Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Друже поентава му е да ти донесе до заклучок дека - ете бидејќи ти самиот неможеш да провериш и докажеш, и ти веруваш на научните вистини, а со тоа да си даде на себеси алиби за верувањето во еврејските народни приказни. И потоа на тој заклучок дека - ВЕРУВАШ во тоа што науката го одкрила, да го стави на исто ниво неговото ВЕРУВАЊЕ.
Toтално точно, исти обиди има и за креационизмот. Се обидуваат да го претстават како валидна научна теорија на исто ниво со еволуцијата иако нема ниту еден доказ во негова полза.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Во науката нема место за верување.Се зема одреден модел на светот за точен, кој се става на проби и тестирање преку експерименти нон-стоп.Доколку некоја научна вистина не ти се чини дека е точна, земи, експериментирај, провери ја, па ако не е точна понуди нов модел кој ке го замени постојниот.

ТОА НЕМА АПСОЛУТНО НИКАКВА ВРСКА СО ТВОЕТО ДОГМАТСКО ВЕРУВАЊЕ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Шуќур...Блиску си ми до мислата.
Ама ти си далеку од целта која сакаш да ја постигнеш.
Сите методи и постапки со кој науката се служи за да дојде до некој заклучок постојат денес и се достапни, можеби не на секој поединец, но достапни се. Од друга страна, методи кој би докажале барем едно тврдење на библијата, не само што не се достапни секому, туку не се достапни воопшто, од проста причина што ги нема! Непостојат, спаѓаат во жанрот фикција!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во науката нема место за верување./quote]
Погрешно: наукте ги пополнуваат своите „дупки„ со тоа што веруваат дека празните зборови ги надополнуваат слабостите од теориите!
--- надополнето: May 31, 2011 1:15 PM ---
Немам потреба, оти она кое за мене битно, тоа и го чинам тековно.
--- надополнето: May 31, 2011 1:15 PM ---
Сите методи и постапки со кој науката се служи за да дојде до некој заклучок постојат денес и се достапни, можеби не на секој поединец, но достапни се.!
Што за Тебе лично е достапно? НАСА? ЕСА? ЦЕРН?
--- надополнето: May 31, 2011 1:16 PM ---
Од друга страна, методи кој би докажале барем едно тврдење на библијата, не само што не се достапни секому, туку не се достапни воопшто, од проста причина што ги нема!
„...Ги нема...го нема...не постои..., све се тоа јаааки „докази„!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
...а генијалецот ќе си остане генијалец...логика!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што за Тебе лично е достапно? НАСА? ЕСА? ЦЕРН?
Јас убаво напишав дека можеби не се достапни на секој поединец, НО ДОСТАПНИ СЕ!! За разлика од методите кој би докажале некое библиско тврдење! Такви методи непостојат, затоа што како што реков се фикција - постојат само во вашите глави. Ако не е така, повели наведи барем еден метод со кој може да се утврди дека растенијата се постари од сонцето! Еве немора да ти се тебе лично достапни, само наведи ги!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Погрешно: наукте ги пополнуваат своите „дупки„ со тоа што веруваат дека празните зборови ги надополнуваат слабостите од теориите!
Далеку од празни зборови. За разлика од твоите празни зборови за господ, празно е од почеток до крај.

„...Ги нема...го нема...не постои..., све се тоа јаааки „докази„!
Си се прочитал себе си некогаш:? Твоите јааааки докази против еволуцијата? Ја нема.... не постои.... Не е земјата и универзумот стар милјарди години....Се ти е негација без доказ....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве немора да ти се тебе лично достапни, само наведи ги!
Еве го доказот: ВЕРУВАМ дека напишаното во Светото Писмо е Богооткриена вистина. А верата ми е достапна и тоа како, оти вер(б)ата е вродена човекова потреба и особина.

Вер(б)ата нема потреба од докази, оти она кое е за духот човеков само по себе јасно, тоа не се докажува.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве го доказот: ВЕРУВАМ дека напишаното во Светото Писмо е Богооткриена вистина. А верата ми е достапна и тоа како, оти вер(б)ата е вродена човекова потреба и особина.

