Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Знаеш ти што е идол, ама не е важно. Најдобар лек против заслепеноста на религиозните е компаративната религија. Зарем ни малку не ти е чудно што истите шаблони повторно и повторно се повторуваат низ религиската историја ?

Ни малку?

Зарем не те убива контигентноста на настанот, баш во Израел, баш пред 2000 години. Пријател, многу е сомнително. Гледај ги првите 15 минути од Zeigeist, oсвежи малку...
првите 15 минути...

дали можеш да го објасниш овој дел (од 9-та до 10-та минута)?

Колку повеќе испитувате за она што мислиме дека го разбираме,
од каде сме дошле, што правиме,
толку повеќе ќе увидите дека нас не лажат.
Не лажат сите институции кои постојат.
Поради што помислувате дека верските инститиции се
единствени кои не подлежат на лаги?
Верските институции се во долниот дел на светот во прљавштината.
Верските институции на овој свет се создадени|од страна на истите тие луѓе кои
управуваат со вашата влада, кои го уништуваат школството,
кои ги основале меѓународните банкарски картели.
Зарем на нашите господари не им е важно|за Вас и Вашата фамилија.
Све што им е нив грижа е тоа што секогаш едно им било грижа.
А тоа е да го контролираат целиот проклет свет.
Со лаги ни го имаат свртено вниманието|со вистинското и возвишеното,
луѓето кои тоа го нарекуваат Бог.
Јас не знам што е Бог, но знам што не е,
и покрај, и, додека не сте спремни да ја согледате целата вистина,
каде и да е и каде да не води,
и доколку сакате да го свртите погледот или фаворизирате,
тогаш некаде на тој пат ќе сватите дека|се плеткате во возвишената правичност.
Што повеќе ќе се образувате, повеќе ќе|разберете од каде работите потекнуваат
и тие стануваат очигледни и почнувате да|ги увидувате лагите од секаде.
Морате да ја запознаете вистината, да ја барате вистината,|и вистината Вас ќе ве ослободи.
значи, како да ја запознаеме вистината преку учењето ако формалното образование е исто така засновано од истите тие институции и луѓе кои управуваат со владите. Доколку се образуваме вон формалното образование...врз основа на што ќе знаеме дека изворите и книгите кои ги користиме се чиста и невина вистина? Кои се авторите, кој ги спонзорира, која им е задна намера, зарем и тие не се дел од тие институции и картели, прљави пари...и така натаму.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Abe vaka iam citano bas toj sea Piter so e glaven na satanskata Crkva veli zlo e se ona sto moze da mu nasteti na tvoeto telo, isto sve ete so e zlo!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Атеистите навистина се лутат на Бога. Во светото Евангелие по Матеј, Исус вели:

Токму поради ова. Атеистите, но и некои кои се нарекуваат христијани, НЕ САКАТ ДА ГО НОСАТ СВОЈОТ КРСТ. Бегаат од крстот. Носењето на крстот за нив претставува лудост. Но не знам дали е доволно јасно. Јасно во смисла што е КРСТ. Крст е место каде се умира. На крстот се умира. Кој е твојот крст? Што е тоа што не можеш да го поднесеш? Жената, непланираната бременост на девојката, децата, родителите... И кој може да ги трпи? Кој може да поднесува неподносливи старци, болни - хендикепирани деца? Не пријателе. Старите во дом, јас треба да работам, развод ако жената прави нешто што јас не поднесувам, какво бебе, немаме за живот а не за бебе итн. И зошто да ги поднесувам овие работи кои ме мачат. Не, ќе ги решам на свој начи.

Е, пријателе, ова се вика: не сакам да го носам својот крст. Не го сакам крстот. Со противењето на носењето на сопствениот крст, се лутите на Бог. Сакате да ја запазете својата душа, но без крстот ќе ја загубите. Еве затоа атеистие, а исто така и некои христијани се лутат на Бога.
Ако се за тебе семејниот живот и твоите родители неподнослив товар кој треба да го тргаш цел живот, не значи дека сите така се осеќаат.

За мене детето е радост, а баба ми - благодарност. Не знам тебе што ти се мота низ глава, ама јас животот го терам со насмевка и љубопитство, а не со мачнина и каење.

Најверојатно секој си добива тоа што си бара од животот. Ти си го добил Господ - со здравје да си го носиш.

Само немој да се залажуваш дека и другите се разочарани од светот како тебе.

И доста више со тоа атеистите и лутењето на Господ. Ного дебилно звучи, знаеш... ко второодделенец фатен у инает си. Ного ти е глупо - сите ти кажаа више - не го дрви.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Злото не е апсолутен феномен, туку субјективен. Различни нешта се зло за различни луѓе, јас за мене ти кажав што е зло.
Слободната воља не треба да се ограничува ни забранува никому се додека не повредува некого без причина и не нанесува штета. И ова го имам кажано и тоа многупати! Дали слободната воља треба да биде над моралните норми?! Апсолутно! Моралот е културолошка креација а не вродена особина.
ако сакаме да филозофираме, истото се применува и во христијанството, со тоа што се знае до каде може да се оди при задоволување на страстите, без користење магија, без да го убиеме оној кој...
Ти поставив прашање па молам за одговор -што во случај на...
Која е таа слободна волја...дали слободната волја е над моралните норми (врз кои голем дел се базира и законодавството) во едно општество? До каде може да се оди за да се исполни жедта за слободна волја? Според самиот збор -слободна- дали до бесконечност?
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене? Или со машко, со животно...нели се е тоа дел од бездимензионалната слободна волја?
оргиите, инцестот, разните филии исто така се дел од "стегите" кои ги разграничува христијанските норми и добро однесување од гревовите и делата кои водат кон гревови, дејанија со негативни последици и слично.
Ако ти даде "женката знак" како што вели во темата за станаизам, дали тоа не значи зло? Ако е туѓа женка или блиска роднина...слободна волја без да се повреди друг во моментот или без да се повреди друг или трет индиректно и во иднина? Ако е второто, тогаш ти немаш слободна волја него се повинуваш на типични христијански заповеди.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога реалноста на моралните норми ќе почни да те шамара наваму натаму, и кога нужноста на голото преживување ќе дојде по тебе, ќе сфатиш дека занесот со слободната воља е само тоа, занес...
Тоа не ме спречува да го искажам мојот став. И нашите предци кој живееле во пештери и кој можеби сонувале за оброк кој немора да го ловат, или вода за која немора да бараат река, биле шамарани од реалноста, но сега таа реалност е многу поинаква од таа што нив ги шамарала.
Како што би рекол Лавеј:
Леденото доба на религиозната мисла не може да трае вечно во големата шема на човечкото постоење. Боговите на нечистата мудрост ја имаа својата сага, и милениумите постанаа нивна реалност. Секој со својот сопствен "божествен" пат кон рајот, го обвинуваше другиот за ерес и спиритуална индискреција. Прстенот на Nibelungen носи во себе вечна клетва, но само затоа што оној којшто бара и размислува во термините "добро и лошо" - не го прави секогаш таквиот да биде "добар". Боговите од минатото постанаа исти како и сопствените демони, со цел да преживеат.

Трепетно, нивните преставници почнаа да ја играат ѓаволската игра со цел да ги исполнат своите табернакули, и да ги исплатат хипотекарните залози на нивните храмови.

Но предолго беа тие во своите студии кон "исправноста" и јадни некомпетентни ѓаволи направија. Па така, сите си подадоа рака во "братско" заедништво, и нивниот очај замина во Valhalla за нивниот последен екуменски собор.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Зошто, што имаш ти против Богородица? Што тебе лично ти смета?

Па пријателот сатанист напиша дека: ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ, ЈУДЕЈЦИТЕ И МУСЛИМАНИТЕ. И едноставно го прашав што подразбира под зло? Зошто христијаните се зло? и како ќе го уништи тоа зло. Зошто злото е лошо, зарем не? и тоа, злото, треба да се уништи од корен да го нема повеќе. Па Алмала, можеби ти ќе одгвориш, КАКВО ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ И КАКО ДА СЕ УНИШТИ ТОА ЗЛО.
DBack Ти кажа веќе која беше мојата поента со ова што го кажав. Секоја икона претставува идолопоклонство. Јас немам ништо против тоа, ама кога некој е хипокрит и лае против идолопоклонства, а го практикува истото - е со тоа имам проблем.

А зошто мене ме прашуваш какво зло се христијаните? Сум рекла негде тоа? Тие религии во нивната буквална форма - како што повеќето верници ги сфаќаат јас ги гледам како алатка за оние малкумина што се на врвот. Во нивната мистична форма ги гледам како патишта до божественото - one of many. Few are those people who practice that.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
првите 15 минути...

дали можеш да го објасниш овој дел (од 9-та до 10-та минута)?

