Факултет за Електротехника и информациски технологии

G

GucciMane

Гостин
Граматика и пасус превод :)
претпоставувам вака, пасив актив ќе имаш 100%, времињата да ги користиш во реченици дадени да впишеш глаголот во точно време, prepositions, adverbs такви ствари
Ако ти иде грматика положуваш јас имав 9 ама поради негативни од предавања добив 8 без никакво учење, дента на испитот се вратив во СК :)

За мене беше еден од најлесните испити заедно со Веб Дизајн.
И слушнав дека ке можело да се користи учебникот и речник..стварно?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Граматика и пасус превод :)
претпоставувам вака, пасив актив ќе имаш 100%, времињата да ги користиш во реченици дадени да впишеш глаголот во точно време, prepositions, adverbs такви ствари
Ако ти иде грматика положуваш јас имав 9 ама поради негативни од предавања добив 8 без никакво учење, дента на испитот се вратив во СК :)

За мене беше еден од најлесните испити заедно со Веб Дизајн.
Да да ми иде англиски супер, граматика поготово ќе извадев и 10 да и идев на предавања само кој ќе ја трпи пустата со гласот и досадните прашања на часови, не можев никако :X3: Фала.
--- надополнето: Jun 5, 2011 11:37 PM ---
И слушнав дека ке можело да се користи учебникот и речник..стварно?
Да бе, што сакаш можеш да си донесеш само не да позајмуваш :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Незнам за сега како е јас полагав пред 4 години и мислам дека беше дозволено само речник пошто паметам имаше некои колешки со речник дебел колку куварот на баба ми :)
Сам процени се, нема некои којзнае колку тешки зборови, ако имаш запишувано од предавања зборови само пролистај ги и запамти ги, ако не најди од некој што запишувал копирај и пролистај ги пак и нема воопшто да ти треба речник пошто повеќе време ќе изгубиш во барање на зборовите.

Јас завршив точно на време без да чепкам во речник (иако знаев дека имав грешки со преводот пошто некои зборови не ги знаев) значи беше обемен испитот за даденото време имаше мн колеги кои копаа по речникот и не успееа да го допреведат текстот или почнаа со текстот па не успеаа да завршат со грматиката.

Се зависи од тоа колку ти знаеш англиски, ако си труп ќе ти треба и книга и речник :)

Мој совет е да го оставиш текстот за крај пошто мислам дека носи некои незначајни 20-25 бодови за разлика од другите ствари

Значи пак повторувам ова е за од пред 4 години сега може има сменето нешто ма да на сите тестови/испити аглиски било тоа, нема што друго да даде.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Мислам 90 минути ама не сум 100% сигурен, сигурно ви кажала на предавања еве може некој одтие што ќе полагаат сеа колеги ќе ти потврди

A

apidrone

Гостин
Совет: Не користете книга или речник за време на испитот. НЕМАТЕ ВРЕМЕ!!! Што сте научиле дома (или досега во животот), тоа ви е. Може ја не сум доволно компетентен да зборам (пошо бев ослободен од испит), али сите шо беа ми кажаа дека нема време за книги и речници, што знаеш тоа пишуваш.

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Совет: Не користете книга или речник за време на испитот. НЕМАТЕ ВРЕМЕ!!! Што сте научиле дома (или досега во животот), тоа ви е. Може ја не сум доволно компетентен да зборам (пошо бев ослободен од испит), али сите шо беа ми кажаа дека нема време за книги и речници, што знаеш тоа пишуваш.
точно е (y)

Член од
12 август 2009
Мислења
141
Поени од реакции
9
Ако е сличен испитот како што беше пред 5 години кога полагав, и јас можам да ви потврдам дека воопшто нема да имате време да барате низ речниците, а најмалку низ учебник и слично :)

A

apidrone

Гостин
Сите испити кај што ти даваат да си носиш материјали траат прекратко, баш ради тоа, да немаш време... Шо не даваат на пример Основи на мерна техника да си го носиш учебникот... За 30-40 минути завршуваш :)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.266
Има некој преполагано предмет да ми каже како оди процедурата?

Положив ООП со 6ка, а знам за повеќе и сакам да појдам и на испит, бидејќи ми фали и за просек минимум 8ка. Не знам дали треба повторно да го пријавам, дали треба некаде да се поништи оваа оценка или треба само да се појавам на испит?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Има некој преполагано предмет да ми каже како оди процедурата?

Положив ООП со 6ка, а знам за повеќе и сакам да појдам и на испит, бидејќи ми фали и за просек минимум 8ка. Не знам дали треба повторно да го пријавам, дали треба некаде да се поништи оваа оценка или треба само да се појавам на испит?
За предметите од парни семестари, истата пријава од колоквиумите важи и за сесијата во јуни. Значи можеш да го преполагаш. Јас го направив истото лани, и уште неколку колеги, само што послем преполагање професорот ни прати мејл околу тоа.

Еве што ни пиша.

Pocituvani kolegi,

Gi informirame studentite koi projavija interes za "prepolaganje" na nekoj ispit, deka spored "Pravilnikot za uslovite, kriteriumite i pravilata za zapisuvanje i studiranje na prv i vtor ciklus univerzitetski studii" na UKIM (http://www.feit.ukim.edu.mk/mk/about/statut/mainColumnParagraphs/0/document/Правилник за условите, критериумите и правилата за запишување и студирање на прв и втор циклус универзитетски студии.pdf) " procedurata za prepolaganje na ispit e propisana vo clen 41 od pravilnikot koje e prenesen vo prodolzenie.

Повторување на испит

Член 41

По барање на студентот му се овозможува да го повтори завршното оценување за повисока завршна оценка по предметна програма, во период од најмногу четири месеци од полагањето.

Барањето за повторување на испит мора да биде образложено и се доставува до деканот. Доколку се прифати барањето, деканот со решение ја поништува оценката. Наставникот, во тој случај, во пријавата ја запишува оценката што ја дал и до неа запишува: студентот ја поништува оценката. Таа оценка не се смета како завршна оценка за конкретниот предмет/модул. Решението на деканот е составен дел на пријавата.

Оценката добиена на повтореното завршно оценување е конечна и студентот нема право да го повтори завршното оценување.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.266
За предметите од парни семестари, истата пријава од колоквиумите важи и за сесијата во јуни. Значи можеш да го преполагаш. Јас го направив истото лани, и уште неколку колеги, само што послем преполагање професорот ни прати мејл околу тоа.

Еве што ни пиша.
Значи сега треба да поднесам молба до деканат?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Значи сега треба да поднесам молба до деканат?
Најубаво ти е да се консултираш со професорот. Ако ти дозволи и ако ја нема испратено пријавата - ќе можеш да полагаш. На тој начин нема да мора да се мачиш со молби до деканат.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Во принцип полагањето со литература е мнооогу погрешно сфатено од 90% од студентите:) Мислат има литература и лесно ќе биде... Кога би било без литература, според мене, повеќе и би научиле зашто вака се надеваат само на литературата.

Професорите многу убаво ни кажуваат, литературата е само да се потсетиме како е некоја глупа и небитна синтакса која и они викаат нема потреба да се учи на памет, едноставно секогаш ќе може да ја препишеме од гугл или од печатен материјал.
Во случајов со Англиски, речникот и книгата единствено за некое зборче да се потсетите би ви помогнал, што знаете како е и каде е, и одма да свртите, да го ѕирнете и толку. А учење јазик на колоквиум... нема такво нешто:)

Член од
16 март 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
може ли некој да ми каже дали казнуваат за препишување на испит??

Kajgana Shop

На врв Bottom