Враќање на драхмата

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Ако еврозоната отиде ние со се неа отидовме. Да не споменувам дека денарот е врзан за еврото . Нешто што “патриотиве“ не го сваќаат дека еврото ако го снема - денарот исто така со се еврото...

Ништо, време е за нови видици...новиот гувернер најдобро да го врзи денарот за валути на “пријателски и сојузнички“ земји...како рубљата...:vozbud:
И по Тито-Тито...и по банкрот...дифолт...

Прво и основно ако Грција ја врати драхмата ќе се убијам бидејки пред некоја година си ги фрлив стодинарките кои ми останале уште од времето кога место 20 драхми се става у флипери - ќе се изнаиграше сеа син ми. :pos2:

Као второ ако се врати драхмата ондак по логиката на математички силогизам следуе дека се у говна до гуша дефинитивно и ќе се врати она време коа ДУРИ И НИЕ идевме по пет пути у Солун на шопинг, се враќавме со пун стокец или тристач роба и пак 2/3 плата останала у џеб кај стариот, па ќе добиевме и некој динар за на флипери плус.

Како и да е не веруем дека Европската блудна курва ќе го пушти своето копиле така лесно од рука, едино стаам пари на Бабо Швабо, бидејки као да им пука више филм од кревелењево на грчиштава.

Многу позитивни моменти!
Ставањето на Грција на колена е најдоброто нешто кое можеше да ни се случи. Најверојатно ова им е наплата за блокадата во раните девеесетти.
Како е да биде и да и дадат плус кредити и да и ги простат сите долгови, воопшто не е важно.
Важно е дека самиот грчки економски модел е неопстоив. Имаат преголеми плати, а ништо не произведуваат. Имаа шанси за индустрија која не ја реализираа. Бугарија е индустриски посилна земја од нив. Само со туризам не се живее.
Оние наши грижници кои си мислат што со текстилните фабрики и другите инвестиции, нека не се секираат. Грчката педерска држава може и да пропадне, но индивидуалните газди се ослободени од влијанието. Тоа е убавината на капитализмот. Парите се слободни и го наоѓаат најадекватното место за да се сместат и множат.
Грција кога ќе банкротира, грчките бизнисмени кај нас ќе си продолжат со работата како и претходно.
А политички од ослабувањето на Грција, можеме многу да добиеме.

Оние наши грижници кои си мислат што со текстилните фабрики и другите инвестиции, нека не се секираат. Грчката педерска држава може и да пропадне, но индивидуалните газди се ослободени од влијанието. Тоа е убавината на капитализмот. Парите се слободни и го наоѓаат најадекватното место за да се сместат и множат.
Грција кога ќе банкротира, грчките бизнисмени кај нас ќе си продолжат со работата како и претходно.
А политички од ослабувањето на Грција, можеме многу да добиеме.
Онаа грчка педерааана ја држи Гевгелија и Струмица на нозе.
Онаа грчка педераана ги купува пола текстилни продукти што македонските гулази ги произведуваат.
Кај онаа грчка педераана работат секое лето наши луѓе кои потоа тие заработени пари ги трошат овде и плаќаат со нив даноци овде .
Ако онаа грчка педераана замине од еврозоната тоа можеби ќе значи крај на еврото во најмала мера инфлација и обезвреднување на еврото.
Да ти појаснам :
Вредност на евро = вредност на денар
Отиде еврото - отиде денарот
Македонија - у долгови до 60 проценти од БДП
Македонија - 30 процентна невработеност ( реалната е непозната поради 24/7 бришење на невработени само за да се покаже - докаже дека ете паѓа)
Македонија - проблематични се над 10 посто од кредитите
Македонија - Балон на недвижнини и факултети
Македонија - е заобиколена со автопати од страна на нејзините соседи и неверојатно зависна од дознаки од странство кои доаѓаат во голема мера од Европа .

Цитирање на религиозни текстови од типот Пазарот решава се нема да помогне. Капитализмот како и други системи има дупки и еднакво лош колку другите системи.
Пазарот не е бог
Ниту некогаш ќе биде.

1.Грција никогаш нема да излезе од еврозоната
2.Еврото ќе постои долго откако сите на форумов ќе бидат под земја, а Македонија ќе биде источна Албанска провинција
3.ЕУ нема да се распадне уште мноооогу долго време
Тоа што Грците немаа економија, не плаќаа даноци и ошто гледано се неспособни како нација да се развијат нема врска со еврото или со ЕУ, туку со ниб. Овие глупости што ги трескате е како јас да ви кажам дека Мисисипи треба да излезе од САД поради тоа што КАлифорнија е многу поразвиена од неа
Бонус прашање до сите експерти на форумов: Кога Грција имаше драхма пред да влезе во ЕУ, имаше појака економија? Или има економија воопшто поради ЕУ?

2.Еврото ќе постои долго откако сите на форумов ќе бидат под земја, а Македонија ќе биде источна Албанска провинција
Тоа што Грците немаа економија, не плаќаа даноци и ошто гледано се неспособни како нација да се развијат нема врска со еврото или со ЕУ, туку со ниб. Овие глупости што ги трескате е како јас да ви кажам дека Мисисипи треба да излезе од САД поради тоа што КАлифорнија е многу поразвиена од неа
Бонус прашање до сите експерти на форумов: Кога Грција имаше драхма пред да влезе во ЕУ, имаше појака економија? Или има економија воопшто поради ЕУ?
Вие како Албанци, оние како Бугари, трети како Грци,.... Значи, свршувате на тие муабети еден ден да ја окупирате Македонија. Мислевме дека сите тие муабети ви се одмината болест, но продолжувате да ги ширите вашите идеали насекаде. Срамота, деца, срамота.

Вие како Албанци, оние како Бугари, трети како Грци,.... Значи, свршувате на тие муабети еден ден да ја окупирате Македонија. Мислевме дека сите тие муабети ви се одмината болест, но продолжувате да ги ширите вашите идеали насекаде. Срамота, деца, срамота.
Јас сум Македонец. Не ми наметнувај етницитет, идеали, или твои лични размислувања.

Јас сум Македонец. Не ми наметнувај етницитет, идеали, или твои лични размислувања.
Уште повеќе треба да се засрамиш со ова размислување како Македонец. Браво.

Уште повеќе треба да се засрамиш со ова размислување како Македонец. Браво.
Слушај чиче... Не потпишав ништо 2001, гласав на реферндумот 2004, тоа што ти си имаш проблеми со реалноста каде твојата држава не контролира пола од територијата тоа е твој проблем. Не реплицирам на луѓе кои живеат во фантазии. Врати си се на темата.

Тоа што некој се откажал од неговата татковина, и плука по се` она што останало позади него не му го дава правото да им кажува на другите дека живеат во фантазија. Темата е за драхмата, не за твојот продаден задник.

Кога Грциja беше со драхмата имаше подобра конкурентноспособност. Воведуването на еврото намали таа конкурентноспособност на грчката икономика и те мораше да се сообразат со това, но спротивно-те увеличиха плати,пензии и така натаму,заштото знаеха дека са во един и ист брод со сите други.
Посредством европските фондови,които ЕУ дава за сека една држава Грциja разви инфраструктурата си,европските фондови доста долго време беха генератор за Грчката икономика,но проблема беше во наполно безмислените проекти,които направиха со тези милиарди.
Не е само да излееш милиардите во нешто,а прашане е како това нешто ке генерира приходи подоцна. Това Грциja не направи.

2.Еврото ќе постои долго откако сите на форумов ќе бидат под земја, аМакедонија ќе биде источна Албанска провинција

1. Ti izgleda uste zivis u vremeto na dinosarusite, zarem slep si na site naslovi po svetskite mediumi deka grcija nemoze da go isplati dolgot a so toa go vlece i evroto nadolu. Sto ima severnite razvieni zemji da gubat od valuatata zaradi edna zemja koja patem e 11 milioni nesposobi. Ce ja trgnat pa ako treba i od unijata.
2. Im protivrecis na ekperti od celiot sve a ne na clenovite od forumot, evroto ce trae se dodeka germanija go saka toa. A toa sto ce bide makedonija ic ti ne beri gajle, gledaj majkati i sestrati da ne stanat kurvi za nekoe vreme.
3. Daj poddrzi gi zborovite so fakti, ne samo na zimi majka

Ima vrska se so evroto bidejci go oslabnuvaat, kako ahilova peta mu e grcija na evroto i tokmu zatoa ce ja trgnat od monetarna unija.

I za bonusot: Grcija ja ima istata ekonomija i so drahmata i bez nea, i pred da vleze i sega. Nisto nemaat izgradeno, zeleznicata im raboti cela decenija so zaguba od 300,000,000 evra sekoja godina, dolzat pari kako nikoja druga drzava i od 20 godini ziveele na kredit. Suma sumarum, do sega ziveele od krediti a ne od razvienata ekonomija. 70% od vkupniot broj vraboteni se vo drzavnite institucii a 30% vo privatniot sektor, pa ajde sega ti kako ekspertutka izracunaj kako moze 30 procenti da postignat da rabotaat za site ostanati. I DA, GRCIJA GI FALCIFIKUVALA KNIGITE PRED DA VLEZE VO EVROZONA. TOA BAREM MOZES DA GO PROGUGLAS I DA SE EDUCIRAS!

Не можеш да ја предвидиш иднината Сокол, во обединувањето е силата,како за сите така и за ЕУ тоа важи, но не знаеме како ќе биде резултатот на крај, можеме само да погодуваме.

Во секој случај, на она кое ќе бидеме сведоци во иднина ќе биде се поголема невработеност и намалување на плати, понизок стандард.

Со тие работи ќе треба да се помириме и ние и грците.

Не може некој во Камбоџа или Индија да р`мба цел ден за 2-3 долара, ние да збеснуваме со дневници над 10 евра или западот со 10-15 долари, евра од час.

Глобализацијата е незадржлива и таа ќе ни го намали каде каде стандардот на сите.

Дојде време и обесправените да дигнат глава.

Мир народе.Нема потреба од понатамошно зголемување на тензијата.

ОТ:Мене најмногу ме загрижуваат политичките импликации.Оваа криза потсетува на настаните од Големата депресија во 30-тите на 20 век,а од таа криза најмногу профит извлекоа гласниците на нацизмот и фашизмот.Ако Грција се притиска со исто темпо како досега,народот се помасовно ќе се врти кон екстремните конзервативни партии,нешто слично како во Холандија(Герт Вилдерс) и Франција(подемот на Ле Пен).Пак ќе се велича на делото на Метаксас,а сите знаеме каде води тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom