Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
...е, за тоа, Лурц, треба да читаш истражувања и новини. Еве ти еден сајт каде има све што е ново во науката:

http://www.reddit.com/r/science/

Еве, на пример што е во моментов најчитано:
http://www.engadget.com/2011/03/28/mit-professor-touts-first-practical-artificial-leaf-signs-dea/

Вештачки лист кој е 10 пати подобар во фотосинтеза од вистински.

Слободно прокликај подоле.
Не филозофирај ами докажи. Во спротивно човек непрозван да одговори...зборев со Алмала.
Ај кажи ептен ако си запнал...објасни.. немој само линкови и видеа...објасни, веруваш у зборечки платани, но ...зашто

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ок, докажете...или објаснете го доказот ако постои негде.
Хаххааа.....ја најде погрешната особа да иде и да копа линкови за да докаже нешто на некого....хахаааа. Тоа си е докажано со експерименти. Ако те интересира, почеток е Гугл - онака, like a warm up. Јас немам намера да покажувам и докажувам ништо на никому. Ако го правам тоа, тогаш покушавам да ти наметнам мое мислење. Ништо лично :smir:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не филозофирај ами докажи. Во спротивно човек непрозван да одговори...зборев со Алмала.
Ај кажи ептен ако си запнал...објасни.. немој само линкови и видеа...објасни,
За тоа се учи школо и се чита. Не се бара џвакање. Све што ти било преџвакано - си го оспорил - ама на друга тема.

Те научив више и на вакви повторени барања НЕ ТИ ПРЕОБЈАСНУВАМ ПОВТОРНО.

Ти давам места каде можеш самиот да се дообразуваш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
[/COLOR]Според истите извори тој имал посебен осврт и кон религијата и Бог, но истите му ги негирате...што тогаш да земеме како точно за овој великан? Дали да го злоупотребуваме за свои цели или да го оставиме да почива во мир.
Јас не сум негирал ништо за него, за другите незнам! Што се однесува за религијата, Ајнштајн бил јасен и дециден, не верувал во личен или антропоморфен бог. Еве неколку негови цитати, па самиот одлучи дали верувал во монотеистичкиот концепт за бог:

- I do not believe in the God of theology who rewards good and punishes evil.

- I cannot imagine a God who rewards and punishes the objects of his creation and is but a reflection of human frailty.

- It was the experience of mystery - even if mixed with fear - that engendered religion.

- Morality is of the highest importance - but for us, not for God.

- Whoever undertakes to set himself up as a judge of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the Gods.

- That deep emotional conviction of the presence of a superior reasoning power, which is revealed in the incomprehensible universe, forms my idea of God.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
За тоа се учи школо и се чита. Не се бара џвакање. Све што ти било преџвакано - си го оспорил - ама на друга тема.

Те научив више и на вакви повторени барања НЕ ТИ ПРЕОБЈАСНУВАМ ПОВТОРНО.

Ти давам места каде можеш самиот да се дообразуваш.
Добро де, објасни. Секојпат кога влегуваш во полемика даваш линкови на кои треба да им верувам и кои треба да ги филтрирам за да најдам нешто. наместо линкови, може малку твои сознанија за дрвјата..секогаш муабетот завршува со -види, прочитај, научи...зашто всушност влегуваш во полемика ако ништо не објаснуваш ами се служиш постојано со туѓи уки и објаснувања? Дали можеш да ги објасниш? Јас не можам, па ако ти се одоброволиш истите да ги претставиш накратко...

--- надополнето ---

...е, за тоа, Лурц, треба да читаш истражувања и новини. Еве ти еден сајт каде има све што е ново во науката:

http://www.reddit.com/r/science/

Еве, на пример што е во моментов најчитано:
http://www.engadget.com/2011/03/28/mit-professor-touts-first-practical-artificial-leaf-signs-dea/

Вештачки лист кој е 10 пати подобар во фотосинтеза од вистински.

Слободно прокликај подоле.

--- надополнето ---

Срамота е више муабетов за Ајнштајн. Катаљон пати тебе ти постирав ризница од цитати и писма од Ајнштајн за неговата позиција према АНТРОПОМОРФНИ БОГОВИ, а особено кон РЕЛИГИЈА.

Пак го правиш истото. Затворени и објаснети работи ги отвораш „како да не ти е баш јасно“

Сакаш пак линк до неговите лични зборови? ...или тогаш не кликна?
Оф леле, начитаниот тој. А видеото за Ајнштајн од една друга тема не ти пасуваше, а? двојни стандарди се најтерсене за човекот.

--- надополнето ---

Јас не сум негирал ништо за него, за другите незнам!
[/B]
Другите ќутат...нема везе. Има и други цитати и реченици, има и на темава каде кажува некои спротивности на овие твои цитати.

Алберт Ајнштајн е можеби најголемиот гениј којшто било кога живеел на земјата. Веројатно најпознатиот евреин, придонесе премногу за науката, а во последните децении од неговиот живот беше и вистинска ѕвезда на тлото на Америка.
- Имагинацијата е поважна од едукацијата.
- Би сакал да ги знам мислите на Бог. Се друго се детали.
- Најтешка работа на светот за сфаќање е данокот на добивка.
- Реалноста е само илузија, но е упорна илузија.
- Човек почнува да живее кога ќе успее да се надживее себе си.
- Сигурен сум дека Тој (Бог) не игра со коцки.
- Господ е многу комплексен, но не е злобен.
- Никогаш не размислувам за иднината. И онака доволно брзо доаѓа.
- Слабост во ставовите претставува слаб карактер.
- Науката без религија е бесмислена, религијата без наука е слепа.
- Секој којшто не згрешил ништо, никогаш не пробал нешто ново.
- Големите души често наидувале на агресивност од страна на малите умови.
- Постојат два начини да го живеете својот живот: Едниот е да верувате во чуда, другиот, да не верувате во чуда.
- Здравиот разум е збир на предрасуди кои ги формираме до осумнаесеттата година.
- Тајната на креативноста е во тоа да знаете како успешно да ги сокриете своите извори.
- Единствената работа којашто ми пречи во учењето, е моето образование.
- Технолошкиот напредок е како секира во рацете на патолошки криминалец.
- Мирот не може да се постигне преку сила. Единствено преку разбирање.
- За решавање на проблемите не можеме да го користиме истиот начин на размислување како кога сме ги создале.
- Ако А е успех во животот, тогаш А=X+Y+Z. Во равенката, X е работа, Y е забава, а Z е да ја држите устата затворена.
- Две работи се бесконечни. Универзумот и човечката глупавост. Иако, не сум сигурен за универзумот.
- Не знам со какви оружја ќе се води третата светска војна. Но знам дека четвртата ќе се води со дрва и камења.
- Стравот од смртта е најнеоправданиот од сите стравови, бидејќи, не постои ризик од несреќа кога сте мртов.
- Хероизам на повик, бесчувствително насилство и сета таа грозна бесмисленост наречен патриотизам, ох колку ги мразам.
- Единствено живот проживеан за другите е живот вреден за живеење.
- Најубавите работи во животот не се оние кои ги добиваме со пари.
- Оној кој ги цени вредностите на културата, не може да не биде пацифист.
- Национализмот е инфантилна болест. Тоа се сипаници на човештвото.
- Трагедија на животот е она што умира во човека додека е жив.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Другите ќутат...нема везе. Има и други цитати и реченици, има и на темава каде кажува некои спротивности на овие твои цитати.

Алберт Ајнштајн е можеби најголемиот гениј којшто било кога живеел на земјата. Веројатно најпознатиот евреин, придонесе премногу за науката, а во последните децении од неговиот живот беше и вистинска ѕвезда на тлото на Америка.
- Постојат два начини да го живеете својот живот: Едниот е да верувате во чуда, другиот, да не верувате во чуда.
- Здравиот разум е збир на предрасуди кои ги формираме до осумнаесеттата година.
- Тајната на креативноста е во тоа да знаете како успешно да ги сокриете своите извори.
- За решавање на проблемите не можеме да го користиме истиот начин на размислување како кога сме ги создале.
- Ако А е успех во животот, тогаш А=X+Y+Z. Во равенката, X е работа, Y е забава, а Z е да ја држите устата затворена.
- Две работи се бесконечни. Универзумот и човечката глупавост. Иако, не сум сигурен за универзумот.
- Не знам со какви оружја ќе се води третата светска војна. Но знам дека четвртата ќе се води со дрва и камења.
- Стравот од смртта е најнеоправданиот од сите стравови, бидејќи, не постои ризик од несреќа кога сте мртов.
- Хероизам на повик, бесчувствително насилство и сета таа грозна бесмисленост наречен патриотизам, ох колку ги мразам.
Прво! Тоа не се мој цитати, туку негови.
Второ! На кој начин неговите цитати кој јас ги постирав се спротивност на неговите цитати кој ти ги постира? :toe:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Оф леле, начитаниот тој. А видеото за Ајнштајн од една друга тема не ти пасуваше, а? двојни стандарди се најтерсене за човекот.

Едно е видеото за Ајнштајн, а СОСЕМ ДРУГО се фактичките зборови на Ајнштајн.

Те буни Книгата што ти е филувана и дотерувана.

Цитатите се цитати.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Прво! Тоа не се мој цитати, туку негови.
Второ! На кој начин неговите цитати кој јас ги постирав се спротивност на неговите цитати кој ти ги постира? :toe:
Ок, неговите цитати кои ти си ги одбрал да ги постираш. Се надевам дека нема да го злоупотребувате или цитирате половично овој човек.

--- надополнето ---

Едно е видеото за Ајнштајн, а СОСЕМ ДРУГО се фактичките зборови на Ајнштајн.

Те буни Книгата што ти е филувана и дотерувана.

Цитатите се цитати.
и ако ти кажеш дека се невалидни, таа е вистината и ниедна друга? хехе :vozbud: ја најди ми ги изворните зборови ако веќе манипулирате со овој научник...па и со другите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, неговите цитати кои ти си ги одбрал да ги постираш. Се надевам дека нема да го злоупотребувате или цитирате половично овој човек.

Незнам што подразбираш под "злоупотреба", цитатите се јасни и конкретни, неговиот концепт на "бог" и оној на трите монотеистички религии, нема благе везе, што се вели.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Незнам што подразбираш под "злоупотреба", цитатите се јасни и конкретни, неговиот концепт на "бог" и оној на трите монотеистички религии, нема благе везе, што се вели.
Точно, јасни се...ги постирав. Злоупотреба во овој контекст подразбирам е ако користиш дел од наводите во своја корист како поткрепа во одреден муабет. Да се повикаш на одредени изјави, а другите да ги занемариш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Точно, јасни се...ги постирав. Злоупотреба во овој контекст подразбирам е ако користиш дел од наводите во своја корист како поткрепа во одреден муабет. Да се повикаш на одредени изјави, а другите да ги занемариш.
Во тој случај каде е спротивноста која ја спомна?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Во тој случај каде е спротивноста која ја спомна?
Не знам за која спротивност посочуваш, но ок...тогаш нека е така, немал никакви знаења. Моја грешка што не сум му го простудирал животот.

но верувајќи во бога работел, творел, врз база на интуиција, имагинација, претпоставки...дошол до доста откритија и решенија. Не гледам тогаш спротивност.

--- надополнето ---

I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
Дали може да потврдиш тезата за дрвјата и или астралната проекција со линк до тоа истражување или експеримент?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не знам за која спротивност посочуваш, но ок...тогаш нека е така, немал никакви знаења. Моја грешка што не сум му го простудирал животот.

но верувајќи во бога работел, творел, врз база на интуиција, имагинација, претпоставки...дошол до доста откритија и решенија. Не гледам тогаш спротивност.

Па спомна дека цитатите кој јас ги посочив биле во некаква спротивставеност.....еве на што мислам:
Напишано од Lurtz
У секој случај, ценам кога некој ќе увиди дека згрешил и ќе признае, ќе беше добро сите да имаа доблест во одреден момент да го направат тоа и да кажат: "Ок, моја грешка".

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
и ако ти кажеш дека се невалидни, таа е вистината и ниедна друга? хехе :vozbud: ја најди ми ги изворните зборови ако веќе манипулирате со овој научник...па и со другите.
Бар 3-пути ти е постирано. Зошто правиш вака, Лурц? Оти се правиш на триипол? Дали откога ќе ти ги поставам пак, ќе престанеш да зборуваш за ова? Најверојатно не. Ќе отидеш на друга тема и ПАК ќе пишуваш дека Ајнштајн бил верник. Како мало дете некое.

Еве ти го сајтот, сеедно...

http://www.stephenjaygould.org/ctrl/quotes_einstein.html

Овој сајт не е место каде имаш цитати извадени од контекст, туку цели мисли, писма и размислувања на Ајнштајн на тема Господ и Религија. Ако имаш барем малку христијанска доблест (како што по постовите твои тврдиш), ќе ги прочиташ, па или ќе се обидеш да го оспориш сајтот како лажен или еднаш засекогаш ќе престанеш да го ставаш Алберт Ајнштајн на купот со верниците кои веруваат во Јахве, Кришна или кој било друг АНТРОПОМОРФЕН бог на оваа планета.

Сеа ти види...

--- надополнето ---

Ова е ноторна лага! Ако си тргнал барем 5 минути да ја прочиташ страната на Википедија барем, ако не друго, немаше да пишуваш вакви лаги. А бидејќи знам дека знаеш за Ајнштајн, пошто јас сум ти пишувал ко сме се карале, тогаш останува единствено толкувањето дека свесно лажеш. Ова не е недоразбирање, туку ЛАГА.

Срам да ти е.

Колку нехристијански од твоја страна.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.434
Поени од реакции
5.128
Добро де, објасни. Секојпат кога влегуваш во полемика даваш линкови на кои треба да им верувам и кои треба да ги филтрирам за да најдам нешто. наместо линкови, може малку твои сознанија за дрвјата..секогаш муабетот завршува со -види, прочитај, научи...зашто всушност влегуваш во полемика ако ништо не објаснуваш ами се служиш постојано со туѓи уки и објаснувања? Дали можеш да ги објасниш? Јас не можам, па ако ти се одоброволиш истите да ги претставиш накратко...

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Се прашувам дали воопшто разбираш што сакал Ајнштајн да каже со неговите изреки?

Kajgana Shop

На врв Bottom