Воин без Коњ
краток и јасен
- Член од
- 18 септември 2010
- Мислења
- 850
- Поени од реакции
- 1.213
Да стварно, јас само на филм имам видено како Александар Македонски иде на чело на војската во напад, без шлем. (Море и у филмот имаше шлем ако не се лажам - не знам, ме мрзи да гуглам)
Од кај таа информација дека идел без шлем? Ја прв пат слушам. (не дека сум се заинтересирал нешто баш ама...)
А и можда идел пошо бил многу самоуверен дека е син на Бог и дека е непобедлив (така му ја напуниле главата од дома), за да го дигне моралот на војската, да го заплаши непријателот (демек видете ме, на чело сум и без шлем, па тек војниците да ги видите), можда бил жеден за крв и злобен тип... којзнае. Можеме само да нагаѓаме.
Од кај таа информација дека идел без шлем? Ја прв пат слушам. (не дека сум се заинтересирал нешто баш ама...)
А и можда идел пошо бил многу самоуверен дека е син на Бог и дека е непобедлив (така му ја напуниле главата од дома), за да го дигне моралот на војската, да го заплаши непријателот (демек видете ме, на чело сум и без шлем, па тек војниците да ги видите), можда бил жеден за крв и злобен тип... којзнае. Можеме само да нагаѓаме.
.Искрено, не верувам дека Александар бил баш во првите редови буквално.Се борел, мотивирал, бил вклучен во битките многу повеќе можеби од некои кралеви во тоа време ама тоа дека одел во првите редови да се бори е само нешто што го пишувале во книгите за него за да ја искатнат неговата храброст и големина.Како и секој крал во тоа време што сакал да се пишува за него.А кога ке додадеш и дека без шлем се борел во првите редови е тука станува веќе смешно.