Снаа Vs Свекрва

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Голема разлика во генерации логика нема да најдат заеднички јазик логика. Мада стариве се далеку побезобразни од младиве, себични и љубоморни. Дај му на човек статус газда и види му го умот. Заедничко живеење шанса нема!

Голема разлика во генерации логика нема да најдат заеднички јазик логика. Мада стариве се далеку побезобразни од младиве, себични и љубоморни. Дај му на човек статус газда и види му го умот. Заедничко живеење шанса нема!

Со денешниве камати ретко кој е во можност да подигне кредит за да се одвои од семејството.
Дали има некакво решение ако веќе мора да се живее во заедница?

Со денешниве камати ретко кој е во можност да подигне кредит за да се одвои од семејството.

За жал решение нема. Јас си имам кажано дека нема лличноста што ја сакам за цел живот да ја втурнам во одвратна ситуација и заеднички живот со исфрустрирани вампири(скоро сите стари поморонуваат со тек на времето) ако не ми препишат дел кој ќе гласи на мое име, за после да немаат можност да се расфрлаат со грозни уцени (ги имам почувствувано). Во спротивно ќе си бидеме статус дечко девојка се додека судбината не (ако) ни се насмевне...јебига!

затоа најубо е одделно да се живеј.,родителите на двете страни да си бидат обични гости ко ќе дојдат
светска работа

Со оглед на финансиската положба и цените на недвижнини во РМ, локалните екранизации на турско-шпанско-индиски сценарија нема да ја одминат нашава генерација...ни таа по нас...
Проблемот е што социјалната ситуација и желбите/потребите на младите во РМ се во бајаги голем расчекор со можностите...а тоа ќе генерира само уште полоши ситуации, државната цицка ќе стане (веќе е) свет грал и единствена надеж за генерации млада раја да дојде до некакво живеалиште, а со тоа и кодошењето,полтронството,покорноста...кои ќе се пренесат и на потомците на наведените парови...ain`t the future bright...:D

Важно да си ја сакаме државата...:D
--- надополнето: May 30, 2011 10:20 PM ---

Сквотирање...:D

Јас имам коректен однос со мојата можеби идна свекрва.
Ниту ја сакам, ниту пак не ја сакам.
Сепак, не би живеела со неа, ниту би живеела со моите родители кога ќе решам да имам мое семејство.
Факт е дека, не мора да е снаа/свекрва, ете ние сме мајка/ќерка па си наоѓаме маани една на друга.
Секако дека е тешко, не знам кому му било лесно на почетокот, но со тек на време работите се местат како што треба, секако со многу труд, жртва и посветеност.
Јас би сакала, едно нешто свекрва ми и мајка ми да направат за мене.
Додека ми е мало детето они две да ми го чуваат, не сакам да оди по градинки, ниту во целодневна настава. Сакам да се грижат за него додека сум на работа.
Друго од нив не ми треба. Ако и тоа не сакаат, не мораат. Ќе стиснам заби и ќе истраам :)

Мојата свекрва беше ужас невиден. Требаше да поминат години и години додека она и ја не се навикнавме на карактерот на другата особа. И додека не се отселивме со маж ми. Битното е да не се биде злопамтило затоа што на крај краева таа му е мајка на човекот што го сакаш и секогаш ќе остане мајка.

Баш поради ова, ниедна мома не сака да седи на ќошот од маса, немало да ја сака свекрвата :)
Во принцип, целата работа зависи од личностите, ако си најдат заеднички јазик, ако си го сфатат своето место во заедницата и се додека не го напињаат мажот на еден начин да бира меѓу жената и мајката, се би било топ.
Мислам дека и самото место на живеење( со или без родители, како што некој спомнал), придонесува за имањето или немањето на тензија.
Жената треба да сфати, дека без разлика што и да се случи, таа му е мајка, го воспитала го израснала и човекот во кој таа е заљубена е фактички производ на мајката.
Мајката треба да сфати дека, синот нејзин ја избрал таа особа за жена од сигурно добри причини и наоѓањето на маани, би требало да се сведе на минимум, бидејќи секоја мајка го сака најдоброто за своето дете а тоа е да биде среќен.Така да , ако човекот е среќен со момата, мајката не треба да го сфати како загрозување на нејзин дел од територијата, преземање на нејзините права и не знам си уште што.
Компромиси the key of success:)

aj vaka kako malku povozrasen .,kade se greshkite i na ednata i na drugata strana:
1. ne gi meshajte ljubovta sprema majkata i sprema vas soprugite., neretko sum slushnal ta toj poveke ja saka majkamu ., koja ironija
2. po moznost zhiveenje sekoj na svoja strana., ai vie mladi neli ste pomislile nekogash deka i nie postarite si sakame svoj mir., ko shto vie sakate goli da si shetate niz stanot.,/ a i nie namladi godini go sakavme istoto ., jbga/
3.sekogash chisti smetki., nema se e nashe ., pa koga ke zortne e togash zbrka.,
4.najvazno/vredi za nevestite shto imaat mashki deca/....<>ne zaboravajte deka i vie eden den ke stanete svekrvi<>imajte go ovoa na um ushte od sega dodeka se mali decata.,
se nadevam ne ve navrediv so neshto ami malku da se podrazberat nekoi raboti., ima mnogu za kazhuvanje ama so vreme ke si otkrivate sami., pozdrav do site idni svekrvi/svekrivi./:D

Не би сакала да живеам со свекрва , зашто старите си мислат дека се газди на се на секое ќоше и дека можат што саакат да прават, а колку повеќе им попушташ толку повеќе ти се качуваат на глава, друго имаат поинакво размислување за се, старински воспитани премногу конзервативни паметуваат премногу ... така да би живеела со свекрва само доколку е спротивна од ова наведеново :D

pak jas ., od mene nema spas., shega:)
aj malku i svoite roditeli da gi analizirate., dali ke najdete razliki koga bile pomladi i kakov im e sega karakterot., zboruvam za vashite roditeli., veruvam., tuku siguren sum deka i kaj niv mnogu raboti ne vo se dopagjaat., ama istite raboti koga doagjaat od drugata strana e tie se ...lele majko... ., chitav nekoi kazhani zborovi za sopstveni roditeli ., dali voopshto znaete shto ste kazhale., vampiri vakvi takvi., a istite tie od vas napravile lugje ., ama ochigledno nekoj ne dozvolil da bide so doblesti shto sekoj roditel mu go posakuva na svoeto dete., /ovoa ispadna malku oftopik / aj nazad .,

vashite roditeli se istite sho gi znaete., a i tugjite nishto ne se poloshi od svoite ., imajte samo edno na um ., <>godinite se tie shto ja menuvaat lichnosta ., vo vakov ili takov pravec ., chovekot si e takov kakov bil i nekogash no <>godinite<> ja pravat promenata., a shto si mislite vie dali ste isti od pred aj 5 godini ., ili mislite deka so karakterot ke ostanete vechno vakvi kako shto ste sega.,
pozdrav i probjte malku da bee cool;)

Во принцип соживотот се базира на меѓусебно разбирање и толеранција, ако си човек си човек ако си говедо си говедо.

Убаво е кажано погоре, од други членови, секоја млада снаа кога ќе се омажи сонува за своја куќа во која сама ќе си биде газдарица а не слугинка, а исто така никој не би сакал да му дојди некој во куќата, и да го симни од престолот, така да доколку веќе морално е да се живее во една куќа само на 2 спрата и ништо повеќе:-)

i tuka ., pak js.. da na dva sprata no podelena po vertikala ., edni levo drugi desno ., a ako e edni gore drugi dolu., eteti ushte pogolema belja:coffee:

Како и врската што се гради со компромис и разбирање, така се развива и односот со родителите на партнерот. Колку и да не се согласувам со некои ставови, сепак тие се родители на оној кој го сакам. Да не постоеле тие, не би постоел ни човекот со кој би решила да стапам во брак. Взаемно почитување, разбирање и попуштање за одредени работи, лек за сите непотребни главоболки.
п.с.Девојки јадете поише крајчиња од леб да ве сака свекрвата :D

Како и врската што се гради со компромис и разбирање, така се развива и односот со родителите на партнерот. Колку и да не се согласувам со некои ставови, сепак тие се родители на оној кој го сакам. Да не постоеле тие, не би постоел ни човекот со кој би решила да стапам во брак. Взаемно почитување, разбирање и попуштање за одредени работи, лек за сите непотребни главоболки.
п.с.Девојки јадете поише крајчиња од леб да ве сака свекрвата :D

Се согласувам со ова погоре,само ќе кажам дека во секој случај е најдобро младите да си живеат сами.Е сега, бидејќи во нашата мила и драга држава за многу луѓе тоа е научна фантастика треба да се прават отстапки од двете страни.Свекорот и свекрвата треба да се свесни дека снаите се млади,сеуште неискусни, можеби имале некои свои соништа и идеали што не се оствариле, па сега се соочуваат со реалноста,а и не е лесно да отидеш во нов дом, да се навикнеш на нови луѓе,нови навики и правила.Од друга страна и младите треба да имаат разбирање,постарите генерации обично имаат поинакви,поконзервативни сфаќања,постои генерациски јаз и треба многу толеранција, разбирање и компромиси за да се надмине тоа.За жал тоа е некогаш невозможно,има снаи што мислат дека кога мажот стапува во брак треба да заборави и на родителите и на браќа,сестри,како да не живеел пред бракот,или пак не се свесни дека се веќе возрасни луѓе па мислат дека родителите на мажот се должни да ги финансираат. А богами има и свекрви што не можат да се помират со фактот дека нивното синче пораснало и оформило свое семејство,па влегуваат во шпанска серија и прават секакви сплетки.Чисто за пример,познавам жена што кукаше по комшики кога синот и се ожени затоа што замислете,невестата не била невина ?! За информација,невестава 28 години,синот преку 30.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom