Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас имам даааалеку поголемо искуство од тебе во тој домен!
Признавам: многу е веројатно дека имаш, оти јас немам такво искуство со демоните, ама со неверојатна леснотиjа го забележувам нивнотo влијание врз мене.

--- надополнето ---

На кој прашања, одечка досадо?
Ме отекуеш под појас...Тоа се прашања на кои не си способен да одговориш, иако се исчатали со големиот И-КУ.

--- надополнето ---

Да беше така ќе имаше одговор на прашањата зошто добар и праведен бог, забранува сознание за добро и зло!
А колку пати треба да Ти се одговори на тоа прашање, за да разбереш?

--- надополнето ---

Мотивот за твојата вера не е ништо друго туку очајниот страв од смртта, како и можноста за вечна казна после овој живот! [/SIZE]
Делумно си во право, оти саде демоноопседнати поединци, можат д посакаат вечна смрт, т.е. непрекидно умирање.

--- надополнето ---

Како и наградата која ти ја ветува твојата религија во облик на вечен живот, кој ти неможеш ни да го сватиш како поим!
Да, наградата Божја навистина Е вечниот живот, а како ќе се одвива тој живот, ќе видиме допрва.

--- надополнето ---

Ако не сум во право, и ако тоа не е твој мотив, ако причината за твојата верба не е во ветувањата за награда, и стравувањата од казна, тогаш јавно те повикувам да продолжиш да веруваш и да се докажуваш за својата вера, но без очекување за наградите во задгробниот живот!
Таман работа: стравот од казна, како и (до)вербата во ветувањето Христово за вечен живот, се неодвоиви.

--- надополнето ---

Повели, чекам![/B][/U]
Е ако де, чекај.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пак овој Мики утепува муабет, а?

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Сакаш да кажеш со умот може да разликуваш добро од лошо ?
Хахахха глеј до каде не донесе рационализирањето, до крај на светот.

Можам, зошто да не? Тоа што е до таму стигнато е ради останатите „оштетени“ што не можат да разликуваат или по сопствен избор иако знаат да проценат, за сопствени цели.

„Она„ кое ни е вродено, ни е вродено, како на пример: разумот и неговисте спсобоности, но и слободната волја и чувствата, и од ние нема бегање...

Како ова Ти успева? А за другите категории, подоцна.
Едноставно, секој со 2 грама памет, не заслепен од алчноста знае да разликува дали со своето дејствие му штети на некој друг или на себе.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тешко на тој дома што го има...
Ето, и ја го мислам истото за Тебе: најпрво се искурчи дека ти бил голем И-КУ-то, за на крај да испадне дека не си способен да дадеш одговор на прашања кои можат да ги одговорат и луѓе со И-КУ=70.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ето, и ја го мислам истото за Тебе: најпрво се искурчи дека ти бил голем И-КУ-то, за на крај да испадне дека не си способен д дадеш одговор на прашања кои можат да ги одговорат и луѓе со И-КУ=70.
Ни на крај памет не ми е да бидам вовлечен во беспотребна дискусија со тебе. Ниту имаш способност да пратиш аргументирана дискусија, ниту имаш култура да ги почитуваш постовите на соговорникот без да ги сецираш на составни делови. Ти реков, оди запали некоја свеќа, не гњави овде...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Едноставно, секој со 2 грама памет, не заслепен од алчноста знае да разликува дали со своето дејствие му штети на некој друг или на себе.
Така е. На оние со грам ипол памет секогаш им треба некој или нешто да им потврди дека тоа што го направиле е ОК.

За жал, повеќето од овие грамиполциве се водат според 3000 години стар морал запишан во книга со еврејски народни приказни кои промовираат ропство, шовинизам, коленичарење и расизам.

За грам ипол мозок и тоа им брка работа. Замисли каков би бил светот кога овие грамиполциве би немале една Книга во која СВЕ им пишува!?!?

Кај ќе им биде крајот ако некој им објасни елементарни концепти социологија... или да ги НАТЕРА да изгледаат по еден документарец за 10-тина од актуелните религии...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве еден обид да дадеш одговор, т.е. да направиш разлика меѓу добро и зло: дали е, според Тебе, добро или зло, ако некој нешто ми должи, а не ми го враќа?

--- надополнето ---

Ни на крај памет не ми е да бидам вовлечен во беспотребна дискусија со тебе.
Тогаш, седи мирен и престани да ми ги отекуваш...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Можам, зошто да не? Тоа што е до таму стигнато е ради останатите „оштетени“ што не можат да разликуваат или по сопствен избор иако знаат да проценат, за сопствени цели.
Еве пак истиот пост
Enlightenment means awareness, witnessing. Enlightenment is neither of the body nor of the mind. It is of the beyond. The body can be manipulated by mechanisms, the mind can be manipulated by mechanisms, but your soul is beyond and cannot be manipulated by any mechanism whatsoever.
Разликувањето на добро од зло е последица на оваа Состојба.
Значи се што произлегува од оваа состојба на свесност(будност, mindfulness, awareness и тн.) е добро.
Oваа состојба нема врска со умот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еве еден обид да дадеш одговор, т.е. да направиш разлика меѓу добро и зло: дали е, според Тебе, добро или зло, ако некој нешто ми должи, а не ми го враќа?
Ако некој ти должи една циганска преку муцката затоа што гњавиш со глупости и малтретираш со застранување муабети, тогаш е ВРЛИНА што не ти ја опнал една, како што заслужуваш.

Од друга страна, и да ти офрчи една воспитна која очигледно ти ја должи, повеќето на овој подфорум тоа ќе го сфатат како ДОБРО и така и ќе го поздрават. Ти, од своја страна, тоа неосновано ќе го доживееш како зло.

Се' е релативно. Не постои апсолутно добро или апсолутно зло. Нема еден единствен морален закон кој ќе ти ги даде сите напатствија за благороден и исполнет живот.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.604

Пази сега колку е релативно...ДОБРО е за должникот а ЗЛО е за тебе, така функционираат работите во природата...едино можеш да се надеваш само на законот на акција и реакција или законот на карма како милуваме да го нарешеме ние еретициве пагански :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Веројатноста нешто да му објасните на Мики, и тој тоа да го сфати, се ближи кон нула.

Игнорирајте го, ќе ви биде симпатичен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom