Каде да се пожалам за дискриминација по национална основа ?

• Креатор на темата FB
  • Време на започнување
I

Iblis

Гостин
Абе шо се замарате, јас од економски ке се пријавам на хирургија, како доктор-хирург, по основа на малцинство(марсовец) , и сите вас ке ве оперирам за без пари , нормално ако го побарате тоа од мене,ако не ЈБГ вие губите стручен медицински персонал по малцинска основа :back:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Каде да се пожалам за дискриминација по национална основа ? Знам дека има таков закон за не-дискриминација по национална основа и знам дека на телевизија кажуваат колку се пожалиле па бидејки јас сум одбиен од еден оглас каде што конкурирав сметам дека е поради тоа што сум македонец сум дискриминиран сакам да ми кажете каде да се обратам?
За почеток треба да сфатиш дека кога си во прашање ти како Македонец, ставот на СИТЕ Албанци кон тебе е унифициран.
Ако не тргнеш и ти од тие позиции, пак ќе се чудиш кога ќе те снајде нешто вакво (а рака на срце, може и многу полошо).

Соодветната застапеност на малцинствата на одредени места, е чист дилетантизам кој носи само негативни (и понекогаш бурлескно смешни) резултати.
Јас сум да бидат на некое место, вработените и 90% Албанци (па и сите до еден), ама нека бидат тоа најдобрите луѓе (во земјава) за таа работа. Тоа дека треба неписмени морони да работат во администрација само затоа што се Албанци или што било друго, кажете им го на македонскиве ноеви, полн ни е форумот со нив, што живеат со главата во песок (кога е во прашање меѓуетничка тема).

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Зошто да не се вработуваат луѓето според квалитетот според способностите а не според националноста?
Ваквите прашања никогаш нема да го добијат вистинскиот одговор.
Како можи море луѓе услов за работа да биди националност. Мислам, ако се покадарни албанците и 100 од 100 нека ги примат, ич нема да ми пречи, ама да се бара националност како услов за работа, ова не да е ДИСКРИМИНАЦИЈА, не знам што е.
истото ќе го пишев ама сте ме претркнале .

За голема жал во државнава администрација националноста и партиската книшка се пред квалитетот...и кога ќе видам дека истото се случуваше (со партиските книшки) пред 12 години и дека истото се случува сега...преку к*ров ми.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Зошто да не се вработуваат луѓето според квалитетот според способностите а не според националноста?
Има одговор како нема.

Ако се вработат по ,,квалитет,, кој ќе го процени квалитетот , пак мнозинството , па нормално дека тој ќе го пушти својот , не ми зборувајте за квалитет жити све , сеуште има македонци кои се вработени со средно во бившите системи , додека албанците кои завршиле факултети се невработени. Секогаш македонецот имал предност , албанецот не можел да се вработи во фабрика иако живеел во град, но селанецот македонец од некое планинско село дошол и се вработил, албанецот у град требало да живее од земјоделство.
Пред војната и првите години после , си требал да бидеш ептен јак за да завршиш факултет , крвта ќе ти ја исцицале, доволно ти било еден нацистички професор да науми да те уништи , но затоа денеска има десетина лица што ги знам , магистрираат низ европа и америка, и доста студенти кои денеска завршуваат во Скопје и кажуваат за националистички однос на некои професори, па и верска дискриминација, но напоменуваат дека најголемиот дел е променет и се сосема коректни, што е за поздрав , исто така и во Тетово има македонци кои студираат , и тие имаат пофални зборови за професорите албанци.
Зошто да нема албанецот квалитет , да не е ретардиран , остај таму мерење квалитет , дај ми ти мене 25% , држи ги твоите 60% , зошто сакаш да бидеш позастапен од останатите, нити го сакам твоето работно место нити не ти го давам моето. Ова е гарантирано со устав , се повеќе студенти албанци има , дипломирани исто така , барем за во државна администрација, нема проблем , имаме кадар со квалитет, не сум слушнал досега да се буни некој.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Каде да се пожалам за дискриминација по национална основа ? Знам дека има таков закон за не-дискриминација по национална основа и знам дека на телевизија кажуваат колку се пожалиле па бидејки јас сум одбиен од еден оглас каде што конкурирав сметам дека е поради тоа што сум македонец сум дискриминиран сакам да ми кажете каде да се обратам?
Завршена работа...примено на знаење ...ова е едниственото место каде што можеш да се жалиш,форум Кајгана :helou:

T

Tetro

Гостин
Не можеш да се вадиш на законот за анти-дискриминација кога самото вработување на припадници на малцинствата се прави според тој закон. Значи едно време 99% вработени во јавната администрација биле македонци, сега мора да се направи некој пропорционален баланс.
Нека се прави. Треба да се бара од вработените во администрација во градовите каде што има мешано население да знаат и македонски и албански. Ама, една случка - доаѓам на шалтер и да ми се обраќа на албански и да одбива да ме услужиоти демек не ме разбрала, па да морам да доаѓам подоцна кога ќе биде заменета од некоја колешка која знае македонски. Еве пример за дискриминација во наша земја. Македонците се најмалтретирани дома.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Има одговор како нема.

