Просечно семејство може да преживее со барем 500 евра

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
По некои статистики во Македонија има нешто над 6% високо образуван кадар, и над 50% население кое има најмногу основно образование.
Што можеме да очекуваме од овој народ, ако огромниот дел од масата е речиси неписмен?
Па да речеме од оваа статистика да ги вработиме тие 6%? м?
И писмени да не водат,а не вака луѓе кој 14 години студираат факултет и уште немаат дипломска брането ака Ѓорчев :)

?

..........

Гостин
Луге да обесиме некој на плоштад, поребни ни се само јаже и една греда, да испаднеме од глувчјите дупки гордо и да ги запалиме додека седат во нивните дебели фотелји, оние кои ке останат живи ке ги ставиме на робија, дневно ке им плакаме по 50 денари, а корката леб ке им се наплака по 100 денари....ке јадат по еден залак преку една ден па да видат како се живее манекенска анорексична диета...мме колку сум револтиран од ова скапано општество!!!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
А зашто да му бараш јаже, нека си најде тој што ќе го бесиш

По некои статистики во Македонија има нешто над 6% високо образуван кадар, и над 50% население
Више се, нели у сфрј све живо завршувало факултет?

Додуша темата пише -може да преживи со тие пари- Не е лошо почесто да ја гледате емисијана со преживување на Дискавери.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
По некои статистики во Македонија има нешто над 6% високо образуван кадар, и над 50% население кое има најмногу основно образование.
Што можеме да очекуваме од овој народ, ако огромниот дел од масата е речиси неписмен?
Да ти одговорам со статистика на статистика, сега 90 % од средношколците се запишуваат на факултет.:wink:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Е сеа ај тупете го сите дали е бројката 6 или 7% - ПОЕНТАТА е нешто друго.

By the way еве линк откај ми останала у глава таа бројка

Или расчленето во детали, 4,2 % се без училиште, 13,8 % се со некомплетно основно образование, а 35,1 % со основно училиште. Вкупно 53,1 процент со основно или помалку од основно образование. Со средно училиште се 36,9 % од популацијата, со виша школа 3,2 %, а со високо образование - факултет само 6,53 %

http://star.dnevnik.com.mk/default.aspx?pbroj=2747&stID=54127

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Ова со кошничкава никако да го погодат.

Јас употребувам Head & Shoulders шампон за коса тоа е отприлика 240-260 денари од пола литар ако не се лажам, купка има евтина во кам маркет 100 денари литар (не пени многу, ама барем не мирисаш на глупости), паста за заби 60-80 денари колгејт ако начекаш на попуст, нивеа дезодоранс за да не смрдам по автобус 160 денари, гел од евтините 100 денари... 240+100+60+160+100=660 денари... отидов во минус 140 денари... Ако приметивте не пишав сапун, ама купката може да се користи и за раце миење... уште да можеше со шампонот да се перат и алишта се ќе беше супер.

Пресметката може слободно да си ја напикаат во задникот од каде и што ја извадиле.... :tapp:
Е па ти хед и шолдерс. Земаш Билјана прашок (40-50 денари) и го користиш како: шампон, сапун, ролон (мрцаш рака во вода, па во прашок, и под мишка после), и алишта. За заби не знам, малце кисели. Е сега косата малце погуста ќе ти биде, ама барем ќе заштедиш.

Онтопик: Си тераат мајтап со нас, само поскапува се (сметки, бензин, леб итн), згора на тоа нови давачки (радиодифузија), па уште и финти прават (еве два три примери):
1. ми доаѓа сметка за вода 5-6 месеци константно иста цена - 8 кубни метри вода - 14 денари кубикот, а јас секој месец правам + 3-4, ама не реагирам пошто чекам да дојде некој да прочита водомер. Доаѓа еднаш, и си викам тооо, конечно. Прави разлика негде 20 - 30 кубици. Доаѓа следна сметка за вода, цена за кубик 30 денари. Ме секоа за вода што сум ја трошел претходните 5-6 месеци по дупло поскапа цена за последниот месец. И јас не бев единствен, тоа сигурно им се случи на уште многу други. А парите некој ги лапна, а никој не изреагира.
2. Доаѓаат сметки за струја, телефон а сега и за радиодифузната (новите од ујп) со закаснување редовно, на што се плаќа камата. Само од 1 ден, отприлика по 1 денар. Замислете на 2 милиони луѓе какви се сумите. Пак тишина од официјални лица (заштита на потрошувачи)
3. Комуналец битола, досега собираше месечна сума за солидарен погреб (тоа старите си плаќаа по 130 денари, за кога би умреле, да имаат ковчег, венец, парцела итн бесплатно). Од пред некое време, пу не важи, од утре е поинаку. А тоа дека некој дедо плаќал 3 години уназад, кој го мати.

Работата е што ова ќе се случува и понатаму, со мртва опозиција, заштита на портошувачи само на хартија, тромав народ (што не се дига на протести) итн.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Работата е што ова ќе се случува и понатаму, со мртва опозиција, заштита на портошувачи само на хартија, тромав народ (што не се дига на протести) итн.
Не ни има кој да се дигне. Народот (пола и повеќе) е испопикан по партии и си го чека својот ред, да дојде неговата партија на власт за да лапне нешто и тој.

Со задник под кирија никој не почнува револуција. ;)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.092
^ Ова трајлер за најстрашниот хорор за цела Македонија!

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Ето сега ти мене ме збуни, сакаш да ги убиеме овие што водат нормален живот?Преваранти едни они кола ќе возат и на одмор ќе одат алооо,телефони мобилни на претплата во 2011! Сигурно краделе за да имаат.
Нормален живот по дефиниција - живот на леб и сол во пештера.
Ма јок, нек живеат. Само според анализава, не би требало да го живеат тој нормален живот. Зборот ми беше дека ако анализава е точна, тогаш просечната плата во Македонија би била 40.000, а јасно ни е дека е далеку од тоа. Така да, не држи вода.

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Добро, ако сите четворица од четворочленото семејство работат и ја земаат минималната плата, ке се закрпи крај со крај...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде нека поскапи струјава, нафтата секако оди нагоре еба си мамата диктаторска таму и ова е само почеток избори да има и има пикник да правиме. Три недели чекаат за да им го откупат тутунот калира тој губи на тежина а од друга страна оди реклама за трудољубивост чесност моралност, ама тоа само за обичните смртници за боговите не важи....

Интересна пролет се спрема во секој случај има да биде хаос, ама тоа не ме плаши мене воопшто ми дава како да кажам повеќе мотив за издржливост. Можеби ќе биде лошо и највероватно ќе биде ама тоа не никаква причина за човек да се плаши тоа тие и сакаат страв и неодлучност со него.

--- надополнето ---

Добро, ако сите четворица од четворочленото семејство работат и ја земаат минималната плата, ке се закрпи крај со крај...
И малолетните деца ќе работат :tapp:.

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
И малолетните деца ќе работат :tapp:.
Кога можат во Кина, зошто и кај нас да не можат... знаеш што значат 200 денари дневно за еден петтооделенец? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom