Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Не знам што е попатетично тројца полтрончиња версус една девојка. Дечки ком он мислев дека сте оние лавчињата со мадиња .

--- надополнето ---

Лепота ... :pos2: ... има и некои наши "дела" ... разгледајте убаво ...
Ваквите грдосии во еНглеска си бутаа со ТНТ ....

Pile of crap ...
Да се согласувам дека треба да се урнат само некој ќе ми објасни зошто не се уриваат па да се изгради друг комплекс складно со околината? Наместотоа се трупа центарот во Скопје во име на национализмот , патриотизмот и безкичменоста.
Мислам дека Kenzo Tange моментално се превртува во гроб “ за што се потев јас...“

Заборавив . Линк колку да сватиш кој го проектирал дизајнирал и градел скопје .
http://en.wikipedia.org/wiki/Kenzo_Tange

македончиња хех, ем шуто ем боде

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
[video]http://www.makemigration.com/iselenistvo/default.asp?page=%D0%88%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20 %D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D 0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2&submenu=13&type=dynamic&args=&mainmenu=4&subsubmenu=57&submenu2=-2[/video]

Има уште...ПОЕНТА: Скопје после земјотресот НЕ го граделе АНОНИМУСИ и ДИЛЕТАНТИ, туку СВЕТСКИ ДОКАЖАНИ АРХИТЕКТИ. Серковци едни...низаедни!
аха да..архитекти од ЦК на КПЈ и Кензо Танге, кој си испробувал некои свои замисли,кои нигде на друго место не му давале да се игра

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
аха да..архитекти од ЦК на КПЈ и Кензо Танге, кој си испробувал некои свои замисли,кои нигде на друго место не му давале да се игра
Не знам како се дрзнуваш да плукаш по Кензо Танге. Мислам сериозно вие македончињата да не знаете нешто подобро да направите ?!
20 години имате независност Скопје го претворивте во валкана паланка.

Мислам смешно е , ем шуто ем боде . Стварно од каде образ вакви постови да пишуваш?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Не знам што е попатетично тројца полтрончиња версус една девојка. Дечки ком он мислев дека сте оние лавчињата со мадиња .

--- надополнето ---

Да се согласувам дека треба да се урнат само некој ќе ми објасни зошто не се уриваат па да се изгради друг комплекс складно со околината? Наместотоа се трупа центарот во Скопје во име на национализмот , патриотизмот и безкичменоста.
Мислам дека Kenzo Tange моментално се превртува во гроб “ за што се потев јас...“
За првиот дел, би рекла bunch of cocksuckers...

За вториот намерно пуштив некои линкови што брзо можев да ги најдам. Овие објекти кои вие радо би ги рушеле го направиле Скопје своевремено СВЕТСКИ ПРЕПОЗНАТЛИВО. Да, ете елфчо постирал линк со пример за бруталистичка архитектура во Скопје. Се прашувам, по кој објект сме денес познати...можеби по спомен-куќата на Мајка Тереза?

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Манџа без вегета нема ... а јбг ... те чекавме да скокнеш од позади грмушките .... :pos:
Членот LadyЉ ... :pos: ... мисли дека, брутализмот е ОК, јас викам дека не е. Исто и куп архитекти ...
Логичен заклучок е дека не се работи за полтронство туку за факти.

факт: Скопје е усрано после земјотресот. (без разлика колку светски познати архитекти вмешале прсти). Исклучок се аеродром+лисиче+можда населбата карпош, гтц ...
факт: Скопје се усерува во последните 15 години, со згради на секој ќош, во омилената транзициона гардероба, стакло+рандом материјали.
факт: Скопје се усерува уште ....

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Не знам како се дрзнуваш да плукаш по Кензо Танге. Мислам сериозно вие македончињата да не знаете нешто подобро да направите ?!
20 години имате независност Скопје го претворивте во валкана паланка.

Мислам смешно е , ем шуто ем боде . Стварно од каде образ вакви постови да пишуваш?
А ти чив си бе..кој си што си.. може е лично прашањево, ама која националност си ?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
А за тебе знаеме дека ако не се објектите ос Ск 2014, сексуалниот живот би ти бил јаден. Вака брарем редовно си мас-тур-би-раш! Или тоа не се рачунаше за секс? Хммммм...

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
А ти чив си бе..кој си што си.. може е лично прашањево, ама која националност си ?
Тој е бунтовник без причина националност и сам ако знае јас го сечам одма.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
А за тебе знаеме дека ако не се објектите ос Ск 2014, сексуалниот живот би ти бил јаден. Вака брарем редовно си мас-тур-би-раш! Или тоа не се рачунаше за секс? Хммммм...
А ти бе или ма оној/онаа леди Q да не си трансвеститон? Кога не си одлучил што пол ќе бидеш нема потреба да ни солиш ум за друго.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Влав да влав . Проблем?
Не не .., само не знаев. Власите се поштен народ,вреден,имав 2-ца школски власи..ама не очекувам од нив вакви дисквалификации..Вие Македончиња..Ништо незнаете ..и слично..мене слободно вреѓај ме , ама народот со кого заедно јадеш леб,не е поштено

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
А ти бе или ма оној/онаа леди Q да не си трансвеститон? Кога не си одлучил што пол ќе бидеш нема потреба да ни солиш ум за друго.
Травестит сум (машко со фустан) и ТИ можеш да ми го пушиш...заебан.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Манџа без вегета нема ... а јбг ... те чекавме да скокнеш од позади грмушките .... :pos:
Членот LadyЉ ... :pos: ... мисли дека, брутализмот е ОК, јас викам дека не е. Исто и куп архитекти ...

факт: Скопје е усрано после земјотресот. (без разлика колку светски познати архитекти вмешале прсти). Исклучок се аеродром+лисиче+можда населбата карпош, гтц ...
.
Немој молим те , знаеш гледам се , читам се.

Патем одговор од студент по архиктектура .
Да објаснам нешто, во однос на погорните постови. Сигурен сум дека и авторот на темата, а и многу други архитекти со малку свест и архитектонска естетика во нив, токму објектите како МТВ, Дом на Печат, Пошта и слични, кои за некој од вас изгледаат како мртво „сивило“, ќе ги земат како референтни објекти по кои би се мереле сите останати околу нив, и според кои би се вреднувал квалитетот на објектите. Еднаш, повторно во ваква тема, некој ги искритикува „социјалистичките“ згради на градски ѕид. Да се разбереме - политиката во „времето на комунизмот“ може да не ни се допаѓа и да ја мразиме од дното на душата, но архитектонскит концепт од тоа време, сметам дека е заслужен да го оградиме од такви непотребни критики полни со фрустрации.

Токму тие дела кои вие ги наведувате како „сивила“ се одраз на интернационалниот и про-западно ориентиран дух на (во тоа време) југословенските архитекти. Дури, едно време, таквиот универзален светски стил на Модерна, наречен Интернационала бил критикуван поради неговата наметливост за глобализација, и недостатокот од имплементиран традиционализам во објектите (кај нас мајсторски традиционализмот со Модерната успеал да го вплоти во едно парче архитектот на ГТЦ, Живко Поповски). Покрај горенаведените, како квалитетни дела од тоа време ќе ги наведам и Народна Банка и Архивот на РМ - кои исто така се изработени од натур бетон, поради тоа што така налагало времето - тогаш тоа бил современ материјал...единствениот доволно крут и издржлив за да опстои доколку повторно се случи земјотрес во Скопје - тоа била целта на тие објекти во тоа време.

Кога некој ќе рече сивило, пробајте да го сфатите малку поинаку: недостаток на хортикултура, неизградени урбани слики, недефинирани градски позиции и позиции кои се умртвени на неопределено време. Објектите споменати горе не се сивило - според такви објекти, според таа школа денес проектираат најголемите светски архитекти - земајќи ги поуките од старата школа, и правејќи синтеза од нив и новите пронајдоци, во однос на материјал, технологија на градба и сл.

Палата „Ристиќи“ е едно од ретките сочувани вредни парчиња неокласицистичка архитектура во Скопје, тука вклучувајќи го, на прва мисла, само уште Хотел Бристол. Иако еклектичен стил, доволен бил за културен развиток на нашево подрачје. Следствено, се сложувам дека е квалитетен објект, а и привлечен, со неговите пластични декорации на фасадата. Можеби само не заслужил да добие толкава почест од Скопска Пивара со билбордот над него, ама ајде, ќе замижиме и на тоа.

На крај, само накратко: постојат трендови во архитектурата. Секој нов е нешто привлечно, додека не стане доволно нападен за да и пречи на околината. Во тоа време бил трендот на натур-бетонот. Сега е тренд структуралната обработка на фасадата со стаклени панели. И тоа, природно, на крај ќе биде осудено на пропаст, поради еден друг аспект - дематеријализација на волуменот. Човек ќе се чувствува изгубен опкружувајќи се со такви објекти, па своевремено, во иднина ќе почне да ги критикува и нив. И тогаш ќе дојде друг тренд, уште посовремен и посовршен...и циклусот се повторува понатаму. Интенција на секоја метропола е да ги следи новите трендови, а да го почитува старото и квалитетното. Напротив, не треба да не загрижува сивилото на градот, туку неговата разнобојност на објекти кои не назадуваат кога е во прашање волуменска и колоритна обработка - кои повеќе личат на детски градинки, одколку на станбени објекти. Тие се директните учесници во формирањето на...„сивилото“ на градот.
Толку од мене.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

факт: Скопје се усерува во последните 15 години, со згради на секој ќош, во омилената транзициона гардероба, стакло+рандом материјали.
факт: Скопје се усерува уште ....
Кои факти, бе, се читаш ли? Ти коа мислиш, онда се факти. Ај, иди олесни се. Не веруел он у Константиновски, Поповски и ред други. Абе АЈДЕ...

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Не не .., само не знаев. Власите се поштен народ,вреден,имав 2-ца школски власи..ама не очекувам од нив вакви дисквалификации..Вие Македончиња..Ништо незнаете ..и слично..мене слободно вреѓај ме , ама народот со кого заедно јадеш леб,не е поштено
Народот твој го познавам добро. Ама ваква конвенционална мудрост може само он да изроди. Не ме сваќај погрешно ама сте влезени во лош филм , понекогаш ми го влечете јазикот. Иако генерално немам ништо против вас, али делот каде се декларира патриоти и лавчиња ми се темни. Искрено .

Ваква первезија немало одамна . Вака не ни било во 80 тите

Kajgana Shop

На врв Bottom