Pocituvani kolegi,
Gi informirame studentite koi projavija interes za "prepolaganje" na nekoj ispit, deka spored "Pravilnikot za uslovite, kriteriumite i pravilata za zapisuvanje i studiranje na prv i vtor ciklus univerzitetski studii" na UKIM (
http://www.feit.ukim.edu.mk/mk/about/statut/mainColumnParagraphs/0/document/Правилник за условите, критериумите и правилата за запишување и студирање на прв и втор циклус универзитетски студии.pdf) " procedurata za prepolaganje na ispit e propisana vo clen 41 od pravilnikot koje e prenesen vo prodolzenie.
Повторување на испит
Член 41
По барање на студентот му се овозможува да го повтори завршното оценување за повисока завршна оценка по предметна програма, во период од најмногу четири месеци од полагањето.
Барањето за повторување на испит мора да биде образложено и се доставува до деканот. Доколку се прифати барањето, деканот со решение ја поништува оценката. Наставникот, во тој случај, во пријавата ја запишува оценката што ја дал и до неа запишува: студентот ја поништува оценката. Таа оценка не се смета како завршна оценка за конкретниот предмет/модул. Решението на деканот е составен дел на пријавата.
Оценката добиена на повтореното завршно оценување е конечна и студентот нема право да го повтори завршното оценување.