Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Немој молим те , знаеш гледам се , читам се.

Патем одговор од студент по архиктектура .

Толку од мене.
Исто и тука. И не ми ги крати постовите. И не прави на мавнат.

Постот на кире е ок, генерално. Истата поента ја истакнав и јас.
Проблемот е во тоа што во Скопје премногу се фура овој стил.
Па поради малиот број на градби во други стилови, овие со гол бетон стануваат доминантни и истакнати во урбаната слика на Скопје, а со тоа грдат се околку себе.
Што се однесува до Танге и компанија, па човеков добива само ~50% од проектот за реизградба на Скопје, незнам колку има реализирано од овој процент.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.501
Поени од реакции
8.059
Некаде по бекап дискови имам цртежи за тоа како требало да изгледа центарот на Скопје според Кензо Танге. Добар дел од тоа не е довршено, а и тоа што било направено (градски ѕид) наместо на приземје да бидат празни за да циркулира воздух, сето тоа е претворено во деловен простор, а со самото тоа е затворен протокот на воздух, и скопје се гуши, посебно преку лето.
И самата железничка наместо 10 има 6 колосеци.

Скопје од страна на комунистите било проектирано за паланка, вардарска бановина и слично. Архитектот што ја проектирал Партизански одреди има лежено затвор затоа што нацртал толку широк булевар.

Бај д веј, Скопје е толку направено за никаде, што не може полошо. А вие бранете си ги Мирослав Грчев и компанија.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
...А вие бранете си ги Мирослав Грчев и компанија.
Ах, само прекрасни мемории ме врзуваат за дронот на СДСМ, пионер на она што денес го нарекуваме урбана мафија, кој патем, е одговорен за генијалниот денешен изглед на Дебар Мало, каде што на погорните спратови од куќите вода не стига, без машина што ќе ја влече нагоре и на кој сум му вечно благодарен за знамето кое single-handedly го лиши(ја) од секаков национален симбол.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Некаде по бекап дискови имам цртежи за тоа како требало да изгледа центарот на Скопје според Кензо Танге. Добар дел од тоа не е довршено, а и тоа што било направено (градски ѕид) наместо на приземје да бидат празни за да циркулира воздух, сето тоа е претворено во деловен простор, а со самото тоа е затворен протокот на воздух, и скопје се гуши, посебно преку лето.
И самата железничка наместо 10 има 6 колосеци.

Скопје од страна на комунистите било проектирано за паланка, вардарска бановина и слично. Архитектот што ја проектирал Партизански одреди има лежено затвор затоа што нацртал толку широк булевар.

Бај д веј, Скопје е толку направено за никаде, што не може полошо. А вие бранете си ги Мирослав Грчев и компанија.

Без линкови не признавам . Lady Q допринесе премногу со линкови и статии кои верувам дека не сте ги отвориле, додуша се сомневам дека сте доволно писмени да читате на македонски, а камоли англиски . Кажување прикаски дека некој таму лежел без име и презиме зошто нацртал преширок булевар е патетитчен обид да се обвинат комунистите дека они се криви за кршот во скопје. Па сега се труди новата власт составена од македончиња да ја оправи работата со што ќе изгради барокни згради и стави лошо направени статуи. Грда статуа во секое маало ви е визијата за Скопје, претпоставувам.

Никој не го брани Мирослав Грчев уште еден патетичен обид да се сврти дискусијата на друга страна. Никој не го спомена, ниту го коментираше неговиот лик и дело. Така да не го мешај ниту повикувај за ме оцрниш како клет комуњар. Патетичен обид , ако не си за нас си против нас, ако не си вмро , си сдсм. Дај прекини со смешни и детски обиди да оправдување на лајнаријава која ја прават и наводното бришење на траумите нанесени од комунистите преку градење 100 пати посрање објекти и сјебување целата околина на Скопје.

Вшусност попатетично немам видено од луѓето како тебе, ем со книшка, ем ми држат беседи за моралот и чедноста , ем со партиско вработување.

Сеуште чекам одговор на две прашање од сите страни:

- Што е доволно добро за вашиот префинет вкус ? Скопје пред земјотресот, Скопје во 70 тите , 80 тите, 90 тите или сега?
- Како седиш без кичма?

--- надополнето ---

Исто и тука. И не ми ги крати постовите. И не прави на мавнат.

Постот на кире е ок, генерално. Истата поента ја истакнав и јас.
Проблемот е во тоа што во Скопје премногу се фура овој стил.
Па поради малиот број на градби во други стилови, овие со гол бетон стануваат доминантни и истакнати во урбаната слика на Скопје, а со тоа грдат се околку себе.
Што се однесува до Танге и компанија, па човеков добива само ~50% од проектот за реизградба на Скопје, незнам колку има реализирано од овој процент.
Сега ќе пребираме ли?
Скопје од смрдлива паланка која увек бил градено едно врз друго во слоеви со некои патетични обиди за време на српската окупација да се направи нешто од него после земјотресот направија пристојно место.
Стиловите и премногу не се важни, важно е дали се е во склад и дали личи на нешто. Никогаш не сме биле повеќе од обична провинција дури и денес наводно независни кога сме, ова што сме го добиле било повеќе од добро. Додуша забораваш неколку работи голем дел од Скопје е изграден во 60 тите и 70 тите затоа и доминира тој стил. За после што се градело да не споменувам гледаме сите.

Поентата ми е , не останало скоро ништо од земјотресот од претходните доби, тоа што останало го санирале а остатокот од градот го изградиле во тогашен според нив модерен стил во склоп на можностите кои ги давало тоа подрачје.
Не ни го сваќам кукањето дека комунистите бришеле дрн дрн јариња кога оставиле и санирале голем дел од историските објекти во скопје.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3838BC8590DC50459B9906CB613152D4

Има јаки моменти овде. За тие што не знаат, Мирослав Грчев е професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Исто така и врвен интелект. И тука оп, повторно Константиновски (оној никој и ништо Константиновски, а според описот на проф.д-р Цитро Шупчовски од село Јебовце, околина на Куманово, специјалист во дробење попара и владеење на древната вештина бладање).

--- надополнето ---

А ова е моето омилено дело:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=103721

Знае некој, на кој архитектонски стил припаѓа? Можда на стилот бруталистичка игра со нервите на скопјани?

--- надополнето ---

Еве уште нешто интересно за моето омилено дело:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8F7F3DAE21FC4F478242EA96A79B597A

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3838BC8590DC50459B9906CB613152D4

Има јаки моменти овде. За тие што не знаат, Мирослав Грчев е професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Исто така и врвен интелект. И тука оп, повторно Константиновски (оној никој и ништо Константиновски, а според описот на проф.д-р Цитро Шупчовски од село Јебовце, околина на Куманово, специјалист во дробење попара и владеење на дрвната вештина бладање).

oхооохохохооооооооо Јако еј :eek:jea:

риплеј:

Toj врвноиот интелект кој го спомна (името неможам да му го спомнам) , може е врвен стручњак и све тоа,ама жално е што својот ум не го користи за добри работи..туку само за штета.. и да те потсетам , тој истиот интелект ,кога беше Пенов градоначалник,он беше главен архитект на Скопје, и тој истиот твој интелект, го проектираше Малиот ринг скоро идентично како денес, и на тие места беше планирано да се гради.. а сега истиот тој експерт , гаѓа со зољи по овие што денес на некој начин го реализираат неговото замислено... и мало дете, на кое умот не му е заматен од политика , ќе види дека неговите причини се само чисто политички .. исто и на профата во пензија..нивните квази обвинувања се чисто идеолошки и политички.. И немам што друго да кажам за човек кој уште во својот кабинет на ѕид има обесено слика од другарот Тито..све е јасно

И све додека постираш линкови од А1 и утрински,само џабе кликаш copy-paste.. твоите ставови не држат вода

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Ме заинтересира проектот на Кензо Танге, ама слабо некако слики на нетов...
Еве нешто, сепак во контекст е на темава.

Дел од мастер планот:

Би било интересно доколку некој има повеќе, и да се направи споредба колку е остварено. Искрено, земајќи во предвид дека ова е дизајнирано пред 45 години, богами доста футуристички. Ќе се снимале научни фантастики во Скопје... за малку. :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
oхооохохохооооооооо Јако еј :eek:jea:

риплеј:

Toj врвноиот интелект кој го спомна (името неможам да му го спомнам) , може е врвен стручњак и све тоа,ама жално е што својот ум не го користи за добри работи..туку само за штета.. и да те потсетам , тој истиот интелект ,кога беше Пенов градоначалник,он беше главен архитект на Скопје, и тој истиот твој интелект, го проектираше Малиот ринг скоро идентично како денес, и на тие места беше планирано да се гради.. а сега истиот тој експерт , гаѓа со зољи по овие што денес на некој начин го реализираат неговото замислено... и мало дете, на кое умот не му е заматен од политика , ќе види дека неговите причини се само чисто политички .. исто и на профата во пензија..нивните квази обвинувања се чисто идеолошки и политички.. И немам што друго да кажам за човек кој уште во својот кабинет на ѕид има обесено слика од другарот Тито..све е јасно

И све додека постираш линкови од А1 и утрински,само џабе кликаш copy-paste.. твоите ставови не држат вода

Барем си тука да не насмееш :) :D lol rofl

S

Shellshock nam67

Гостин
Околу 1989, Чаушеску почнал да покажува знаци на целосно одбивање на реалноста. Додека земјата поминувала низ екстремно тешки времиња со долги редици за леб пред празни продавници, тој често бил прикажуван на државната телевизија како влегува во продавници полни со залихи, фалејќи го високиот стандард постигнат под негова власт.
Некои луѓе, верувајќи дека Чаушеску не бил свесен за тоа што се случува во земјата, се обиделе да му предадат петиции и побунувачки писма за време на неговите посети низ земјата. Но секогаш кога ќе примел писмо, веднаш го давал на членови од неговото обезбедување. Дали ги читал или не, сè уште останува непознато. Според некои гласини од тоа време, луѓето што сакале да му врачат некое писмо лично на Чаушеску, влегувале во сериозен ризик. Луѓето биле целосно обесхрабрени да му се обраќаат, а општото мислење било дека било достигнато самото дно.

Секој тиранин кој ќе го заборави својот народ плаќа скапа цена

За својата дрскост си платил Чаушеску

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Поентата ми е , не останало скоро ништо од земјотресот од претходните доби, тоа што останало го санирале а остатокот од градот го изградиле во тогашен според нив модерен стил во склоп на можностите кои ги давало тоа подрачје.
Не ни го сваќам кукањето дека комунистите бришеле дрн дрн јариња кога оставиле и санирале голем дел од историските објекти во скопје.
A стариот театар? Стариот театар не бил за рушење, не бил многу оштетен,и можел да се санира ! Они го срушиле.. Ок ли е тоа

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
A стариот театар? Стариот театар не бил за рушење, не бил многу оштетен,и можел да се санира ! Они го срушиле.. Ок ли е тоа
Пекате по објекти од српската окупација? Добро бре што народ ќе да бевте?
Срушиле веројатно со добра причина. Пробивање на пат или градење на други објекти понови и подобри во тоа време.

Џамии, стари цркви, калето, чаршијата , турски амови и бањи задржале добар дел од нив. Што пекате бре?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Пекате по објекти од српската окупација? Добро бре што народ ќе да бевте?
Срушиле веројатно со добра причина. Пробивање на пат или градење на други објекти понови и подобри во тоа време.

Џамии, стари цркви, калето, чаршијата , турски амови и бањи задржале добар дел од нив. Што пекате бре?
ти мешаш апчиња дефинитивно.. што е битно у кој период е изграден бе ? па и старата чаршија е изградена за време турко, па сега да ја рушиме ? прашај некој стар скопјанец , секој со носталгија се сеќава на тој објект и офицерскиот дом и тоа незначи дека тие се симбол на окупација.. симбол на окупација се лего-зградиде изградени од 50-та до 90-та , тогаш бевме под окупација и директива од Белград, тоа сивило треба да се сруши !

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Цитро после земјотресот според предвидениот проект на Канзо Танге (побарајте го кај зорив на блог, ме мрзи да гуглам) Скопје е предвиден да биде првиот футуристички град на Балканот (Нешто како Дубаи за да ти биде појасно) зошто немало што да се реновира, но со нашиот балкански менталитет и (не)домаќинското работење Скопје е тоа што го гледаме сега.
Апропо комунистите само ќе кажам дека колку објекти што тие изградиле во 40 години (1950-1990), овие не можат да окречат во цели 20 години (1990-2010).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
skopjani svarno nemozat da se pozalat od ovaa vlast iskreno za mene dovolno e sto go vidov gradskiot stadion onakov kakov sto e denes skopje zalici na metropola dodeka pak ostanatite gradovi ne deka vo niv ne se gradi ili ne se pravi nesto onaka samo od zavid na skopjani vikaat deka kaj niv se se samo se gradi , eve da receme prilep od kako gradonacalnik e e toj od VMRo prilep se prerodi coekot odlicno ja menagira opstinata i tamu se gradi , bitola pa ne znam kolku ja pamtite bitola taa otsekogas bila ubava ali vo momentov nema bitolcanec so ke reci deka vo bitola ne se sredija ulicite ili parkovite toa sirok sokak preubavo e ureden niz prespa se urede kejot na rekata se renoviraa 70% od patistata niz opstinata se izgradi kolektorski s-em i kanalizacija na brajcinska reka se gradi nova pozarna stanica se renoviraat skoli se gradat dve hidro elektran detalno bea i se iscisteni plazite vo pretor slimnica d.dupeni stenje i toa e onamu kade sto se dvizam kade sto gledam skoro segde po nesto se pravi , a sto se pravese pred 15 g koga liceto B.c apravi pustos vo makedonija prodavajki gi drzavnite pretprijatija na nivnite direktori ostavajki zad sebe armija nevraboteni vmesuvajki se somegudrzaven kriminal so srbite kopajki ja rudata od rudnicite i kazuvaj deka nisto ne mozime da prodadime toj sto napravi eeeeeeeej
Се согласувам со тебе многу. Едно нешто што ми е криво е што се инвестира во Скопје, а помалку во останатите места, а се гради од пари на секој човек кој дава придонеси. Иако, Скопје не е само на скопјани, сепак има луѓе кои не секој ден доаѓаат во Скопје. До сега, имам забележано инвестирање во Дојран, како поголема инвестиција, можеби има и на др. места, но не сум била за да видам. Нормално е да се дава приоритет на Скопје, но не и да се изостават другите места. Се надевам дека во блиска иднина ќе се промени тоа. Иако Струмица реално е и те како ,,оживувана,, а сепак нивниот градоначалник е човекојадецот Зоран Заев, СДСМ.

Kajgana Shop

На врв Bottom