Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
I

Iblis

Гостин
Со тоа што Ева ја прекршува од Бога зададената заповест за нејадење од забранетото, Ева, а соглсно тоа, и целиот човеков род, покажува склоност кон:

1. Славољубие (желба за „терање„ на нешатат саде по својата волја...)
2. Среброљубие (желба за безмерно поседување материјално добра...)
3. Сластољубите (желба за угодување на телесните потреби...).
Хмм не знам шо да пишам(не дека незнам, ако почнам ќе домијам tl;dr ), стварно, ама ајде
1.Она што ти го тераш мене ми изгледа на Славољубие...
2.Окрупнувањето на самоорганизирачки системи (материјалната основа) е една од нивните основни карактеристики, не само луѓето туку цел биолошки свет е базиран на овој принцип.(ај да не продолжувам за остатокот на светов)
3. Адам и Ева не ги угодувале и задоволувале основните телесни потреби пред да бидат избркани од градината?(чисто теоретско прашање поради непостоење доказ за градината, Адам или Ева, освен во книна полна приказни кои предходно се пренесувале по устен пат)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако Македонија стане 100% атеистичка, економијата ќе ни цвета? Најбогати ќе бидеме?

Аха. А ти знаеш кој ти даде тебе образование? Кој ти го даде јазикот Македонски? Кој го описмени овој народ? Со чие писмо пишуваш ти сега? Христијаните Кирил и Методиј да не беа? И Климиент и Наум?
Пак ништо не си разбрал... Атеизмот е ПОСЛЕДИЦА на менталниот развој на човекот. Кога некој ќе ја развие својата интелигенција + ќе се едуцира (холистички - во повеќе полиња) = ќе стане АТЕИСТ.

Кога едно општество ќе биде образовано, интелигентно, со тоа ќе се развие неговата економија, технологиите кои ги користи ќе ги надградува и ќе овозможи поблагодарен живот за своите жители. ТАКВИТЕ ОПШТЕСТВА престануваат да бараат утеха во приказни за мали деца и почнуваат светот да го гледаат РАЦИОНАЛНО и РАЗУМНО.

Рацио + Разум = АТЕИЗАМ.

Јас не тресам зелени од ракав. Ја ти кажувам кои се ФАКТИТЕ кои се резултат од научно спроведените ИСТРАЖУВАЊА. Точките 1. 2. и 3. кои НЕ ТИ СЕ ДОПАЃААТ не сум ги измислил ЈАС. Дали ме разбираш?!?!

Јас не ти пишувам за светот пред 50, пред 100 или пред 1000 години. Јас ти пишувам за светот ДЕНЕС.

ДЕНЕС, во 21-ви век, да веруваш во Јахве и неговиот божествен план, задгробен живот кој зависи од твојата изведба евалвирана според моралот на пустински племиња од пред 2000 години е ИН-ФАН-ТИЛ-НО!

Ако не сакаш да се однесуваш ИНФАНТИЛНО, поработи на своето образование, развиј ја својата интелигенција и СООЧИ СЕ со светот онаков каков што НАВИСТИНА Е - разумен и рационален!!!

ПРЕСТАНИ ДА СЕ ПОВИКУВАШ НА МИТСКИ ПРИКАЗНИ - без оглед дали се за Алах, Јахве, Кришѓна, Тор, Зевс, Коескацл или Зоро!!!

I

Iblis

Гостин
off topic или па on topic
DBack којо е овој Коескацл? Прв пат слушам за него.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Пак ништо не си разбрал... Атеизмот е ПОСЛЕДИЦА на менталниот развој на човекот. Кога некој ќе ја развие својата интелигенција + ќе се едуцира (холистички - во повеќе полиња) = ќе стане АТЕИСТ.
Ете јас сум едуциран во многу полиња па сеуште сум си Христијанин. И што правиме? А ти си вулгарен и прост па си атеист. Можеби простотијата води кон атеизам?