Ако се вработат по ,,квалитет,, кој ќе го процени квалитетот , пак мнозинството , па нормално дека тој ќе го пушти својот , не ми зборувајте за квалитет жити све , сеуште има македонци кои се вработени со средно во бившите системи , додека албанците кои завршиле факултети се невработени. Секогаш македонецот имал предност , албанецот не можел да се вработи во фабрика иако живеел во град, но селанецот македонец од некое планинско село дошол и се вработил, албанецот у град требало да живее од земјоделство.
Пред војната и првите години после , си требал да бидеш ептен јак за да завршиш факултет , крвта ќе ти ја исцицале, доволно ти било еден нацистички професор да науми да те уништи , но затоа денеска има десетина лица што ги знам , магистрираат низ европа и америка, и доста студенти кои денеска завршуваат во Скопје и кажуваат за националистички однос на некои професори, па и верска дискриминација, но напоменуваат дека најголемиот дел е променет и се сосема коректни, што е за поздрав , исто така и во Тетово има македонци кои студираат , и тие имаат пофални зборови за професорите албанци.
Зошто да нема албанецот квалитет , да не е ретардиран , остај таму мерење квалитет , дај ми ти мене 25% , држи ги твоите 60% , зошто сакаш да бидеш позастапен од останатите, нити го сакам твоето работно место нити не ти го давам моето. Ова е гарантирано со устав , се повеќе студенти албанци има , дипломирани исто така , барем за во државна администрација, нема проблем , имаме кадар со квалитет, не сум слушнал досега да се буни некој.
Да,да така е ...
Градска болница Скопје.Избркани се повеќе македонки медицински сестри со преку 5 години стаж работа по договор ....примени албанки по рамковен.
Треба да се изврши требовање на лекарства на одделение по што е констатирано дека нема пилули б12.На ова една од рамковните вика има и носи б1 12 комада.
Вистински случај ...квалитет невиден...
Прашање за тебе ,зашто албанците ургираат за преглед да одат кај доктор македонец ???

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Има одговор како нема.

Друже ти пак со тој говор на омраза и намерно провоцирање, ама ајде тоа во крв ти е ...

Ај сеа ти кажи од ова што го наброја што имаш осетено на твоја кожа ? Ова се све глупости што ги пласираат поединци за свои лични интереси и ако си малце од малце поеманципиран и не идеш со главата у ѕид ќе го сватиш тоа.
И дај молим те оцени го кадарот еве од 1 до 5 кај тие неписмените што работат на шалтеру мртв за пасоши и други лични документи. Да не се лажеме ама све се неписмен до неписмен, а и работници од македонска националност јас таму не сум видел.

И Албанци има во Албанија :star:, тука се ш(к)иптари ( ова за да не се осеќате навредено од тоа како сами меѓу себе се викате)

T

Tetro

Гостин
Немој. Како сакаш да те вработат, ако поставуваш вакви прашања?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Има одговор како нема.

Немаш одговор. Ти само си се пронајде во прашањето мое.

Не може неписмени да се вработат само затоа што биле Албанци и требало да ги има 25%. Тоа е најголема глупост во државава. Поголема глупост од вработување по национална основа не постои.

Ако треба да се вработат 20мина од 100 пријавени оние кои ќе добијат работно место треба да се најдобрите, најспособните 20 па макар сите биле Македонци или сите Албанци.

P

Princ

Гостин
Треба да се бара од вработените во администрација во градовите каде што има мешано население да знаат и македонски и албански.
Абе најубаво би било ако и македонците знаат барем по некој збор на албански, нема ништо да ги чини. Мене ни најмалку ми е пречка јазикот, ама знам луѓе на кои им е.

--- надополнето ---

Прашање за тебе ,зашто албанците ургираат за преглед да одат кај доктор македонец ???
Може јас да одговорам за мене, a Dardan-ia ако сака за него?
Јас секогаш ургирам да одам на преглед кај доктор албанец, така да ти кршам просек односно правило.

--- надополнето ---

И Албанци има во Албанија :star:, тука се ш(к)иптари ( ова за да не се осеќате навредено од тоа како сами меѓу себе се викате)
Според твојата логика (која нема никаква логика) и албанците од албанија се ш(к)иптари бидејќи така си се викаат меѓусебе.
Е сега, ние меѓу нас како си се викаме си е наша работа, кога ти како македонец, на македонски јазик, ми се обраќаш така, тоа е навредливо за мене. Зошто и како нема да навлегувам на оваа тема, ама засега ќе ти дадам еден црвен картон за навредување членови, и уште еднаш ако го повториш делото ќе те отстранам од форум на одреден период.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Абе најубаво би било ако и македонците знаат барем по некој збор на албански, нема ништо да ги чини. Мене ни најмалку ми е пречка јазикот, ама знам луѓе на кои им е.

--- надополнето ---

Јас секогаш ургирам да одам на преглед кај доктор албанец, така да ти кршам просек односно правило.

--- надополнето ---

Според твојата логика (која нема никаква логика) и албанците од албанија се ш(к)иптари бидејќи така си се викаат меѓусебе.
Е сега, ние меѓу нас како си се викаме си е наша работа, кога ти како македонец, на македонски јазик, ми се обраќаш така, тоа е навредливо за мене. Зошто и како нема да навлегувам на оваа тема, ама засега ќе ти дадам еден црвен картон за навредување членови, и уште еднаш ако го повториш делото ќе те отстранам од форум на одреден период.
Да ,да и за операција ??? ...друже џабе моабет ти е , кажав од прва рака информации..не сакаат да чујат да ги оперира албанец

T

Tetro

Гостин

--- надополнето ---

Тоа ми беше и зборот. Ако вработен во сектор "Администрација" не знае јазик тоа е еднакво на избегнување на одговорност да услужиш муштерија. Едно е што излегува размачкана сликата, и друго тоа што има повеќе за одење и време за губење.

P

Princ

Гостин
Да ,да и за операција ??? ...друже џабе моабет ти е , кажав од прва рака информации..не сакаат да чујат да ги оперира албанец
И што правиме сега, до задутре вака? Ти кажувам, за било што од медицина, ако имам избор, одбирам албанец. Јас ти кажувам за лично, ти мене за информација од прва рака.

Kajgana Shop

На врв Bottom