UEFA Champions League Final : F.C.Barcelona - Manchester United F.C.

Кој ќе победи во финалето во ЛШ ?

• Барселона

Гласови: 111 49,8%
  • Манчестер Јунајтед

Гласови: 112 50,2%

• Вкупно гласачи
    223
Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Не знам другарче, можно е, нели со црвени дресови беа они? Јас со црвени дресови гледав едни, па таму нешто автобуси пред голот шо ти знам... :toe:

А можно е и да не сум ги гледал не знам..
Кога то?Или сонуваше?

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.742
Поени од реакции
43.893
Не знам другарче, можно е, нели со црвени дресови беа они? Јас со црвени дресови гледав едни, па таму нешто автобуси пред голот шо ти знам... :toe:

Автобуси против кој?? Кога последен пат го гледаше Манчестер??

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933

И два шлепери со цигари и виски.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не викам дека не можат да се справат со притисок. Ама не можеш да кажеш дека во таква ситуација искуството не би било на страна на Барса, а тоа прави огромна разлика во такви ситуации.
Чек малце, какво искуство кога пенали се во прашање? :) Еве јас ти викам Нани и Андерсон што беа лингури тогаш погодија во финалето, Роналдо и Тери утнаа, еве, искусни демек. За чување резултат да ми кажеш, ама за пенали навистина не знам :)

И јас стварно не памтам кога Манчестер последен пат играл автобус пред гол, ако може да ме потсети некој. И правете разлика од задржување топка и автобус пред гол.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Нема шанси да игра така Ферги. Прво затоа што е финале и една ситна грешка може да ги чини гол што подоцна нема да можат да го надокнадат затоа што нема да бидат организирани за напад.

Второ, би било лудило со тој млад тим што го има да оди на пенали против Барса. Валенсија, Хернандес, Нани... се доста неискусни играчи за да знаеш како ќе реагираат на притисокот да шутираат одлучувачки пенал во финале на ЛШ.

Од друга страна скоро сите играчи на Барса имаат играно финалиња на ЛШ, светско и европско и се искусни како што се Гигс, Сколс и Руни во Манчестер.

Веројатно ќе се обиде да употреби дел од тактиките на Мурињо.

Средниот и одбранбениот ред ќе бидат близу еден до друг цело време исто како кај Реал. Ќе има уште еден играч кој што ќе стои измеѓу тие два реда. Кај реал тоа беше Пепе а кај Манчестер претпоставувам Флечер.

Мислам дека на сите им е јасно што ќе направи Фергусон дефанзивно. Проблемот е што никој, веројатно ни играчите на Манчестер, не знаат каков ќе им биде планот за офанзива.

Дефинитвно ќе има многу посилен среден ред од тој на Мадрид затоа што има играчи како Карик и Сколс кои се одлични дефанзивно но се добри и во креирање на игра затоа што тоа им е природна позиција. За разлика од Пепе и Ласана Диара од кои едниот е касап, а другиот знае само како да одземе топка.

Нападот мора да има брзина ако сакаат да им наштеат било како на Барса така да Бербатов и Овен испаѓаат од комбинација (не дека Овен воопшто и бил во комбинација за стартер де!). Значи Руни заедно со Гигс/Валенсија/Нани/Хернандес. Со тоа што Гигс ќе биде апсолутно неискористлив ако Алвес стои во сопствена половина цело време.

Ај доста е. Можам 20 страни анализи на финалево да правам.
фергусон многу добро знае дека НЕ МОЖЕ да ја надигра Барселона,нема ниту да се обиде да го стори тоа директно и цела енергија во нападот ќе оди преку Руни - ако успее да претрча низ одбраната Манчестер ќе може да се надева на нешто во текот на 90те минути,ако не ќе одат ДА НЕ ИЗГУБАТ,а во пеналите никогаш не можеш да бидеш сигурен какви врвни играчи имаат промашувано пенали и тоа често ..... и врз врвен фудбалер има голем притисок кога изведува пенал,зошто од него се очекува да реализира во таков момент

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
реално.. јас не очекувам дефанзивна игра на ман. утд. барем не како онаа на реал.
не верувам дека видич ќе игра дмф,а смолинг и фердинанд во одбрана :)
туку ќе гледаме нормален тим..

и тоа за глумењето,тоа беше само против копачите од Задрид..и тоа ваљда беше дел од некаква тактика.
не очекувам истото да се случи и во финале.

иначе нормално како и секој навивач на Барса очекувам победа.
Не ме плаши Ман. Утд колку Фергусон,но ќе го победиме и ќе го пензионираме старецот.

П.С немам ништо против Ман. Утд,но живеам за денот кога ќе си замине Фергусон за да го видам Утд како се бори за 10то место со Фулам и Болтон :)

Позз

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
реално.. јас не очекувам дефанзивна игра на ман. утд. барем не како онаа на реал.

и тоа за глумењето,тоа беше само против копачите од Задрид..и тоа ваљда беше дел од некаква тактика.

Не ме плаши Ман. Утд колку Фергусон,но ќе го победиме и ќе го пензионираме старецот.

П.С немам ништо против Ман. Утд,но живеам за денот кога ќе си замине Фергусон за да го видам Утд како се бори за 10то место со Фулам и Болтон :)

Позз
И Скаузерите вака викаа кога си замина Мат Базби па Фергусон дојде. Колку пати требаше да сме десетто место, уште од 2000 година се пишува ова и никако да паднеме повеќе од 3то.... Што ќе не чуеш, продолжи си да живееш, да не се деси само ова со Барса кога ќе си замине Пеп.

Имале право фановиве на Реал кога викаа дека некои од вас се стварно експерти :)

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245

Позз
Да не не дочекаш?
Иако си млад, лудо е ова време, има модерни болести :) (no hard feelings)

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.753
Поени од реакции
21.429

Позз
Истото го викаа за Базби па дојде Ферги ... колку сакате хејтајте но Манчестер Јунајтед не е само обичен фудбалски клуб ... тоа е религија !!!!

p.s. ме претрка FlameOfSpirit :P

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.742
Поени од реакции
43.893
Позз
Колку се избламира со ова последново ни сам не знаеш.. :Ѕ:Ѕ

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Колку се избламира со ова последново ни сам не знаеш.. :Ѕ:Ѕ
Нeмал ништо против, ама сакал да се бори Јунајтед за 10 место кога ќе си одел Ферги!

Пролив на денот е ова еј, кој хајтер, чудо едно!

G

Gray Foxx

Гостин
На Барса одбрана може да и игра само Италијанска екипа. Тоа е факт! Глејте Интер со која леснотија лани се справуваше. Па ја толку немоќни ги неам видено мисириве од кога ги избушивме ние во 2008! Ако Ферги ја искористи истата тактика како во 2008 на Ноу Камп финалево ќе биде ултра досадно. Затоа се надевам дека ќе тргне со сите сили кон победа па нека биде шо биде. Грешката од финалето е играњето на Андерсон место Тевез. Верувам дека сега нема да направи таков бед Серот.
Ќе биде одлично ако Рафаел игра бидејќи само он може да го чува Иниеста или Виља. Евра некако ми е паднат у форма, ама веруам дека може да се соземе до 28. Е сега централните, како и секогаш мора да бидет екстра претпазливи и квалитетни,а сега посебно ме радува тоа што расен напаѓач како Ето немаат. Видич е поискусен и постабилен, Рио како и секогаш е генерал.
Следува најголемата грижа за мене кај Јунајтед, средниот ред. Знаеме сите дека таму се добива утакмицата и затоа е круцијално да изиграат без ниедна грешка. Нешто што сметам дека не е можно земајќи го во предвид Керик. Работата со Керик е што он игра само кога му е дадено време со топката. Кога е под константен пресинг најдоброто шо може да го направи е да ја врати или на централните или да ја испуца у аут демек му ја подаал на Валенсија. Што за мене е доста фрустрирачки кога го имам гледано, а го имам мн гледано во таа ситуација. Чист пример со Јаја Туре у полуфиналето. Би било добро Флечер ако биде фит за финалето бидејќи дава една огромна трчачка предност за разлика од останатите. Останатиот играч во средината, зависно од Флечер нели, ќе биде или Гигс или Парк со тоа што ако Гигс игра средина место Флечер, Парк ке оди на крило и обратно. Валенсија ке игра десно кај (ваљда) Абидал нешто што мора да се искористи со оглед на тоа што Реџи Џексон е пеколно брз. :) Лево ќе биде или Гигс или Нани(бидејќи мора да се има барем еден професионален дајвер) :)
Е сега правејќи ја оваа формација има место само за еден шпиц, нешто што Фергусон не го направил веќе 2 месеци бидејки константно игра со Руни и Чича! Ама не верувам дека ке се реши да игра со два напаѓачи со оглед на важноста на утакмицава.
Интересна формација исто така е 4-2-3-1 со тоа што Флеч и Керик ке бидат у holding midfielders позициите и константно ќе трчаат по Меси и Чави, притискајќи ги на своја половина и да го играат нивниот тики-таки фудбал со Валдез заедно. :) Не смее да им се дозволи да развијат течност на играта и макета на тоа што следува после таа течност. Евра и Рафаел ќе притискаат напред со цел да се негира ефективноста на Алвес и Абидал/Адриано по тие бековски позиции. Клучно е Меси да биде толку добро маркиран што ке остане на Алвес константно да набацува во наш 16 тник, игра која тотално ни одговара со оглед на кулите што ги поседуваме. Сега факт е дека Барса ке имаат посед повеќе, ама круцијално е тој посед да го имаат каде што не се опасни.
Исто така физичкиот пристап мора да ни биде на ниво и без грешка. Постојат фаули во фудбалот кој можат ептен да исфрустрираат играч, а да не види судијата (чист пример Ван Бомел со Мота). Видовме со Реал дека може мн лесно да се исфрустрираат тие играчи, но проблемот беше што тие немаат доволно дисциплинирани играчи за да го постигнат тоа. Побогу Керик и Флеч не се прости као Пепе ебаго...
Останатите тројца кои според мене се совршени да играат во оваа формација се Парк, Гигс и Руни со тоа што константно ке менуваат позиции со оглед на нивната универзалност спремни во секој момент да му пуштат пас на Чичарито.
Интересно кај Барселона ми е што тие буквално тргнуваат во напад заедно со Валдез, сепак голот на Педро против Мадрид падна по смиреното подавање на Валдез кон Алвес иако играчи на Реал трчаа накај голманот, па од таму бразилецот кон Иниеста и останатото е историја како шо знаеме. Значи до толку се уиграни што е дури зачудувачки на моменти.
Имам приметено дека Чави и Иниеста скоро никогаш не се враќаат во 16 тник за да почнат со напад. Овој факт мора да се искористи со некој кој е одличен шутер, таков во Јунајтед е Нани, Руни и можеби Сколс(но за жал нема да игра). Креирањето на игра почиња од централните дефанзивци кои идат до центар и му ја даваат топката на циганчето Бускетс (или во краен случај на бековите). Мора да се стави некој кој константно ке трча околу циганот, не давајќи му простор да развие игра и да подаде на Чави. Идеален за ова е Џи Сунг. Тоа ќе го натера Чави да се врати поназад, нешто што сосема одговара на целиот систем кој Јунајтед се надевам ќе го игра.
Барселона сака да игра најшироко што може по теренот. Бековите трчаат напред назад и со тоа оставаат простор во средина кој мора да се искористи за евентуална контра. Формата на играта која ке ја игра Манчестер мора да биде тесна и збиена за да нема лесно продирање меѓу редовите.
Но џабе се сите овие калкулации кога знаеме дека цела тактика може да падне во вода со случаен гол (како во 2009). Па после да бркаме кокошки по терен. No thank you.
Значи според мене формацијата ќе биде:
Van Der Sar​
Rafael Rio Ferdinand Vidic Evra​
Carrick Fletcher/Giggs​
Valencia Park Rooney/Nani​

Chicharito/Rooney​

Дали е само до мене или медиумското глорифицирање на Барса некогаш придонесува противничкиот тим утакмицата да ја изгуби уште во соблекувална. Као да играш против боговите ебаго. :)
Пристапот на Ферги верувам дека ќе биде интересен и соодветен. ;)
И конечно да ги исплескаме како шо доликува. Според мене конечен резултат 2-1 со постигнат гол за Јунајтед од непостоечки пенал. Да видат циганите како е судиите да те ебат. :)

"I don't think we should be going there lacking in confidence. We are playing a fantastic team but they shouldn't hold any terrors. We can't be frightened out of our skins because of that. Our job is to find a solution to playing against them."

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Нeмал ништо против, ама сакал да се бори Јунајтед за 10 место кога ќе си одел Ферги!

Пролив на денот е ова еј, кој хајтер, чудо едно!
нигде не реков дека сакам јунајтед да се бори за 10 место.
тоа е моја претпоставка дека кога ќе си замине ферги ќе се борите за 10то место.
секоја чест на Ферги кој од играчи како керик,флечер,фабио и слични направи луѓе за кои ќе пишува дека играле финале.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
нигде не реков дека сакам јунајтед да се бори за 10 место.
тоа е моја претпоставка дека кога ќе си замине ферги ќе се борите за 10то место.
секоја чест на Ферги кој од играчи како керик,флечер,фабио и слични направи луѓе за кои ќе пишува дека играле финале.
А јас го чекам денот кога ќе се пензионираат Меси и компанија, па пак да ја гледам Барса како се бори за опстанок со Херкулес и Алмерија :tapp:

Рече "живеам за денот кога ќе си замине Фергусон за да го видам Утд како се бори за 10то место со Фулам и Болтон"

Значи сам себе се побиваш што си рекол! Дај само те молам не биди толку многу патетичен и не се бламирај! Ако имаш нешто да кажеш за финалево кажи, ако не молчи!

Kajgana Shop

На врв Bottom