Вер(б)ата нема потреба од докази, оти она кое е за духот човеков само по себе јасно, тоа не се докажува.
Јас ти побарав да ми наведеш МЕТОД со кој може да се докаже, а не да ми кажеш дека веруваш! Кога јас ти велам дека верувам во нешто што науката ми тврди, го наведувам научниот метод со кој се дошло до тој заклучок! Е сега, бидејќи сакаш да се играме надмудрување, повели посочи ми МЕТОД со кој може да се докаже тоа во што веруваш, доколку сакаш да ги ставиш во исти кош, моето "верување" и твоето!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Глупост....трт-мрт-... суетна забелешка.... идиотизам...глупост... пак глупост
Во право си Мики.

Се сложувам со целиот твој цитат.

Земјата навистина е центар на универзумот, а ти си врвот на божјата креација.

Ај сеа, оди, те чекаат на растовар...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас ти побарав да ми наведеш МЕТОД со кој може да се докаже, а не да ми кажеш дека веруваш!
Барањево Ти е погрешно а објаснив и зашто е погрешно. Од друга страна пак, уште од Френсис Бекон па наваму е јасно дека различни методи даваат различни/поинкави знаења/докази, така да историски земено, науките цело време ни даваат некои нивни вистини, зависно од методите кои ги користат.

Верата нема „научен„ метод, верата има само еден метод, а тоа е личниот духовен опит, за кој имам повеќе пати напишано.
--- надополнето: May 31, 2011 1:41 PM ---
Кога јас ти велам дека верувам во нешто што науката ми тврди, го наведувам научниот метод со кој се дошло до тој заклучок
Можеш да наведеш и кој, кога, како и што направил за да дојде до одредено сознание, но тоа не Те прави и Тебе непосреден учесник во научниот експеримент.
--- надополнето: May 31, 2011 1:43 PM ---
Е сега, бидејќи сакаш да се играме надмудрување, повели посочи ми МЕТОД со кој може да се докаже тоа во што веруваш,
Еве го пак: тој метод е духовниот опит, кој се состои во: интроспективно самопреиспитување на вкупното свое битие (дух, душа, тело...), увид во својата огревовеност и барање лек за истата....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Барањево Ти е погрешно а објаснив и зашто е погрешно. Од друга страна пак, уште од Френсис Бекон па наваму е јасно дека различни методи даваат различни/поинкави знаења/докази, така да историски земено, науките цело време ни даваат некои нивни вистини, зависно од методите кои ги користат.
Не е точно! Научни методи се оние кој даваат ИСТИ резултати при исти услови во повеќе мерења или набљудувања. Ако некој метод дава различни резултати при идентични услови, тогаш тој метод не е научен.
--- надополнето: May 31, 2011 7:21 PM ---
Можеш да наведеш и кој, кога, како и што направил за да дојде до одредено сознание, но тоа не Те прави и Тебе непосреден учесник во научниот експеримент.
Никој нерече дека ме прави непосреден учесник, поентата е дека постои метод или експеримент со кој може да се докаже, јас ти побарав да ми посочиш метод, а ти ми посочуваш свои лични убедувања, верувања и сознанија!
--- надополнето: May 31, 2011 7:26 PM ---
Еве го пак: тој метод е духовниот опит, кој се состои во: интроспективно самопреиспитување на вкупното свое битие (дух, душа, тело...), увид во својата огревовеност и барање лек за истата....
Ти се обидуваш научниот метод да го ставиш на исто рамниште со твоето верување, како што и самиот призна! За да биде на исто рамниште, треба да ги исполнува и истите услови! Научниот метод е достапен за сите, секој може да направи увид и самиот да се обиде да ги добие истите резултати! Твојов "метод" се темели на "жими мајка", и единствен кој има увид во него си ти и никој друг! Со тоа твојот метод не е ни одблиску на исто рамниште со научниот, и токму затоа твојата цел да ги посистоветиш е далечна т.е никогаш остварлива.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103

Јас верувам оти ти си настанал од човеколик мајмун. Во што твоето верување е поисправно и поверодостојно и поточно од моето?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ајде ќафири одговорете на ова прашање.
Бидејќи Исус за вас бил обичен човек, што ете измислувал некои работи, бил луциден и не знам со какви уште не зборови го нарековте, дали знаете каде се наоѓа неговиот гроб, каде е закопан ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom