Пописот 2011 и верска припадност

• Креатор на темата Креатор на темата Атеист
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ќе се изјасните за својата вероисповед

• Да

Гласови: 110 85,9%
  • Не

Гласови: 18 14,1%

• Вкупно гласачи
    128
Статус
Затворена за нови мислења.
Ако под вера подразбираш нешто толку широко, како верување во одредеден збир на ставови, тогаш се е вера.

Точно така. Сите верници (и теистите и атеистите и деистите и агностиците итн) почнуваат од еден ист темел - верата. Од овој темел некои пробуваат да избегаат или да го заобиколат (за да не бидат наречени верници) и повеќе сакаат да се китат со зборовите дека тие се научници, дека тие не веруваат туку дека ЗНААТ, но тоа е илузија, заблуда. Дури и кралицата на науките, најегзакната наука -математиката сите свои теореми ги темели на аксиоми кои по дефиниција се тврдења кои не можат да се докажат и конвенционално се земаат за вистини преку вера. Ако не ми верувате, земете учебник по математика од 5то одделение и прочитајте ја дефиницијата за аксиомата.

Точно така. Сите верници (и теистите и атеистите и деистите и агностиците итн) почнуваат од еден ист темел - верата. Од овој темел некои пробуваат да избегаат или да го заобиколат (за да не бидат наречени верници) и повеќе сакаат да се китат со зборовите дека тие се научници, дека тие не веруваат туку дека ЗНААТ, но тоа е илузија, заблуда. Дури и кралицата на науките, најегзакната наука -математиката сите свои теореми ги темели на аксиоми кои по дефиниција се тврдења кои не можат да се докажат и конвенционално се земаат за вистини преку вера. Ако не ми верувате, земете учебник по математика од 5то одделение и прочитајте ја дефиницијата за аксиомата.

Добро, И?

Што е поентата?

Науката во 20 век крена раце од идејата дека таа е совршен опис на реалноста, и генерално се зема дека научните ставови се прагматични апромактизации. И што со тоа?

Ќе го мотнеш негде Бог во равенката?

Нема, затоа што се што правиш во моментот се сведува на поигрување со двосмилсленоста на зборот вера, еднаш како религиозен концепт, а вториот пат како верување дека збир на одредени ставови се доволно добар опис на реалноста.

Такви софизми можеш да продаваш пред селска кооперација, овде малку потешко...

Хехе одлично. Верниците станаа неверници. Атеистите станаа верници. Ах таа граматика, синтакса, семантика, знаење....

Нели? Ако одиме по логиката на овој чорбастиот упс...... пардон..... Чорбаџија

Имаш мала фалинка тука. ВО математиката сите аксиоми земени за апсолутно точни се рацинално разумно прифатливи и прифатени од сите, и теисти и атеисти. Нема тука со вера прифатени факти. Не ја мешаме математиката тука, на овој форум нема место за неа.

Матемтиката како најегзактна наука нема потреба од докажување на ставот з апостоење или непостоење на бог. ТОа во мала мера го има направено статистиката и веројатноста. И одговорот секако не е поволен ни за двете страни. Нема ама сепак има.

ИНаку се слагам со атеизмот со тебе и претходно пишав тоа што атеистите велат дека го знаат во суштина веруват дека го знаат, а навистина дали знаат и што знаат е дискутабилно.

Сакаш да кажеш дека прикаската за бог е аксиома? Па што тогаш толку се запнувате да ја докажете?

Нели? Ако одиме по логиката на овој чорбастиот упс...... пардон..... Чорбаџија

Види тоа е и по вашата логика не само по неговата. Само малку поинаку ги кажеш фактите и ставовите и добиваш нешто различно и можеш да го презентираш како контраргумент во ваков тип на дискусија.

Затоа велам треба да се почитува секое мислење.

Види тоа е и по вашата логика не само по неговата. Само малку поинаку ги кажеш фактите и ставовите и добиваш нешто различно и можеш да го презентираш како контраргумент во ваков тип на дискусија.

Затоа велам треба да се почитува секое мислење.

И јас го велам истото. Почни

Имаш впечаток дека некој не го почитува твоето мислење?
Нееее. таман работа...ми се учинило нешто и така безвезе си трескам глупости (пошто ние глупите атеисти појма немаме)

Тоа болдираното ти го велиш.
Да де, елементарни работи не знаеме,
Како тоа католичка=православна црква ама ако е во прилеп
Како тоа православен христијанин а не е верник
Како тоа земјата е стара 6000 години
Дека атеистите всушност не биле атеисти туку верници
Ко ќе ги разбереме тие работи ќе ни се просветли....
Шо да праиш, прости сме, толку ни фаќа умот.

Да де, елементарни работи не знаеме,
Како тоа католичка=православна црква ама ако е во прилеп
Како тоа православен христијанин а не е верник
Како тоа земјата е стара 6000 години
Дека атеистите всушност не биле атеисти туку верници
Ко ќе ги разбереме тие работи ќе ни се просветли....
Шо да праиш, прости сме, толку ни фаќа умот.

Задржи се на болдот. Нема потреба од повторно по милионити пат, извадени работи од контекст, и цинично претставени дека се наоѓаат во менталната матрица на некој што се нарекува верник.

Ти мене воопшто не ми делуваш на христијанин, повеќе ми личиш на навивач, но нејсе.
А атеизмот не е религија, ниту бил, ниту пак јас го подразбирам така. Ниту пак има некаков посебен начин на живот. Не знам ако мислиш дека отсуството на посети во црква е „посебен начин на живот“.

jas ne deluvam na hristijanin zatoa shto i ne sum, idam vo crkva samo za pogolemi praznici zatoa shto i site drugi idat, pa i interesno e, a i jajcata bash togash se nekako najubavi :D
ti mozebi ne go gledash ateizmot kako religija no definitivno se odnesuvash kako da e, kazuvash nekoi raboti kako demek ateistite nesmeat da gi pravat. toa shto sum ateist ne znachi deka go imam izgubeno mojot moral i pochit, i mi dava sloboda da bidam kakov shto sakam i da se izjasnuvam kako shto sakam bezrazlika dali e toa vistinsko ili ne.
definitivno imame premnogu razlichni gledishta...
:)

Друго е вера друго е знаење. Атеистите знаат дека бог не постои и дека по смртта престанува нашето постоење и дека моралот е човечка категорија.......
Верникот верува и се надева дека по смрта ќе одлепрша на небо каде ќе го пречека насмеан Исус со хор на ангели низ златни порти ќе влезе во рајот...
Значи категорија ВЕРУВАМ и ЗНАМ не е иста.

Е како дозна жити бога ?
Дали науката ти помогна у твоето осознавање ?

neznam kako da ti objasnam za da me svatish, t.e. neznam ni dali bi mozel da svatish... jas chuvstvuvam moralna obvrska prema tradicijata na familijata za barem da se pretstavam kako hristijanin.

a me interesira tvoeto mislenje, zashto ti ne gledash nikakva prichina, shto e toa shto tebe tolku ti smeta vo ova?
Ти си знаеш за тебе

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom