- Член од
- 28 март 2006
- Мислења
- 17.804
- Поени од реакции
- 12.295
Всушност не би требало ниту да се замараш/замарате...пошто за тебе, за вас не постои, нели? Ако според вас не постои, зашто ги барате Неговите атрибути, зашто ви е потребен доказ за Неговото постоење...Така си е пишано во книгичето. Јас не морам да го замислувам.
П.С. Дали е човечка особина, говорот?
Едно место...Апостол Павле...
О длабочино на богатството, премудроста и Божјото знаење! Колку се недостижни Неговите судови и неиспитливи Неговите патишта! Зашто кој ја запознал Господовата мисла? Или кој Му бил советник?
Или кој Му дал нешто однапред, за да му биде вратено?”
Зашто сè е од Него, преку Него и за Него. Нему слава во векови. Амин!
Јас сум Господ, Бог ваш“ 2 Книга Мојсеева (Излез) 16:12. И навистина, Тој е со секој кој ќе одлучи да го прославува, да го почитува, да му припаѓа и да го љуби со цело срце, душа и сила, зашто
Тој е „штедар и милостив Бог“ 2 Книга Мојсеева (Излез) 34:6 и „Господ, твојот Бог, е Бог благ и милосрден“ 5 Книга Мојсеева (Повторен закон) 4:31.
„Бог е Дух“ Евангелие според Јован 4:24. Ние не можеме ова целосно да го разбереме со нашето човечко размислување, знаење, образование или искуство. Тоа е “…над секое наше разбирање” Јов 36:26;„...што надвишува секој ум...“ Филипјаните 4:7
За божјите атрибути мислам дека се многупати досега разговарани...како и други прашања. Впрочем Мики, чорбаџи и во поново време Јоан до скоро ги објаснуваа.
Но како ти си го претставуваш нејзиното движење, постоење, нејзиниот развој, постојаност, непостојаност...кои и се атрибутите...и така натаму. Како изгледа одблизу, ако си до/во неа...Отприлика се имаат ваљда сознанија, но суштината голем дел се претпоставува. Се останува пак на претпоставки за тие и такви величини непојмливи за нас. Исто е и со поимот Бог, божјо...со таа разлика што Бог е духовност, за некои утеха, надеж, вистина, животен пат...зависи кој како ја поима верата.Ова е маглина
Инаку таа сликата е уметничка експресија на нејзиниот автор колку што гледам?