Александар Македонски

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Веројатно за да го зголеми моралот на својата војска:toe:
Не го правел тоа заради тоа.
Туку заради тоа што го праел тоа, го кревал моралот на својата војска.
А зашто го правел тоа?
Капираш? :)
Од каде толку мадиња?
И, не само мадиња. Он мал милион битки исфурал, прв у битка, без заштита.
А не бил нешто нарочито по обучен или по развиен од другите, не се секирај, имало таму говеда :)
Што е тоа шо го двоело?
Ајде? :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Прашањето би требалод а се преформулира во:"Како успеал да преживее во битка без шлем?"
Одговорот на тоа прашање е: Пошо не го удриле у глава.

Не.
Не е една битка.
И не, НЕ, Е, ТОА, ПОЕНТАТА.
Прашањето е: Зашто во толку битки не го удриле во глава?

И не, одговорот не е: Пошто бил спретен и жилав.

--- надополнето ---

Е де, тој ти е одговорот. Тотално предетерминистички.
Тотално глупав.
Филозофија на спуштање на хомо сапиенс на ниво на растение.

Одбивам да те читам и да ти реплицирам на темава.
Како и на сите други.
Малце си кнап со IQ.

I

Intex

Гостин
Аи, колку ми се одбивни искомплексирани себепрокламирани филозофи и комерцијални атеисти a.k.a. ГадХејтазол.

Шо очекуваш момак? Некој да ти објаснува во детаљи на тема на која не може да ти се даде одговор само поради фактот дека ти било досадно у 3 и пол саат и си решил да отвориш тема у стил на `Зошто пилето ја премина улицата`?

Па дури и сите кои се осмелиле да ти одоговорат ги направи благо ретардирани ментално изостанати whataver особи.

Па дури и се чепнавте за Биг Бенгот, и за судбина, и за гатачки. Oh, c`mon. Знаеме дека е модерно денес да се биде тоа што си.

Поззи4, кис мис.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Темата е во филозофија и психологија.
Што значи, дека ДА, темата треба суштински и детално да се обработи за да се дојде до прифатлив логичен одговор.
Одговор дека Аце влагал така дрско у битка пошо така предвидела баба, извини на мојата себепрокламирана комерцијално атеистичка филозофија, не ми е баш логичен.
Некако, како да не ми држи вода.
Шознам.
Just saying.

Да немаше одговор на темата, немаше да ја поставам темата.
На темата има одговор, и одговорот е една реченица.
Али, нали, пошто тема со прашање и одговор не се отвара, само прашањето ти стои во воведниот пост.
Ако не ти е јасно, ќе ти го објаснам.
Ако не можеш да го одговориш, слободно, биди обсервер.

Mwa и до тебе ^.^

I

Intex

Гостин
Темата е во филозофија и психологија.
Што значи, дека ДА, темата треба суштински и детално да се обработи за да се дојде до прифатлив логичен одговор.
Одговор дека Аце влагал така дрско у битка пошо така предвидела баба, извини на мојата себепрокламирана комерцијално атеистичка филозофија, не ми е баш логичен.
Некако, како да не ми држи вода.
Шознам.
Just saying.

Да немаше одговор на темата, немаше да ја поставам темата.
На темата има одговор, и одговорот е една реченица.
Али, нали, пошто тема со прашање и одговор не се отвара, само прашањето ти стои во воведниот пост.
Ако не ти е јасно, ќе ти го објаснам.
Ако не можеш да го одговориш, слободно, биди обсервер.

Mwa и до тебе ^.^
Од каде тоа дека одговорот е една реченица? Та нели е во филозофија и психологија? Баш во делот каде се тупи на страни и страни за да кажеме зошто пилето ја преминало улицата.

Ако се обработува детално и суштински, одговорот сигурно нема да биде една единствена реченица.

А и штом ти нели го знаеш одговорот, пошто тема со прашање и одговор не се дава, закључокот ми е дека ти го знаеш одговорот и сега целиот муабет се сведува на `Неточно`, `Неточно`, `Неточно`, `Точно, освоивте милион долари`. Или грешам?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Од каде тоа дека одговорот е една реченица? Та нели е во филозофија и психологија? Баш во делот каде се тупи на страни и страни за да кажеме зошто пилето ја преминало улицата.

Ако се обработува детално и суштински, одговорот сигурно нема да биде една единствена реченица.

А и штом ти нели го знаеш одговорот, пошто тема со прашање и одговор не се дава, закључокот ми е дека ти го знаеш одговорот и сега целиот муабет се сведува на `Неточно`, `Неточно`, `Неточно`, `Точно, освоивте милион долари`. Или грешам?
Не. Туку баш во делот каде што се дискутира на страни и страни за да се стигне до одговор од една реченица.
Целиот ебан наш општествен стремеж е работите да ги симплифицираме, не комплицираме.
Фактот дека не на секој тоа му оди подеднакво од рака, е сосема друга приказка.

