Ласерско отстранување на диоптрија - митови и прашања

Ласерска корекција на видот?

• Да, но само во странство

Гласови: 45 28,7%
  • Да

Гласови: 66 42,0%
  • Не

Гласови: 12 7,6%
  • Не ми е сигурно, незнам...

Гласови: 34 21,7%

• Вкупно гласачи
    157
I

Intex

Гостин
Прашувам за близок роднина, не е за мене:

Значи вака, личноста ко бебе имаше проблеми со здравјето и има уништено нерв на окото и има оштетено дел од видот на едното око. Со наочари може да и се врати видот до нормала, ама окото не ги прифака наочарите, зошто окото мисли дека тоа е максимумот кој може да го гледа.
Има некое решение за овој проблем или?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ја не глеам ептен и планирам прво да идам на преглед сеа што е можно поскоро да ми одредат диоптер па натака и на ласерска. Само дефинитивно во странство! Не би праела ласерска тука дефинитивно.. нз многу ми е ризично све тоа кај нас некако..

А

Ајсшутер

Гостин
Бев пред некој ден на преглед во Визија и што е најчудно предпоследниот пат кога бев на преглед на едното око имав +/- 3 и нешто одприлика, сега ми даваат дека имам 0.75 на другото 0.5 мислам така нешто дури чудно како да се поправил видот толку брзо а носев наочари само 3 месеци највеќе и тоа само дома.
Инаку ласерска операција на двете очи е 1500 евра барем во Визија за да ти се реши проблемот конечно и мора да имаш 18+ години а прегледот е 700-1200 највеќе ако имаш некои дополнителни болести па мора да те испитаат.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
dali moze da se pravi takva laserska korekcija na mali diopteri, pr. -0,5 ili -0,75???

aj nekoj po strucen neka kaze pls

Е

експерт

Гостин
dali moze da se pravi takva laserska korekcija na mali diopteri, pr. -0,5 ili -0,75???

aj nekoj po strucen neka kaze pls
може, ама ти дали ќе сакаш за толку малку да се ставаш во ризик

еве како изгледа ласерското отстранување на диоптрија

јас да немав кератоконус без размислување ќе си направев ласерска корекција

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
еве нешто што беше избришано, а е многу важно

веб страница на Визиа
http://www.vizia.com.mk/VIZIA_Home/Pocetna_Vizia.html

веб страница на ординација Д-р Ристовски (многу добро се објаснети процесите)
http://www.ristovski.mk/
Не во Визиа! Немојте, многу лошо искуство имав од таму, не се прецизни, дезориентирани се сите, од чистачки до лекари, цени тресат од рака, еднаш наплаќаат 500, следниот пат 2000...

Член од
17 март 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
може, ама ти дали ќе сакаш за толку малку да се ставаш во ризик

еве како изгледа ласерското отстранување на диоптрија

јас да немав кератоконус без размислување ќе си направев ласерска корекција
Не во Визиа! Немојте, многу лошо искуство имав од таму, не се прецизни, дезориентирани се сите, од чистачки до лекари, цени тресат од рака, еднаш наплаќаат 500, следниот пат 2000...
Во Визиа се супер јас сум пациент и сум задоволна без лош збор за ВИЗИА.

Темава ја отворам со надеж дека некој има некаква информација околу ова. Имам диоптер -3, речиси 6 години не ги носев очилата редовно, почнав со -1.75 и во меѓувреме се качи до тројка. Никако не можам да ги навикнам и редовно да ги носам, ме нервираат, ми предизвикуваат главоболки, сакам да гледам асално ко секој нормален човек. Со леќи не сум пробала досега, но знам дека тие бараат премногу трпение и премногу внимателно одржување, а и не се практични.

Читав на интернет дека овие интервенции се вршат и кај нас во Скопје, во центарот за очни болести „Визија“ во Карпош 4, но нема некои покорисни информации освен реченицата „Младите што не сакаат да носат очила се подложуваат на третман со методот ЛАСИК, за да го отстранат диоптерот засекогаш и да се ослободат од очилата или од контактните леќи.“

Доколку некој знае да ми каже некакви информации околу тоа колкави се можностите диоптерот да се донесе на 0, дали постојат ризици при интервенцијата и колку би чинела таа го молам нека пише на темава.

Однапред ви благодарам.
за твојата диоптрија е многу лесно до нула доагаш 100% оди прави ја

Член од
17 март 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
не може толку мала диоптија да се прави. може од -1,50 до-12

а зошто не во ВИЗИА? Што ги лажеш лугето? таму прегледот е 700 денари а не е 500 или 2000. Ти си дезориентиран Бореалис!!!!!!!!

На колку прегледи имаш отидено? Еден? Два?
од почеток сум таму. осум години сум нивни пациент и плус ласик таму правев

nanalcе напиша:

а зошто не во ВИЗИА? Што ги лажеш лугето? таму прегледот е 700 денари а не е 500 или 2000. Ти си дезориентиран Бореалис!!!!!!!!

колку пати вие сте биле таму?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104

Ми се повраќа од вакви луѓе кои ни слушнале ни виделе нешто и ќе продаваат ефтини филозофии.

Кога некој ќе ти наплати 2000 за преглед кој чини една четвртина од тоа и притоа ќе ти даде дупло поголема диоптрија и ќе ти направи поголеми проблеми со видот, не само што нема да одиш, туку и ќе го критикуваш.

Член од
17 март 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0

колку пати вие сте биле таму?[/quot
Многу се нервирам кога ги лажат луѓето без доволно информации и аргументи.Значи јас сум пациент во Визиа од нивното постоење пред 8 години.Пред да појдам кај нив цело време лутав од едно на друго место и на сите ми кажуваа различни работи и ми даваа различни диоптрии.Откако дојдов кај нив јас всушност сватив што значи професионална работа и дека во Македонија некој знаел да си ја работи работата.Пред 4 години правев Ласик кај нив и тоа со комплицирана диоптрија ми беше -7 со цилиндри,па до денес не ми се јавило никаков друг проблем освен што си одам на контроли.И само за информација до сите што ги читав погоре со дадени коментари дека кај нас не би правеле Ласик,е па на сите да им појаснам дека тука во Македонија или поточно во Визиа Ласикот ги прави доктор од Франција!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Па за тоа прекинете да се лажете дека само во странство има доктори а во Македонија ништо.Еве сега имате мое мислење дека барем за очи може да се обратите кај правите луѓе во Визиа.Верувајте ми нема да згрешите!!!!

да не немало струја?

а ти што викаш кај да одат луѓево на прегледи? ти кај одиш да одам и јас ако се таму толку добри

Ми се повраќа од вакви луѓе кои ни слушнале ни виделе нешто и ќе продаваат ефтини филозофии.

Кога некој ќе ти наплати 2000 за преглед кој чини една четвртина од тоа и притоа ќе ти даде дупло поголема диоптрија и ќе ти направи поголеми проблеми со видот, не само што нема да одиш, туку и ќе го критикуваш.
а ти што викаш кај да одат луѓево на прегледи? ти кај одиш да одам и јас ако се таму толку добри

Јас сум нивни пациент и еве ви го бројот да ви објаснат се 02/3092-040

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441

Ласерското отстранување на диоптријата од окото е еден од најсовремените начини на решавање на истиот проблем. Но, пропратено е со многу предрасуди и стравови кај луѓето, кои професорот Дан Рајнштајн од лондонската Клиника ги објаснува како неосновани.

Низ неговата 18-годишна кариера, професор Дан Рајнштајн изгради интернационална репутација како уникатен експерт и пионер во ласерската хирургија. Повеќе од една декада е посветен на ласерската операција на очи и е еден од неколкуте најдобри офталмолози во Велика Британија.

Тој за Дејли Мејл откри неколку факти за ласерското отстранување на диоптријата:

Не е проблем доколку трепнете, кивнете или се закашлате за време на постапката. Образованиот доктор и технологијата ќе осигураат тие минимални потези да не влијаат на резултатот.

Од ласерот не можете да ослепите. Тој може да ги поправи проблемите со видот, кај очите кои се зафатени со процесот на стареење, далековидост и астигматизам.

Повеќето од пациентите можат да гледаат добро уште вечерта после операцијата и наредниот ден веќе можат да се вратат на работа.

Главната нуспојава од постапката се суви очи. Некогаш се потребни и неколку недели за да се поправи оваа состојба.
Шансите за мали видни компликации се 0,1 отсто.
Ласерот не е топол туку ладен.

Мирисот кој го чувствуваат пациентите за време на постапката не е како да "гори окото". Во прашање се атомите на јаглерод кои ги создава ласерот.

Постапката не боли, а промените кои се постигнуваат се постојани.

/Извор/

-

Имал ли некој од вас ласерска интервенција на очите? Какви се ваши впечатоци?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Операции за вид

Јас носам наочари за вид, одамна и веќе скурчени ми се.
Знам дека постојат некакви лекарски интервенции за тоа, но ме интересира:
- Кои се последиците? Дали и после тоа ќе треба да носам наочари во темница/да не се изложувам на јаки светла итн.? Ќе има ли јаки болки?
- Од што зависи дали ќе ти помогне операцијата или не?
- Цена од прилика?

Kajgana Shop

На врв Bottom