Ќе може да бираш дали ќе пишуваш за нешто од реализмот (нормално, тие ќе ти дадат за кое дело) или на слободна тема (пак они ќе ти дадат, но нема да има врска со материјалот што се има работено низ годините). Свашта може да се погоди, а оваа година ќе имало плус неколку прашања од граматиката, на место на тоа што требаше да се пишуваат жалба, записник, оглас, ...Оваа година нели ќе ни се падне есеј од РЕАЛИЗАМ. Е сега сакам да прашам дали треба да читам од таа книгата за матура за МОДЕРНИЗАМ, ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛИЗАМ, СРЕДНОВЕКОВНА ЛИТЕРАТУРА и тн. ?
Може ли да се падне нешто од ова како прашање?
Не ми беше тва питањетоЌе може да бираш дали ќе пишуваш за нешто од реализмот (нормално, тие ќе ти дадат за кое дело) или на слободна тема (пак они ќе ти дадат, но нема да има врска со материјалот што се има работено низ годините). Свашта може да се погоди, а оваа година ќе имало плус неколку прашања од граматиката, на место на тоа што требаше да се пишуваат жалба, записник, оглас, ...
Па ти пишав дека свашта може да се падне... Ако се имаат учено модернизам, егзестинцијализам, средновековна литература може да ти се падне некое прашање. Средновековна сигурно се има учено, за овие првите две не сум сигурен, оти толку памтам шо имам ученоНе ми беше тва питањето![]()
Од кај испадна овој муабет дека есејот ќе е или реализам или слободна тема? Зш нас никој не ни кажа такво нешто?
Мислам дека е „Пиреј“, инаку мојата професорка ми кажа дека во игра за есеј биле делата „Чичко Горио“ и „Злосторство и казна“ такада едно од овие ќе се падне на матура.Кое од македонскиве дела спаѓа во реализам???
Дека ние кога дискутиравме со професорката ни кажа дека во Македонија нема некој чист реализам и дека повеќе дела се романтизам.
Ти шо мислиш??Пошто нели нема да има ништо од комуникација у стил на СиВи, извештај, известување бла бла, треба делот од комуникација да се учи од прирачникот?