Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Цитро после земјотресот според предвидениот проект на Канзо Танге (побарајте го кај зорив на блог, ме мрзи да гуглам) Скопје е предвиден да биде првиот футуристички град на Балканот (Нешто како Дубаи за да ти биде појасно) зошто немало што да се реновира, но со нашиот балкански менталитет и (не)домаќинското работење Скопје е тоа што го гледаме сега.
Апропо комунистите само ќе кажам дека колку објекти што тие изградиле во 40 години (1950-1990), овие не можат да окречат во цели 20 години (1990-2010).
Нели мислиш дека на град стар 2000 и кусур години е грев , да му ја избришеш сета историја и култура, и на тоа место да изградиш нешто што нема врска со тој град.. Дубаи е нов град,до пред 50 години бил рибарско село, а Скопје е населено уште од П.Н.Е
Него толку им сечела црпката на овие.. како ќе наредел ЦК така овие нашиве играле

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Незнам дали ова се однесуваше за мене, ама за моето место од то шо имам слушано и читано и учено овде живот се живеело 150 години уназад градски и то боемски
Да, Битола важи за најталентираниот и креативниот град во Македонија, и реално, така е, познавам повеќе Битолчани на кои особено им одат музиката и литературата. Ако веќе се прашувам јас, после Скопје на список би дошла Битола, па Охрид, па централна Македонија. Но не се прашувам јас, па што ќе биде, ќе видиме.... :)

• Ми се допаѓа
Reactions: JOE
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3838BC8590DC50459B9906CB613152D4

Има јаки моменти овде. За тие што не знаат, Мирослав Грчев е професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Исто така и врвен интелект. И тука оп, повторно Константиновски (оној никој и ништо Константиновски, а според описот на проф.д-р Цитро Шупчовски од село Јебовце, околина на Куманово, специјалист во дробење попара и владеење на древната вештина бладање).

--- надополнето ---

А ова е моето омилено дело:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=103721

Знае некој, на кој архитектонски стил припаѓа? Можда на стилот бруталистичка игра со нервите на скопјани?

--- надополнето ---

Еве уште нешто интересно за моето омилено дело:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8F7F3DAE21FC4F478242EA96A79B597A
Мирослав Грчев, е професор точно. Без никаков кредибилитет и образ. Можеби со некој интелект. Негова најјака идеа за поштадот беа бетонски жардињери. (бидејки се останато било совршено изработено)
Најдобро запаматен по врските со мафијата, тифани ... а да и портретот на Маршалот Тито во неговиот кабинет.

Што се однесува до останативе линкови за спомен куќата на Мајка Тереза ... незнам што да кажам, ваков crap може само да се спореди со брутализмот на Константивноски или како и да се викаше. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Pred nekolku godini eden moj prijatel Hrvat bese dojden vo Skopje, inaku roden Zagrebcanec. Go prosetav malku niz Skopje i dobro se sekavam sto mi rece: Nemoj da se lutis, no Skopje e najgrdiot glaven grad vo Evropa. Jas ne sum Skopjanec, pa i ne se nalutiv na lokal patriotsko nivo, iako malku se pocustvuvav pogoden od muabetot. No za zal, toa e vistinata, Skopje ima izgled na provinciska palanka. Centarot, so svojata Kafkijanska arhitektura, prosto go onerasplozuva covekot. Asfaltot turen pred GTC deluva kako simbol na materijalnata i duhovnata beda vo koja ziveeme.

Od toj aspekt, sekoj obid da se razubavi Skopje e za pozdravuvanje, pogrdo od ova ne moze da izgleda. Poplakite deka stilot na novite gradbi ne se sovpaga so duhot na gradot se malku smesni. So koj duh na gradot? So betonskite cudovista niknati posle zemjotresot?

Za cenata na gradbite, ne navleguvam. Nitu imam relevantni informacii kolku sto kosta, nitu gi znam realnite ceni. Megutoa zabeleskata deka so istite pari ke se napravea fabriki, mi izgleda kako populizam od najnizok vid...
Јас бев во слична ситуација, со моја многу добра пријателка од Австрија, Виена. Ми го кажа истиот муабет (јас имам прошетано, но во споредба со нејзините посети на други земји и градови, моето се рачуна едвај 5%) и бидејќи јас пак со генерации потекнувам од Скопје, прилично ме повреди тој муабет, иако е реално вистинит. Македонија нема нешто ,,свое,, во поглед на архитектура или градби. До пред земјотресот можда и имало нешто од нешто, но после него, во СФРЈ градевме еднолични градби, без некое разубавување, што е и нормално за комунистичка земја (на пример како во Романија, сеуште има населби каде што сите куќи се исти, со иста фасада, иста патека, и исто дрво во дворот на исто место) а и креативноста во таквите општества бележи само минуси.
Јас не верувам дека Скопје нема да биде убаво по завршувањето на градбите, мене реално уште сега ми се допаѓаат, со ТОА ШТО СЕ ГРАДИ објектот на некогашниот Офицерски дом (што исто така си бил на тоа место порано), музејот на ВМРО (не музејот за Груевски, ами за онаа организација што даваше животи за да станеме автономна земја), Финансиска полиција, која нема своја посебна зграда денес, а таква препорака имаме од ЕУ, инаку, и др објекти кои барем јас мислам дека ни се потребни. А што се однесува до шмизли, бикови и ѕвона на плоштад и јас не се согласувам, исто како што не се согласувам со грчките божици - ќерки на Зевс пред новиот театар, но се секој споменик на личност важна за нашава нација се согласувам и оправдувам. А сите оние кои го отфрлаат величењето на Гоце, Јане Сандански, и сите други, нека се запрашаат какви македонци се. Нив не им пречеше да умрат за нас. А вас ви пречи нивното постоење на плоштад.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Нели мислиш дека на град стар 2000 и кусур години е грев , да му ја избришеш сета историја и култура, и на тоа место да изградиш нешто што нема врска со тој град.. Дубаи е нов град,до пред 50 години бил рибарско село, а Скопје е населено уште од П.Н.Е
Него толку им сечела црпката на овие.. како ќе наредел ЦК така овие нашиве играле
Тоа "нешто" што го збришало Скопје, се вика З Е М Ј О Т Р Е С и представува ПРИРОДНА КАТАСТРОФА. Да бидеме реални, ама сликите од Скопје пред земјотресот не покажуваат некоја историја и култура. Изгледа дека Југославија постапила преамбициозно со овој назови град, а доказ за тоа си ти, драго Цитронче и твоите бескичмени пријателчиња!
Најдобронамерен совет е да престанеш да си ја арчиш тастатурата и да почнеш да правиш нешто корисно, како на пример, лепење на плакати со партиска пропаганда (од која и да си партија), можда ќе фатиш и некој денар...ајт!

--- надополнето ---

Мирослав Грчев, е професор точно. Без никаков кредибилитет и образ. Можеби со некој интелект. Негова најјака идеа за поштадот беа бетонски жардињери. (бидејки се останато било совршено изработено)
Најдобро запаматен по врските со мафијата, тифани ... а да и портретот на Маршалот Тито во неговиот кабинет.

Што се однесува до останативе линкови за спомен куќата на Мајка Тереза ... незнам што да кажам, ваков crap може само да се спореди со брутализмот на Константивноски или како и да се викаше. :)
Аман, бе, дали уопште ги разбираш зборовите што ги употребуваш??? Остатокот од " коментарот" многу добро покажува колку (с)фаќаш. Бај д веј, и јас имам слика од Тито дома, ќе дојдеш да ми ја земеш?

--- надополнето ---

аии па и црква имало на плоштад :tv: како
Баш не сфаќам у кој контекст си го пуштил линков, но, фала ти одлични се дечкиве, има добра поента во ова!

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
аии па и црква имало на плоштад :tv: како
како што пеаат,така и да делуваа и за Кинески Зид,Узурпација на Водно,непланско градење во Дебар Мало и позади Универзална сала.......можеби ЌЕ ИМАА ПОЕНТА нивните дела........

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас бев во слична ситуација, со моја многу добра пријателка од Австрија, Виена. Ми го кажа истиот муабет (јас имам прошетано, но во споредба со нејзините посети на други земји и градови, моето се рачуна едвај 5%) и бидејќи јас пак со генерации потекнувам од Скопје, прилично ме повреди тој муабет, иако е реално вистинит. Македонија нема нешто ,,свое,, во поглед на архитектура или градби. До пред земјотресот можда и имало нешто од нешто, но после него, во СФРЈ градевме еднолични градби, без некое разубавување, што е и нормално за комунистичка земја (на пример како во Романија, сеуште има населби каде што сите куќи се исти, со иста фасада, иста патека, и исто дрво во дворот на исто место) а и креативноста во таквите општества бележи само минуси.
Јас не верувам дека Скопје нема да биде убаво по завршувањето на градбите, мене реално уште сега ми се допаѓаат, со ТОА ШТО СЕ ГРАДИ објектот на некогашниот Офицерски дом (што исто така си бил на тоа место порано), музејот на ВМРО (не музејот за Груевски, ами за онаа организација што даваше животи за да станеме автономна земја), Финансиска полиција, која нема своја посебна зграда денес, а таква препорака имаме од ЕУ, инаку, и др објекти кои барем јас мислам дека ни се потребни. А што се однесува до шмизли, бикови и ѕвона на плоштад и јас не се согласувам, исто како што не се согласувам со грчките божици - ќерки на Зевс пред новиот театар, но се секој споменик на личност важна за нашава нација се согласувам и оправдувам. А сите оние кои го отфрлаат величењето на Гоце, Јане Сандански, и сите други, нека се запрашаат какви македонци се. Нив не им пречеше да умрат за нас. А вас ви пречи нивното постоење на плоштад.
Треба да си ги бираш пријателите и познаниците за да не доаѓаш до слични ситуации во иднина, следен пат некој екс-жител или жителка на Припјат донеси...па ќе си речи.....моооооре која метропола ццц...ова кај нас го нема бе...и ти ќе се почуствуваш благопријатно и метрополистично...:)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Скопје нема ништо автенично конкретно во градот останато од тој период па за да му се избрише освен ајде Камениот мост, цркви, џамии и старата чаршија (која и онака е уберкич со неонски светлечки реклами).
Не знам што би се реновирало во Скопје после земјотресот за да се задржи автетичноста на градот што толку си запнал за да се зачува духот на градот и неговата историја.
Ајде те молам наброј неколку објекти што комунистите ги срушиле и ја нарушиле препознатливоста на Скопје?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа "нешто" што го збришало Скопје, се вика З Е М Ј О Т Р Е С и представува ПРИРОДНА КАТАСТРОФА. Да бидеме реални, ама сликите од Скопје пред земјотресот не покажуваат некоја историја и култура. Изгледа дека Југославија постапила преамбициозно со овој назови град, а доказ за тоа си ти, драго Цитронче и твоите бескичмени пријателчиња!
Најдобронамерен совет е да престанеш да си ја арчиш тастатурата и да почнеш да правиш нешто корисно, како на пример, лепење на плакати со партиска пропаганда (од која и да си партија), можда ќе фатиш и некој денар...ајт!

--- надополнето ---

Аман, бе, дали уопште ги разбираш зборовите што ги употребуваш??? Остатокот од " коментарот" многу добро покажува колку (с)фаќаш. Бај д веј, и јас имам слика од Тито дома, ќе дојдеш да ми ја земеш?

--- надополнето ---

Баш не сфаќам у кој контекст си го пуштил линков, но, фала ти одлични се дечкиве, има добра поента во ова!
Prvo, totalno sum nezainteresiran za politika, edinstven interes za politka bi pokazal ako ima nekoe masovno besenje na site bivsi i aktuelni politicari vo Makedonija na plostad vo Skopje.

Vtoro, totalno sum neobrazuvan vo oblasta na arhitekturata.

Veruvam deka izgradbata na Skopje posle zemjotresot bila pravena vo sklad so togasnite trendovi vo arhitekturata. Isto veruvam deka mnogu od proektite na Tange ostanale nedovrseni, ili napraveni ne vo kompleten sklad so negovite prvicni idei. Megutoa, toj stil na arhitektura, e ednostavno GRD i NEFUNKCIONALEN. Ne treba da bides obrazuvan kako arhitekt za da smetas deka Kompleksot fakulteti e zlostorstvo protiv estetikata. Jas cetiri godini pominav na toj fakultet, toa e edno uzasno zdanie. Ogromen neiskoristen prostor, koj vo svojata neesteticnost naprosto ja ubiva akademskata atmosfera. Koga bev vtora godina na fakultet, imav sansa da se prefrlam ne nekoj mesec vo Anglija, University of Leeds. Nisto posebno za Angliski standardi, ne e toa Oxford ili Cambridge, megutoa vo tie gradbi tamu, ednostavno sakas da odis i da ucis.

Ova sto go zboruvam za zgradite na Univezitetot vo Skopje, vazi i za MNT, Zeleznickata Stanica koja e kako izlezena od filmovite na Kosturica, kompleks banki koj kaj vrabotenite tamu sigurno raga avtodestruktivni nagoni...

Negde procitav deka vo anticki Rim, bilo dovolno da se prosetas naokolu za da se custvuvas sreken. Veruvam deka vo Skopje vazi tokmu obratnoto, dovolno e da se prosetas niz centarot za da se pocustvuvas nesreken... A da ne zboruvam za hororot vo naselbite kako Kisela Voda, Gorce Petrov,itn...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Скопје нема ништо автенично конкретно во градот останато од тој период па за да му се избрише освен ајде Камениот мост, цркви, џамии и старата чаршија (која и онака е уберкич со неонски светлечки реклами).
Не знам што би се реновирало во Скопје после земјотресот за да се задржи автетичноста на градот што толку си запнал за да се зачува духот на градот и неговата историја.
Ајде те молам наброј неколку објекти што комунистите ги срушиле и ја нарушиле препознатливоста на Скопје?
Стариот театар,можел да се малку реновира, не било неопходно рушење.. бетон бетон бетон..квази бетонски монструми низ цел град..немора да срушиш нешто да за го унаказиш градот, можеш и со наказа градби уште повеќе да го унакажеш

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Која е поентата..што на крај вика еби се ! и со прст покажува кон небо,т.е. господ.. Истиве овие изроди кои протестираа на плоштад против црква , а ќутеа ко пичици кога дојава Скендер бег , кога секоја недела се подига по некоја џамија во Скопје, некои врз темели на цркви.. кога се протестира на Кале они пијат кафе на кеј и маваат сеири..море ја то би све у триста мајчине ..

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А можеби новото Скопје сепак ќе има автентичност?
Како слика и прилика на транзицијата...па ќе можат и соодветни реклами за привлекување туристи да се снимаат...Visit Skopje...where restructuring is eternal...:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Треба да си ги бираш пријателите и познаниците за да не доаѓаш до слични ситуации во иднина, следен пат некој екс-жител или жителка на Припјат донеси...па ќе си речи.....моооооре која метропола ццц...ова кај нас го нема бе...и ти ќе се почуствуваш благопријатно и метрополистично...:)
Моите пријатели си бирани на други критериуми, а не за тоа каде живеат. Само што живеењето кај нив, најчесто, нема социокомунистички претензии, и со векови наназад се научени дека ако сакаш нешто ќе си поработиш, нема да кукаш дома и да ја колнеш државата. Затоа се поамбициозни од нас, во секој случај.

Kajgana Shop

На врв Bottom