значи, како да ја запознаеме вистината преку учењето ако формалното образование е исто така засновано од истите тие институции и луѓе кои управуваат со владите. Доколку се образуваме вон формалното образование...врз основа на што ќе знаеме дека изворите и книгите кои ги користиме се чиста и невина вистина? Кои се авторите, кој ги спонзорира, која им е задна намера, зарем и тие не се дел од тие институции и картели, прљави пари...и така натаму.
Тоа е интелегентна забелешка. Меѓутоа апсолутна контрола не постои. И на управувачите не им е ни потребна, оваа што ја имаат е сосем доволна за 99% од човештвото. Идејата е да ги анализираш информациите. Не постои чиста информација, секогаш се работи за интерпретација. Од каде доаѓа, koму му одговара, што треба да се постигне со таа информација? Звучи параноично, меѓутоа тоа е единствениот начин да не бидеш излажан... Читј ги делата на вистински големите филозофи, како Кант и Хајдегер, нив никој не ги цензурира, и онака се недостапни за интелетуалното ниво на поголемиот дел од човештвото. Ова во секој случај заслужува подетална елаборација, но за сега толку...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
ако сакаме да филозофираме, истото се применува и во христијанството, со тоа што се знае до каде може да се оди при задоволување на страстите, без користење магија, без да го убиеме оној кој...
оргиите, инцестот, разните филии исто така се дел од "стегите" кои ги разграничува христијанските норми и добро однесување од гревовите и делата кои водат кон гревови, дејанија со негативни последици и слично.
Писмото е јасно околу сексој и такви работи, пред и вон брак е тежок грев, само-соблазнение исто така...:)
Но ако се земе во предвид дека во доминантно христијански земји се легализира хомосексуализам, зоофилија, објектофилија, инцест а чат пат и некрофилијата знае да се провлече низ некоја дупка од законот тогаш навлегуваме во земјата на чудесата каде сите “веруваат“ во едно а прават сосема десетто...
Истото важи и за оние од другата страна...муслимани,јудејци и кој се уште не...

Кај Тита и Сталина немаше заебанции, филии ова она....гулагот, робијата и ајт...:pos::pos:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Меѓутоа апсолутна контрола не постои. И на управувачите не им е ни потребна, оваа што ја имаат е сосем доволна за 99% од човештвото. Идејата е да ги анализираш информациите.
Тоа тогаш значи субјективна селекција на информации кои ќе ги примиме, ќе ги прифатиме како "вистина". Но тоа не е вистината на која се повикуваат авторите. Ако збориме реално, вон религии и филозофии, вистината (за жал или за среќа) никој не ја знае, ниту некогаш ќе ја знае. Барем уште голем број генерации.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако ти даде "женката знак" како што вели во темата за станаизам, дали тоа не значи зло? Ако е туѓа женка или блиска роднина...слободна волја без да се повреди друг во моментот или без да се повреди друг или трет индиректно и во иднина? Ако е второто, тогаш ти немаш слободна волја него се повинуваш на типични христијански заповеди.
Што не ти е јасно во одговорот кој ти го дадов? Еве пак ќе ти повторам:
Злото не е апсолутен феномен, туку субјективен! Ако за тебе оргиите, инцестот, хомосексуалноста...итн, се зло, за некој друг не се! Јас тоа што не ме засега не го перцепирам како грев! Секој си има свој живот и апсолутно право да го живее како што сака, се разбира се додека тоа не повредува некого без причина.
Јас ги сметам христијанството, исламот и јудеизмот за зло затоа што манипулираат со човечките стравови и надежи, пласираат лажна надеж и се класичен пример за лицемерие! Според мене секоја религија која нешто прогласува за грешно, непотребно или зло а притоа го става креаторот на пиедестал и тврди дека е совршен, праведен, сезнаен....е човечка лицемерна творба! Ако е грешно, зошто е тука и постои? Зошто е дел од нас? Само ограничениот интелект работите кој не ги разбира ги перцепира како зли!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа не ме спречува да го искажам мојот став. И нашите предци кој живееле во пештери и кој можеби сонувале за оброк кој немора да го ловат, или вода за која немора да бараат река, биле шамарани од реалноста, но сега таа реалност е многу поинаква од таа што нив ги шамарала.
Како што би рекол Лавеј:
Ех, одличен говор на човекот. Знаеш, ми рекле дека физички многу личам на него...:pos2: Поентата ми е, односот учител - следбеник на учењето ми е малку смешен...
Нема врска, ќе ти се каже само, кога ќе треба да однесеш леб дома...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Што не ти е јасно во одговорот кој ти го дадов? Еве пак ќе ти повторам:
Злото не е апсолутен феномен, туку субјективен! Ако за тебе оргиите, инцестот, хомосексуалноста...итн, се зло, за некој друг не се! Јас тоа што не ме засега не го перцепирам како грев! Секој си има свој живот и апсолутно право да го живее како што сака, се разбира се додека тоа не повредува некого без причина.
Јас ги сметам христијанството, исламот и јудеизмот за зло затоа што манипулираат со човечките стравови и надежи, пласираат лажна надеж и се класичен пример за лицемерие! Според мене секоја религија која нешто прогласува за грешно, непотребно или зло а притоа го става креаторот на пиедестал и тврди дека е совршен, праведен, сезнаен....е човечка лицемерна творба! Ако е грешно, зошто е тука и постои? Зошто е дел од нас? Само ограничениот интелект работите кој не ги разбира ги перцепира како зли!
Што не е јасно? Ова, прашање на кое треба да се одговори директно
Ако ти даде "женката знак" како што вели во темата за сатанизам, дали тоа не значи зло? Ако е туѓа женка или блиска роднина...слободната волја без да повредам некого ја исполнувам.
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене? Или со машко, со животно...