--- надополнето ---

ДЕНЕС, во 21-ви век, да веруваш во Јахве и неговиот божествен план, задгробен живот кој зависи од твојата изведба евалвирана според моралот на пустински племиња од пред 2000 години е ИН-ФАН-ТИЛ-НО!

Ако не сакаш да се однесуваш ИНФАНТИЛНО, поработи на своето образование, развиј ја својата интелигенција и СООЧИ СЕ со светот онаков каков што НАВИСТИНА Е - разумен и рационален!!!

ПРЕСТАНИ ДА СЕ ПОВИКУВАШ НА МИТСКИ ПРИКАЗНИ - без оглед дали се за Алах, Јахве, Кришѓна, Тор, Зевс, Коескацл или Зоро!!!
Ете јас верувам, па не би рекол дека сум инфантилен, нити па никој друг не го мисли тоа за мене (освцен то дибек, се разбира).

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Те лажат бе Боби бе, лице ти прават...
Ти ме сметаш за неедуциран? За неинтелигентен? Споредувајки ги моите постови со на оние на другите се забележува ли дека моите се помалку интелигентни? Нетуку се глупирајте. Не ми трескајте дека религиозните се помалку паметни од вас. Јас може да ви кажам пак дека оној кој не верува во Господ е приглуп човек. И што правиме тогаш?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ти ме сметаш за неедуциран? За неинтелигентен? Споредувајки ги моите постови со на оние на другите се забележува ли дека моите се помалку интелигентни? Нетуку се глупирајте. Не ми трескајте дека религиозните се помалку паметни од вас. Јас може да ви кажам пак дека оној кој не верува во Господ е приглуп човек. И што правиме тогаш?
Дали можеби атеистите сепак се во канџите на лукавиот и несвесно помагаат за конечен труимф на злото?

I

Iblis

Гостин
Јас мислам дека се вика Кецалкоатл.Јужноамеричко божество е.
Абе имам еден другар Кец го викаме па за него да не ставува збор, и он чат пат знае да извади добра приказна, мада многу ОК човек е.:baeh:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ако веруваш во христијанството веруваш дека светот е направен во 6 дена, дека Бог си е самиот себе татко и истивремено си е сам на себе и син, дека Ное на едно кајче собрал цела Зоолошка градина, and the list goes on...

Е сега ти кажи, треба да те сметаме за образуван човек?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
off topic или па on topic
DBack којо е овој Коескацл? Прв пат слушам за него.
Тој со пердувите кај Маите, Ацтеките, кој ли од тие средноамеричките, мислам...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ако веруваш во христијанството веруваш дека светот е направен во 6 дена
Овие 6 дена не мора да значи дека се 24часовни денови, него општо тоа се периоди на време.

дека Бог си е самиот себе татко и истивремено си е сам на себе и син
Ова ти како атеист неможеш да го разбереш. Јас го разбирам, треба ли да значи дека сум попаметен од тебе?

дека Ное на едно кајче собрал цела Зоолошка градина
Кајче? Кога нештата се преувеличуваат, веќе и го губат своето значење.

Е сега ти кажи, треба да те сметаме за образуван човек?
Необразовани ли беа/се еден куп Христијани научници? Необразовани ли беа Кирил и Методиј, Климент и Наум кои го образуваа и описменија Македонскиот народ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ете јас сум едуциран во многу полиња па сеуште сум си Христијанин. И што правиме? А ти си вулгарен и прост па си атеист. Можеби простотијата води кон атеизам?

Ете јас верувам, па не би рекол дека сум инфантилен, нити па никој друг не го мисли тоа за мене (освцен то дибек, се разбира).
:) Добро, ако си едуциран, ко што викаш, пола работа си завршил. Ти останува и другата половина, па ќе разбереш.

Ја не ти викам дека си ти целиот инфантилен. Ја ти викам дека ЖИВЕЕШ во рационален свет, а најверојатно и се ОДНЕСУВАШ рационално во поголемиот дел од него. НО кога станува збор за прашањето на АНТРОПОМОРФЕН БОГ, ти се однесуваш инфантилно и ИРАЦИОНАЛНО.

