до бескрај. Девојчето фино си објасни, ааама Zaratustra пука со ароганција и сака да се направи интелектуалец, ете, не му иде баш и се надоврза едно на друго и дискусијава стана poop... :cautious:
Скопје е такво какво што е, ние скопјаните си го сакаме, тие што покасно се доселуваат во Скопје не, брзо им било, вакво-онакво, тоа се истите причини заради кои ние го сакаме градот. Ги разбирам и причините заради кои луѓето од другите градови остануваат во Скопје и бараат начин по секоја цена да се вработат/омажат/што подолго да студираат, причините за тоа се сосема други и нема потреба затоа да плукате врз скопјаните. Да направиме една паралела, да, има скопјани што се глупаци и што викаат дека луѓето од провинција им ги земаат работните места. Но, нели и по помалите градови има луѓе кои истото го викаат за оние кои од село доаѓаат во градовите? Како што веќе пишав, категоријата "уфилман сељак" е универзална. Тоа што се инвестира само во Скопје не е моја одлука, ниту на Виктор, ниту на boo-boo туку на власта. Нека не ви биде тоа главен аргумент во расправата "зошто се скопјаните најбезобразни, арогантни, што-и-да-е на светот". И мене душа ме болеше летоска кога поминував низ градови во Источна Македонија и гледав како пропаѓаат. Пример, Кратово е прекрасен град, но запоставен. Штип колку-толку се држи, но сепак, капацитетот му е далеку од искористен. Виница исто така. Може многу да се постигне и да се врати животот во тие градови, само ако се направи програма за нивна ревитализација, која за жал не се прави од причини за мене непознати. Скопје станува град-држава што не е добро за никој.
За крај, повторно да ви препорачам да го прочитате мојот претходен пост овде и да ја споделам филозофијата дека вистинскиот човек (напоменувам, човек, не граѓанин/селанец/провинцијалец/фраер/професор/работник) има различен систем на вредности. Не те прашува од каде си, туку кој си и колку вредиш како човек. Не ти го слуша дијалектот туку ги слуша зборовите кои му ги кажуваш и ја цени нивната вистинска, не граматичка страна.
Оладете малце со расправата, ја однесовте во исклучително глуп правец.
П.С. Desire, може мене да ме прошетате кога ќе се вратам? Ги знам само улиците што водат до факултетот, а баш би сакала да го разгледам градот со водич (треп, треп) :love:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
. Во суштина, бу-бу ја наместивте, и и' ги испревртевте зборовите до бескрај. Девојчето фино си објасни, ааама Zaratustra пука со ароганција и сака да се направи интелектуалец, ете, не му иде баш и се надоврза едно на друго и дискусијава стана poop... :cautious:
Zaratustra koga ke go slusne zborot intelektualec go tera na edna fizioloska funkcija...
--- надополнето: Jun 7, 2011 1:10 PM ---
Не ти го слуша дијалектот туку ги слуша зборовите кои му ги кажуваш и ја цени нивната вистинска, не граматичка страна.
Toa ke i go kazes na kutroto, nevino, namesteno devojce...

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Zaratustra koga ke go slusne zborot intelektualec go tera na edna fizioloska funkcija...

Да, се забележува...
Го кажав општо, па кој си се пронајде на здравје нека му/и' е.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Дал да пеам ил да плачам твојот ник не ми кажува...:D Ах, BooBoo да си жива и здрава ме испосмеа.
Не знам од кај да почнам, сте се изнапишале на темава..............
Па да, се налутија зошто кажав дека сакам да пијам кафе покрај Пена, зошто ми фали кафето на Кеј.
И да, се врзуваме за нашата ишкртана клупа. Ако вие не можете, реално, кога ние ги правевме тие спомени во Тетово имаше војна, ама верувам дека во другите градови има луѓе кои се врзани за нешто карактеристично и единствено во својот град. Така и треба да биде, што не значи дека не можат да сакаат други места. Многу пати кажав, не знам зошто не читате, дека не е само Скопје за мене убаво, кажав што ми е убаво во Тетово, убаво ми е Охрид, Канео, убаво ми е Дојран, во селото Николиќ на дивата плажа, убаво ми е и во Велес, и во Гевгелија и во Струмица. Но, најмногу спомени имам од Скопје, и животот во Скопје го почнав и го живеам.
И не, немам против тебе што си дојдена да живееш во Скопје, под провинцијалци кои пречат, скопјани добро знаат на кој мислат, а ете горе имам наведено, повеќе пати.
Ти или кој друг сеедно, дошол да живее, да студира и да се однесува како нормален граѓанин во Скопје, не верувам дека некому пречи, ама мене не ми пречи.
А сивило, студенило, загушливо, смрдливо, му е само на некој кој не пораснал тука, и кој не е навикнат на се во Скопје. Затоа тоа не можам да го сфатам како добронамерна критика, зошто Скопје не е ,,бездушно,, како што повеќето ,,провинцијалци,, викаат. Има душа, ако не можете да ја најдете, не е до Скопје.

И, ако не можеш да си ја сакаш земјата зошто алфи убиле момче, зошто победил Никола Груевски, зошто во Тетово е опасно да одиш до автобуска подоцна пешки, зошто Заев ја ограбил Струмица.... И да не е така, никогаш нема да си ја сакаш вистински татковината. Патриотизмот е љубов према оваа земја, ова поднебје, не љубов према политички партии, премиери, полиција или војска, кои се ништо, во споредба со безвременската љубов према Македонија.
Јас ја сакам мојата земја, и секое нејзино камче, и секое нејзино село, независно кој како работи во неа, и како таа функционира. Ја сакам, за многу пред 2011, и ќе ја сакам за многу по 2011......
--- надополнето: Jun 7, 2011 2:04 PM ---
Genezata na tvojata omraza i prezir sprema dojdencite e tolku ocigledna sto e prosto smesno. Si porasnala vo semejstvo kade sto ti ja napolnile glavata so kvazi intelektualnost i so ona tipicnoto za roditelite "moeto dete e najdobro", "ti mozes", "ti si najdobra", i slicni sranja. Takvite deca najcesto dozivuvaat sok koga ke se sudrat so realnosta, i kako rezultat na toj sok kaj niv se raga nekoja ideologija koja im pomaga da najdat opravduvanje za svojot neuspeh.
Pretpostavuvam deka toj sok za tebe bese neuspehot da se zapises na fakultet vo Skopje. Mama 10 prosek, no ne te primija tebe, tuku nekoja od Vinica. Reality check, ding dong...

I sega se razbira, ne mozes ti da bides vinovna, vinovni se dojdenkite prostitutki koi ti go zemaat mestoto na fakultet. Da zivee lokal patriotizmot, i podelbata na nasi Stari Skopjani, kako braniteli na se dobro i vredno, i provincijalcite kako unistuvaci na vrednostite...

Koma.

Eve ti pravam usluga, vo psihoanalizata se veli deka uspesnata dijagnoza e polovina izlecena bolest.
Хахахаххаха не ме примија? Сигурен си дека аплицирав?
Ајде откачи се. Те молам. Барем едно нешто паметно и точно да кажеше.
--- надополнето: Jun 7, 2011 2:07 PM ---
Ова е клучниот момент во темава. Значи, никој не го вреѓа парк илик седенките у парк или слично, се истакнаа негативностите на Скопје а тоа е гужвање у автобус 20 мин додека ситгнеш до “посакуваната дестинација“ и слични такви моменти, што е голема разлика од Тетово каде за 15 мин. пешки стигаш до кај сакаш (од прилика).

Не знам од кај се најдовте толку увредени за градов, кога сите го кажуваат тоа што и вие многу добро знаете какво е. И мене некој да ми рече Тетово смрди, пуно е со Албанеци(проклета цензура) и нема место за излагање, ја нема да се навредам, ниту пак ќе се обидувам на тој некој да му докажам колку јас убаво сум прошла на свирка у Рок, или на седенка у маало, или со првиот мувач у Ајдучко, зошто тој некој никогаш не доживеал такво нешто а и не му е гајле.
Скопје колку што има убавини, толку има и негативности. Негативностите кога ќе ги помешаш со носталгија за родното место даваат грда слика за Скопје, а тоа ви иде у прилог на вас Скопјаните од нас провинцијалните, за да не ви доаѓаат нови провинцијалци и да ви го “уништуваат“ и навредуваат вашиот прекрасен град.

п.с Бубу кога сакаш контактирај ме мене или ете Годес, ќе те прошетаме малку низ Тетово ;)
Да, и јас мислам дека го кажав ова многу, многу понапред. Вас најтешко ви паѓа осаменоста, зошто релативно сте кратко тука, и нема луѓе кои од секогаш и познавате, не сте навикнати на тоа гужвање.... кај нас тоа не се случува. Мојот прв, најпрв пост, беше да, верувам дека некој од страна не може да го сака Скопје како јас. Но тоа не значи дека е бездушен град, како што повеќето овде кажуваат. Бидејќи се дружите со андерграунд скопјани, тоа го знаете и подобро од нив.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

Ајде паметен, си го докажа потенцијалот. Прочитај ме мене, прочитај се себе пак. Размисли.
Каде е разликата помеѓу јас и другар ми од Валандово, седнати на кафе, секој си зборува како си сака, зошто ми е другар;
и јас на предавање каде асистентката ми зборува на некој дијалект?

Образовна установа. Литературен јазик.
Кафе муабет. Скопски жаргони, било каков дијалект.
Појасно ти е?
--- надополнето: Jun 7, 2011 2:12 PM ---
Siguren sum. Ne te primija...
А јас сум сигурна дека аплицирав во прв приемен рок таму кај што сум и бев 8ма на список.... ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ајде паметен, си го докажа потенцијалот. Прочитај ме мене, прочитај се себе пак. Размисли.
Каде е разликата помеѓу јас и другар ми од Валандово, седнати на кафе, секој си зборува како си сака, зошто ми е другар;
и јас на предавање каде асистентката ми зборува на некој дијалект?

Образовна установа. Литературен јазик.
Кафе муабет. Скопски жаргони, било каков дијалект.
Појасно ти е?
Prvo, ti rece deka ti smeta koga slusas dijalekti po Skopskite ulici. Vtoro, na dijalekt moze da zboruva i asistenka koja e po poteklo od Skopje, i Skopskiot e dijalekt zneas, i toa ne mnogu ubav.

Treto, sekako ne te primija vo Skopje na fakultet, taka da ne gledam zosto se grizis za toa...;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Prvo, ti rece deka ti smeta koga slusas dijalekti po Skopskite ulici. Vtoro, na dijalekt moze da zboruva i asistenka koja e po poteklo od Skopje, i Skopskiot e dijalekt zneas, i toa ne mnogu ubav.

Treto, sekako ne te primija vo Skopje na fakultet, taka da ne gledam zosto se grizis za toa...;)
Ќе почнам од третото. Неуспешен обид за провокација. Обиди се повторно.
Второ, ниту асистентката од Скопје, треба да зборува скопски. Треба да зборува литературно.
Прво, ми пречи неартикулирано врискање и дерење.
Ако ти скопскиот дијалект го качуваш на ниво на нашиот македонски литературен јазик.......... немам коментар за тебе. Оди заврши си ги физиолошките потреби, премногу ти е тешка оваа дискусија изгледа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ќе почнам од третото. Неуспешен обид за провокација. Обиди се повторно.
Второ, ниту асистентката од Скопје, треба да зборува скопски. Треба да зборува литературно.
Прво, ми пречи неартикулирано врискање и дерење.
Ако ти скопскиот дијалект го качуваш на ниво на нашиот македонски литературен јазик.......... немам коментар за тебе. Оди заврши си ги физиолошките потреби, премногу ти е тешка оваа дискусија изгледа.
:X3::X3:

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Го прочитав само мислењето на Volkswagen, така да што се пишале другите и не знам баш. Така да може да се каже дека ова е некој си вид на одговор на тоа што тој го пиша.

Не знам на колку години си отишол во Скопје за да работиш, ако си бил под 20 и ако ова го пишуваш сега на 23/24 години океј, те сфаќам, и речиси со се што напиша се сложувам.

Него, ако си бил 25/26 години пред да одиш Скопје на подобра работа и подобро платена од БТ и сега сфаќаш што си направил, све е тоа твоја вина. Не знам како не си рачунал пред да одиш дека ќе треба струја/вода/јадење/пиење/превоз/кирија све сам да платиш, вината е до тебе, затоа што на 25/26 години да се оди некаде и притоа да не се знае што те чека е навистина нелогично, ова како нумеро уно.

Нумеро дуе, тоа за дискотеките што чекаат по 2 саати и “глумат лудило“, види вака, Скопје не е БТ па да се знаат сите меѓусебно директно или индиректно. Ако БТ не чекаш дека го знаеш Петко на врата во Дискотека 1, и Стево исто на вратата пред Дискотека 2, ова во Скопје заборави го, т.е. ако си тазе дојден заборави го затоа што има многу одени во Скопје од други места и ги знаат затоа што излегуваат често.

Едно е да си лут на самиот што си направил ваков потег па сега малце онака киселко ти е да се вратиш во БТ како поразен, друго е некој трет да ти е крив што не си успеал да го реализираш сонот.

Си требал да си ставиш цел за што одиш Скопје, еве пример: одиш за печалба за да после некое време да се вратиш БТ, или се преселуваш во Скопје.

Јас ова го гледам како да одиш во кино каде се дава Аватар, и излегуваш лут од киното зошто не го давале филмот Тетовирање, а надвор пред киното имаш огромни плакати од 5х5m. AVATAR во 3D за прв пат во Македонија!!!!

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Самиот факт што оваа Boo Boo Blabla како и да е студира на Штул у Тетово објаснува многу работи во дискусијава.
Епа златна, и на нас Тетовчани ни смета може што ти и уште 1000 размазени дечишта што не знаат што е државен универзитет каде што actually фаќаш книга пред испит а не седиш на кафица на улица Мекдонија во преценетото Скопје и каде што за да дојдеш до 9ка е потење на гс и ваѓање на маст, а камо ли па 10ка, значи може ни смета и тоа што вие Скопјани (или фиктивни Скопјани) се понашате ко да сте го фатиле господ за муда, па не се расфрламе со навреди насекаде. Самиот факт што уопште успеа да напишеш пост на такво ниво го покажува твоето и нивото на култура на твојата о толку образувана фамилија со 10.00 просек... претпоставувам сите сте на приватен, па среќно со тоа.

Посебно ме импресионира како тоа се расфрлаш со твојата глупавост и викаш ајде економисти отворете фирми и слични такви изјави. Изглеа ти треба тебе риалити чек, да излезеш малку од стакленото звоно, да ја плукнеш сребрената лажица со која си се родила и да сфатиш дека НЕМА СЕКОЈ СРЕДСТВА ЗА ТОА!
Веруј ми колку ти што го нејќеш Тетово и ја толку не го сакам Скопје, а колку што гледам од колегиве на факс, кои не се од Тетово туку од подалечните градови, едвај чекаат да си одат дома за викенд, ама погоди што, НЕ МОЖАТ ДА СИ ДОЗВОЛАТ ИДЕЊЕ ДОМА СЕКОЈ ВИКЕНД!

И да напоменам, значи знам дека на вас Скопјани Скопје ви е во срцето и блабла срцепарателни муабети, си имате вие убави спомени пошто нели сте си живееле таму, ама темава е Скопје низ призмата на еден “провинцијалец“, и ние од “провинција“ така го доживуваме, немаме време за прошетка под розевите дрва и возење во гтц.
а да пишуваш реферати имаш време?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Па да, се налутија зошто кажав дека сакам да пијам кафе покрај Пена, зошто ми фали кафето на Кеј.
И да, се врзуваме за нашата ишкртана клупа. Ако вие не можете, реално, кога ние ги правевме тие спомени во Тетово имаше војна, ама верувам дека во другите градови има луѓе кои се врзани за нешто карактеристично и единствено во својот град. Така и треба да биде, што не значи дека не можат да сакаат други места. Многу пати кажав, не знам зошто не читате, дека не е само Скопје за мене убаво, кажав што ми е убаво во Тетово, убаво ми е Охрид, Канео, убаво ми е Дојран, во селото Николиќ на дивата плажа, убаво ми е и во Велес, и во Гевгелија и во Струмица. Но, најмногу спомени имам од Скопје, и животот во Скопје го почнав и го живеам.
И не, немам против тебе што си дојдена да живееш во Скопје, под провинцијалци кои пречат, скопјани добро знаат на кој мислат, а ете горе имам наведено, повеќе пати.
Ти или кој друг сеедно, дошол да живее, да студира и да се однесува како нормален граѓанин во Скопје, не верувам дека некому пречи, ама мене не ми пречи.
А сивило, студенило, загушливо, смрдливо, му е само на некој кој не пораснал тука, и кој не е навикнат на се во Скопје. Затоа тоа не можам да го сфатам како добронамерна критика, зошто Скопје не е ,,бездушно,, како што повеќето ,,провинцијалци,, викаат. Има душа, ако не можете да ја најдете, не е до Скопје.

И, ако не можеш да си ја сакаш земјата зошто алфи убиле момче, зошто победил Никола Груевски, зошто во Тетово е опасно да одиш до автобуска подоцна пешки, зошто Заев ја ограбил Струмица.... И да не е така, никогаш нема да си ја сакаш вистински татковината. Патриотизмот е љубов према оваа земја, ова поднебје, не љубов према политички партии, премиери, полиција или војска, кои се ништо, во споредба со безвременската љубов према Македонија.
Јас ја сакам мојата земја, и секое нејзино камче, и секое нејзино село, независно кој како работи во неа, и како таа функционира. Ја сакам, за многу пред 2011, и ќе ја сакам за многу по 2011....
--- надополнето: Jun 7, 2011 2:04 PM ---

Да, и јас мислам дека го кажав ова многу, многу понапред. Вас најтешко ви паѓа осаменоста, зошто релативно сте кратко тука, и нема луѓе кои од секогаш и познавате, не сте навикнати на тоа гужвање.... кај нас тоа не се случува. Мојот прв, најпрв пост, беше да, верувам дека некој од страна не може да го сака Скопје како јас. Но тоа не значи дека е бездушен град, како што повеќето овде кажуваат. Бидејќи се дружите со андерграунд скопјани, тоа го знаете и подобро од нив.
Само да ти разјаснам некои работи... јас имам над 20 години а војната траеше преку сила две години, така да немој да ми кажуваш дека вие успеавте да изградите спомени за само две години а ние сме мањак ради тие две години.

Ох, Господе... Никој не вика дека Скопје е бездушно, тоа само така одговараат на вашите форумски провокации затоа што знаат дека некој ќе се изнервира и ќе се расприкаже овде во одбрана на своето Скопје. Ипак прави разлика меѓу вистинско пишување и провоцирачко пишување.

А,за земјата, не сум нит патриот нит локален патриот и сум строго против територијални ограничувања ама тоа е друга тема на муабет...
--- надополнето: Jun 7, 2011 4:13 PM ---
А иначе и тебе да ти разјаснам Desire е моментално во Тетово и да, овде има време да пишува реферати.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Божеее, треба може да се правдам што правам у слободно време и зошто не го искористувам у согледување на убавините на Скопје?

Ама сте вие Скопјаниве малку искомплексирани, со вакви коментари само го потврдувате општото мислење што го држат луѓево од другиве градови... или до форумов е ипак.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Божеее, треба може да се правдам што правам у слободно време и зошто не го искористувам у согледување на убавините на Скопје?

Ама сте вие Скопјаниве малку искомплексирани, со вакви коментари само го потврдувате општото мислење што го држат луѓево од другиве градови... или до форумов е ипак.
Ти си ископлкесирана, само негативните работи ги гледаш за скопје и луѓето во него, а за убавите немаш ВРЕМЕ, олабави се малце уживај во животот и гледај ги убавите работи место негативните MWA :)

Kajgana Shop

На врв Bottom