--- надополнето ---

Писмото е јасно околу сексој и такви работи, пред и вон брак е тежок грев, само-соблазнение исто така...:)
Но ако се земе во предвид дека во доминантно христијански земји се легализира хомосексуализам, зоофилија, објектофилија, инцест а чат пат и некрофилијата знае да се провлече низ некоја дупка од законот тогаш навлегуваме во земјата на чудесата каде сите “веруваат“ во едно а прават сосема десетто...
Ок, заклучивте дека христијаните се зли и изопачени. За тие гревови ќе си одговараат каде што треба.
Сега ме интересира одговор од поклоник на сатанизмот (религија, според некои) кој вперува прст во "злите религии". Каде Исус наговара на инцест, зло, повреда на друго лице...пред се одговор на претходните прашања.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене?
1. Зашто е секс со 18-годишњакиња секс, а со 17 годишњакиња блудничење?

2. Зошто е Исус на тост реликвија, а Исус на куртон ерес?

3. Зошто е секс со сопруга со која не се поднесувате богоугодно, а секс со комшиката со која искрено се сакате зло?!?

Какви се овие искривоколчени стандарди? Зошто некој да не смее да одлучи како да се однесува кон себе и своето тело? Од каде ти тебе право на некого да му забрануваш да биде геј? Што ти пречи тебе ако некој си ја ебе овцата? каква врска има тоа со твојот живот, ако он тоа го рпаи у негова спална?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако ти даде "женката знак" како што вели во темата за сатанизам, дали тоа не значи зло? Ако е туѓа женка или блиска роднина...слободната волја без да повредам некого ја исполнувам.
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене? Или со машко, со животно...
Ако е туѓа жена, а сака да има секс со мене? На тоа прашање можам јас за мене да одговорам, и одговорот е не! Затоа што и јас би можел да се најдам во ситуацијата на нејзиниот маж. Но ова е мое размислување, некој друг си има поинакво, непостои апсолутен морал.
Што се однесува до малолетничката законите се јасни, а едно од правилата гласеше: "Кога си на туѓ терен почитувај ги правилата кој важат таму, или во спротивно немој да бидеш таму".

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ако е туѓа жена, а сака да има секс со мене? На тоа прашање можам јас за мене да одговорам, и одговорот е не! Затоа што и јас би можел да се најдам во ситуацијата на нејзиниот маж. Но ова е мое размислување, некој друг си има поинакво, непостои апсолутен морал.
Што се однесува до малолетничката законите се јасни, а едно од правилата гласеше: "Кога си на туѓ терен почитувај ги правилата кој важат таму, или во спротивно немој да бидеш таму".
ме интересира сатанистичкиот морал и гревови дали ги дозволуваат овие случаи, конкретно. Според 9-те (колку беа) вистини и закони, нема пречка се додека таа/тој сака. Дала знак, мала е ама сака. Маж со маж, оргии, инцести, сето тоа според тие правила се толкува по сопствена желба на оној кој е дел од таа сатанска група.
Кога ќе впериш прст во група, конфесија, нација...дека се зли по дифолт, треба да знаеш зашто го вперуваш. Ако се религиите зли, тогаш и ти како припадник на религија си дел од нив... ако имаш слободна волја, тогаш ти е дозволено се...ако не смееш да правиш се, немаш слободна волја. Поимот зло и слободната волја не идат баш заедно.

Kajgana Shop

На врв Bottom