WordPress

Г

Грејвдигер

Гостин
Ај ако може некој да ми помогне, имам две работи кои ми фалат за да си го досредам вордпресов.. Значи на сајдбарот имам последни постови, и доле пишува May 06, 2011 By ххх.
Како да го тргнам тоа да не го пишува воопшто? Неможам никаде да го најдам, уште таму ми остана да стои..
И втора работа е, како датумот да го направам на македонски? Да ми пишува Мај, не May.. :)
1. Ќе видиш во sidebar.php или евентуално во functions.php, но би требало да биде во првиот фајл... ќе го најдеш „Recent posts“ и ќе го тргнеш кодот со датумот.
2. Инсталирај го македонскиот превод.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Г

Грејвдигер

Гостин
Неможам да го инсталирам, треба преку оној плагинот или?
Каков додаток па сеа?

Симни го mk_MK.mo фајлот и стави го во /wp-content/languages. После тоа отвори го wp-config.php и define ('WPLANG', ' '); замени го со define ('WPLANG', 'mk_MK');

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Каков додаток па сеа?

Симни го mk_MK.mo фајлот и стави го во /wp-content/languages. После тоа отвори го wp-config.php и define ('WPLANG', ' '); замени го со define ('WPLANG', 'mk_MK');
Епа не работи, еве сменив се, пак си е на англиски :S. Од кога ќе го сменам wp-config.php, треба уште нешто да правам?

--- надополнето ---

Го средив, моја грешака.. Фала мн.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.549
Поени од реакции
29.139
Имам проблем кога пишувам статија на нов сајт ја покажува на насловна кога идам прочитај повеќе ми вика ништо не е пронајдено. Ќе му објаснам на некој подетално по пп да не го објавувам овде сајтот.

Г

Грејвдигер

Гостин
Имам проблем кога пишувам статија на нов сајт ја покажува на насловна кога идам прочитај повеќе ми вика ништо не е пронајдено. Ќе му објаснам на некој подетално по пп да не го објавувам овде сајтот.
Проблем со постојаните врски (permalinks), види дали ти е се добро поставено.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.549
Поени од реакции
29.139
Не сум знаел дека една е*ана црта може волку да ме изнервира... ФАЛА.. :)

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Сакам да го прашам Грејвдигер дали нешто посебно може да се научи од книгиве за Wordpress...не зборам за оние фор Дамис него тие као Wordpress Bible и слично...тие фор дамис ми личат дека го содржат она најосновното ептен basic ми се :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Единствена WordPress книга која ја имам читано е „Digging into WordPress“ и многу добро има објаснато сe' што треба да знаеш за WordPress и програмирање на теми/додатоци. Еве овде може да ја разгледаш содржината. Книгата е 27$ вo PDF формат, а 75$ во печатена верзија. Други книги немам читано, бидејќи повеќе сакам да читам примери и добри објаснувања, а не некои раскази како и зошто да изберам WordPress.

Друга добра книга која планирам да ја порачам во следниов период е WordPress Plugin Development Book, од Владимир Преловац... одличен WordPress девелопер од Србија. Еве што проекти има работено: http://www.prelovac.com/vladimir/wordpress-plugins

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.549
Поени од реакции
29.139
На една тема од две страни е виџетизирана, а во средина се статиите. Кога се отвара статијата левата колона си останува на место, а десната оди на крај на постот доле. Чаре?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
океј премногу сум нуб во wordpress-ов па фатив да го рчкам
најдов бесплатен хост и беспалтен домен колку за да го разгледам али ова не ми фаќа око
зошто кога ќе отидам на сајтот, wmicomic.co.cc иначе, ми го дава ова

и кога ќе го кликнам ме носи во друга директорија wmicomic.co.cc/wordpress/ шо е тапа
као да го средам ова?

edit:
СРЕДЕНО :)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.549
Поени од реакции
29.139
На една тема од две страни е виџетизирана, а во средина се статиите. Кога се отвара статијата левата колона си останува на место, а десната оди на крај на постот доле. Чаре?
Некој ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Океј ја да прашам нешо.
Зошто над пост во блогот ова ми се појавува?

Kajgana Shop

На врв Bottom