Христијанството и проблемот на злото

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има дебата од пред 300 години за проблемот на слободна воља и омнипотентен Бог, не сум го измислил јас тоа..
Ваквија „тези„ своевремено си поставувал славниот Тома Аквински. Баткава тргнува од одредена од Бога откриена вистина, на таа вистина (која сама по себе е точна!) Тома и спротивставува една дузина алтернативни (полу)рационални одговори, па Тома се впушта во логичко побивање на алтернативните одговори па кој одговор ќе остане непобиен, тој (човеков!!!) одговор, демек, ја потврдил од Бога објавената вистина!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Темава треба да гласи проблемот на постоењето на злото и можните реперкусии на постоењето на Бог.
Очигледно е дека авторот на темава сака да го докаже непостоењето на Бог преку злото.
Не ти треба многу филозофирање ако сакаш да го негираш Бог-креаторот на се како одвоен од креацијата.
Таков не постои, затоа што по автоматизам не би постоеле и ние како креатури(карикатури би биле поточно).
Таков Бог е нешто како примерот на сликарот и сликата.
Тој Бог не постои и неможе да постои...неговото постоење е наше непостоење или квазипостоење.
Ама што правиме со Бог кој е по примерот на човек што танцува?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
еве вака, од една не-христијанка:

Сакав само да кажам нешто за “Бог ја знае иднината, ќе видел што ќе се десело и со Адам и Ева и со светов“. Тргаме од тоа дека нема минато, сегашност и иднина. Се тоа е илузија. Се се дешава у исто време. Иднината е само милиони и милиони варијации и можности. Its not set in stone. Со секоја одлука секој поединечен човек што ќе ја направи - you bend the future events. Затоа и лото не може да се каже кои броеви ќе паднат. Според ова, ни тој христијански Бог не можел да предвиди што ќе направат Ева и Адам и општо човештвото.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Темава треба да гласи проблемот на постоењето на злото и можните реперкусии на постоењето на Бог.
Очигледно е дека авторот на темава сака да го докаже непостоењето на Бог преку злото.
Не ти треба многу филозофирање ако сакаш да го негираш Бог-креаторот на се како одвоен од креацијата.
Таков не постои, затоа што по автоматизам не би постоеле и ние како креатури(карикатури би биле поточно).
Таков Бог е нешто како примерот на сликарот и сликата.
Тој Бог не постои и неможе да постои...неговото постоење е наше непостоење или квазипостоење.
Ама што правиме со Бог кој е по примерот на човек што танцува?
Интелектуалниот див, кој се одѕвива на никот ДМТ го кажа своето...

Roma locuta, causa finita...

Прво, авторот на темата не сака да докаже непостоењето на Бог преку проблемот на злто, туку бесмисленоста на Христијанскиот концепт за Бог.
Второ, е нема второ, низ остатокот на твоите писанија не можам ниту со мачета да се пробијам...

--- надополнето ---

Она што е навистина интересно, е тоа што после 80 постови никој не ги коментираше тезите кои ги поставив. Дали се точни или погрешни, и дали заклучувањето е во склад со правилата на логиката. Неверојатно е колку мал број на луѓе се способни за логичка дискусија со дефинирани поими...

Страшно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Она што е навистина интересно, е тоа што после 80 постови никој не ги коментираше тезите кои ги поставив.
Тоа значи дека моите одговори кон твоите „тези„ уопште не си ги прочитал, а уште е поверојатно дека тие одгвоори се спротивни на твоите тековни предрасуди...

--- надополнето ---

А најстрашно од се е она кое во Црквата иронично се нарекува „...мудрување по својот ум...„.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ваквија „тези„ своевремено си поставувал славниот Тома Аквински. Баткава тргнува од одредена од Бога откриена вистина, на таа вистина (која сама по себе е точна!) Тома и спротивставува една дузина алтернативни (полу)рационални одговори, па Тома се впушта во логичко побивање на алтернативните одговори па кој одговор ќе остане непобиен, тој (човеков!!!) одговор, демек, ја потврдил од Бога објавената вистина!
Св. Тома Аквински веројатно отишол најдалеку во обид да ги помири христијанството и логиката. Тоа што не успеал, не е резултат на неговиот интелектуален капацитет, туку на едноставниот факт што помирувањето на христијанството и логиката е mission impossible. Инаку неговите пет докази за постоењето на Бог и денес се најдоброто што било која теодицеја може да го понуди. Аргументите на креационизмот на пример, се одамна апсолвирани во еден од петте докази на Тома Аквински.

--- надополнето ---

Тоа значи дека моите одговори кон твоите „тези„ уопште не си ги прочитал, а уште е поверојатно дека тие одгвоори се спротивни на твоите тековни предрасуди...

--- надополнето ---

А најстрашно од се е она кое во Црквата иронично се нарекува „...мудрување по својот ум...„.
Добро бе Мики, седиш пред компјутер цел ден и чекаш да се појавам?

:vozbud:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Чекај малку, зар не бил Аквински гностик пред да се преобрати (ама не довршил она што почнал, па затоа има луфти)? Поправете ме ако грешам, ама ако тоа е онака како што се сеќавам - тогаш неговите ставови баш прават смисла.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Мики, без навреда, не мислам дека имаш доволен капацитет ниту пак образование да ја следиш дискусијата, а уште помалку да реплицираш. Затоа земи си го она малку што остана од твојот форумски авторитет, заќути, и читај...

И ова е најдобриот совет што си го добил во последниов месец...

--- надополнето ---

Чекај малку, зар не бил Аквински гностик пред да се преобрати (ама не довршил она што почнал, па затоа има луфти)? Поправете ме ако грешам, ама ако тоа е онака како што се сеќавам - тогаш неговите ставови баш прават смисла.
Св. Тома Аквински влезе во интелектуалната историја преку обидот да создаде Филозофија на Христијанството базирана врз филозофијата на Аристотел.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Интелектуалниот див, кој се одѕвива на никот ДМТ го кажа своето...

Roma locuta, causa finita...

Прво, авторот на темата не сака да докаже непостоењето на Бог преку проблемот на злто, туку бесмисленоста на Христијанскиот концепт за Бог.
Второ, е нема второ, низ остатокот на твоите писанија не можам ниту со мачета да се пробијам...

--- надополнето ---

Она што е навистина интересно, е тоа што после 80 постови никој не ги коментираше тезите кои ги поставив. Дали се точни или погрешни, и дали заклучувањето е во склад со правилата на логиката. Неверојатно е колку мал број на луѓе се способни за логичка дискусија со дефинирани поими...

Страшно.
Де бе, ме читаш мене што пишувам или едноставно ме скокаш за да му реплицираш на МИКИ1?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Де бе, ме читаш мене што пишувам или едноставно ме скокаш за да му реплицираш на МИКИ1?
Не, ги прочитав и твоите постови, меѓутоа со оглед на тоа дека во главно се сложување со тезите, не најдов за сходно да ти реплицирам. Инаку приметив дека во два три наврати прецизно ја сумираше проблематиката...:helou:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, без навреда, не мислам дека имаш доволен капацитет ниту пак образование да ја следиш дискусијата, а уште помалку да реплицираш. Затоа земи си го она малку што остана од твојот форумски авторитет, заќути, и читај...
Zaratustra,

форумов е полн со членови, кои не мрднале од својата световност, телесност, душевност и рационалност, а еден од нив си и Ти, и згора на све, се впушташ во дискусии за духовни категории, кои не можеш ни да ги замислиш, наспроти Твојот јааааак И-КУ...

Значи, не се петљај во нешта за кои не си дораснат, оти рационализмот и духовноста речиси и да немаат блага врска една со друга. Така, духовноста за Тебе ем е непознаница, ем е премногу тврда храна.

--- надополнето ---

Добро бе Мики, седиш пред компјутер цел ден и чекаш да се појавам?
:vozbud:
Не бе Заратустра, не си ласкај, барем не „до толку„ оти јас сум на форумов веќе 3 г. а не ради Тебе и твоите празнотии.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Zaratustra,

форумов е полн со членови, кои не мрднале од својата световност, телесност, душевност и рационалност, а еден од нив си и Ти, и згора на све, се впушташ во дискусии за духовни категории, кои не можеш ни да ги замислиш, наспроти Твојот јааааак И-КУ...

Значи, не се петљај во нешта за кои не си дораснат, оти рационализмот и духовноста речиси и да немаат блага врска една со друга. Така, духовноста за Тебе ем е непознаница, ем е премногу тврда храна.

--- надополнето ---

Не бе Заратустра, не си ласкај, барем не „до толку„ оти јас сум на форумов веќе 3 г. а не ради Тебе и твоите празнотии.
Мики, па ти за 3 години на религиозна агитација на форумов поприлично пари имаш направено.

respect...

Инаку повикувањето на "духовни" категории наспроти оние "рационалните" во моментот кога нема рационални одговори е патетично. Тоа преведено на нормален јазик значи: Немам поим повеќе што зборувам. Сега ќе почнам да користам термини зад кои не стои никаков дефиниран поим, и ќе звучам духовно.

Оди тепај пајки жити се, куртили не сите тука од твојата на свеќи усмрдена мудрост...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
same here too

И ова е најдобриот совет што си го добил во последниов месец...

--- надополнето ---

Св. Тома Аквински влезе во интелектуалната историја преку обидот да создаде Филозофија на Христијанството базирана врз филозофијата на Аристотел.
Да...тогаш тоа е тој што ми беше на ум.

Kajgana Shop

На врв Bottom