I

Intex

Гостин
Не. Туку баш во делот каде што се дискутира на страни и страни за да се стигне до одговор од една реченица.
Целиот ебан наш општествен стремеж е работите да ги симплифицираме, не комплицираме.
Фактот дека не на секој тоа му оди подеднакво од рака, е сосема друга приказка.
За да ги симплифицираш работите, остај го одговорот во темава напишано со така поголем фонт, болдирано по можност, и да заврши муабетот. Ох, заборавив, не може, квиз е ова.:)

Се дискутира на ниво, а не со солење памет. Еј, заеби момак, ретардиран си. Еј, заеби момак, нема судбина. Еј, заеби момак, Биг Бенг беше, у живо го гледав додека бев заглавен у паралелен универзум. Еј, заеби момак ... and so on ... and so on.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
За да ги симплифицираш работите, остај го одговорот во темава напишано со така поголем фонт, болдирано по можност, и да заврши муабетот. Ох, заборавив, не може, квиз е ова.:)

Се дискутира на ниво, а не со солење памет. Еј, заеби момак, ретардиран си. Еј, заеби момак, нема судбина. Еј, заеби момак, Биг Бенг беше, у живо го гледав додека бев заглавен у паралелен универзум. Еј, заеби момак ... and so on ... and so on.
Се дискутира со скептицизам.
Прашањето е тоа што ја врти дискусијата а не одговорот.
А ја само поставив прашања, на кои ми беше вратено со линк од нешто што во суштина нема никаква врска со целата филозофија на проблематиката, проследено со совет "на бе, прочитај."
Што, наравно, ми дава абсолутно право да категоризирам такво форумско битие во класа "идиоти".

Мој предлог, нај искрен и чист, пробај да размислиш и да одговориш на темава.
На погрешен човек пробуваш да му бидеш wot.
И wot ќе ти го каже тоа :)
Пис.
<3

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Има повеќе причини кои би можеле да се групираат во три групи: воено-тактички , оние поврзани со неговото божествено потекло и оние својствени за неговата личност.

Некои сигурно имаат поголем удел, друг помал, некои се поверојатни други пак помалку.

1.

- Имал таква филозофија на војување (успешна и тоа), дека кралот треба војската да ја води на терен (на чело), а не отстрана од каде што многу потешко би можел да ја контролира и да и влијае на неа со своите интрукции. За ова пишува Плутарх.
- Бил воспитан да биде воинствен. Растел на бојното поле. Филип уште додека бил мал го носел на бојното поле, а како 16годишен му давал да раководи со делови од војската.
- Со тоа што бил на чело им го кревал моралот (и храброста) на војниците, а Александар повеќе пати со своите постапки има покажано дека моралот на неговите војници му е многу важен. Велат храброста е заразна.

2.

- Според пророштвото во Делфи верувал дека не може да биде победен, па немало од што да се плаши.
- Според некои Александар верувал дека е син божји. На некои од неговите другари тоа и им пречело. Плутарх имплицира дека Зевс му е татко (сонот за грмотевицата) и дека мајка му му ја наполнила главата со такви приказни.
- Во Египет го прогласиле за син на Амон Ра и божество на земјата. Според легендата прапотомок на кралската династија е Херкул којшто пак е полубог.

3.

- Бил суетен. Не сакал војската самата да ја освои победата, додека тој стои отстрана (исто како што не сакал неговата победа да и се припише на ноќта)
- За него една од најголемите вредности којашто човек може да ја има била храброста. А како човек најдобро би ја покажал својата храброст ако не на чело на војската.
- Според некои бил суицидален. Според други пак бил желен за крв и убиства. Навистина Александар неколку пати гневот го обземал толку многу што убивал на големо (пр. племето Косејци)

...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Александар Македонски одел секогаш на чело, прв во битка со своите војници.
И не носел шлем.

Зошто го правел тоа?

Одговори сериозно на прашањето.
I pray for wisdom at the end of this tunnel, затоа што темата ти ја изонанираа гротескно овие две страни.
Едно е сигурно, padawan, а тоа е дека си калапен да бидеш правник. :)

Имам спомнато неколку пати дека и јас сум жртва на предконцептуализацијата и во дебата влегувам со уреден систем на прогрес во дискусијата, со предетерминанти за тоа кој како ќе се постави и на кој начин јас ќе го донесам до бездната. Жртва, затоа што не оставам на случајностите од типот на алтернативни извори на информација и туѓа имагинација во одредувањето солуции. Жртва, затоа што секогаш излегува дискусијата од концептот и одговорот кој го имам и пред да го поставам прашањето редовно е заматен од туѓото его и желба да бидат во право со нивните демагогии и дилетантизми. Затоа што ова е форум, а не е судница. Затоа што ова е форум, а не е бојно поле. Психологијата е овде апстракција, а нашата импозантност не е ништо повеќе од некој замислен форумски авторитет. Во судница можеш да ги апсолвираш твоите манипулаторски способности и да ги изиграш сведоците и судијата. На бојното поле можеш да играш на стравот на непријателот, да измислиш и пласираш пророштва дека си непобедлив, дека си божја сперма или дека си суров геноцидист и си заклал милиони во средна азија, па да јаваш кон нивниот страв и чувство на терор без оклоп и шлем, hoping beyond hope that it just might work.
As it did.
Како што му успеало на Александар, на Атила, на Џингис. Уништувачи на цели империи и цивилизации, сите луѓе со здрави предетерминанти.

Г

Господ

Гостин
Имал голема глава и во тоа време не праеле custom модели.

• Ми се допаѓа
Reactions: Ike
П

Пепси_

Гостин
Имал голема глава и во тоа време не праеле custom модели.
:pos2:

Стој стој.... а од кај знаеш дека идел без заштита бе ? ти да не идеше зад него со коњ ? или некој писател така напишал ? или па може на филм си гледал ?

Kajgana Shop

На врв Bottom