јас сум од струга пријател, и е многу скапо охрид али грешка си, повратна карта со комбе до струга ти е 650 денари.. а до охрид 700 е мислам е .... ИНАЧЕ ЕЛТЕ СИТЕ СТРУГА цените си се таман xD остајтеги овие охриџаниве не се разбирает ич ништо тие XD не шала на страна, цените за смештај се претерано скапи додека пак во струга цената на алкохолни пијалоци и кафе мафе шеми останува иста, макијатце големо 60 денари, сокче 60 денари... а овие охрид сеа да појш 80 мало макијато а на лето да појш 100 че ти земет ..... не се прајт така бизнис море алоооо !Одсекогаш е така, само сите викат Немам пари ај охрид одам, а уствари поскапо ќе ги кошта во охрид него ли во странство.
За пример само, во црна гора смештајот е 6 евра, а во охрид од 6 до 8.
Во охрид една обична кисела вода скока на 50 денари цената, а во црна гора се стандард високи како кај нас, но не рипаат во летен период.
Во охрид да се возиш на скутер е 35 евра, во црна гора 15 евра.
Во охрид казината даваат пари, а во црна гора се стегнати
Разликата е значи , ем странство ќе прошеташ пак, на море си друго е местото клима и се останато и со истите пари ќе прошеташ.
Мене повратна карта црна гора македонија ме кошташе 35 евра, со автобус од скопје да одиш до охрид е околу 20 евра.
Сеа удрете математика шо добивате повеќе за истите пари![]()
Сум бил во струга и нема шо да кажам супер е местото само не е толку развиен туризмот како во охрид, лошото е шо макеоднија никогаш не вложува во сите сфери на туризмот туку само во една точка центрира а во моментов тоа е охрид.јас сум од струга пријател, и е многу скапо охрид али грешка си, повратна карта со комбе до струга ти е 650 денари.. а до охрид 700 е мислам е .... ИНАЧЕ ЕЛТЕ СИТЕ СТРУГА цените си се таман xD остајтеги овие охриџаниве не се разбирает ич ништо тие XD не шала на страна, цените за смештај се претерано скапи додека пак во струга цената на алкохолни пијалоци и кафе мафе шеми останува иста, макијатце големо 60 денари, сокче 60 денари... а овие охрид сеа да појш 80 мало макијато а на лето да појш 100 че ти земет ..... не се прајт така бизнис море алоооо !
Незнам оти така викаш, кога самиот знајш дека скокаат цените во охрид бе друже, летна сезона се им е оскапено по продавници сеа од охрид си и ти знајш самиотЗнам дека е џабе да се пишит на темава, ама ај...
Некоја реченица околу темава. Напраена е споредба меѓу најелитниот хотел во Охрид (Инекс на пример) и некое мизерно хотелче во Грција/Бугарија. Нормално е да се очеквет такви разлики.
Исто како шо имат и различни цени за апартмани, од 15-20 евра по вечер до 140-150 евра по вечер.
Грција било поевтино сместувањето. Да, поевтино е, может да си го допуштет то, сезоната им трајт 6 месеци. А кафето колку е? Сигурно не е едно евро, туку е 5, сигурно хамбургерот не е едно евро, туку многу појке, така?
Охриѓани не биле арни.... Како само за скопјани не сме ние арни? Со 1000 странци сум правел муабет, па сите се презадоволни од култура, услуга... Очеквам коментар: "Епа на србите им се лижите..."
А какви се домашните гости како гости??? Кинење душеци со нож, зошто? Валкање ѕидови со патики, зошто? Оставање ЛУШПИ ОД ЈАЈЦА под кревет, зошто? Си платил за двајца во соба, спиет 20, зошто? Да не прам муабет за то дека колку примери имат шо резервирале сместување а не дошле или искористиле сместување па избегале....
Зошто сите овие работи ги правиме само ние Македонците??? Па каква очеквиш да е услугата ако вака постапвиш?
Околу цените... Еве Farscape спомна некои цени. Колку мислиш дека скокет цените во Охрид? Цените скокет евентуално 10 денари на пијачките.
А цените Охрид и Скопје се исти, па можам да кажам и поскапи дека се во Скопје. Макијато вчера пиев е 70, Охрид е 60, чај Скопје е 60-70, а Охрид е 40-50, НЕС на кеј е 90, Охрид е 80, пиво точено е 110, Охрид е 80-90, виното е 160, а Охрид е 130.... Уште??????
На пример во Будва "таа" киселата вода, од обична продавница сум ја купил 1 евро, пивото во дискотека беше 3 евра, па ако дајш 5, не ти враќет кусур (испробано), лежалка е 3 евра (Охрид е нешто помалку од 2 евра).... Автобуската карта незнам кај ја најде 20 евра. Сигурно преку Берово некоја линија е. Повратна карта за студенти е 500 денари, иначе е мислам 650 (10-11 евра)....
Поздрав
Многу реално,за жал...Сфаќам да се пожалат луѓе од Источна Македонија,можда и дупло е поскапо кај нас од таму...А цените во Скопје и Охрид не се многу различни,а и Охрид е поефтин.А ако одиш на одмор не пребираш многу за цени,нели?На крај краева ,ние цела година ги плаќаме истите цениSho lamotite site, na 10 juli 90% od ovie sho pishale tuka kje bidat vo Ohrid.
Ne e bitno kolku e skapo, ili kolku e evtino. The point is, celo Skopje ide vo Ohrid na odmor. Interesno im e da bidat po kupachi i da gi gledaat istite lugje so koi sedat u kafich na Leninova.
Охрид од година во година, ама ти од пост во пост ги поскапе кафињава ептен. Ај кажи кај си видел мало макијато 90 денари? Потенцираш нонстоп МАЛО, па ај кажи кај ги имат овие твои цени од овој и претходниот пост?што е скапо скапо е бе, не зборвам за туристите, кој имат пари че дојт... ама по прајме со луѓево кои живеат, вас убо ви е охриџани на кафе да појте и да платите 90 денари макијато мало? а ви теквит до пред 2 години 40 било...се потешко и потешко и тие од охрид да се забавуваат како луѓе..... за жал стандардот на скопје и на охрид не е ист.... охрид преживува само од туризмот... а скопје е центар на сите случувања... полесно е за скопјаните да си дозволат одредени задоволства(зборуваме за одмори во охрид) , само една мана имает, шо се прает џекој ко че доет и фрлает џубриња сегде... нецивилизирано и глупаво е...
![]()