Албанија: Се бришат сметките за струја на 270.000 семејства!

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Треба малку да ги разјасниме работите.
Ако добро размислите , овие на кои им е простен борчот за струја се гола вода према албанците во Македонија.
Кај нас инкасатор робокап да биде па не може со години да им наплати струја ...
Дај дискусијата усмерете ја према оние кои плаќаат редовно ..

Г

Господ

Гостин
Кај е Војо да чуе дека во Албанија измислиле Перпетум Мобиле :vozbud:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.386
Добро е, добро. Нека се угледаат нашиве малку да простат некоја сметка за посиромашните (хм, посиромашните...пола држава).

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Сеа кога ке слушнат:vozbud:, нема да плаќаат струја у наредни 5 години се кладам
Откако се приватизираше, ЦЕЗ и министерството за внатрешни работи на Албанија се договорија дека сметките од сега натаму ќе се платат милом или силом.

Значи муабетот е , ви се бришат долговите , но од сега натаму ќе мора да ги платите.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Откако се приватизираше, ЦЕЗ и министерството за внатрешни работи на Албанија се договорија дека сметките од сега натаму ќе се платат милом или силом.

Значи муабетот е , ви се бришат долговите , но од сега натаму ќе мора да ги платите.
кажи ми како ке се осеќаш во следнава ситуација
замисли живееш во албанија со просечна плата исто како и комшијата до тебе. ти крпиш крај со крај и плаќаш сметки а он не плаќа сметки.. после неколку години излага премиоерот и вика сите шо не плаќале сметки до таа и таа година ( тука спаѓа и комшијата твој ) нека им е со среќа - донесовме одлука да немора да ги платат а од сеа па натака СИТЕ ке плаќаат...

кажи ми на ова ке останеш рамнодушен? ако се 20 30 евра океј нема проблем ама проблемот е што се повеќе од 200 300 евра !!!

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.882
Поени од реакции
4.587
јас да сум инат ме фаќа и никогаш повеќе сметка нема да платам, замисли ти од лебот на децата да кратиш и да дадеш на ЕСМ и после да кажат кој дал-дал кој не-нема везе

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
јас да сум инат ме фаќа и никогаш повеќе сметка нема да платам, замисли ти од лебот на децата да кратиш и да дадеш на ЕСМ и после да кажат кој дал-дал кој не-нема везе
Мислиш ќе го заболе некој за твојот инат..и ќе те праша како ти си крател од лебот на децата? ќе дојдат ќе те исклучат ич уво нема да им чуе...него...сме се фатиле на орото па ќе играме..

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
кажи ми како ке се осеќаш во следнава ситуација
замисли живееш во албанија со просечна плата исто како и комшијата до тебе. ти крпиш крај со крај и плаќаш сметки а он не плаќа сметки.. после неколку години излага премиоерот и вика сите шо не плаќале сметки до таа и таа година ( тука спаѓа и комшијата твој ) нека им е со среќа - донесовме одлука да немора да ги платат а од сеа па натака СИТЕ ке плаќаат...

кажи ми на ова ке останеш рамнодушен? ако се 20 30 евра океј нема проблем ама проблемот е што се повеќе од 200 300 евра !!!
Нека се проценува дали неплаќачот е социален случај или не , не велам да им се простат долговите на бизнисмени, не е тешко да се види кој има а кој не, има луѓе кои не можат да платат за гробно место, а не струја да плати секој месец или долг од 1000 евра.

Но, се поставува прашањето што после ? Тој што не можел пред не ќе може ни после , 3000 денари социална помош е еднакво на 1 недела питачење низ бит пазар, ако чекаш милост од државата , ќе завршиш на улица и контејнери.

Ако ја зголемиш социалната , ќе се бунат илјадници работници кои работат за 8.000 денари како робови. Но во европските земји социалната помош е замислена за да можеш да живееш и да ги платиш сметките , кај нас не можеш ни месечна сметка за струја да платиш со тие примања. Па затоа велам кај нас повеќе милост покажуваат граѓаните , па од питачење се собираат 100-200 евра месечно. Системот ни е таков.

--- надополнето ---

Гледајте го овој случај:

Му ја укинале социјалната, а испаднал должник на државата

Со решение на Центарот за социјална работа треба да врати 10.000 денари, затоа што во 2009-та не пријавил приход од 2.500 денари, што му го исплатиле од Центарот за известување и тревожење затоа што во неговата куќа стоела радиостаницата за известување за природни непогоди.

По смртта на неговите родители, Маџовски живее сам. Нема ни земја ни работа. Од Јули мината година ноќите ги минува на свеќа, поради неплатени долгови исклучена му е струјата, а сега откако остана и без единствениот приход живее на вересија.

Погледнете во видеото
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=11/viki-30-03.wmv&VestID=136144

Би живеел ли овој човек на свеќа ако имал пари , би живеел ли некој од вас? 2500 денари приход , одма му кинат социално , уште и должник го направиле.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Интересен потег на албанската држава,а и доста социален.
Дано да не сум во право,но ние имаме изкувство от работата и на ЧЕЗ и ЕВН и ЕОН и мора да ви кажам,дека после албанците ке страдат от грешки,цени и се друго от ЧЕЗ.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.135
Со ова ќе порасти побарувачката на ел. енергија која ја нема во Албанија, а со тоа ќе има жртви...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ако веќе им се простува на оние кои не плаќале, тогаш треба да им се вратат парите и на тие кои плаќале. Освен ако потегов не е само за социјални случаи и слично, т.е. за оние на кои НАВИСТИНА им треба ваква помош.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Следен пат кога ќе речам дека со протест и палење кршење се постига нешто ако некој ми рече не е така има веста од Албанија да му ја спамам 15 пати. ОВА СЕ ДОБИВА КОГА ИМАШ ЈАЈЦА УЧЕТЕ ОД НИВ НЕ ЌЕНАЈТЕ!

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
А колку во просек се испорачува ел. енергија во Албанија имајки во предвид дека имаат дневно рестрикции по неколку саата.

Kajgana Shop

На врв Bottom