Поставуваш ИРАЦИОНАЛНИ тврдења (воскресение, левитација, тревопасни лавови) како РАЦИОНАЛНИ, а истите такви тврдења за останатите 4999 богови во светов денес ги сметаш за ИРАЦИОНАЛНИ!!!

Простотијата НЕ ВОДИ кон атеизам. Простотијата е ПОСЛЕДИЦА од бескрајни рассправии со конзерви.

Него, знаеш што никако не ти успева да прокоментираш, а одамна го знаеш:

Што викаш за наодите од теренот, поточно за спорните 1., 2. и 3.

А, друже?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Genesis ме мрзи да ти објаснувам, ама имам лоша вест за тебе:твоите постови не оддаваат впечаток на интелегентен тип.Sorry, btw, прашање, дали мислиш дека немало писменост на овие простори пред Кирил и Методиј?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Абе имам еден другар Кец го викаме па за него да не ставува збор, и он чат пат знае да извади добра приказна, мада многу ОК човек е.:baeh:
:) Квецалкоатл бил, вистина!

--- надополнето ---

1. Овие 6 дена не мора да значи дека се 24часовни денови, него општо тоа се периоди на време.

2. Ова ти како атеист неможеш да го разбереш. Јас го разбирам, треба ли да значи дека сум попаметен од тебе?

3. Кајче? Кога нештата се преувеличуваат, веќе и го губат своето значење.

4. Необразовани ли беа/се еден куп Христијани научници? Необразовани ли беа Кирил и Методиј, Климент и Наум кои го образуваа и описменија Македонскиот народ?
1. Така... а може ли змијата што збори да била тревопасен лав, у ствари? ...или да не и воскресението е метафора, па да не треба преносно да се сфати? Ное да не не ги спасил СИТЕ видови по два? Да не била тоа голема поплава, ама локална? ШТО Е БУКВАЛНО? ...а што не е? Знаеш ли да објасниш? Кои стихови се апсолутна вистина, а кои се алегории и метфори? Знаеш ли?

2. Тоа ти како верник можеби МИСЛИШ дека го разбираш. За да го провериш, треба да го поставиш на тест на објективниот суд. ОБЈЕКТИВНО, Господ НЕ ПОСТОИ и не може да се докаже. Можеш во него само да ВЕРУВАШ. А верувањето неретко е СВЕТОВИ далеку од вистината. Верувањето во богови - ВО БИЛО КОЈ ОД 5000-те активни денес - е тотално ИРАЦИОНАЛНО!!! (т.е. што не може рационално да се објасни и сфати). Ако тврдиш дека СФАЌАШ нешто што е ирационално - има институции и за такви во секое нормално општество.

3. Токму така. Да пишуваше во Библијата „земи по две ОД СКОРО секој вид“ ќе беше плесно да се проголта. Тврдење дека 5.000.000 животински видови се пригодно сместени во бродчето на Дедо Ное е глупаво дури и за забаваче. СРАМОТА е возрасен човек да каже тврди дека ВЕРУВА во неа БУКВАЛНО. ...Ако си ти од оние што тврдат дека во Библијата има и метафори, ќе те упатам повторно на 1.

4. Ја ти кажав за кое време зборам. Некогаш, единствените писмени луѓе биле свештениците. Јебеш, така било. Што да приш. Толку колку што можеле, со мотивите кои ги воделе, напраиле тоа што напраиле. Во што навистина верувале тие е засекогаш изгубено во историјата. Денес е 21 век и речиси СИТЕ луѓе се ПИСМЕНИ. Не сите се доволно уки за да можат да го разберат ЧОВЕШТВОТО. Повеќето, ко што гледам, умот им е до кајшто им фрла погледот. Себе се сметаат за центар на светот, а својот народ и/или религија за едни и единствени, за најдобри и највистинити.

СРАМОТА! Во време на бродбенд интернет, гугл и виипедија, некој да биде етноцентричен, бигот или националист!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom