Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.111
Поени од реакции
9.478
Заклучоков е целосен волонтаризам: изгледа не си бил на форумов, кога беа изнесени доказите за Божјото постоење.
Сигурно сум изгубил концентрација во 180+ страници, те молам ако не ти е тешко дај линк до нив.

Ниту докажала, ниту ќе докаже: науките се занимаваат само со творенијата, не со Творецот. Црквата се занимава со Творецот, не со творенијата.
ОК, тоа е твое сваќање и ти на тоа имаш право, јас сепак ке се ослонам на науката, за сега.

А кога сме кај Библијата, сигурно знаеш дека еден ден се собрале „експерти“ под патронат на Римската Империја и решиле што иде а што се исфрла од библијата, т.е. книгата е консенсуз.

Консензус покриен од Константин велики на кого му требало стабилност во империјата.

И што правиме со луѓето кои не чуле за библијата или Исус. На пример племиња во амазон, автоматски идат во пеколот кога ке умрат? Не ми е сериозен баш Господ околу тоа прашање. Не ли можел да им прати некој светец/пророк? Али не како Шпанците.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Околу Шпанците, пред да убијат некој домородец набрзина го покрстувале и после по глава ТАП.Најбитно е да оди во рајот, нали.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Секој здраворазумен научник-истражувач, ќе рече дека научните вистини, кои се тековно важечки, ај што се проемнлви-се променливи, туку тие тековно важечки вистини се само заклучоци врз онова од досегашните испитувања и сознанија и тековно приментетите методи и уреди за испитување.

За ралика од нив, форумов е полн со фаци, кои ги земаат научните сознанија (не „вистини„!), џоа се апсолитни вистини...
Методот со датирање со радиоактивните елементи е прилично точен. Не може да промаши.
Кажи ми кои се тие другите тврдења и на што се базирани?
Пошто порано луѓето пробувале преку свои теории да дадат проценка колку е стара Земјата.... според некои била 75 000, според други 400 милиони години.... но нивните проценки не вклучувале научни методи и мерења... или едноставно во најмала рака немале технологија со чија помош би биле далеку попрецизни... нормално во зависност од методот.

--- надополнето ---

Ради човековата вродена побожност и потреба да се „потпре„ на стабилни и неменливи учења, со кои дава смисла и цел на своето битисување на Земјава.
Доказите во верата се докази од духовна природа, преку личниот духовен опит, а не во акцелераторот од ЦЕРН.
Стабилни и неменливи учења...
Хм... ако човештвото се држеше на тоа, немаше денеска јас и ти вака да комуницираме...
Стабилно и неменливо учење едно време била и рамната земја околу која се вртело се во вселената - сме биле центар на универзумот.
Но еве, да го оставиме тоа на страна. Што е човек ако не се променува, ако постојано останува истиот, со исто учење?
Каде би биле ние денес ако Колумбо речеше, а бе шо има да одам таму јас.... се знае што има... бог што рекол. Што ли ќе се случеше ако Галилеј не го направеше телескопот и не ѕирнеше во вселената да ни покаже дека и не се врти се околу нас? Стабилно и неменливо учење.
Промената е клучот на човековиот развиток, било да е општествен, културен, научен...
И промената Мики е она што ќе направи твојата религија еден ден (многу скоро) да ја снема.

--- надополнето ---

Еве го веќе посочениот линк:
http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bog i nauka/BOGinauka.htm
а Ти самиот расуди кои се тие науки..
Ова ти иди како... Не верувам во судот на другите, верувам само во судот на мојата партија. Ах Мики...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Вери и верни имало купишта низ историјата. Тоа е променлива категорија, од пагани, хиндуси, зоостаријанци, египетските и античките божества, јудаизам, маите, ацтеките, будисти, христијани, муслимани......
Атеизмот е еден и вечен. Никогаш не постоеле разни атеизми. Пред да го измислат христијанството си постоел јудаизам, пред да се створи јудаизам си постоело паганство.... со иљадници години траеле религиите за да еден ден се сменат со некоја нова, предците на денешните христијани биле пагани, предците на тие пагани биле анимисти.... значи то е категорија која со тек на време се менува развива и изумира. Христијанството е негде на средина, нит е најстара нит е најдолговечна религија. Постоеле и пред неа постојат и по неа, постоеле и вери подолго што траеле постојат и денес вери кои се постари од христјанствоито и кои имаат се уште свои верници. Сите тие си имаат свои докази дека баш нивните богови се вистински , оригинални, најмоќни..... Еден ден потомците на денешните христијани можеби ќе веруваат во крилата панда која фрла метеори од небото.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Вери и верни имало купишта низ историјата. Тоа е променлива категорија, од пагани, хиндуси, зоостаријанци, египетските и античките божества, јудаизам, маите, ацтеките, будисти, христијани, муслимани......
Атеизмот е еден и вечен
. Никогаш не постоеле разни атеизми. Пред да го измислат христијанството си постоел јудаизам, пред да се створи јудаизам си постоело паганство.... со иљадници години траеле религиите за да еден ден се сменат со некоја нова, предците на денешните христијани биле пагани, предците на тие пагани биле анимисти.... значи то е категорија која со тек на време се менува развива и изумира. Христијанството е негде на средина, нит е најстара нит е најдолговечна религија. Постоеле и пред неа постојат и по неа, постоеле и вери подолго што траеле постојат и денес вери кои се постари од христјанствоито и кои имаат се уште свои верници. Сите тие си имаат свои докази дека баш нивните богови се вистински , оригинални, најмоќни..... Еден ден потомците на денешните христијани можеби ќе веруваат во крилата панда која фрла метеори од небото.
И доволно е кажано. Повеќе од ова не треба.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И промената Мики е она што ќе направи твојата религија еден ден (многу скоро) да ја снема.

Dream on....
Наспроти Твојава световна мудрост, еве ја мудроста Божја, каде Он вели:
„...А Јас тебе ти велам: ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам Црвата Своја, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат...„.(Матеј, 16.18).

Но и ова:
„...Јас сум со вас преку сите дни до свршетокот на светот...„. (Матеј, 28.20).

Кајде, жив Ти све, го виде крајот на религијата?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Dream on....
„...А Јас тебе ти велам: ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам Црвата Своја, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат...„.(Матеј, 16.18).

Но и ова:

И Петар ја изгради католичката црква...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Dream on....

Но и ова:

Крајот го видов според ситуацијата денес спореден со таа во минатото, само неколку факти испреплетени... Порано ни 1% не постоеле атеисти, денес во одредени замји ги има над 70%. И тоа само за неколку декади тоа се случи. Од тука јас Мики донесувам заклучок дека религијата во тие земји за брзо време ќе исчезне, а тоа полека веќе и се префрла на другите земји.
Значи јас ги гледам податоците и донесувам заклучок, а ти само слушаш нешто што е напишано пред 2000 години и слепо веруваш во тоа.

И просто е Мики.... атеистите во блиска иднина ќе ги надвладеат теистите.
Ѕирни само на интернетов што се случува, ќе ти стане јасно...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И Петар ја изгради католичката црква...

Не-Римската Црква, .т.е. папството, си го припишува својот престол преку наводното преемство од Св. Ап. Петар, а Петар никад не бил епископ римски...

--- надополнето ---

И просто е Мики.... атеистите во блиска иднина ќе ги надвладеат теистите.
Human,

уште пред Ти да бидеш не зачнат, туку уште пре да бидеш идеја, Црквата знае дека пред крајот од Светов и пред второто Христово доаѓање, верата кај луѓето ќе слабеее....
Ето, доцниш цел Твој живот.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Human,

уште пред Ти да бидеш не зачнат, туку уште пре да бидеш идеја, Црквата знае дека пред крајот од Светов и пред второто Христово доаѓање, верата кај луѓето ќе слабеее....
Ето, доцниш цел Твој живот.
Не да слабее Мики, туку ја нема!
И добро е што црквата знае дека крајот и се ближи. И таа да е еднаш во право.

Пс, зошто не ми одговори на цел пост претходно, за стабилните и неменливи учења? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не-Римската Црква, .т.е. папството, си го припишува својот престол преку наводното преемство од Св. Ап. Петар, а Петар никад не бил епископ римски...
Само проблемот е што бил првиот епископ римски.Ваљда католиците не лажат?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И добро е што црквата знае дека крајот и се ближи. И таа да е еднаш во право.
Веќе Ти ги посочив зборовите Божји, дека Црквата НЕМА да исчезне, а Ти тврдоглаво го тврдиш спротивното...Алал да Ти е!

--- надополнето ---

Пс, зошто не ми одговори на цел пост претходно, за стабилните и неменливи учења? :)
А што ни бил муабетот?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Ја има, ја има, ама Ти си надвор од неа, затоа не ја „заприметуваш„.
Едно време бев јас и внатре (јбг, такво ни е општеството) ама сум аут заради што почнав да заприметувам одредени работи.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само проблемот е што бил првиот епископ римски.Ваљда католиците не лажат?
Лажат: приот епископ Римски не е Св. Ап. Петар туку Лин(ус).

--- надополнето ---

Едно време бев јас и внатре (јбг, такво ни е општеството) ама сум аут заради што почнав да заприметувам одредени работи.
Знам знам: попојте лажат, крадат, возат џипој....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom